niedziela, 3 lutego 2013

Kuchnia wg pięciu przemian - to proste! (część I)

Kuchnia wg pięciu przemian - to proste! (część I)

Autorem artykułu jest Dorota Jakubiak


Przystępując do napisania tego artykułu zastanawiałam się nad jego merytoryczną zawartością tak, aby zawierał on główne założenia odżywiania opartego na pięciu przemianach (pięciu elementach).

Biorąc pod uwagę fakt, że prawdopodobnie zainteresuje on w pierwszej kolejności osoby, które po raz pierwszy stykają się z powyższym systemem, albo coś niecoś słyszały, nie wchodząc jednak w szczegóły - postanowiłam rozbić go na dwie części unikając w ten sposób zbytniego przeładowania treścią.Ale do rzeczy.

Nasza kultura przyzwyczaiła nas do patrzenia na różne żywnościowe produkty pod kątem ich odżywczej wartości i ilości kalorii. Filozofia pięciu przemian dodaje tutaj dodatkowy element, moim zdaniem fundamentalny: energetyczną naturę produktów i ich przyporządkowanie jednemu z pięciu żywiołów (przynależność do danego żywiołu jest powiązana ściśle ze smakiem danego produktu). Wszystko wokół nas (i my sami) składa się z energii. Taoizm dzieli tę energię na Yang i Yin. Energie te są w nieustannym ruchu, jedna przechodzi w drugą dążąc do utrzymania równowagi. Równowaga tych energii w pożywieniu gwarantuje nam energetyczną równowagę w organizmie. Równowaga to zdrowie. Gdy zostaje ona zaburzona, zaczynamy chorować. Ale wróćmy na chwilę do pojęć Yin - Yang.

Yang to ciepło, jasność, ekspansja, ruch z dołu do góry i od środka na zewnątrz, rozpraszanie energii. Yin - ciemno, wilgoć, zimno, ruch z góry do dołu i do środka, koncentracja energii tworząca substancję. Yang zawiera w sobie element męski, Yin - jest żeński z natury. Yin i Yang nie są wbrew pozorom sobie przeciwstawne, ich źródło jest to samo, różnią się natomiast sposobem przejawiania. I tym samym najwyższe Yang będzie zawierać korzeń Yin, i odwrotnie - najwyższe Yin zawiera korzeń Yang. Te dwie energie nigdy nie są statyczne, nieustannie przechodzą jedna w drugą. I to dotyczy zarówno przestrzeni kosmicznej i zewnętrznego świata, jak i naszego organizmu. Tę nieustanną przemianę można zobrazować procesem oddychania (wdech-wydech) czy skurczami i rozkurczami serca. Yin i Yang są także relatywne, czyli wszystko ma swoje odniesienie w stosunku do czegoś.

Wszystkie żywnościowe produkty możemy umieścić na odcinku o dwóch biegunach. Yin i Yang. I to pozwoli nam na klasyfikację tych produktów w zależności od ich energetycznej natury jako: zimne, ochładzające, neutralne, ciepłe i gorące. Natomiast przynależność danego produktu do jednego z pięciu żywiołów: Drewna, Ognia, Ziemi, Metalu lub Wody wykorzystamy w przygotowaniu potraw, gdyż rządzi tym określony cykl.W naturze wszystko się zmienia zgodnie z następującymi po sobie porami roku: po zimie następuje wiosna, po wiośnie lato, itd. Ten ruch tworzy cykl przemian. I ten cykl dotyczy tzw.kontrolnego obiegu, w którym pięć przemian kontroluje siebie nawzajem. Każdemu żywiołowi przyporządkowane są smak i określone organy:

Drewno (smak kwaśny) - wątroba i woreczek żółciowy

Ogień (smak gorzki) - serce i jelito cienkie

Ziemia (smak słodki) - żołądek i śledziona

Metal (smak ostry) - płuca i jelito grube

Woda (smak słony) - nerki i pęcherz moczowy.

Wiedzę tę możemy wykorzystać, gdy chcemy wzmocnić dany organ, gdyż element, którym kończymy gotowanie, będzie szczególnie działał na korzyść przyporządkowanemu mu narządowi. I tak , gdy chcemy poprawić funkcjonowanie pęcherza moczowego, kończymy cykl gotowania na elemencie wody, na przykład soląc potrawę pod koniec gotowania. Nie ma natomiast większego znaczenia, od którego elementu zaczniemy gotowanie. Ważna jest kolejność i przejście przez wszystkie żywioły.Tutaj zamyka się jeden cykl, a my idziemy dalej, jeżeli mamy więcej produktów czy przypraw, zawsze utrzymując kolejność. To bardzo ważne, gdyż kolejność przechodzenia żywiołów jednego w następny symbolizuje odżywczy obieg. W praktyce oznacza to, że każdy z żywiołów ma za zadanie odżywianie ruchu następującego po nim, czyli wątroba i woreczek żółciowy odżywiają serce i jelito cienkie, które z kolei powinny odżywiać żołądek i śledzionę, itd.Pamiętajmy o co najmniej dwuminutowym odstępie pomiędzy poszczególnymi składnikami, pozwólmy, aby w ten sposób zaasymilowal się dany smak.Generalnie lepiej jest przejść kilka cykli, niż dodawać od razu wszystkie produkty z danego elementu. Taka potrawa jest zrównoważona energetycznie, zawiera wszystkie smaki i działa odżywczo na wszystkie organy. Po jej spożyciu nie czujemy potrzeby sięgania po dodatkowy pokarm, np. po coś słodkiego.

Oczywiście nie możemy tutaj zapominać o naturze Yin i Yang naszych produktów. Starajmy się zrównoważyć i pod tym względem naszą potrawę. Świetnie do ocieplania lub ochładzania potraw nadają się różnego rodzaju zioła i przyprawy. Także odpowiednia obróbka termiczna „yangizuje" dany produkt (grillowanie bezpośrednio nad ogniem, prażenie, pieczenie). Wykorzystujmy do przygotowywania naszych potraw ciepłe, neutralne i ochładzające produkty raczej, niż gorące i zimne.

W następnej części znajdziecie dokładny opis wszystkich smaków i przypisanych do nich produktów, a także wyjaśnienie, dlaczego tradycyjne diety odchudzające nie działają.

---

Pozdrawiam serdecznie
Dorota Jakubiak

Odwiedź mnie tutaj:
http://tra-le-nuvole.blog.onet.pl/

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Jak schudnąć na stałe przy odrobinie wysiłku fizycznego.

Jak schudnąć na stałe przy odrobinie wysiłku fizycznego.

Autorem artykułu jest kubarefer


Oczywiste jest, że zajadanie ciastek z kremem w żaden sposób nie poprawi Twojej kondycji- jak szybko byś ich nie jadł. Bieganie natomiast może odmienić Twoje podejście do życia i poprawić sylwetkę.

Aby schudnąć musisz biegać z odpowiednią szybkością i w odpowiednim czasie. Nie zawsze bieganie spowoduje spalanie tłuszczu!

Rzeczy, których potrzebujesz, aby schudnąć biegając:
- pulsometr (lub partner biegowy do rozmów)
- dobre buty biegowe
- odpowiednia dieta i wsparcie rodziny

PO PIERWSZE:

Żeby schudnąć, trzeba biegać wolno i długo. To musisz sobie zapamiętać na całą swoją biegową przygodę. Masz biegać długo i powoli, bardzo powoli. To bardzo ważne!

Schudnąć nie jest łatwo. Gdyby było- nie czytalibyście tego poradnika. Z pewnością nie pomoże
sama dieta, nie pomoże też 10 minut spaceru dziennie. Aby spalić niepotrzebny tłuszczyk, musicie poświęcić trochę czasu, wysiłku i zrezygnować z waszych ulubionych ciastek z kremem.

Jak biegać, żeby spalać tłuszcz? Już dawno udowodniono, że tłuszcz jest najlepiej spalany w okolicach 65-70% naszego maksymalnego zakresu tętna. Tutaj podczas treningu niezwykle przydatny okazuje się pulsometr. To urządzenie wskaże nam dokładne tętno i powie kiedy biec szybciej lub wolniej, aby znaleźć się w określonej strefie tętna.

Nie każdy jednak ma w domu pulsometr, albo nie każdy chce go mieć. Bez pulsometru też można efektywnie się odchudzać i spalać tłuszczyk z boczków. Tutaj przydaje się partner biegowy z którym możesz podczas treningu porozmawiać. Tempo biegu powinno pozwolić Wam na rozmowę bez większego wysiłku. Jeśli ciężko Wam się rozmawia- biegniecie za szybko.

Biegać trzeba wolno! Jeśli nie masz jeszcze kondycji, aby biec bez przerwy przez pół godziny - zacznij od spacerów, a raczej szybkiego marszu. Musisz poruszać się w takim tempie, aby móc
swobodnie rozmawiać. Wtedy- mniej więcej- Twoje tętno jest w zalecanym zakresie. Wtedy spalasz tłuszcz.

PO DRUGIE:
Co najmniej pół godziny! 5 spacerków po 10 minut dziennie nie ma sensu. Organizm zacznie spalać tłuszcz po około 20 minutach wysiłku. Zatem, jeśli biegasz/maszerujesz przez 30 minut, to przez ostatnie 10 minut treningu Twój organizm najefektywniej spala tłuszcz.

Zatem, im dłużej będziesz na treningu, tym więcej tłuszczu spalisz. To chyba logiczne, prawda? Pamiętaj jednak, że wzrost szybkości treningu nie da żadnego pożytku Twojemu brzuszkowi czy udom. Gdy trening jest szybszy- następuje przyrost masy mięśniowej i tzw. siły biegowej.

Ty chcesz budować wytrzymałość biegową i chudnąć. Zatem powtórzę się po raz trzeci- biegaj powoli!

Jeśli chcesz zacząć korzystać ze wspomnianego pulsometru, zajrzyj do porad na stronach biegowych (choćby na naszej stronie) i wybierz odpowiedni sprzęt dla siebie. Aby schudnąć, wystarczy Ci najprostszy model.
jak biegać żeby spalić tłuszcz?

jak biegać żeby spalić tłuszcz?

PO TRZECIE:
Jeśli chcesz zacząć biegać, skorzystaj z planów treningowych dla osób początkujących.
Najpopularniejszym planem treningowym, jest plan z naszego serwisu. Możesz z niego korzystać bez obaw o swoje zdrowie.
Potem przyjdzie pora na bardziej zaawansowane treningi.

Życzymy powodzenia w zrzucaniu zbędnych kilogramów.

---

źródło: www.jak-biegac.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Trzeba być szczupłym, żeby być szczęśliwym

Trzeba być szczupłym, żeby być szczęśliwym

Autorem artykułu jest Marcin1984


Odchudzanie stało się symbolem naszych czasów, gdzie idealna kobieta, to kobieta szczupła. Uważajmy jednak, ponieważ złe odchudzanie może wpędzić w niebezpieczną chorobę.

Odchudzanie się w jest bardzo powszechne we współczesnym świecie. Nie tylko kobiety walczą ze swoją wagą, ale to one stanowią zdecydowaną większość wśród osób odchudzających się. Nasi użytkownicy również przyznają się do tego, że ich waga wymaga poprawy. Ostatnio tylko nie jem ziemniaków i chleba. A czy efekty są? Nie wiem, jakoś nie zauważyłam zastanawia się na naszym forum Oliwka. Ja próbowałem różnych metod włącznie z lekami typu Meridia 10,15 i Wellesami napisał Moris.

Odchudzanie się bez konsultacji ze specjalistą może okazać się groźne dla naszego zdrowia. Dlaczego więc decydujemy się na odchudzanie?

- Odchudzanie stało się symbolem naszych czasów, gdzie idealna kobieta, to kobieta szczupła. Jesteśmy lepiej postrzegani, gdy posiadamy „idealną wagę". Jednak za drastycznym ograniczeniem jedzenia nie zawsze stoją jasno sformułowane przekonania. Odchudzając się tworzymy złudne przeświadczenie, że zmieniamy siebie i swoje życie na lepsze. To nas dowartościowuje, gdyż mamy wrażenie, że utrzymując doskonałą figurę będziemy lubiani, kochani i podziwiani przez innych ludzi. Trzeba być szczupłym, żeby być szczęśliwym i atrakcyjnym. Kompensujemy sobie nasze życie. Nie można być doskonałym we wszystkim, ale przynajmniej potrafimy utrzymać dobrą figurę. Nadwaga jest oznaką porażki życiowej, a szczupłość świadczy o sukcesie - dowiedzieliśmy się od Agaty Ruchel, psychologa. - Przyczyna gromadzenia tłuszczu ma swoje źródło w psychice. Panuje opinia,
że nadwaga może być spowodowana zmianami hormonalnymi i zakłóceniem procesów przemiany materii. Można tu mówić o prawdzie i fałszu. Paradoks polega na tym, że zakłócenia fizjologiczne są negatywnymi stanami emocjonalnymi, które działają na określony narząd lub układ ciała. Tusza człowieka, w takim razie, staje się kompensacją, która powstaje wtedy, kiedy organizm wypełniają negatywne stany emocjonalne, albo gdy brak mu czegoś niezbędnego.

Bardzo często nadwaga staje się wynikiem nieodreagowanych stresów, wstrząsów nerwowych. One szkodzą i wnikają głęboko w psychikę. Aby zlikwidować stres psychika dąży do zamienienia go w zadowolenie. Jedzenie jest prawdopodobnie najprostszym i najbardziej dostępnym sposobem otrzymania zadowolenia. Dlatego też ludzie „zajadają" swoje negatywne przeżycia. Zagłuszają emocje obfitym jedzeniem, ponieważ jedząc doświadczają przyjemności - wyjaśnia Agata Ruchel.

Dziś czynność spożywania pokarmów odbiega znacznie od swojej podstawowej funkcji, którą jest utrzymanie organizmu przy życiu i dostarczenie mu energii.
Istnieje pogląd, że nawet niewielka nadwaga staje się zagrożeniem dla zdrowia oraz powodem do kpin. Głęboko wierzy się w pogląd o byciu lubianym z powodu tego, że jest się szczupłym. Osoba otyła musi pracować na szacunek innych, ponieważ niegodna jest zaufania. Inne staje się złym, więc nielubianym - powiedziała Agata Ruchel.

Cała ta walka sprawia, że odbija się to na naszej psychice. Emocje mają zdecydowany wpływ na nasze życie, dotyczą każdego z nas i nie jesteśmy czasem w stanie nad nimi zapanować. Presja społeczna jest tak duża, że nie sposób nie podchodzić do tego zagadnienia osobiście. Ulegamy, bo w rzeczywistości każdy z nas nosi w sobie dużą dozę niepewności. Podkreślając fakt, że człowiek jest indywidualnością samą w sobie, należałoby zwrócić uwagę, że każdy z nas reaguje na pewne rzeczy inaczej. Jesteśmy mniej lub bardziej wrażliwi. Odreagowujemy swoje problemy na wszelkie możliwe sposoby - jedni uprawiają sporty, drudzy stosują techniki relaksacyjne, a inni z kolei uciekają w uzależnienia.

Jeśli chcemy się odchudzać, nie należy robić tego na własną rękę. Skuteczne i zdrowe odchudzanie powinno odbywać w ścisłej współpracy lekarza i dietetyka. - powiedziała Monika Turnia, dietetyk. - Cały proces odchudzania powinien być starannie przygotowany i uwzględniać indywidualne uwarunkowania każdej osoby, uzależnione od masy ciała, wzrostu czy dotychczasowych nawyków żywieniowych. Obok właściwie dobranej diety aktywność fizyczna jest niezbędnym elementem, umożliwiającym skuteczne odchudzanie. Dzięki ćwiczeniom chudnięcie nie odbierze skórze sprężystości. Organizm zacznie w szybszym tempie spalać tłuszcz, a powrót do normalnej diety nie spowoduje efektu jo-jo. Podczas procesu odchudzania bardzo pomocny jest również sport, który pozwala szybciej spalać tłuszcz. To w połączeniu z odpowiednio dobraną dietą sprawi, że nasze ciało stanie się takie, o jakim marzymy.

Marcin Osiak
m.osiak@familie.pl

--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Odchudzanie

Odchudzanie

Autorem artykułu jest Iza Salamon


Osoby, które mają ciągłe problemy z utrzymaniem wagi na odpowiednim poziomie, nieustannie szukają skutecznych sposobów na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Chwytają się różnych środków, by osiągnąć wymarzoną wagę i mieć ładną sylwetkę. Czasami walkę ze zbędnymi kilogramami przegrywają.

Bowiem w odchudzaniu trzeba wykazać się niezwykłą cierpliwością i skrupulatnością, by osiągnąć wymarzony cel. Zobaczmy zatem jakie możemy wykorzystać metody do zmierzenia się ze zbędnymi kilogramami.

Dieta odchudzająca?

Dieta odchudzająca jest zestawem zaleceń dietetycznych, przeważnie w postaci różnych jadłospisów. Celem diety jest przede wszystkim zmniejszenie masy naszego ciała, a co za tym idzie również zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej. Dieta odchudzająca powinna być prowadzona pod kontrolą lekarza specjalisty. Odchudzanie za pomocą diety jest możliwe przez zmniejszenie wartości energetycznej spożywanych potraw, regularne i zbilansowane odżywianie połączone ze znacznym unikaniem przekąsek, właściwe połączenie składników posiłku. Do tych ograniczeń należy dołączyć również minimalną dawkę wysiłku fizycznego. Jadłospis diety odchudzającej powinien zawierać przede wszystkim wystarczająca ilość węglowodanów, białka i tłuszczów, a także właściwy poziom witamin i minerałów. Najbardziej znane diety opierają się głównie na spożywaniu odpowiedniej ilości owoców i warzyw, jedzeniu żywności nieprzetworzonej, zmniejszonym spożywaniu tłuszczów i węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym.

Dieta powinna być prowadzona pod ścisłą kontrolą specjalisty. Jednakże większość osób walczących ze zbędnymi kilogramami odchudza się bez takiego nadzoru. Takie działanie może prowadzić do niepokojących sygnałów. W organizmie bowiem nadal pozostanie zalegająca zbędna tkanka tłuszczowa. Mogą pojawić się pierwsze sygnały prowadzące do anoreksji, a potem do bulimii. Czasem niewłaściwie przeprowadzona dieta może spowodować jakże często pojawiający się efekt jo-jo. Dieta odchudzająca powinna być przeprowadzana w taki sposób, by utrata wagi następowała przez spalenie tłuszczów, a nie przez utratę masy mięśniowej czy utraty wody z organizmu.

Gimnastyka na odchudzanie

Sama odpowiednio przeprowadzona dieta nie wystarczy, by pozbyć się zbędnych kilogramów. Dobrym sposobem na odchudzanie jest również gimnastyka. Nie jest ważny rodzaj wykonywanych ćwiczeń, ważne jest natomiast, by się systematycznie poruszać. Możemy wykonywać proste ćwiczenia w domu, jak również skorzystać z fachowych treningów pod okiem trenerów w klubach fitness.

Dobrym sposobem na zrzucenie kilogramów jest pływanie. Trzydzieści minut dziennie w zupełności wystarczy. Inną propozycją jest bieganie. Musi ono odbywać się w dość szybkim tempie; nie może to być trucht. Dzienny czas tego typu ruchu wynosi dwadzieścia do trzydziestu minut. Do zrzucenia zbędnego tłuszczyku może okazać się przydatna jazda na rowerze. Pomoże nam wyeliminować niechciane wałeczki tłuszczu na udach i biodrach. Codziennie powinniśmy wykonać przejazd o długości nie mniejszej niż dziesięć kilometrów. Jeśli natomiast wolimy wykonywać ćwiczenia w domu to dobrym sposobem są ćwiczenia wyszczuplające partii cała dotkniętych zbędnym tłuszczykiem. Można również wykonywać niektóre asany jogi. Takie domowe ćwiczenia będą naprawdę skuteczne, jednakże pod warunkiem systematycznego wykonywania. Zazwyczaj są to ćwiczenia pobudzające różne partie ciała; powinny być wykonywane przynajmniej czterdzieści minut dziennie. Istotne jest również, by wykonywanie ćwiczeń odbywało się dwie – trzy godziny po posiłku.

Preparaty odchudzające

Jeżeli powyższe działania się nie powiodą, w zrzuceniu zbędnych kilogramów pomocne mogą okazać się preparaty wspomagające odchudzanie. Są to środki dające widoczne efekty, jak również są bezpieczne i nie wywołują działań niepożądanych. Preparaty te należy przyjmować tylko w połączeniu ze zbilansowaną dietą, dla uzyskania oczekiwanych efektów. Należy również przyjmowanie tych środków skonsultować z lekarzem specjalistą, by prawidłowo dopasować taki preparat do naszych potrzeb. Najczęściej stosowanymi środkami do walki ze zbędnymi kilogramami są tabletki odchudzające. Ich głównym zadaniem jest spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej z organizmu i pobudzenie procesów przemiany materii. Ich zastosowanie spowoduje znacznie mniejsze odczuwanie głodu. Czyli będziemy spożywać mniejsze ilości pożywienia, a co za tym idzie mniejszą liczbę kalorii.

Współcześnie najczęściej stosowanymi tabletkami są takie, które w składzie zawierają aktywny składnik Hoodię. Badania naukowe pokazują, że tabletki odchudzające z Hoodią wykazują działanie skutecznie hamujące uczucie głodu. Inne tabletki odchudzające zawierają cenną Jagodę Acai. Te tabletki mają działanie oksydacyjne, które pozwala na skuteczne pobudzenie przemiany materii. Inne mają w składzie kwas linolowy CLA. Ich zastosowanie pozwoli na pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej oraz nie dopuszczą do powtórnego jej narostu.

--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Dieta i trening, a odchudzanie

Dieta i trening, a odchudzanie

Autorem artykułu jest Krystian Olma


Artykuł poświęcony jest tematowi odchudzania. Postaram się wyjaśnić jaką rolę w tym procesie odgrywa dieta i aktywność fizyczna. Jakich błędów należy się wystrzegać, a co sprzyja redukcji zbędnych kilogramów.

Dobrze dobrana dieta oraz ułożony indywidualnie program treningowy zaoszczędzić może nam dużego rozczarowania, kiedy to po kilkutygodniowym okresie samodzielnej walki z nadwagą okaże się, iż rezultaty naszych działań są, skromnie powiedziawszy - niesatysfakcjonujące .W takich przypadkach najlepiej skontaktować się ze specjalistami, dobry dietetyk i trener pomogą nam w dojściu do wymarzonej sylwetki.

Dieta - zdrowy styl żywienia - to podstawa na której należy się oprzeć. Mało kto wie, ale dobrze dobrana dieta to tak naprawdę 70% sukcesu w procesie odchudzania. Dobry dietetyk może sprawić cuda, a w połączeniu z odpowiednim treningiem uzyskamy najlepsze efekty. Co tak naprawdę da nam trening jeśli nie zmienimy trwale swoich nawyków żywieniowych. Nie dajcie się też zwariować z różnego rodzaju "dietami cud", które w swoim zamyśle mają wywołać tylko zamieszanie na tym polu. Obniżona kaloryczność, brak odpowiedniego zbilansowania diety, niska zawartość witamin, mikro i makro elementów - to tylko nie które pułapki czyhające na nas w świecie diet. Wszystko to sprowadza sie do przyhamowania metabolizmu, a przecież chodzi nam o coś zupełnie innego.

Dieta redukcyjna powinna być dobrana indywidualnie do każdej osoby. Różnimy się od siebie w znacznym stopniu: typ pracy, tempo przemiany materii, aktywność fizyczna itp. Dlatego nie da się ułożyć idealnej, jednej diety dla wszystkich. Należy się jednak kierować podstawowymi zasadami prawidłowego żywienia, aby odchudzanie przyniosło zamierzone efekty. Po pierwsze: należy jeść częściej ale mniejsze posiłki, stosując w miarę możliwości stałe pory posiłków. Nie należy przesadzać z tłuszczem – powinno się stosować chude produkty zawierające jak najmniej tłuszczu. O alkoholu i słodkościach trzeba zapomnieć na czas redukcji, są to tylko puste kalorie które od razu odkładają się tam gdzie tego najmniej chcemy. Należy włączyć większą ilość warzyw i owoców, oraz odpowiednią ilość białka.

W okresie redukcji bardzo dobrym pomysłem jest włączenie aktywności fizycznej, mam tu na myśli przede wszystkim trening aerobowy –spalający tkankę tłuszczową. Charakteryzuje się on małą lub średnią intensywnością utrzymaną przez dłuższy okres czasu tzn. 30-90min w zależności od wytrenowania i wieku. Poprzez trening /nie tylko aerobowy/ oraz odpowiedni sposób żywienia przyśpieszamy tempo naszego metabolizmu. A to bezpośrednio wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej nawet wtedy, gdy nie ćwiczymy w danej chwili. Po odpowiednim wysiłku fizycznym tempo metabolizmu jest podwyższone jeszcze przez kilka, a nawet kilkanaście godzin! Specjalnie nie podaję jakiejś konkretniej formy ćwiczeń, uzależnione jest to oczywiście od upodobań i kondycji, ale może to być np. bieganie po parku, jazda na rowerze, fitness, jak również trening na siłowni.

Łącząc odpowiedni sposób żywienia z dobrze rozpisanym planem treningowym znacznie przyśpieszymy osiągnięcie naszej wymarzonej sylwetki w trwały i zdrowy sposób.

---

Krystian Olma

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl