niedziela, 11 stycznia 2015

Dieta cytrynowa - porady

Dieta cytrynowa - porady


Autor: Pawel Winny


Celem diety cytrynowej jest oczyszczenie organizmu ze wszelakich trucizn przy użyciu lemoniady i tradycyjnych herbatek. Przy tak skąpym "jadłospisie" (sprowadzającym się do uzupełniania płynów) dieta umożliwia spalenie przeszło dziewięciu nadmiernych kilogramów w ciągu dziesięciu dni.


Zamierzam przedstawić tu cztery reguły, według których należy postępować stosując dietę cytrynową:

Brak ruchu

Zbyt duży ruch oraz trening spowodowałyby zmęczenia organizmu - to tylko nam zaszkodzi. Nie zapominaj o tym, iż dieta cytrynowa swoim repertuarem przypomina głodówkę.

Brak stabilnych wyników

Po pewnym okresie czasu prawdopodobne jest powrócenie do poprzedniego stanu. Czym jest to wywołane? Dieta cytrynowa nie skupia się na eliminowaniu tłuszczów, które zostają delikatnie trawione pod koniec diety, czyli około ósmego dnia. By zniwelować ten efekt, to po przerwaniu dietetycznego trybu życia postaraj się przyzwyczaić organizm do normalnych pokarmów, spożywiając na początku łatwostrawne potrawy jak np. gotowane jarzyny.

Urozmaicenie napojów

Aby zwyczajna lemoniada szybko nam się nie znudziła, można dodać do niej małej porcji syropu klonowego. Jest jeszcze opcja wsypania innych dodatków, jak imbir, lecz ja osobiście nie polecam takich eksperymentów. Przyprawy mają za zadanie poprawić trawienie, co przyczynia się do uzyskania wymarzonej, szczupłej figury poprzez zwiększenie wydajności diety.

Skutki uboczne

Niestety prawdopodobnie żadna dieta nie jest idealna. W tym przypadku możliwe jest zetknięcie się z takimi dolegliwościami, jak bóle głowy czy ospałość.

Podsumowanie

Opisana dieta należy do jednych z najbardziej surowych z powodu bardzo drastycznego jadłospisu - nie można niczego jeść tylko pić ustalane napoje. O ile uda Ci się wytrzymać do końca (dziesięć dni), to wyniki diety będą nadzwyczaj zadowalające.


Zapraszam na mój blog o dietach :)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Owoce w diecie Dukana

Owoce w diecie Dukana


Autor: Piotr Włast


Owoce w diecie Dukana dozwolone są dopiero od trzeciej fazy, jednak nawet wtedy czyha na nas wiele niebezpieczeństw związanych z ich spożywaniem. Jakie owoce możemy jeść w trakcie odchudzania z Dukanem, a jakich powinniśmy się wystrzegać?


truskawka

Osoby, które rozpoczynają odchudzanie się w oparciu o założenia charakterystyczne dla diety Dukana, zazwyczaj przestrzegane są przede wszystkim przed niebezpieczeństwami pierwszej jej fazy. Okazuje się jednak, że podobne postrzeganie kwestii związanych ze wspomnianą dietą nie wydaje się najbardziej właściwe, pozostałe etapy planu protal nie są bowiem mniej ryzykowne.

W fazie trzeciej, którą przechodzimy po to, aby utrwalić uzyskaną wcześniej wagę, niebezpieczeństw również nie jest mało, okazuje się przy tym, że pewnym zagrożeniem może okazać się nawet zalecenie spożywania jednej porcji owoców w ciągu dnia, które przecież przez osoby odchudzające się jest uznawane za jeden z najprzyjemniejszych etapów diety Dukana.

Teoretycznie owoce nie powinny budzić naszego niepokoju, mówi się o nich bowiem jako o źródle zdrowia. Od dziecka wpaja się nam, że dostarczają organizmowi witaminę C niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania, a co za tym idzie, należy wypowiadać się na ich temat w samych superlatywach. Twórca diety Dukana zwraca nam jednak uwagę na to, że o zdrowiu w kontekście owoców możemy mówić przede wszystkim wówczas, gdy mamy na myśli produkty w pełni naturalne, a więc takie, których nie poddaje się działaniom nawozów sztucznych. Nie radzi zapominać przy tym i o tym, że owocom zawdzięczamy również cukry i to cukry łatwo przyswajalne przez organizm, tych zaś z całą pewnością nie da się określić mianem składników, na których powinna opierać się nasza dieta.

To właśnie dlatego dieta Dukana mówi o dość poważnych ograniczeniach związanych z przyjmowaniem owoców. W trzeciej jej fazie ciągle nie możemy spożywać bananów, winogron oraz czereśni, a do tego zakazane są tak zwane "owoce suche", do których zaliczamy między innymi orzechy włoskie i laskowe, orzeszki ziemne, pistacje i migdały. O pewnych ograniczeniach musimy pamiętać również wówczas, gdy staramy się zdefiniować określenie "porcja". Zazwyczaj obejmuje ono jeden duży owoc (taki jak jabłko albo pomarańcza) i miseczkę owoców drobnych (truskawki, maliny, wiśnie). Zjadanie kilograma mandarynek w ciągu dnia i przekonywanie otoczenia, że wypełniamy w ten sposób zalecenia diety Dukana, nie jest przemyślanym rozwiązaniem. O tym, że owoce w nadmiarze szkodzą cukrzykom bardzo dobrze wiemy, pamiętajmy jednak również, że mogą stać się zagrożeniem również dla osób zmagających się z otyłością.


Więcej informacji na temat diety Dukana, m.in. dokładny jadłospis na stronie: www.dietaproteinowa.net.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta śródziemnomorska - smacznie i zdrowo

Dieta śródziemnomorska - smacznie i zdrowo


Autor: Pawel Winny


Wszyscy wiemy jak trudno zniwelować zbędne fałdki na brzuchu czy biodrach. Zarówno kobiety jak i mężczyźni borykają się z tym problemem, który można przecież pokonać.


Stajemy na wadze i nie wierzymy własnym oczom. Niestety, stres, szybkie tempo życia, nieregularne spożywanie posiłków, jedzenie w pośpiechu czy konsumowanie niezdrowej żywności sprzyja narastaniu kolejnych warstw tłuszczu. Z czasem nie mamy nad tym kontroli. A warto pamiętać, że zdrowie jest tylko jedno.

Ile kilogramów stracimy?

Stosując się do zaleceń jakie dyktuje dieta śródziemnomorska, możemy w bardzo krótkim czasie pozbyć się nawet do czterech kilogramów niepotrzebnego ciężaru. Pamiętajmy przy tym, że regularność to podstawa. Jeśli już zaczniemy stosować śródziemnomorskie menu, nie należy lekceważyć podstawowych zasad.

Czym będziemy się żywić?

Co zatem możemy jeść będąc na takiej diecie? Przede wszystkim winniśmy spożywać duże ilości owoców i warzyw, wszelkiego rodzaju kasze i makarony, także ważnym elementem diety są ryby, owoce morza i pełnoziarniste pieczywo. Dlaczego właśnie te produkty? Są one bogate w niezbędny błonnik, witaminę C oraz ważne dla organizmu mikro i makroelementy. Z naszego jadłospisu powinniśmy wyeliminować natomiast wieprzowinę.

Zatem zabawmy się w egzotycznego kucharza. Cieszmy się możliwością przyrządzania apetycznych dań i rozkoszujmy wybornym smakiem. Niech będzie kolorowo i pysznie. Z warzyw skomponujmy barwne sałatki polane odrobiną oliwy z oliwek. Unikajmy masła i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Do potraw nie bójmy się używać czosnku i cebuli. Obniżoną cholesterol i nadadzą potrawie ostrzejszy posmak.


Zapraszam na mój blog, na którym omawiane są diety.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta kapuściana

Dieta kapuściana


Autor: Pawel Winny


Prezentowany tryb żywienia jest interesujący dla tych, którzy obawiają się efektu jo-jo polegającego na powrocie do poprzedniej wagi sprzed diety.


Obecnego jest on szczególnie w dietach, w jakich zachodzi szybki spadek wagi w krótkim okresie czasu. Na samym początku należy podkreślić, że dieta nie wywołuje żadnych skutków ubocznych i jest postrzegana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wydajnych. Dieta kapuściana pozwala na optymalny spadek trzech kilogramów w niecały tydzień.

Kapusta

Wszystko na skutek kapusty, która jest istotnym elementem jadłospisu opisywanej diety. Nie dość, że jest pyszna i zapewnia naszemu organizmowi podstawowe środki odżywcze, to jeszcze posiada bardzo mało kalorii. W 90 gramach surowej kapusty znajduje się mniej więcej 20 kalorii, co jest prawie niczym. Naturalnie kapusta to nie wszystko, czym musimy się żywić – dieta umożliwia jedzenie owoców (niemal wszystkie z wyjątkiem tych wysoko-kalorycznych jak banany, eksperci polecają za to cytrusy) oraz białego mięsa. Można też korzystać z przypraw takich jak czosnek pospolity czy pieprz, które posiadają korzystne oddziaływanie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Podsumowanie

Podsumowując, o ile zależy Ci na ustabilizowanym spadku diety i nie masz głowy do liczenia kalorii, a co najważniejsze – lubisz kapustę, to dieta kapuściana jest pomysłem, nad którym możesz poważnie się zastanowić. Pamiętaj tylko o sile woli – podjadanie słodyczy oraz tuczącego pożywienia zdoła unicestwić finalny owoc twoich działań, więc też przed przystąpieniem do diety zaprojektuj własny jadłospis.


Zapraszam na blog o dietach :)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Plusy i minusy diety kopenhaskiej

Plusy i minusy diety kopenhaskiej


Autor: Paweł End


Dieta kopenhaska - jeden z najbardziej kontrowersyjnych sposobów odchudzania. Poznaj opinie zarówno zwolenników, jak i przeciwników diety kopenhaskiej.


kopenhaska, kawaNie ma takiej diety, która nie wzbudzałaby żadnych kontrowersji akceptowana zarówno przez osoby odchudzające się, jak i przez lekarzy troszczących się o stan naszego organizmu. Nie da się jednak zaprzeczyć temu, że istnieją również diety zdecydowanie bardziej kontrowersyjne niż inne i właśnie w tej grupie znajduje się dieta kopenhaska. Mówi się o niej już od wielu lat, od lat też nie brakuje osób zainteresowanych odchudzaniem się właśnie w oparciu o zalecane przez zwolenników tej diety zasady. Zwolennicy diety polecają ją z całego serca mówiąc o niej jako o jedynym skutecznym sposobie na zrzucenie zbędnych kilogramów. Przeciwnicy zwracają uwagę na straty, które ponosi na skutek takiego odchudzania nasz organizm. Kto ma racje? Okazuje się, że zarówno jedni, jak i drudzy.

Jeżeli liczymy na widoczny efekt odchudzania możliwy do osiągnięcia w bardzo krótkim czasie – dieta kopenhaska została stworzona właśnie z myślą o nas. Posiłki, które przyjmujemy w trakcie jej trwania są tak małe, że organizm nie ma innego wyjścia – musi zacząć spalać tkankę tłuszczową. Dieta kopenhaska jest kusząca i dlatego, że można dzięki niej liczyć na naprawdę znacząca utratę wagi. Osoby odchudzające się wspominają, że jest to minimalnie sześć kilo, a przecież nawet taka różnica oznacza możliwość założenia ubrań w rozmiarze o jeden mniejszym niż do tej pory.

Niestety, racji nie można odmówić również jej przeciwnikom uważającym, że dieta kopenhaska to jedna z większych krzywd, jakie możemy wyrządzić naszemu organizmowi. W pierwszej kolejności zwracają oni uwagę na to, że ograniczenie dostępu do wielu cennych witamin i składników mineralnych może doprowadzić do zaburzenia naszego metabolizmu. Organizm nie potrzebuje wcale wiele czasu, aby „wybić się z rytmu” i funkcjonować w sposób daleki od ideału, okazuje się przy tym, że doprowadzenie go do normalności jest znacznie trudniejsze niż mogłoby się to nam wydawać. Obniżenie wartości kalorycznej pokarmów spożywanych w czasie trwania diety może skutkować również utratą energii niezbędnej nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spadek koncentracji i pogorszenie się samopoczucia mogą mieć zgubny wpływ na nasze życie zawodowe i osobiste.

Dieta kopenhaska nie jest rozwiązaniem pozbawionym wad. Nie oznacza to jednak, że mamy z niej rezygnować. Jeżeli jednak chcemy chudnąć w oparciu o charakterystyczne dla niej założenia, róbmy to świadomie.


Więcej informacji na temat diety, m.in. bardzo dokładny jadłospis diety kopenhaskiej, znajdziesz na stronie: http://kopenhaska.eu

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.