czwartek, 24 stycznia 2013

Diety odchudzające

Diety odchudzające

Autorem artykułu jest Agnieszka Bartoszewska


Kilka słów na temat diet odchudzających, takich jak np. dieta zgodna z grupą krwi, przy których wykorzystuje się suplementy Calivita, by likwidować pasożyty i zbędne kilogramy.


Dieta oparta na systemie tysiąca kalorii, czy dieta zgodna z grupą krwi przeznaczone są dla osób, które chcą zgubić więcej niż dziesięć kilogramów, ale zależy im na racjonalnej utracie kilogramów i zachowaniu zdrowego stylu życia bez gwałtownych skoków wagi.

Zdarza się, że niektórzy decydują się na bardzo drastyczne diety, które nie zawsze są bezpieczne dla naszego zdrowia i mogą powodować niebezpieczne skutki uboczne.

Najlepszym krokiem do prowadzenia skutecznej i sensownej diety jest skonsultowanie się z dietetykiem, który znając nasz stan zdrowia – może zaproponować nam sposób żywienia, który nie wpłynie negatywnie na nasz organizm.

Oczyszczenie organizmu należy wspomagać piciem dużej ilości wody mineralnej, a także przyjmowaniem stosownych suplementów diety, jak na przykład Calivita, albo inne tego typu preparaty (na przykład Nopalin wspomagający utrzymanie prawidłowej wagi ciała).

Dużą popularnością wśród osób, które chcą szybko zrzucić kilka zbędnych kilogramów cieszy się dieta norweska. Opiera się ona na bardzo rygorystycznym założeniu, że należy spożywać ściśle określone produkty i nic ponad to, co zakłada program tego reżimu żywieniowego.

Oczywiście będąc na diecie należy dbać nie tylko o to co spożywamy, ale także o ogólny stan naszego zdrowia, ponieważ – zwłaszcza na początku – nasz organizm jest osłabiony i możemy być bardziej narażeni na wszelkie dolegliwości. Zwłaszcza decydując się na dietę owocową i spożywanie różnego rodzaju owoców egzotycznych możemy narażać się na pasożyty, czy wirusy. Dlatego też warto szczególnie dbać o naszą higienę, a także dokładne mycie owoców niewiadomego pochodzenia.

--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Czynnik, bez którego każdy plan zrzucenia kilogramów poniesie fiasko.

Czynnik, bez którego każdy plan zrzucenia kilogramów poniesie fiasko.

Autorem artykułu jest Przemek Ratajczak


Jest coś, bez czego wszelkie diety-cud i treningi wysiłkowe możemy wyrzucić do kosza. Coś niezbędnego w procesie odchudzania się, począwszy od pierwszej związanej z tym myśli, na wspaniałym efekcie skończywszy.

Co tak naprawdę potrzebne jest do zrzucenia zbędnych kilogramów? Dieta? Zdecydowanie. Aby schudnąć, należy kontrolować to, co się je i w jakich ilościach. ćwiczenia fizyczne? Jak najbardziej. Zdrowy organizm ma kondycję a ta ze szczupłą sylwetką ma wiele wspólnego. Jest jednak coś, bez czego wszelkie diety-cud i treningi wysiłkowe możemy wyrzucić do kosza. Coś niezbędnego w procesie odchudzania się, począwszy od pierwszej związanej z tym myśli, na wspaniałym efekcie skończywszy.

Mówię o motywacji, o chęci działania w celu zmiany swego wyglądu. Podejrzewam, że mało kto odchudza się, bo za dużo waży. Zawsze są jakieś inne powody. Jedna z drugą panią nie mogą wejść w ulubioną sukienkę. Słusznych rozmiarów pan ma kłopoty z sercem i schudnąć po prostu musi. Ale to jeszcze nie sedno sprawy. Za tym wszystkim stoi nasze dobre samopoczucie. Jeżeli ktoś uważa, że musi schudnąć, oznacza to, że będzie czuł się lepiej ważąc o kilka kilogramów mniej.

Teoretycznie chcieć znaczy móc, jednak w praktyce po kilku dniach zmagań z nadwagą często przychodzi kryzys i trudno wykrzesać z siebie energię do dalszych ćwiczeń i znaleźć tyle samozapracia, żeby nie skosztować tego pysznego sernika. Trudno walczyć z tak silnym przeciwnikiem, jakim jest natychmiastowa przyjemność związana z odpoczynkiem i słodkościami, jednak można go pokonać. Jest wiele sposobów na to, aby motywować się do działania. Nie trzeba chudnąć 5 kilogramów w dwa miesiące. Wystarczy schudnąć 500 gramów w tydzień. W następnym tygodniu kolejne pół kilo mniej a po dalszych siedmiu dniach jeszcze pół. Nie trzeba odmawiać sobie słodyczy. Można zastąpić je czymś innym, zdrowszym, co po jakimś czasie będzie smakołykiem nieporównywalnie lepszym niż ciastko. To tylko kwestia wyrobienia nawyku.

Myślę, że warto zapoznać się z tajnikami motywowania samego siebie. Walka z nadwagą to tylko jedno z wyzwań, jakie może przed nami stanąć. Codzienna praca, wychowanie dzieci, troska o związek. Wszystko wymaga od nas jakiegoś zaangażowania. Im mamy go mniej, tym zadania są trudniejsze i nudniejsze. Ale jeśli w odpowiedni sposób podniesiemy poziom motywacji, wszystko możemy potraktować jak wyzwanie i czerpać przyjemność z realizacji.

Jeśli walczycie z nadwagą, zapraszam do [URL=http://www.odchudzanie.ulubionastrona.com.pl">informatora o odchudzaniu[/URL">, w którym znajdziecie rozmaite artykuły związane z dietą i ćwiczeniami. Jeżeli natomiast interesuje Was rozwój w zakresie motywowania się, polecam mój [URL=http://www.automotywacja.mojeporsche.pl">darmowy kurs automotywacji[/URL">. Kto wie, może znajdziecie interesujące Was treści w jednym i drugim.

Przemek Ratajczak
[URL=http://www.automotywacja.mojeporsche.pl">www.automotywacja.mojeporsche.pl[/URL">
[URL=http://www.odchudzanie.ulubionastrona.com.pl">www.odchudzanie.ulubionastrona.com.pl[/URL">

--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Jak schudnąć

Jak schudnąć

Autorem artykułu jest Piotr Kowaliński


Jak schudnąć w miarę szybko i skutecznie. Podstawowe informacje pomagające osiągnąć wymarzoną wagę. Co jeść, czego raczej unikać. Jak ćwiczyć i jak odpoczywać. W jaki sposób motywować się w chwilach zwątpienia.

Często przed wyjazdem na wakacje, balem karnawałowym czy spotkaniem ze starymi znajomymi zastanawiamy się jak schudnąć . Jest wiele rzeczy które można zrobić aby pozbyć się szybko kilku kilogramów, jednak zbyt szybkie tracenie na wadze, zresztą jak każda gwałtowna zmiana, jest niezdrowe a może być wręcz niebezpieczne. Cudowne diety, odchudzające pigułki mogą faktycznie spowodować szybki spadek wagi ciała ale mają też swoje działanie uboczne. Bardzo często wraz z masą ciała zmniejsza się masa mięśniowa a w drastycznych wypadkach może dojść do uszkodzenia serca lub innych organów wewnętrznych. No więc jak schudnąć? Na pewno nie radziłbym korzystania z magicznych wynalazków po zażyciu których mamy obudzić się szczuplejsi. Raczej krok po kroku odchudzać się naturalnie, zdrowo a po osiągnięciu wymarzonej wagi utrzymywać ją. Tylko jak to osiągnąć?
Bilans energetyczny
Policz ile kalorii zjadasz w ciągu dnia. Odchudzanie polega na tym aby zużywać więcej kalorii niż ich przyjmujemy. Aby wygrać tę bitwę dobrze jest wiedzieć ile kalorii spożywamy co dnia.
Spisz na kartce wszystkie rzeczy które zjadasz w ciągu dnia. Noś z sobą mały notatnik i notuj każdą przekąskę, każdy napój i zawartość każdego posiłku. Nie zapomnij zanotować masło którym posmarowana była kanapka i ilość łyżeczek cukru sypanych do kawy czy herbaty. Notatki takie najlepiej prowadzić przynajmniej przez kilka dni roboczych i chociaż w jeden weekend, a najlepiej zanotować cały tydzień.
Szczegółowo policz kalorie. Jeżeli możesz to zapisz ilość kalorii każdej rzeczy którą jesz. Pamiętaj że zalecane wielkości posiłków są zazwyczaj mniejsze niż te które spożywasz. Znajdź liczbę kalorii dla spożywanych posiłków w Internecie. Nie musisz być super dokładny, ale chodzi o dobre przybliżenie ilości spożywanych kalorii. Sprawdź ile kalorii powinieneś spożywać. Można to zrobić na stronie internetowej. Spożywając o 500 kalorii mniej niż ilość którą powinieneś spożywać aby utrzymać obecną wagę stracisz około 0,5 kg tygodniowo.
Przejrzyj notatki i zastanów się z czego możesz zupełnie zrezygnować a co możesz zredukować ilościowo. Obcinanie kalorii jest dużo prostsze niż może się wydawać. Np. poranna kawa z mleczkiem to może być jakieś 500 kalorii zastępując ją czarną kawą możesz zgubić 0,5 kg tygodniowo. Kolejny łatwy sposób to np. rezygnacja z dressingu do sałatki który zawiera zazwyczaj sporo tłuszczu i cukru. Dobrze też zrobi ci rezygnacja ze słodzonych gazowanych napojów, słodyczy i masła. Sprawdzaj składniki produktów które jesz, zwracaj szczególną uwagę na ilość spożywanych tłuszczów nasyconych i tzw. „pustych kalorii” (produktów z dużą zawartością cukru). Nie musisz od razu rezygnować z wszystkiego ale jeżeli zmniejszysz ilość spożywanych tłustych i wysokokalorycznych potraw to schudniesz szybciej.
Odżywianie
Poszukaj alternatywy dla niezdrowych produktów. Możesz np. zamiast coli pić wodę mineralną, używać musztardy zamiast majonezu do kanapek. Wiele produktów można też kupić w wersji niskotłuszczowej lub niskosłodzonej np. mleko, dżemy. Staraj się jadać zdrowe posiłki:
- wybieraj chude mięso. Kurczak i ryby mają mało tłuszczu. Ryby morskie dodatkowo są źródłem antyutleniaczy które są bardzo dobre dla zdrowia. Postaraj się zastąpić wołowinę i wieprzowinę drobiem i rybami.
- zastąp dodatki skrobiowe czymś zdrowszym. Mnóstwo kalorii które zjadamy pochodzi z ziemniaków, frytek, makaronów. Bardzo ułatwi nam zrzucanie wagi jeżeli zastąpimy je świeżymi warzywami i sałatami. Pamiętać trzeba tylko aby dressing do sałatki nie zawierał cukru i tłuszczów a najlepiej z niego zrezygnować.
- zacznij zdrowo dzień. Tuczące śniadanie z bekonu, jajek można zastąpić płatkami owsianymi z jogurtem, albo płatkami zawierającymi dużo błonnika i mało cukru, świeżymi owocami lub koktajlem owocowym. Jeżeli stosujemy dietę niskowęglowodanową wtedy może być jajecznica na bekonie. Zjedzenie obfitego zdrowego śniadania przyspiesza metabolizm na początku dnia i pozwala uniknąć podjadania przed obiadem.
Planuj posiłki. Szukaj smacznych i zdrowych receptur w Internecie lub w książkach kucharskich i zaplanuj menu na cały tydzień. Zadbaj aby twój plan posiłków zapewnił zmniejszenie przyjmowanych kalorii. Nie schudniesz jeżeli będziesz nadal zjadać taką samą ilość kalorii a jedynie zmienisz spożywane produkty. Zrób listę składników które musisz kupić aby przyrządzić te posiłki i ruszaj na zakupy, no i oczywiście nie kupuj produktów spoza listy, możesz sobie pozwolić tylko na kilka małych wyjątków. Planowanie posiłków zapewni ci zbilansowaną dietę i zmniejszy pokusę zjedzenia posiłku w jakimś Fast foodzie czy pizzerii. No i łatwiej jest kupić tylko produkty z listy jeśli robiąc zakupy nie jesteśmy głodni.
Pilnuj wielkości posiłków. Jeżeli otworzysz opakowanie ryżowych ciasteczek i będziesz jeść tak długo aż się skończą to nie pomoże ci to schudnąć. Jeżeli jesz chipsy, orzeszki lub suszone owoce to włóż sobie porcję do małej miseczki a opakowanie schowaj na później. W ten sposób nie zjesz więcej niż powinieneś. Nawet jeżeli minimalnie zmienisz swoje nawyki żywieniowe to zmniejszenie porcji na pewno pozwoli zmniejszyć ci ilość spożywanych kalorii. Dobrym sposobem kontrolowania ilości zjadanych przekąsek jest kupowanie ich w małych opakowaniach, takich które można spożyć na jeden raz.
Postaw na zdrowe przekąski. Nie musisz rezygnować z przekąsek tylko dlatego że postanowiłeś prowadzić zdrowy tryb życia. Małe przekąski w ciągu dnia wspomagają zrzucanie wagi ( w porównaniu ze spożywaniem 3 dużych posiłków), dzięki nim można utrzymać metabolizm na stabilnym poziomie. Wybieraj przekąski niskokaloryczne, niskotłuszczowe i bogate w błonnik (suszone morele, orzechy, ciasteczka ryżowe, owoce, marchewka, pomidory itp.) Warzywa generalnie są bardzo nisko kaloryczne, mają dużo błonnika no i są pełne smaku i składników odżywczych. Unikaj warzyw skrobiowych takich jak ziemniaki, warzywa spożywaj bez tłustego dressingu i sosu. Dobrą przekąską mogą być też owoce. Owoce zawierają więcej rozpuszczalnego błonnika niż warzywa, błonnik ten spowalnia wchłanianie węglowodanów, co za tym idzie wolniejsze uwalnianie energii (zapobiega zwiększaniu się poziomu cukru we krwi) i powodują dłuższe poczucie sytości. Soki owocowe nie powinny zastępować prawdziwych posiłków. Potrzebujesz błonnika tymczasem soki często mają o wiele więcej kalorii niż ich ekwiwalent w owocach. Uważaj też na suszone owoce, ponieważ są pozbawione wody można ich zjeść dużo więcej niż świeżych, mają też oczywiście dużo więcej kalorii niż świeże o tej samej masie. Spożywając jakiekolwiek produkty suszone pij dużo wody.
Spożywaj więcej błonnika. O błonniku krąży wiele mitów, ale naukowo udowodniono jego dobroczynne działanie. Błonnik pozwala utrzymać odpowiednią ilość wody w jelitach, powodują bardziej efektywną pracę układu trawiennego i regulują wypróżnienia. Tylko przez jedzenie większej ilości błonnika po kilku dniach można poczuć się szczuplejszym. Są także dowody na to że dieta bogata w błonnik zapobiega zawałom i chorobom serca, łagodzi skutki cukrzycy i pomaga zrzucać zbędne kilogramy.
Pij dużo wody. Dobra woda jest niezbędna dla zdrowia a wiele osób po prostu nie pije jej wystarczająco dużo. Co więcej jeżeli jesteś permanentnie odwodniony twój organizm będzie zatrzymywał wodę w nieodpowiednich miejscach, więc jeżeli będziesz pił wystarczająco dużo płynów możesz widocznie wyszczupleć w ciągu jednego dnia. Pamiętaj im więcej ćwiczysz tym więcej wody potrzebujesz.
Ćwiczenia
Pamiętaj możesz schudnąć zmniejszając ilość spożywanych kalorii lub zwiększając ilość kalorii spalanych. Najlepiej odchudzać się jednocześnie zmniejszając ilość spożywanych kalorii i zwiększając spalanie. Jeżeli zależy ci na szybkiej utracie wagi ćwicz jak najwięcej.
Stosuj jak najwięcej ćwiczeń aerobowych. Łagodne ćwiczenia aerobowe takie jak biegi, energiczne marsze, jazda na rowerze, ćwiczenia na maszynach aerobowych zajęcia w grupach pomaga nie tylko spalić kalorie ale dodatkowo poprawia wydolność serca. Bardzo dobre jest pływanie szczególnie jeżeli masz dużą nadwagę i bieganie może zbyt bardzo obciążyć twoje stawy. Pływanie daje wszystkie zalety biegania – zazwyczaj pozwala nawet spalić więcej kalorii w tym samym czasie o wiele mniej obciążając stawy. Spróbuj uprawiać ćwiczenia aerobowe przez 30 do 40 min co najmniej trzy, cztery razy w tygodniu.
Ćwicz na siłowni, podnoś ciężary. Trening siłowy z obciążeniem jest dobry dla obu płci, pomaga zachować szczupłą sylwetkę przez wzmocnienie mięśni i zwiększenie metabolizmu. W większości przypadków długie godziny treningu aerobowego nie są najskuteczniejszą metodą szybkiego zbijania wagi ponieważ metabolizm spada do normalnego poziomu zaraz po zakończeniu ćwiczenia. Jeśli jednak rozbudujesz swoje mięśnie to znacznie podwyższysz swój metabolizm spoczynkowy. Aby zachować mięśnie organizm zużywa bardzo dużo kalorii. Badania wykazały że konsekwentny trening siłowy podwyższa metabolizm o 15 %. Oznacza to że przeciętna kobieta dzięki takiemu treningowi spali 200 do 200 kalorii dziennie więcej nic nie robiąc. Należy też zdać sobie sprawę z tego że mięśnie mają o wiele większą gęstość niż tłuszcz. Ćwicząc na siłowni możemy zyskać szczuplejszą sylwetkę podczas gdy nasza waga wcale się nie spadnie lub wręcz wzrośnie.
Właściwie odpoczywaj. Należy stosować przerwy 24-48 godzin między treningiem tych samych grup mięśniowych. Należy też 1,2 dni przerwy w treningu w ciągu tygodnia. Bardzo ważne jest też zapewnienie sobie odpowiedniej ilości snu w ciągu nocy. Zbyt mała ilość snu obniża zdolność tracenia wagi.
Bądź realistą. Nie spodziewaj się cudów. Spadek wagi można osiągnąć całkiem szybko ale trzeba być cierpliwym. Trzeba wyznaczać sobie realistyczne cele. Należy upewnić się że waga którą chcemy osiągnąć jest dla nas zdrową wagą. Trzeba pamiętać też o tym że jeżeli zbudujemy dodatkowy kilogram mięśni to w zamian zgubimy o wiele więcej tłuszczu i zyskamy szczuplejszą sylwetkę. Będziesz wtedy wyglądać o wiele lepiej nawet jeżeli nie zmniejszysz wagi. Naszym celem powinno być zdrowe ciało a nie ilość zrzuconych kilogramów. Dla każdego z nas inna waga będzie wagą idealną. Osoba o niskim wzroście może wyglądać dobrze ważąc 60 kg, ale ktoś wysoki przy tej samej wadze będzie sprawiał wrażenie niedożywionego. Staraj się ważyć tyle aby czuć się i wyglądać dobrze a nie tyle żeby imponować innym małą ilością kilogramów.
Dostosowuj. Strategia zrzucania kilogramów polegająca na zmniejszeniu ilości spożywanych kalorii i zwiększaniu spalanych powinna być troszkę zmieniona gdy już osiągniemy właściwą wagę. To nie jest typowa dieta, która kończy się po kilku tygodniach. Naszym celem jest utrzymanie wagi poprzez zmianę stylu życia. Powoli zmieniaj dietę i ćwiczenia włączaj coraz więcej ćwiczeń z obciążeniem i zwiększaj ilość spożywanych kalorii, o tyle żeby czuć się dobrze. Jeżeli troszkę przytyjesz zwróć uwagę na swoją sylwetkę jeśli nadal jest szczupła to znaczy że zbudowałeś troszkę mięśni a nie tłuszczu. Dodatkowo trening siłowy zapobiega zanikowi mięśni i osteoporozie w bardziej zaawansowanym wieku.
Motywacja
Zmień sposób myślenia. Nie myśl o tym że musisz schudnąć o jakąś ilość kilogramów, myśl o tym ile chciałbyś ważyć. Np. jeżeli ważysz 80 kg i chciałbyś schudnąć o 10 kg, myśl o tym jak schudnąć aby ważyć 70 kg. Dzięki temu będziesz podświadomie myślał o tym jako długoterminowym celu do którego dążysz. Jeżeli myślisz „muszę zrzucić 10 kg” to gdy to osiągniesz to podświadomość powie ci że cel został osiągnięty. Prawdopodobnie wyluzujesz się i wrócisz do starych nawyków i znowu przytyjesz.
Bądź pewny siebie. Musisz w siebie uwierzyć. Jeśli chcesz się odchudzić, wiesz że dzięki temu poczujesz się lepiej, więc musisz być tego pewien. W przeciwnym wypadku bardzo trudno będzie przeciwstawiać się pokusom złamania zasad diety. Unikaj pokus takich jak czekoladki, lody czy ciasteczka. Być może dobrze smakują, ale są też inne potrawy które smakują wspaniale a nie są niezdrowe. Musisz codziennie dopingować się aby osiągać cele które sobie określiłeś. Naucz się oceniać swoje wysiłki uczciwie i obiektywnie. Jeżeli nie osiągnąłeś celów zaplanowanych na dany tydzień zastanów się dlaczego tak się stało, czy np. jadłeś słodycze albo lunch w fastfoodzie, jadłeś albo zrezygnowałeś z porannego joggingu. Staraj się poprawić w następnym tygodniu.
Bądź konsekwentny i zdyscyplinowany i zmotywowany. Aby zrzucić wagę musisz trzymać się planu rygorystycznie tylko wtedy doczekasz się rezultatów. Gdy dopadnie cię zwątpienie staraj wyobrazić sobie jak dobrze będziesz wyglądać kiedy już nareszcie w końcu chudniesz.

---

Piotr K.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Odchudzanie

Odchudzanie

Autorem artykułu jest Justyna Marszałkowska


Każda terapia odchudzająca wymaga wyrzeczeń i zmian w nawykach żywieniowych, cierpliwości, regularności i samozaparcia. Jednak odpowiednio dobrana dieta dostosowana do indywidualnych potrzeb i możliwości organizmu może stać się nie tylko koniecznością, ale także czymś przyjemnym.

Każda terapia odchudzająca wymaga wyrzeczeń i zmian w nawykach żywieniowych, cierpliwości, regularności i samozaparcia. Jednak odpowiednio dobrana dieta dostosowana do indywidualnych potrzeb i możliwości organizmu może stać się nie tylko koniecznością, ale także czymś przyjemnym.

1. jedz regularnie co najmniej 3 posiłki dziennie, każdy dzień rozpoczynaj od śniadania!

2. Twoje codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, spożywaj codziennie produkty zbożowe, warzywa i owoce oraz mleko i produkty mleczne – kefiry, jogurty, sery.

3. mięso i jego przetwory jedz w umiarkowanych ilościach, kilka razy w tygodniu.
Wybieraj mięso chude, jak najczęściej sięgaj po ryby i nasiona roślin strączkowych.

4. ograniczaj spożycie tłuszczu, tłuszcz zwierzęcy zastępuj olejami roślinnymi i oliwą.

5. pij przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie, woda wypłukuje z organizmu toksyny i złogi, zapobiegając przekształceniu ich w tkankę tłuszczową i cellulit. Utrzymuje skórę w dobrej formie.

6. ogranicz spożywanie soli, najlepiej nie dosalaj gotowych dań.

7. zrezygnuj ze słodyczy i słodzenia napoi, wyeliminuj słodzone gazowane napoje!

8. ogranicz picie alkoholu.

9. jedz powoli, najlepiej przy stole, w spokojnej atmosferze.

10. pamiętaj o aktywności fizycznej!!!


UWAGA! 24 października przypada Międzynarodowy Dzień Walki z Otyłością!

---

Justyna Marszałkowska dietetyk medyczny Centrum Dietetyczne ProLinea www.e-prolinea.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

czwartek, 17 stycznia 2013

Jak schudnąć? - bezpiecznie i skutecznie.

Jak schudnąć? - bezpiecznie i skutecznie.

Autorem artykułu jest Mirosław Mazur


Otyłość stała się już problem ogólnoświatowym. Stanowi problem estetyczny, to przede wszystkim naraża na zwiększone ryzyko wystąpienia groźnych chorób - z nowotworami włącznie - zmniejszają długości życia. Tylko w samej Polsce leczenie powikłań zdrowotnych i nadwagi pochłania ponad 20% środków na ochronę zdrowia.

Jak w związku z tym zapobiegać otyłości? Co robić, aby skutecznie schudnąć – w dodatku bez uszczerbku na zdrowiu? Otyłość i nadwaga zaczynają być dzisiaj problemem społecznym. Wiele osób ma problemy z nadwagą, która prowadzi do wielu schorzeń organizmu, m.in. takich jak:

udary, rak piersi, wysokie ciśnienie tętnicze, choroby wieńcowe serca, kamienie żółciowe, rak trzustki, problemy w ciąży, cukrzyca typu 2, rak jelita grubego, rak macicy, osteoporoza, artrozy, degeneracja stawów, zapalenie żołądka i jelit, depresja.

50% populacji w Europie ma problemy z nadwagą. Jest to tzw. „generacja XXL”. Problemy z nadmierną masą ciała nie dotyczą tylko dorosłych. W większości krajów na świecie dramatycznie rośnie otyłość wśród dzieci. Lekarze ostrzegają, że dzieciom z nadwagą grozi w wieku dorosłym wiele chorób, których dałoby się uniknąć dzięki profilaktyce i właściwemu odżywianiu. „Nastolatki z nadwagą bardziej narażone na wczesny zgon w życiu dorosłym Ludzie, którzy mieli nadwagę w wieku 14-19 lat, w życiu dorosłym są bardziej narażeni na zgon z powodu wielu chorób przewlekłych - wynika z norweskich badań, o których informuje pismo « American Journal of Epidemiology. W ostatnich latach na całym świecie wzrasta liczba dzieci i młodzieży z nadwagą lub wręcz z otyłością. Naukowcy przewidują, że dalekosiężne skutki tego zjawiska, zarówno w odniesieniu do stanu zdrowia społeczeństwa, jak odsetka zgonów, będą bardzo poważne. Niestety, istnieje bardzo niewiele badań, które dostarczałyby bezpośrednich dowodów na potwierdzenie tej teorii.

Naukowcy z Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego przeanalizowali dane, które ich placówka zebrała w latach 1963-75 w grupie 227 tys. norweskich nastolatków (chłopców i dziewcząt) między 14 a 19 rokiem życia. Informacje dotyczyły wzrostu oraz masy ciała dzieci. Stan ich zdrowia śledzono w ciągu kolejnych 35 lat. W okresie tym odnotowano niemal 10 tys. zgonów. Wyższy odsetek zgonów badacze stwierdzili wśród osób, które w nastoletnim wieku miały nadwagę. Były to przede wszystkim zgony z powodu schorzeń przewlekłych, takich jak zaburzenia hormonalne i metaboliczne, choroby serca (zwłaszcza choroba niedokrwienna), choroby układu oddechowego oraz rak okrężnicy. W grupie tej odnotowano również wiele zgonów nagłych.

Zaobserwowaliśmy, że częstsze występowanie nadwagi i otyłości wśród nastolatków prowadzi do wzrostu liczby zgonów w społeczeństwie» - konkluduje biorący udział w badaniach prof. Tone Bjorge. (PAP 2008-05-28 08:00).

Problemy z nadmierną masą ciała nie dotyczą tylko dorosłych. W większości krajów na świecie dramatycznie rośnie otyłość wśród dzieci. Lekarze ostrzegają, że dzieciom z nadwagą grozi w wieku dorosłym wiele chorób, których dałoby się uniknąć dzięki profilaktyce i właściwemu odżywianiu. Scenariusz na najbliższe lata wygląda następująco: najpierw będziemy świadkami dalszego nakręcania się epidemii otyłości wśród dzieci i młodzieży, potem posypią się wśród nich przypadki cukrzycy, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu, a potem - jeszcze nie zaraz, ale w ciągu najbliższych 50 lat - będziemy świadkami coraz częstszych zgonów i skracania się życia. „Co oznacza cukrzyca typu «2» u dziesięciolatka? To, że jego naczynia krwionośne wyglądają jak u 50-letniego mężczyzny. ” (Jay Olshansky, amerykański epidemiolog z University of Illinois w Chicago).

Tyje dziś cały świat. Badania WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) mówią już o epidemii – po Ziemi chodziło w 2006 r. ponad 300 mln osób chorobliwie otyłych i ponad miliard dorosłych ludzi z nadwagą. Mamy więc do czynienia z globootyłością („Otyłość – epidemia nowego świata”, dr Dawid Zeoli, tłum. Jerzy Florczykowski, Nexus Nr 6/2006). WHO uznaje otyłość za chorobę, która wymaga leczenia, a nie wyłącznie za problem kosmetyczny. Leczenie otyłych osób powinno polegać przede wszystkim na zmianie stylu życia – mniej kalorycznej diecie, regularnym wysiłku fizycznym oraz na terapii psychologicznej. Medycyna akademicka proponuje stosować w szczególnych sytuacjach, przy bardzo dużej otyłości, farmakoterapię i leczenie operacyjne. Osoby mające problemy z otyłością podejmują więc heroiczne nieraz próby pozbycia się nadwagi.

PRAWIE 75% ZGONÓW NA ŚWIECIE JEST SPOWODOWANYCH ZŁYM ODŻYWIANIEM I ZABURZENIAMI PRZEMIANY MATERII.

Jak więc sobie poradzić ze zbędnymi kilogramami? Kiedy zacząć „coś” z tym robić? Zazwyczaj są dwa terminy, kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy:
lato – przecież trzeba zmieścić się w kostiumie kąpielowym,
zima (grudzień) – ze względu na Sylwestra.

Niezależnie od przyczyn chcesz schudnąć szybko i skutecznie. Szukasz więc cudownych środków, rewelacyjnych diet, głodzisz się. Sposobów na odchudzanie znasz pewnie mnóstwo. Już Sokrates 400 lat p.n.e. twierdził, że z otyłością można uporać się w tańcu. Amerykański dietetyk John Hopkins obliczył, że Amerykanie mają dziś do dyspozycji 29 068 teorii odchudzania! Są diety: białkowe (dr R. Atkinsa), tłuszczowe, oczyszczające, rozdzielające (Diamondów, Fergie, Haya), węglowodanowe, beztłuszczowe (Rosemary Conley), kapuściana, Kliniki Mayo, optymalna dr J. Kwaśniewskiego, makaronowa, ryżowa, głodówkowa itp. Ogromna większość tych cudownych pomysłów nie jest ani tak bezpieczna, ani tak skuteczna, jak podają ich twórcy.

Niestety, nie można wszystkich ludzi otyłych odchudzać tą samą dietą. Każda otyłość lub zaburzenia trawienia mają swoją indywidualną przyczynę.Trzeba jasno powiedzieć: nie ma żadnych cudownych diet! Nieprawidłowo przeprowadzane głodówki lub diety mogą spowodować straszliwe spustoszenie w organizmie. Dlatego wskazane jest odchudzanie pod kontrolą kompetentnego w tej dziedzinie lekarza. Jeżeli w dodatku podłożem otyłości są zaburzenia hormonalne, to sprawa wyjątkowo mocno się komplikuje i nie pomogą tu żadne głodówki ani inne typowe sposoby regulacji masy ciała. Takim problemem powinni zająć się specjaliści, a zagadnienie wykracza poza ramy tego opracowania. Dlatego będziemy mówić o typowej otyłości spowodowanej przede wszystkim stylem życia.

Wróćmy na chwilę do głodówek. Czy to, co wcześniej o nich powiedzieliśmy oznacza, że są niecelowe czy szkodliwe? Absolutnie nic z tych rzeczy. W tej chwili nie mówimy jednak o głodówkach zdrowotnych, tylko o regulacji masy ciała. W wyniku nieprawidłowo przeprowadzanego odchudzania może dojść nawet do anoreksji. Doskonale to pojmiesz, kiedy poznasz jeszcze jeden element funkcjonowania jelita grubego i zasadę powstawania życiodajnej energii w organizmie.
Otóż jelito grube jest swoistym piecem ogrzewającym zarówno organy jamy brzusznej jak i cały organizm. Każdy żywy organizm wydziela na zewnątrz energię w postaci ciepła. Energia powstaje w procesach przetwarzania produktów pokarmowych dostarczanych do organizmu. Flora bakteryjna jelita grubego przetwarza pożywienie na składniki przyswajalne przez organizm. Jednocześnie pokarm stanowi pożywkę dla rozwoju tej flory. Drobnoustroje jelita grubego w trakcie swego rozwoju wydzielają – jak każdy żywy organizm – energię w postaci ciepła. Ogrzewa ono krew żylną oraz przylegające organy wewnętrzne. To ciepło przenika przede wszystkim pionowo w górę, dzięki czemu straty energii w postaci wypromieniowania są mniejsze, niż w pozycji poziomej.

Medium transportującym energię do każdej komórki ciała jest przede wszystkim krew. Wskutek tego elektrolity komórek „ładują się” i przechowują energię jak akumulator (zwróć uwagę na jedną z funkcji wody opisaną opracowaniu „Sekrety wody – Jak mieć źródło krystalicznie czystej wody we własnym mieszkaniu?”). Cały czas mówimy o energii pozyskiwanej z żywych organizmów, tj. żywych, nie przetworzonych produktów roślinnych (warzywa, owoce, orzechy, kasze, skiełkowane ziarna itp.). Wystarczy dostarczyć dziennie organizmowi ok. 1000 kcal dziennie w postaci takich produktów, by w pełni zaspokoić potrzeby organizmu. Taki bowiem pokarm jest doskonałą pożywką dla „dobrych” drobnoustrojów, które mnożąc się w organizmie dostarczają mu energię niejako od wewnątrz. Pokarm „martwy” – czyli przetworzony (zwłaszcza metodami przemysłowymi) nie żywi flory bakteryjnej. Nie ma ona warunków do rozwoju, jest jej mało, więc i niewiele ciepła dostarcza organizmowi.

Można więc zjadać 3000-4000 kcal dziennie, ale i tak organizm nie będzie dysponował odpowiednimi zasobami energetycznymi. Co gorsze, zasoby własne organizmu spadną, ponieważ taka ilość „pustych” kalorii obciąża systemy wydalające, pobierając dodatkową energię na trawienie i wydalanie. Wiesz przecież doskonale, jak ciężko czuje się człowiek po przejedzeniu. Czy w takim przypadku chce się nam do pracować lub bawić? W czasie jedzenia mamy do czynienia z tzw. cyklem Krebsa – głównym cyklem energetycznym (trójkarboksylowych kwasów). Dobrze, ale jak się ma to wszystko do odchudzania „głodówkowego”? Długa głodówka wyłącza jelito grube z pracy. Mikroflora przestaje pracować i rozmnażać się. Nie dostarcza odpowiednich porcji energii dla organizmu, więc ich zasoby maleją. W efekcie tracimy siły. Niektórzy twierdzą, że podczas głodówki organizm spala wewnętrzne rezerwy, czyli cykl Krebsa ciągle zachodzi. W takim przypadku mikroflora powinna się mnożyć i produkować ciepło, organizm powinien utrzymywać wystarczający potencjał energetyczny, a ciepłota ciała powinna pozostawać na niezmienionym poziomie. Tak jednak nie jest. Podczas głodówki następuje obniżanie się poziomu energetycznego organizmu, spadek ciepłoty ciała oraz zmniejszenie witalności. Głodówka potrafi również zużyć błyskawicznie niezbędne mikroelementy z organizmu, zwłaszcza magnez i potas, których braki powodują skurcze mięśniówki. Wytłumaczenie jest proste. Oznacza to, że bakterie nie dostarczają ciepła, ponieważ nie mnożą się z powodu braku pożywienia. Jak widać „rezerwy organizmu” nie stanowią pokarmu dla mikroflory, zgoda? To co więc ma spalać organizm? Mówmy raczej o złogach i toksynach, które należy usunąć z organizmu. I w takim kontekście przeprowadzanie głodówek jest wprost nieodzowne. Ich znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu nie da się przecenić. Ale prawidłowe przeprowadzenie głodówki wymaga pewnej wiedzy, umiejętności, a to jest już odrębny temat.

My w tej chwili mówmy o prawidłowym odżywianiu, które da nam niezbędną energię, ale nie będzie powodować tycia.Reasumując: chcąc się odchudzić absolutnie nie musimy, nawet nie powinniśmy rezygnować z jedzenia. JEDZMY JEDNAK MĄDRZE! Zależy nam z pewnością na bezpiecznym i skutecznym odchudzaniu. Jeśli tak, to nastawmy się na dłuższą kurację i bądźmy cierpliwi. W ciągu roku możemy zrzucić bezpiecznie maksymalnie ok. 15-25 kg masy ciała (miesięcznie więc 1-2 kg). Tylko w szczególnych przypadkach może to być więcej. Jak to zrobić? Przecież naszym celem jest osiągnięcie maksimum zdrowia i funkcjonowania organizmu. Mamy więc uzyskać równowagę pomiędzy masą ciała, wzrostem i kształtem sylwetki. Nadmierny ubytek masy prowadzi do problemów z metabolizmem i niedożywienia, skutkiem czego jest osłabienie systemu odpornościowego. Z pewnością nikomu na tym nie zależy, prawda?

Powtórzmy więc pytanie: „Jak się skutecznie odchudzić?”


Jednym ze sposobów może być odżywianie zgodne z grupą krwi (o czym już mówiliśmy). Oprócz tego na rynku jest mnóstwo środków odchudzających, wiele firm proponuje swoje recepty na zrzucenie niepotrzebnych kilogramów. Mała zwykle skuteczność tych środków, nie zawsze bezpieczne odchudzanie oraz efekt tzw. „jo-jo” powodują często dezorientację oraz zniechęcenie konsumenta. „Tyle razy próbowałem! O nie. Nikt już nie namówi mnie na żadną kurację odchudzającą. Te wszystkie środki nie działają. Ktoś znowu chce wyrwać ode mnie pieniądze”. Tak myśli wiele osób, prawda? I mają zupełną rację, ponieważ spotykali do tej pory takie właśnie złe doświadczenia.

Najpierw wyjaśnijmy krótko pewne mechanizmy.

Co dzieje się z kaloriami w organizmie? Służą one do wytwarzania w nim energii. Nadmiar kalorii nie zużytkowany przez organizm zamienia się w tłuszcz. Co z tym fantem robić? Najlepiej mniej jeść i mniej pić, więcej spalać poprzez ruch. Nie zawsze jest to takie proste. Kiedy do pożywienia dołączymy takie czynniki jak stres czy genotyp, to okaże się, że redukcja wagi staje się sprawą dość skomplikowaną. W dodatku organizm może łatwo przyzwyczaić się do zmniejszonego poziomu kalorii i każda ilość ponad ten zmniejszony poziom będzie powodowała dalsze tycie. Przy proponowanych do tej pory sposobach redukcji nadwagi traci się zazwyczaj tłuszcz, ale i mięśnie. Ulega również osłabieniu system odpornościowy. Jest to zazwyczaj odchudzanie jednostronne. I im bardziej ludzie chudną jednostronnie, tym bardziej może wystąpić efekt „jo-jo”. Skutki podobnego odchudzania nie spełniają więc oczekiwań. Chudnie się niewiele, stajemy się jednocześnie drażliwi i rozkojarzeni, jesteśmy osłabieni i nieodporni na infekcje. Drastyczne ograniczenie dowozu składników pokarmowych powoduje jedynie to, że organizm wytłumia przemianę materii (metabolizm) dostosowując ją do obniżonych porcji energii i w ten sposób oszczędza tłuszcz zapasowy. Tym niemniej organizm ma funkcjonować, potrzebuje energii, więc zaczyna rozkładać tłuszcz. Produktem ubocznym skomplikowanych procesów rozszczepiania tłuszczów jest woda, którą organizm wydala. Pozornie powinniśmy schudnąć, tymczasem dochodzi do wysychania. Skóra wiotczeje, marszczy się, zmniejsza się również masa tkanki mięśniowej. Nie zanikają natomiast komórki tłuszczowe, które są jak gąbka – mogą chłonąć wodę, mogą ją również tracić, ale z tym jest gorzej. Pojawiają się również dodatkowe kłopoty. Jesteśmy osłabieni, dają się często we znaki bóle głowy, żołądka i wątroby. Zaczynamy zadawać sobie pytanie: „I po co to wszystko?” W końcu dajemy za wygraną i zaczynamy znowu JEŚĆ. Komórki tkanki tłuszczowej chłoną wodę z pożywienia jak gąbka i gwałtownie ponownie przybieramy na wadze. Typowy efekt „jo-jo”. W dodatku niedobór składników pokarmowych, których nie dostarczaliśmy, zubożył odporność, co sprzyja chorobom.

Wnioski nasuwają się same. W trakcie odchudzania mamy jeść, ale pożywienie powinno być ubogie w składniki energetyczne, a jednocześnie obfitować w składniki energochłonne (potęgujące metabolizm) i prozdrowotne.

Węglowodany (cukry) hamują rozpad i nasilają gromadzenie tłuszczów. Należy więc drastycznie ograniczyć udział węglowodanów w diecie. Tłuszcze pokarmowe nie nasilają gromadzenia tłuszczu przy niedostatku węglowodanów, natomiast mogą utrudniać jego rozpad. Należy więc ograniczyć spożycie tłuszczów. Białka nasilają rozpad i utrudniają gromadzenie tłuszczów. Skuteczna dieta odchudzająca powinna obfitować więc w produkty wysokobiałkowe. Podobnie błonnik – powinno być go w diecie bardzo dużo (plus woda – pamiętajmy o wypijaniu ok. 2,5-3,5 l dziennie czystej wody!). Odbiera on bowiem energię uniemożliwiając wchłanianie substancji energetycznych i nasilając pracę układu trawiennego. Zapewnia również dobrą wchłanialność przez oczyszczenie układu pokarmowego i regenerację kosmków jelitowych. Warto, aby w składzie pożywienia znalazły się suplementy zawierające chitosan. Chitosan jest ciałem balastowym (włóknem) pozyskiwanym z chitynowych pancerzyków skorupiaków. Chitosan jest w stanie wiązać z pożywienia tłuszcze w ilości 12-krotności własnej objętości, tak że stają się one niestrawne i bez problemu mogą być wydalane z organizmu. Aktywnymi spalaczami tłuszczu są związki chromowe (białkowe, chlorki) oraz L-karnityna, L-ornityna, L-arginina. Związki chromu wspierają przemianę węglowodanów, redukują ich poziom i tym samym zapobiegają przemianie węglowodanów w tłuszcz, poprawiają wykorzystanie glukozy w komórkach Jednocześnie hamują apetyt (zwłaszcza na słodycze). Dwie ostatnie substancje – L-ornityna i L-arginina, informują organizm o niedostatku węglowodanów. L-karnityna wprzęga tłuszcz w procesy energetyczne, spala tłuszcz, zapobiega jego gromadzeniu się i ułatwia usunięcie z organizmu. Przy okazji wspomaga serce, chroni przed chorobami naczyniowymi i neurologicznymi. Jej stosowanie przynosi podwójny efekt – redukuje wagę ciała i poprawia zdrowie. Bez L-karnityny organizm nie zlikwiduje zapasu tkanki tłuszczowej, lecz zapas ten będzie się powiększał. Substancja ta, absolutnie niezbędna w diecie redukcyjnej (np. podczas odchudzania), jest zawarta w żywności w wyjątkowo niewielkim stopniu. L-karnityna może być samodzielnie syntetyzowana przez organizm z metioniny i lizyny, ale jedynie przy wystarczającym zaopatrzeniu organizmu w żelazo, witaminy: B6, C i niacynę. Właśnie dlatego należy uzupełniać ją w postaci łatwo przyswajalnych suplementów. Przy wspomnianej diecie redukcyjnej organizm może wykazywać braki karnityny (ukryty niedobór). Organizm traci więc zdolność do spalania tkanki tłuszczowej i zaczyna trawić własne białko, czyli mięśnie, co prowadzi do zmniejszenia ich masy. Dlatego tak ważna jest L-karnityna w procesie zmniejszania masy ciała i odchudzaniu.

Naturalny kwas hydroksycytrynowy HCA – blokuje częściowo wchłanianie cukru z pożywienia, przyśpiesza metabolizm tłuszczów, powoduje rozpad tkanki tłuszczowej przy jednoczesnej ochronie białek mięśni (o HCA znajdziesz informacje w dalszej części opracowania pod hasłem Garcinia Cambogia). Przyjmowany regularnie koenzym Q10 w połączeniu z witaminą E, C i L-karnityną oraz innymi składnikami wspomaga odchudzanie i doenergetyzowuje serce i inne narządy. Dodajmy do tego sprzężony kwas linolowy C.L.A. blokujący wchłanianie tłuszczu przez komórki tłuszczowe i stymulujący przemianę tłuszczów w energię (w mięśniach). Warto wiedzieć, że im więcej mięśni, tym szybszy jest metabolizm organizmu. Mięśnie spalają 25-34% więcej kalorii, niż tkanka tłuszczowa. Człowiek dobrze umięśniony może zjeść więcej i nie przytyje. Z tego względu warto uprawiać sporty, stosować gimnastykę (przynajmniej 2 razy w tygodniu przez min. 30 minut) ze szczególnym uwzględnieniem ćwiczeń rozciągających osiem głównych grup mięśni.

Brak witamin B1, B2, B3, C, żelaza, cynku i koenzymu Q10 wpływa na przyrost masy ciała, więc – to oczywiste – nie może zabraknąć tych składników w diecie człowieka pragnącego zrzucić zbędne kilogramy. Tyciu sprzyja często długotrwały stres pozbawiający organizm zasobów adrenaliny. Osłabia on również gruczoły produkujące hormony: kortyzol i tyroksynę, które są niezbędne do uwolnienia nagromadzonego w organizmie tłuszczu. Należy zwrócić również uwagę na prawidłową pracę tarczycy. Wspominaliśmy już przy omawianiu minerałów, że braki jodu upośledzają produkcję hormonów tarczycy, a to z kolei może prowadzić do otyłości. Największy błąd żywieniowy sprzyjający tyciu – to zjadanie obfitych kolacji. Pamiętać należy również o wczesnym okresie naszego życia – niemowlęta długo karmione piersią będą w dorosłym życiu szczuplejsze od rówieśników odżywianych sztucznie. Do wymienionych już sposobów redukcji masy ciała można dołączyć jeszcze jeden...

„W ciągu minuty igraszek miłosnych kobieta spala 4,2 kcal. Namiętny pocałunek, to strata średnio 12 kcal, stosunek – prawie 200 kcal, ale mało forsowne godzinne ćwiczenia fizyczne – tylko 170 kcal.” („Kontrrewolucja seksualna”, Newsweek, 30.05.2004 r.).
Chudnij więc z przyjemnością…

Jak sam widzisz – nie ma łatwych i prostych sposobów regulacji masy ciała. Należy spojrzeć prawdzie w oczy i zadać proste pytanie:
„Czy naprawdę chcę bezpiecznie i skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów, wrócić do zdrowia i jaką cenę (czas, pieniądze, samodyscyplina) zamierzam za to zapłacić?

Janusz Dąbrowski - fragment książki z cyklu „Barwy Twojego Zdrowia” – „Tajemnice suplementacji odżywiania – Jak zachować urodę i zdrowie?”

---

Artykuł udostępniony przez portal Ezoteryczny „Antylicho

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl