środa, 4 marca 2015

Łatwe odchudzanie, czyli kilka sztuczek, które pomogą wygrać z nadwagą

Łatwe odchudzanie, czyli kilka sztuczek, które pomogą wygrać z nadwagą


Autor: Dorota Lubańska


Setny raz przechodzimy na dietę i setny razy z niej rezygnujemy, bo nagła, radykalna zmiana odżywiania jest zbyt ciężka do zrealizowania. Czasem jednak niewielkim kosztem i bez wielkich wyrzeczeń możemy mocno zmniejszyć kaloryczność naszego jadłospisu. Oto kilka wskazówek, jak to zrobić.


1.Śniadania i kolacje

Wśród dostępnych gatunków pieczywa wybierajmy chleby i bułki pełnoziarniste lub typu graham. Nie tylko dostarczają mniej kalorii, ale zawierają błonnik wspomagający odchudzanie. Kromkę zamiast masła posmarujmy niskotłuszczowym odpowiednikiem lub serkiem kanapkowym. Do tego wędlina drobiowa - zawierająca dużo mniej kalorii niż wieprzowa. Zamiast żółtego sera wybierzmy ser mozarella, który zawiera mniej tłuszczu. Pijmy częściowo odtłuszczone mleko. Szklanka tego napoju z 2% tłuszczu zawiera 20 kcal mniej niż ta sama ilość pełnotłustego mleka. Zrezygnujmy ze smakowych płatków śniadaniowych oraz klasycznych płatków kukurydzianych. Są bombami pełnymi łatwo przyswajalnych węglowodanów. Płatki owsiane to mniej kaloryczny produkt, a z dodatkiem różnych owoców codziennie może zmienić się w inne, pyszne danie.

2. Obiad

Wybierajmy chude gatunki i kawałki mięs, usuwajmy skórę z drobiu. Drób bez skóry dostarcza dwa lub nawet trzy razy mniej kalorii niż ta sama ilość wieprzowiny! Również odkrajanie widocznych kawałków tłuszczu pozwala odchudzić potrawę. Do tego pełnoziarnisty makaron lub ryż brązowy albo parboiled, ewentualnie ziemniaki bez tłuszczu. Jeśli mamy ochotę na frytki, zróbmy je w wersji light – pokrojone ziemniaki zapieczmy w piekarniku z odrobiną oleju. Będą pysznie chrupiące i dużo mniej kaloryczne. Sos do sałatki zróbmy z jogurtu albo niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub lnianego. Rezygnacja ze śmietany lub majonezu to kolejne kalorie w dół. Stworzenie niskokalorycznych posiłków ułatwiają odpowiednie techniki kulinarne: pieczenie w folii, duszenie, gotowanie w wodzie i na parze.

3.Napoje

Słodzone napoje i soki owocowe podstępnie dostarczają nam ogromnych ilości energii. Woda mineralna z mrożonymi owocami dużo lepiej gasi pragnienie i nie powoduje odkładania się tłuszczyku.

Pamiętajmy, że każdy posiłek powinien zawierać solidną porcję warzyw. Są niskokaloryczne, a zawarty w nich błonnik działa jak balonik – pęcznieje w brzuchu. Wprowadzenie do codziennego życia powyższych nawyków nie spowoduje oszałamiających zmian, ale pozwoli schudnąć w sposób zdrowy dla organizmu i utrzymać nową masę ciała.


Dorota Lubańska

Poradnia dietetyczna Diaita, www.diaita.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Różne rodzaje diet – którą wybrać?

Różne rodzaje diet – którą wybrać?


Autor: Artur Chojnacki


Zastanawiając się nad tym, jak schudnąć, wiele osób regularnie decyduje się na różnego typu diety: by poprawić swój wygląd bądź też zadbać o zdrowie i lepsze samopoczucie. Warto jednak wiedzieć, że nie każda dieta jest odpowiednia dla konkretnej osoby.


Przed zdecydowanie się na konkretną dietę należy zastanowić się nad stopniem naszej aktywności, typem sylwetki, zdrowiem, przebytymi chorobami oraz oczywiście celem, jaki chcemy osiągnąć. Większość z nas rozpoczyna odchudzanie znacznie redukując ilość spożywanych kalorii. Jednak nie zawsze to w nich tkwi problem. Czasem okazuje się, że nasza zbilansowana dieta wymaga zwiększonej dawki białka, a nie tylko minimalizacji cukru czy tłuszczu. Najlepsze wydają się być diety niskotłuszczowe np. dieta kopenhaska lub dieta dash ponieważ są nie tylko dobre dla budowania ładnej figury, ale również dla zdrowia. Na uwagę zasługuje również ocet jabłkowy , który w połączeniu z odpowiednią dietą może zdziałać cuda. Jednak w tym przypadku należy pamiętać, że nie będzie on odpowiedni dla wszystkich osób. Ponieważ zawiera kwas octowy, który spożywany w nadmiernych ilościach może spowodować u niektórych osób negatywne skutki. Pamiętajmy także, by dostarczać organizmowi zdrowy tłuszcz, zawarty np. w oliwie z oliwek. To dzięki niemu mogą rozpuścić się niektóre witaminy. Całkowite zrezygnowanie z potraw tłuszczowych zdecydowanie nie jest dobre, a takie działania od lat odradzają dietetycy.

Dobra dieta uwzględnia nie tylko stopień aktywności fizycznej w ciągu dnia. Powinna być też dopasowana do naszego wieku i skłonności do tycia. Pamiętajmy, że rozwijający się organizm zawsze będzie potrzebował więcej składników odżywczych niż ten starszy. Ponadto, bardzo ważny jest stan naszego zdrowia. Z tego względu najlepiej, jeśli dietę pomoże nam dobrać wykwalifikowany dietetyk.

Z pewnością powinniśmy zrezygnować z wszelkich nowych, cudownych diet, dających "niezwykle szybkie" rezultaty w krótkim czasie stosowania. Owszem, mogą wydawać się skuteczne, lecz są niezdrowe i prawie zawsze kończą się efektem jo-jo. Lepsze jest, więc stopniowe chudnięcie możliwe, dzięki dostarczaniu sobie witamin, minerałów, ale jednocześnie mniejszej liczby kalorii niż te, które zużywamy w codziennym życiu. Poza tym, odchudzanie wymaga od nas ruchu. Wspomaga on dietę, a przy okazji jest niezwykle istotny dla zdrowia.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy głodówka jest dobra na odchudzanie?

Czy głodówka jest dobra na odchudzanie?


Autor: JBmedia


Wydaje się, że by schudnąć trzeba jeść mniej. Niektórzy traktują to radykalnie i dochodzą do wniosku, że najlepiej nic nie jeść. Czy jednak rzeczywiście głodówka to dobry sposób na odchudzanie? Dowiedz się więcej o głodówkach i ich stosowaniu w naszym poradniku. Zapraszamy do lektury.


Głodówka to określenie na krótkoterminową rezygnację z jedzenia. Może być motywowana religijnie i wówczas nazywana jest postem (na przykład dzienna głodówka w czasie muzułmańskiego ramadanu), zdrowotnie lub chęcią odchudzania. Nie należy jej mylić z zaburzeniami odżywiania takimi jak anoreksja czyli jadłowstręt. głodówka oznacza po prostu rezygnację z jedzenia na ściśle określony czas. Oczywiście, w tym czasie przyjmuje się płyny – ich rodzaj zależy od typu głodówki. Czymś bardzo podobnym do głodówki jest krótka dieta monoskładnikowa, na przykład sokowa czy jabłkowa. Kolejna dieta przypominająca w istocie głodówkę to radykalna dieta redukcyjna, w której spożywa się dziennie mniej niż 1000 kalorii, a więc mniej niż organizm potrzebuje na same funkcje życiowe. Dowiedz się więcej o tych metodach i poznaj odpowiedź na pytanie, czy to dobre sposoby na odchudzanie.

Głodówka – tak czy nie?

Zacznijmy od tego, że głodówka w ogóle nie jest sposobem na odchudzanie i nei taki jest jej cel! Czemu więc służy? Głodówka to metoda 9owszem, kontrowersyjna!) na oczyszczenie i detoksykację organizmu. Zdania na jej temat są podzielone. Niektórzy lekarze i dietetycy, szczególnie zwolennicy alternatywnych i naturalnych metod twierdzą, że nieprzypadkowo we wszystkich wielkich religiach i w niemal każdej kulturze obowiązują rytualne i religijne okresy postu czyli powstrzymywania się od jedzenia. Ich zdaniem nakaz ten ma motywację zdrowotną – raz na jakiś czas warto oczyścić organizm poprzez głodówkę. Oczywiście, głodówka nie może być nieprzemyślana – jest wyłącznie dla osób zdrowych i dorosłych, jej długość powinien określić lekarz. Nie wolno rozpocząć głodówki z dnia na dzień. Powinny poprzedzać ją dni, gdy eliminujemy z diety najbardziej ciężkostrawne, niezdrowe i kaloryczne produkty. Sama głodówka oznacza, że nie jemy żadnych stałych pokarmów, trzeba natomiast pić dużo płynów, co wspomaga detoksykację. W pierwszych trzech dniach głodówki zalecane jest picie ziół wspomagających trawienie i moczopędnych, można pić słaba herbatę i wodę mineralną z cytryną lub miętą. Czwartego dnia pojawiają się takie płyny jak rozcieńczone soki warzywne i owocowe. zwykle głodówka nie trwa więcej niż tydzień. Siódmego dnia wprowadza się pierwsze pokarmy, na przykład ugotowane i zmiksowane warzywa, lekka zupa, kubek bulionu itp. Po głodówce potrzebny jest tydzień powolnego wprowadzania kolejnych dań. W czasie głodówki człowiek jest zwykle osłabiony, powinno się więc na ten czas wziąć urlop, dużo spać, odpoczywać, ewentualnie spacerować. Jak ma się głodówka do odchudzania? Jest do niego dobrym wstępem, bo oczyszcza organizm. Przed odchudzaniem powinno się jednak robić głodówkę krótka, trwająca od jednego do trzech dni. Dłuższe głodowanie w ramach odchudzania prowadzi do zaburzeń metabolizmu i efektu jo jo. Poza tym niekontrolowane głodówki powodują osłabienie organizmu, co odbija się na stanie skóry, włosów i paznokci.

Mono dieta na odchudzanie

Mono dieta niewiele różni się od głodówki. Bardzo popularna jest dieta sokowa, która polega na tym, że przez kilka dni pijesz wyłącznie warzywne i owocowe soki, świeżo wyciskane, rozcieńczane woda mineralną. Dodatkowo pijesz wodę i ziołowe napary. Taka dieta dostarcza niewiele więcej kalorii niż zwykła głodówka i nie powinna być stosowana jako metoda na odchudzanie, bo ma takie same wady jak odchudzanie się głodówką. To samo dotyczy diety monoskładnikowe, ktora polega na tym, że przez pięć do siedmiu dni jesz tylko jeden, wybrany niskokaloryczny produkt: na przykład tylko jabłka lub tylko niskotłuszczowe jogurty, albo wyłącznie zupę kapuścianą. Taka dieta nie jest metodą na odchudzanie, bo zaburza metabolizm, powoduje efekt jo jo i sprawia, że spadek masy ciała jest efektem odwodnienia organizmu i naruszenia masy tkanki mięśniowej, zaś masa tłuszczu pozostaje bez zmian.

Bardzo mało kalorii

Plotka głosi, że Angelina Jolie je dziennie zaledwie sześćset kalorii! To mniej niż dorosły człowiek zużywa na funkcje życiowe takie jak praca serca, oddychanie i inne. Efekty widać gołym okiem – piękna niegdyś kobieta jest wychudzona wyniszczona, ma widoczne zmarszczki i przesuszoną skórę. Bardzo niskokaloryczna dieta rozregulowuje pracę organizmu i sprawia, że metabolizm ulega poważnym zakłóceniom co kończy się efektem jo jo, a więc błyskawicznym przybraniem na wadze po zakończeniu odchudzania. Poza tym radykalne ograniczanie liczby spożywanych kalorii może doprowadzić do niebezpiecznych zaburzeń odżywiania takich jak anoreksja. Poza tym jedząc tak niewiele pozbawiasz organizm witamin i minerałów, co szybko odbija sie na urodzie i przyspiesza procesy starzenia. Nie jest to więc dobra metoda na odchudzanie.


Artykuł może być przedrukowywany jedynie w niezmienionej postaci z zachowaniem aktywnych linków.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Acai Berry: wielkie małe jagody

Acai Berry: wielkie małe jagody


Autor: JBmedia


Acai Berry to jedna z tych roślin, o których można powiedzieć, że zmieniły świat. Poznaj te niezwykłe jagody i ich wyjątkową moc. Przedstawiamy acai Berry – czarne złoto Ameryki Południowej! Te czarne kuleczki potrafią wiele: leczą i odchudzają!


Jak to bywa z największymi i najbardziej istotnymi odkryciami w dziejach ludzkości, wszystko wydarzyło się właściwie przez przypadek. Gdyby nie to, że amerykański dietetyk Alexander Schauss kochał egzotyczne wyprawy, prawdopodobnie nigdy nie dowiedzielibyśmy się o Acai Berry. Nadal ich niezwykła moc znaliby tylko mieszkańcy Puszczy amazońskiej. A oni znali ją bardzo dobrze.. To od amazońskich Indian Amerykanin dowiedział się, że Acai Berry to roślina wyjątkowa, ktora leczy różne dolegliwości i dodaje sił witalnych. Nie do końca wierząc w te opowieści, postanowił zweryfikować amazońskie legendy. Zabrał więc ze sobą próbki jagód, by poddać je badaniom laboratoryjnym. To, co odkrył zaskoczyło jego samego i zrewolucjonizowało rynek suplementów diety.

Acai Berry i ich właściwości lecznicze

Jak się okazało, Acai Berry to rzeczywiście wyjątkowe jagodę. Właściwie wszystkie rośliny jagodowe są pełne witamin i składników odżywczych i warto je włączać do diety, ale żaden inny znany nam gatunek jagód nie może nawet równać się w tym względzie z Acai Berry. Jak wykazały badania, kilkadziesiąt razy więcej witaminy C jest w Acai Berry niż w czarnych jagodach znanych dobrze z polskich lasów. Także pod względem zawartości witaminy A oraz witaminy E acai Berry są bezkonkurencyjne. Jakie są konsekwencje tego faktu? Otóż wymienione witaminy to bardzo silne antyoksydanty. Przeciwutleniacze są bardzo ważne. Jak się okazało, niszcząc wolne rodniki znakomicie nadają się do profilaktyki nowotworów. Poza tym antyoksydanty to najlepsze znane nam panaceum na procesy starzenia się organizmu. Jak się okazuje, jagody Acai odmładzają nie tlyko z wyglądu, poprawiając stan skóry, ale też spowalniają procesy starzenia się narządów wewnętrznych, co jest tak naprawdę znacznie ważniejsze. Na tym jednak nie koniec! Acai Berry zawierają cenne aminokwasy, czyli roślinne białka o wysokim stopniu przyswajalności. T dlatego nie powinno ich zabraknąć w jadłospisie wegetarian. Poza tym w jagodach Asai znajdziesz też niskonasycone kwasy tłuszczowe, ktorych zwykle brakuje w naszej diecie. Dzięki tak unikalnemu składowi, jagody te wspaniale wpływają na funkcje całego organizmu. Przede wszystkim obniżają one poziom cholesterolu we krwi, co oznacza mniejsze ryzyko chorób takich jak zawał i miażdżyca. Poza tym dzięki dużej ilości witamin poprawiają pracę układu immunologicznego i poprawiają odporność, ułatwiając nam unikanie infekcji i chorób. Co jeszcze? Jagody Acai pozytywnie wpływają na stan narządów wzroku i poprawiają widzenie dzięki zawartej w nich luteinie. Szczegolnie korzystne są dla osób, które przez wiele godzin dziennie pracują przy komputerze. Warto też podkreślić, że jagody Acai pozytywnie wpływają na układ moczowy i regulują pracę nerek. Dodają także energii i poprawiają nastrój.

Acai Berry i ich właściwości odchudzające

Jak to się dzieje, że jagody Acai odchudzają? Bo to, że mają właściwości odchudzające jest już pewne. Wykazały to eksperymenty, w których jedna grupa odchudzających się brała tabletki z ekstraktem z jagód Acai, a druga – placebo. Efekty były naprawdę oszałamiające! Warto przy tym podkreślić, że jagody te nie mają takich właściwości jak supresanty apetytu, a wiec nie grożą nam skutki uboczne w postaci zaburzeń mechanizmów łaknienia. Acai Berry odchudzają dzięki temu, że poprawiają metabolizm. Co ważne, nie działają tak jak kofeina, jaką najczęściej można znaleźć w środkach przyspieszających tempo przemiany materii. Rzeczywiście, kofeina poprawia metabolizm, ale też podnosi ciśnienie i tętno, może mieć więc negatywny wpływ na pracę układu krążenia. W przypadku jagód Asai nie ma tego ryzyka. Wręcz przeciwnie – regulują one ciśnienie krwi i łagodzą objawy chorób kardiologicznych. Minimalizują także ryzyko nadciśnienia oraz zawału.

Acai Berry w kuchni

Jagody Acai są nie tylko zdrowe, ale też pyszne. Jak smakują? Wyobraź sobie polską jagodę lub amerykańską borówkę z dodatkiem czekolady – to właśnie smak Acai Berry. Na razie trudno je kupić w stanie świeżym, ale dostepne są w mrożonkach, jako całe owoce lub puree. Co można z nich zrobić? Są pysznym dodatkiem do mlecznych koktajli – wystarczy zmieszać je z mlekiem, kefirem lub jogurtem. Poza tym gęsta papka z acai Berry to słodki owocowo – czekoladowy sos do lodów lub ciast. Jeśli lubisz odważne eksperymenty kulinarne, wypróbuj go jako dodatek do mięs. Na przykład żurawina sprawdza się w tej roli znakomicie, więc czemu nie jagoda Acai. Można jeść je także jako dodatek do ryżu lub makaronu na słodko, albo wzbogacić nimi poranną owsiankę. Jeszcze mało pomysłów? Dodaj jagody Acai do ciast i ciastek, a zyskają intrygująca nutę. Oczywiście, owoce Acai można jeść też na surowo, jako deser lub lekką przekąskę. Smacznego!


Artykuł może być przedrukowywany jedynie w niezmienionej postaci z zachowaniem aktywnych linków.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Definicja i rodzaje otyłości

Definicja i rodzaje otyłości


Autor: Mateusz Grygiel


W literaturze przedmiotu można znaleźć różne definicje otyłości. Ulegały one zmianom na przestrzeni lat wraz z rozwojem nauki w tej dziedzinie ludzkiego zdrowia. Zmieniały się również nie tylko metody oceny nadwagi czy otyłości, ale i również ich kryteria.


1.Definicja otyłości

Obecnie otyłość można opisać jako chorobę o zróżnicowanej etiologii, charakteryzującej się zwiększeniem masy ciała i nadmiarem tkanki tłuszczowej. WHO proponuje określanie otyłości jako chronicznej choroby nie ustępującej samoistnie, w której zespół objawów uwarunkowany jest zarówno czynnikami zewnętrznymi jak i wewnętrznymi. Spośród czynników zewnętrznych wymienia się stres, nieprawidłowe żywienie oraz brak aktywności ruchowej, natomiast do czynników wewnętrznych zalicza się czynniki genetyczne, metaboliczne a także procesy degeneracyjne (por. Ogińska-Bulik, 2004).

2. Rodzaje otyłości.

Tatoń (cyt. za: Ogińska-Bulik, 2004) wyróżnia następujące rodzaje otyłości:

a) ze względu na przyczyny powstania

- otyłość prostą (pokarmową) będącą wynikiem naruszenia równowagi między ilością dostarczanej energii a jej wydatkowaniem przez organizm,

- otyłość złożoną (patologiczną) będącą wynikiem pierwotnych zaburzeń endokrynologicznych lub organicznego uszkodzenia podwzgórza.

b) ze względu na rozłożenie tłuszczu w organizmie:

- otyłość androidalną (pletoryczną, centralną, brzuszną, wisceralną, typu „jabłko”), w której tłuszcz gromadzi się w okolicach brzusznych. Spotyka się ją głównie u mężczyzn i jest ona łatwiejsza do redukcji, niemniej jednak prowadzi do poważniejszych powikłań (Ogińska-Bulik, 2004),

- otyłość ginoidalną (typu „gruszka”), gdzie tkanka tłuszczowa jest większa w dolnych partiach ciała, głównie na pośladkach i udach. Ten typ jest bardziej charakterystyczny dla kobiet, jest trudniejszy do zredukowania, lecz jest on, zarazem, mniej szkodliwy dla zdrowia niż typ brzuszny.

c) ze względu na skład morfologiczny tkanki tłuszczowej:

- otyłość hiperplastyczną, w której istotną rolę odgrywa wzrost ilości komórek tłuszczowych (adipocytów) występujący od urodzenia do 4. roku życia a także między 12. a 13. rokiem życia,

- otyłość hipotroficzna występuje, gdy wzrost organizmu jest już zakończony a komórki tłuszczowe mogą jedynie zwiększać swoją objętość. Ten typ jest trudniejszy do wyleczenia i częściej występują tu zaburzenia metaboliczne,

- otyłość mieszaną, gdzie wystąpiło zarówno zwiększenie ilości jak i objętości adipocytów (Ogińska-Bulik, 2004).


Mateusz Grygiel

Psycholog, psychoterapeuta. Prowadzi grupę wsparcia dla osób otyłych w Gdańsku.

www.psychoterapiawgdyni.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.