piątek, 22 stycznia 2016

Dieta to nie głodówka!

Dieta to nie głodówka!


Autor: Justyna Telega


Ile wspólnego z dietą ma głodówka? Kompletnie nic. Dlaczego nie należy głodzić się na diecie i w jaki sposób mogą skończyć się tego rodzaju praktyki?


Zaczyna się niewinnie. Któregoś poranka zauważyłaś, że ukochane jeansy powoli przestają dopinać się w pasie. Zdołowana i zarazem przestraszona wspomnianym faktem, postanowiłaś przejść na dietę. Najpierw dietę 2000 kcal, potem 1500 kcal, a potem... 0 kcal. Czy taki scenariusz jest w ogóle prawdopodobny? Niestety tak i – o zgrozo – praktykowany przez coraz większą liczbę kobiet. Dlaczego NIE warto się głodzić i do czego może doprowadzić głodówka, która przeprowadzana jest na własną rękę?

Długotrwała głodówka, prowadzona przez dłuższy czas bez kontroli lekarskiej, może negatywnie odbić się zarówno na zdrowiu fizycznym, jak i psychicznym. W jaki sposób?

Zdrowie fizyczne

Drastyczne ograniczenie ilości spożywanych kalorii wywiera niebagatelny wpływ na funkcjonowanie całego ludzkiego ciała. Co może odczuwać osoba, która – z dnia na dzień – rezygnuje ze spożywania odpowiednich ilości pokarmu? Przede wszystkim osłabienie, które już po kilku dniach może doprowadzić do nagłych omdleń. Poza tym następuje ogólne wycieńczenie organizmu, które może objawiać się zarówno w postaci wypadających włosów, jak i szarej cery czy kłopotów ze snem. Na tym jednak nie kończy się lista negatywów. Jak łatwo się domyśleć, głodówka wywiera znaczący wpływ na pracę układu pokarmowego. Niejednokrotnie osoby głodzące się cierpią na różnego typu dolegliwości żołądkowe, takie jak bóle, wzdęcia czy zaparcia.

Zdrowie psychiczne

Głodówka pozostawia swój odcisk nie tylko na ciele, ale także na psychice osoby, która praktykuje ją na własną rękę. Niejednokrotnie zdarza się, że osoby takie są poddenerwowane i łatwo tracą nad sobą panowanie, co może mieć bezpośredni związek z nagłym spadkiem poziomu magnezu. Może się także zdarzyć, że z czasem głodówka przybiera chorobliwą formę anoreksji.

Głodówka to absolutnie najgorsza z możliwych form samodzielnego odchudzania. Wyniszcza ona nie tylko nasze ciało, ale także umysł. Jeśli więc nie jesteś pewna tego, jaki typ diety powinnaś zastosować, w pierwszej kolejności zgłoś się po pomoc do dietetyka. Pamiętaj, że głodówka może doprowadzić nawet do anoreksji, która - w skrajnych przypadkach - kończy się śmiercią pacjentki.


Więcej porad dotyczących zdrowia i urody znajdziesz na stronie www.fitness-blender.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe fast foody?

Zdrowe fast foody?


Autor: Justyna Telega


Kto z nas nie kocha fast foodów? Zachodnia moda na szybkie jedzenie opanowała także nasz kraj. Jak wieloma innymi, nie do końca zdrowymi czy ekologicznymi rzeczami, tak zachłysnęliśmy się także jedzeniem, przygotowywanym na szybko, najczęściej z mrożonych produktów.


O tym, że wysoko przetworzone jedzenie, często niepewnego pochodzenia, nie jest dla nas bezpieczne, ma już świadomość coraz więcej z nas. Jak jednak poradzić sobie ze złymi nawykami żywieniowymi i zrezygnować z czegoś, do czego niektórzy z nas przez wiele lat się przyzwyczajali? To może być trudne, ale nie jest niemożliwe. Na pewno pomóc może nam przygotowywanie samodzielnie posiłków, które przypominają fast foody, ale są od nich o wiele zdrowsze. No i smaczniejsze. Ale o tym nie ma co przekonywać, lepiej wypróbować samemu.

Po pierwsze frytki! Śmiemy wątpić czy na świecie istnieje choć jeden bar czy restauracja, nie sprzedająca frytek. Jeśli istnieje w Waszym mieście, prawdopodobnie to tam, powinniście w razie potrzeby się stołować. Chyba, że znajdziecie taki, w którym podaje się zdrowe frytki i chipsy. Najlepiej jednak zrobić takie samemu w domu.

Z fast foodowych hamburgerów i podobnych rewelacji zrezygnujcie równie szybko. Tym bardziej, że w domowym zaciszu będziecie mogli pozwolić sobie na dużo lepszą wersję. Najlepiej będzie jeśli upieczesz pszenne bułeczki samodzielnie. Idealne będą także takie z dodatkiem ziaren. Nałóż do bułki świeżo skrojoną sałatę, pomidora i ogórka, polej samodzielnie wykonanym sosem czosnkowym i pomidorowym. Jako element główny, usmaż na patelni burgery z czerwonej fasoli lub z ciecierzycy. Idealnie też sprawdza się w tej roli na przykład kania w panierce.

Pizzę opanowała już chyba większość z nas, lecz ciągle, nie wiedzieć czemu, chodzimy do pizzerii, nawet tych które faktycznie są bardziej barem fast foodowym niż pizzerią. Często naszym argumentem, przemawiającym za pizzą na mieście jest specyficzny smak, pochodzący ze specjalnego pieca. Wielu z nas ma ogródki działkowe lub kawałek miejsca koło domu. Zainwestujmy trochę czasu, by zrobić dla siebie mały piec chlebowy. Jeśli mieszamy w bloku, mamy do dyspozycji specjalny kamień, na którym piecze się w zwykłym piekarniku.

Przede wszystkim jednak cieszmy się z tego, że możemy w domowym zaciszu przygotować dla siebie posiłek, który jest zdrowy i smaczny. W końcu zdrowie to także dobre samopoczucie. Dlatego patrzmy na nasze kroki w kierunku zdrowia, jak na fascynującą przygodę, nie zaś jak na udrękę, którą ciężko znieść.


Masz ochotę na zdrową przekonskę? Na mojej stronie znajdziesz przepis na zdrowe frytki i chipsy.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Glukomannan – nowa jakość w odchudzaniu

Glukomannan – nowa jakość w odchudzaniu


Autor: Marcin Kowalczyk


Wiele osób zaprzestaje diety przez wzgląd na towarzyszące jej uczucie głodu. Istnieją jednak takie produkty, które mogą nam pomóc w oszukaniu odczucia głodu. Glukomannan uzyskiwany z rośliny Amorphophallus konjac jest jednym z takich środków. Czym jest ten ciągle dość mało popularny w Polsce składnik i jak działa?


Czym jest glukomannan?
Otóż glukomannan to rozpuszczalny błonnik, który nie dostarcza do organizmu prawie w ogóle kalorii, jest za to dobrym źródłem wapnia. Unikalną właściwością glukomannanu jest zdolność scalania dużej ilości wody. Spożyty razem z nią pęcznieje w żołądku, znacznie powiększając swoją objętość. Powstały żel wypełnia żołądek i napiera na jego ściany, dając do naszego mózgu znak, że nie jesteśmy już głodni.

Zdrowotny wpływ glukomannanu

Obniżanie poziomu całkowitego cholesterolu i trójglicerydów we krwi Potwierdzony został też jego wpływ na obniżanie masy ciała.
Zmniejsza poziom glukozy we krwi.
Wspomaganie procesu odchudzania przy równoczesnym stosowaniu diety niskokalorycznej (w doświadczeniach odnotowano większe zredukowanie wagi ciała, zmniejszenie tkanki tłuszczowej a także łatwiejsze przejście przez reżim diety w porównaniu do grupy osób nie wspomagającej się preparatem z glukomannanem).
Zwiększa uczucie pełności żołądka.
Niektóre doniesienia naukowe mówią o potencjalnym pozytywnym wpływie glukomannanu na profilaktykę antyalergiczną.

Działanie stwierdzone naukowo
Badania naukowe potwierdzają rewelacyjne działanie glukomannanu.
Przeprowadzone badania potwierdzają, że suplementacja glukomannanem znacznie zwiększa efekty odchudzania. Glukomannan wspomaga utratę zbędnych kilogramów u otyłych dorosłych i to nawet w przypadku braku ograniczenia kalorii w diecie. Kiedy otyli dorośli spożywali 1 g. błonnika glukomannanu na godzinę przed każdym daniem przez osiem tygodni, stracili średnio 5,5 kilogramów masy ciała i to bez żadnych innych zmian w ich sposobie jedzenia i bez żadnej większej aktywności fizycznej. Wynika z tego, że najbardziej skuteczne tabletki na odchudzanie to te zawierające glukomannan.

Glukomannan - dostępność i cena
Na polskim rynku glukomannan jest produktem całkiem nowym. Zwłaszcza w porównaniu z innymi krajami. Jednak i u nas pojawiły się godne uwagi środki mające w składzie ten nadzwyczajny dodatek. Bezapelacyjnie najlepszym z nich jest BRUNIK Glukomannan. Jego zdecydowanymi plusami są cena i jakość. Suplement ten można kupić najlepszej cenie 99,99 zł za 3 opakowania na Allegro.


Marcin Kowalczyk - pasjonat zdrowego odżywiania, specjalista w dziedzinie odchudzania.
Tekst na podstawie artykułu " Glukomannan - przełom w odchudzaniu?".

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak szybko schudnąć?

Jak szybko schudnąć?


Autor: Bartek Kowalski


Chudniesz, tyjesz i znowu zrzucasz kilka kilogramów. Chcesz wiedzieć jak szybko schudnąć i utrzymać efekty. Ćwiczenia na brzuch nie pomagają, jogging wydaje się być zbyt wymagający, więc postanowiłeś coś z tym zrobić.


Wydaje Ci się, że jeśli chudniesz, powinieneś skupić się na jednym konkretnym zadaniu i nie zwracać uwagi na inne? To błędne podejście. Wiele osób ćwiczących na siłowni popełnia ten błąd - nie zwracając uwagi na dietę, bo uznają, że trening siłowy pozwala im jeść wszystko. Jest to jeden z najczęściej popełnianych błędów.

Zdrowe przekąski

Zdrowe przekąski


Autor: Justyna Telega


Uwielbiasz podjadać między posiłkami? Poznaj niskokaloryczne i zdrowe przekąski, dzięki którym z łatwością unikniesz efektu jo-jo.


Odchudzanie nie jest proste, zwłaszcza, jeśli do tej pory nie ograniczałeś ilości podjadanych smakołyków. Niestety, wspomniany nawyk podjadania skutecznie rujnuje efekty nawet najbardziej katorżniczej diety. Czy zawsze? Niekoniecznie. Istnieją bowiem przekąski, które są zarówno zdrowe, smaczne, jak i niskokaloryczne.

Ryż – prażony i preparowany

Zarówno prażony jak i preparowany ryż to typ przekąski, który może poszczycić się małą ilością dodatków konserwujących przy zachowaniu walorów smakowych. Dodatkową, wartą uwagi zaletą, jest mała kaloryczność tego wytrawnego smakołyku. Ryż preparowany dostępny jest w formie luźnych ziaren, które z powodzeniem zastąpią chipsy czy też chrupki, natomiast ryż prażony występuje najczęściej pod postacią wafli. Warto dodać, że obecnie firmy produkujące tego typu przekąski wzbogacają swoje wyroby o dodatek np. ziół, soli czy też innych przypraw, które zdecydowanie podnoszą walory smakowe wafli.

Warzywa z dipem

Warzywa jedzone na surowo – chociaż niewątpliwie zdrowe – raczej nie mogą poszczycić się zbyt szerokim gronem miłośników. Niemniej jednak ich smak możesz z powodzeniem „podkręcić” maczając np. słupki marchewki czy ogórka w domowej roboty sosie na bazie jogurtu. Wystarczy, że do kilku łyżek naturalnego jogurtu dodasz ulubione przyprawy. W ten sposób otrzymasz smaczny i niskokaloryczny dip, a dodatkowo dostarczysz do organizmu spore ilości białka.

Popcorn

Spore grono osób zalicza popcorn do tej samej kategorii przekąsek, co chipsy czy frytki. Tymczasem - wbrew pozorom - może on być zarówno niskokaloryczny, jak i zdrowy. Wystarczy, że gotowy popcorn sprzedawany w torebkach czy też opakowania do mikrofalówki, zamienisz na zwykłe ziarna kukurydzy, które uprażysz samodzielnie. W jaki sposób? Na przykład przy pomocy wspomnianej mikrofalówki i zwykłej torebki śniadaniowej. Umieść ziarna kukurydzy we wnętrzu torebki, a następnie zawiń jej brzeg w taki sposób, aby „strzelające” ziarna nie miały szansy wydostać się na zewnątrz. Następnie włóż torebkę do mikrofalówki, nastaw na moc 750 W i praż przez ok. 1,5 min. Przekąska będzie gotowa w chwili, kiedy ziarenka popcornu przestaną „strzelać”.


Więcej porad dotyczących zdrowia i urody znajdziesz na stronie www.fitness-blender.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.