wtorek, 13 listopada 2018

Dlaczego warto odżywiać się zgodnie z grupą krwi?

Dlaczego warto odżywiać się zgodnie z grupą krwi?


Autor: Ania Wilczak


Odżywianie zgodne z grupą krwi w środowiskach naukowych uchodzi za pewien rodzaj farmazonu i za kolejny cudowny sposób, jak schudnąć bez diety i ćwiczeń.


W rzeczywistości jest to dieta oparta na racjonalnych składnikach żywieniowych, która jest dostosowana do realnych potrzeb organizmu. Podobnie jak to się ma z produkcją przeciwciał przeciwko konkretnym antygenom grup krwi, tak samo nasz organizm może ukierunkować się przeciwko konkretnym składnikom pożywienia.

Dieta dla osób z grupą krwi AB

Jest to najmłodsza i stosunkowo rzadko występująca grupa krwi w Polsce. Ze względu na wyższe ryzyko nowotworów oraz chorób serca, osoby z tej grupy powinny bezwzględnie unikać czerwonego mięsa. O wiele lepiej sprawdzą się u tych osób ryby oraz owoce morza i produkty mleczne. Warto również w tej diecie wdrożyć spożywanie zielonych warzyw oraz ananasów, które są bardzo dobre z punktu widzenia regulacji gospodarki węglowodanowej. Osoby z grupą krwi AB powinny ostrożnie spożywać pokarmy oparte o rośliny strączkowe – głównie ze względu na zaburzenia hematologiczne i metaboliczne.

Co dla osób z grupą krwi 0?

Grupa krwi 0 jest najstarszą ewolucyjnie grupą krwi – świadczy o tym brak antygenów grupowych, a jedynie występowanie antygenu H oraz czynnika Rh. Osoby te mogą spożywać wyższe ilości mięsa oraz powinny starać się uzupełniać niedobory jodu – wynika to głównie z niedoczynności tarczycy, która u przedstawicieli tej grupy jest dość częsta. Warto wzbogacić tą dietę o ryby, owoce morza, mięso, szpinak, brokuły – wymienione tutaj warzywa są szczególnie istotne ze względu na ryzyko niedoboru żelaza. Zerówki powinny unikać ziemniaków, pestek słonecznika oraz niestety – spożywania piwa.

Dlaczego to ma prawo działać?

Gdyż na podstawie badań naukowych udało się udowodnić fakt, iż grupy krwi mają istotny wpływ na występowanie pewnych zaburzeń metabolicznych, hormonalnych oraz immunologicznych. Interakcje immunologiczne w przypadku konkretnych antygenów grupowych krwi są tak specyficzne, że możliwe jest wytworzenie się krzyżowej odporności na niektóre rodzaje substancji pokarmowych. Spożywając produkty zgodnie z grupą krwi mamy szansę na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia.


Dowiedz się, jak schudnąć bez diety

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

10 produktów spożywczych, które pomogą nam schudnąć

10 produktów spożywczych, które pomogą nam schudnąć


Autor: Ania Wilczak


Szczupła sylwetka to marzenie większości kobiet i mężczyzn. Często, by ją osiągnąć musimy całkowicie przeorganizować nasze życie, z włączeniem odpowiedniej diety i treningów na czele


. Walka jest jednak warta poświecenia, ponieważ prócz pięknej sylwetki, w efekcie otrzymamy też zdrowie organizmu. Zdrowe odżywianie i sport to najlepsze rzeczy, jakie możemy sobie zafundować.

Produkty warte do włączenia do diety

W walce o piękną sylwetkę nie powinniśmy zapominać o zdrowej i zbilansowanej diecie. Bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi sporej dawki zdrowych produktów, które pomogą nam walczyć ze zbędnymi kilogramami. Najważniejszy jest tu błonnik, który oprócz usprawniania przemiany materii, powoduje też uczucie sytości, przez co rzadziej sięgamy po coś do jedzenia. W diecie ważne są też świeże owoce i warzywa, picie zdrowych soków, koktajli. Niezastąpione będą też zdrowe kasze (jęczmienna, gryczana, bulgur). Nie powinniśmy również zapominać o kiszonkach (kapusta kiszona, ogórki kiszone), które oprócz tego, że regulują metabolizm to jeszcze dostarczają nam cennych substancji z probiotykami na czele. Ogromne znaczenie mają też wszelkiego rodzaju produkty przyspieszające metabolizm.

Popularne produkty przyspieszające metabolizm

Jak w większości diet, bardzo duże znaczenie ma spożywanie produktów, które w naturalny sposób przyspieszają metabolizm. To dzięki nim szybciej i bardziej efektywnie pozbędziemy się niechcianej tkanki tłuszczowej. Jakie produkty przyspieszające metabolizm wato jeść? Godne polecenia jest jedzenie owoców typu grejpfruty, kiwi. Do potraw powinniśmy dodawać przyprawy typu papryczki chili, imbir, gałka muszkatołowa czy na słodko: cynamon. Ostre potrawy nie tylko rozgrzewają, ale też podkręcają metabolizm. Super sprawdzają się też wszelkiego rodzaju kasze, kiszonki, naturalne zakwasy np. buraczany. Pomocne jest również picie czarnej kawy oraz naturalnych soków warzywnych i owocowych. Błonnik to najlepszy przyspieszacz metabolizmu - jedzmy go więc w każdej postaci (surowej i przetworzonej).


Polecamy artykuł: produkty przyspieszające metabolizm

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Negatywne konsekwencje stresu

Negatywne konsekwencje stresu


Autor: Ania Wilczak


Długotrwałe odczuwanie stresu wpływa bardzo negatywnie na funkcjonowanie organizmu człowieka.


Wiele osób nawet nie zdaje sobie z tego tak naprawdę sprawy. Stres działa nie tylko na psychikę człowieka, ale również na cały organizm.

Choroby układu krążenia

Stres może przyczynić się do powstania różnego rodzaju chorób układu krążenia. Przede wszystkim długotrwale odczuwany stres może przyczynić się do powstania miażdżycy, wystąpienia zawału, czy nadciśnienia tętniczego.

Wzrost masy ciała

Ponadto negatywny jest również wpływ stresu na odchudzanie. Kluczem do tego jest kortyzol, czyli hormon wytwarzający się w trakcie stresu. Jego duże ilości w organizmie przyczyniają się do gromadzenia się tkanki tłuszczowej. Ponadto w stresie zwiększa się apetyt, co ostatecznie prowadzi do przejadania się i tym samym wzrostu masy ciała.

Osłabienie układu odpornościowego

Oprócz tego stres wpływa na osłabienie układu odpornościowego organizmu. Kortyzol zmniejsza liczba białych ciałek krwi, a także zdolność organizmu do wytwarzania przeciwciał. Ostatecznie więc organizm nie jest w stanie bronić się przed różnego rodzaju wirusami, czy bakteriami. Osoby narażone na nadmierny stres znacznie częściej chorują.

Inne uciążliwe dolegliwości

Oprócz tego stres powoduje powstawanie różnych dolegliwości utrudniających funkcjonowanie. Charakterystycznymi w tym przypadku są częste bóle głowy, bóle mięśni, a także kłopoty z cerą, czy też wypadanie włosów. Ponadto osoby często się stresujące mają problemy z nerwami, są niespokojne, mogą popadać w różnego rodzaju choroby psychiczne takie, jak depresja. Ponadto charakterystyczne jest również odczuwanie stałego zmęczenia, które w większości jest spowodowane trudnościami z zasypianiem, przez które organizm zwyczajnie nie jest w stanie odpocząć odpowiednio.

Podsumowując można powiedzieć, że stres działa destrukcyjnie na organizm człowieka. Jest on przyczyną powstawania wielu schorzeń i chorób. Dlatego też warto ze stresem walczyć, a ostatecznie całkowicie go wyeliminować.


Polecamy również: wpływ stresu na odchudzanie

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta wysokobiałkowa - na czym polega i jak ją przeprowadzić z głową

Dieta wysokobiałkowa - na czym polega i jak ją przeprowadzić z głową


Autor: Ania Wilczak


Dieta wysokobiałkowa uważana jest za jedną z najskuteczniejszych z diet, mających pomóc w redukcji masy ciała.


Dieta ta oprócz zapewnienia utraty tkanki tłuszczowej, ma też powodować uczucie sytości u osób ją stosujących. Dzięki temu łatwiej jest ograniczyć spożywanie pokarmów, gdyż w trakcie tej diety po prostu czujemy się najedzeni. Jednak jak to z dietami, należy ją przeprowadzać z głową, ponieważ każde działanie odchudzające, kiedy nie jest w odpowiedni sposób monitorowane, może wyrządzić nam więcej szkód niż pożytku. O wszelkiego rodzaju porady zdrowotne należy pytać fachowców, którzy najlepiej znają się na dietach. Nigdy nie należy rozprowadzać diet na własną rękę- bez konsultacji.

Na czym polega dieta wysokobiałkowa?

Głównym założeniem diety wysokobiałkowej (proteinowej), jest komponowanie posiłków w taki sposób, by w większości składały się one z białka. Podejścia do tej diety są różne, każde z nich różni się ilością spożywanych tłuszczów i węglowodanów. Jedną z odmian jest bardzo popularna dieta Dukana. Jej filozofia opiera się na wykluczeniu z diety produktów innych niż białkowe. Poszczególne rodzaje diet mogą się też różnić rodzajem spożywanych białek.

Komu poleca się dietę wysokobiałkową?

Mogą ją stosować osoby, które chcą po prostu schudnąć, lub sportowy, którym zależy na zbudowaniu masy mięśniowej. Wszelkie porady zdrowotne w tym zakresie powinny zostać udzielone przez specjalistów, dietetyków, lub lekarzy, którzy na każdym etapie diety będą nas monitorować.

Wady i zalety diety wysokobiałkowej

Jak każda dieta i ta ma swoje plusy i minusy. Wśród plusów wymienia się zgubienie zbędnych kilogramów, wyrzeźbienie sylwetki, zbudowanie masy mięśniowej- tak ważnej dla sportowców. Niestety spożywanie dużej ilości białka osłabia nasze nerki i wątrobę, wpływa na powstawanie zaparć, a także powoduje niedobory witamin i mikroelementów. U niektórych może też powodować ospałość, drażliwość czy rozkojarzenie. Stąd też decydując się na dietę, powinniśmy prowadzić ją z rozwagą, monitorując nasze zdrowie, a w razie wątpliwości pytać o porady zdrowotne fachowców.


Przejrzyj również najnowsze porady zdrowotne

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak powinno wyglądać śniadanie?

Jak powinno wyglądać śniadanie?


Autor: Ania Wilczak


Nie od dziś wiadomo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno być ono zdrowe i sycące. Śniadanie powinno się składać ze zdrowych produktów, bogatych w witaminy i minerały. Zatem co jeść na śniadanie będąc na diecie?


Najważniejszy posiłek
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Po nocy nasze ciało oczekuje zastrzyku energii. Nawet w nocy nasz organizm pracuje, dlatego rano niezbędne jest zjedzenie zdrowego śniadania. Organizm domaga się energii i glukozy. Jeżeli nie zjemy pierwszego posiłku, to już przed południem możemy czuć się zmęczeni i osłabieni. Śniadanie powinniśmy zjeść do godziny po obudzeniu.

Śniadanie a dieta odchudzająca
Śniadanie powinno dostarczać naszemu organizmowi około 20% dziennej energii. Będąc nawet na diecie odchudzającej warto postawić n pełnowartościowy posiłek. Niezbędnym elementem każdego śniadania powinny być jajka. Może to być omlet, jajecznica, jajka gotowane na miękko, twardo.

Do jajek warto dodać pomidor oraz postawić na ciemne pieczywo. Inną opcją jest owsianka z owocami. Jeżeli nie lubimy płatków owsianych, to można je zamienić na kaszę mannę lub płatki ryżowe. Kasza manna również świetnie się komponuje z owocami. Płatki owsiane są źródłem selenu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B oraz błonnika. Do owsianki pasują zarówno suszone owoce, jak i te sezonowe. Można dodać także rodzynki, orzechy, daktyle, itd. Natomiast należy unikać kolorowych, słodzonych płatków. Dobrym wyborem są też domowe pasty do pieczywa. Awokado jest bogate w witaminy i minerały. Można z niego zrobić smaczne guacamole i zjeść razem z pieczywem. Na kanapkę z awokado można dodać łososia, który jest też świetnym wyborem na śniadanie.

Skąd czerpać pomysły na śniadanie?
Jeżeli brakuje nam pomysłów na pożywne śniadania to warto kupić książkę z przepisami. Część z nich można wykorzystać, a część zmodyfikować według własnych potrzeb. Można także zajrzeć do internetu. Wystarczy wpisać w przeglądarkę "blog o odchudzaniu", "śniadanie na diecie" a pokaże się nam mnóstwo wyników. Każdy dzień trzeba zacząć od śniadania.


Polecamy również ciekawy blog o odchudzaniu

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.