czwartek, 17 stycznia 2013

Cudowne środki odchudzające

Cudowne środki odchudzające

Autorem artykułu jest Wojciech Enyama


W życiu często skłonni jesteśmy szukać jakiegoś cudownego rozwiązania. Tyczy się to również odchudzania, ale czy taka cudowna recepta istnieje w tym przypadku? A jeżeli istnieje to czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Reklamy często kuszą nas środkami o cudownych odchudzających właściwościach. A fora internetowe pełne są informacji o podejrzanych chińskich specyfikach. Czy to możliwe, żeby proces odchudzania mógł przebiegać szybko, łatwo i przyjemnie? Czy można schudnąć bez wysiłku i diety?

Odpowiedź brzmi: NIE!!!

Tak więc zapomnij o chińskich ziołach na odchudzanie i wszelkiego rodzaju podejrzanych środkach, które nie zostały dopuszczone do oficjalnej sprzedaży. Czy naprawdę jesteś w stanie zaryzykować swoje zdrowie dla paru centymetrów mniej w pasie? Stosując produkt niewiadomego pochodzenia, tak naprawdę nie wiesz, jakie będą efekty, jak długo będą się utrzymywać i przede wszystkim jakie będą skutki uboczne. Chyba wszyscy zbyt dużym zaufaniem obdarzamy wielkie koncerny farmaceutyczne, którym przecież zdarzały się poważne wpadki i to nawet z lekami dla kobiet w ciąży. Co dopiero mówić o jakimś chińskim specyfiku wyprodukowanym nie wiadomo gdzie na bazie narkotyku lub innej szkodliwej dla zdrowia substancji. To że coś jest ładnie opakowane (chociaż często nawet ten warunek nie jest spełniony) nie oznacza, że jest bezpieczne i że było testowane.

Środki z reklam typu CLA lub L-karnityna są bezpieczne dla zdrowia. W większości przypadków są to substancje wyizolowane z białek, kwasów tłuszczowych lub innych produktów spożywczych pochodzenia naturalnego. Ich suplementacja z pewnością wyjdzie Ci na zdrowie i może wspomóc proces odchudzania. Pamiętać jednak należy, że są to suplementy, a więc elementy stanowiące uzupełnienie twojej diety. Samo w sobie ich zastosowanie bez dokonania zmian w odżywianiu, które doprowadziło do nadwagi, raczej nie przyniesie spodziewanych efektów. Suplementy są obecnie na naprawdę wysokim poziomie. Ich stosowanie zwłaszcza w różnych kombinacjach i w połączeniu z dietą oraz wysiłkiem fizycznym może przynieść nadspodziewane rezultaty. Nie ma co liczyć, że same suplementy załatwią sprawę. Ale też nie ma sensu z suplementacji rezygnować, gdyż wpływają one korzystnie nie tylko na proces odchudzania ale również na naszą skórę, włosy paznokcie, a także na nasze serce, mózg, oraz system odpornościowy.

---

Sukienki - Sklep z seksowną odzieżą Serwis dla aktywnych kobiet

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Tabletki Odchudzające - Fakty

Tabletki Odchudzające - Fakty

Autorem artykułu jest retsam


Fakty o tabletkach odchudzających - działanie, skutki uboczne. Jakie tabletki są dobre, a jakie złe. Trochę historii i o tym jak zarabiają koncerny farmaceutyczne.

Najnowsze badania pokazują, że każdego roku coraz więcej ludzi ma nadwagę. Ten problem nie dotyka, tylko dorosłych, ale nawet dzieci, które dopiero zaczęły szkołę.

Jest wiele czynników, które się do tego przyczyniły, np. takie jak spożywanie przez społeczeństwo coraz więcej fast foodów i posiłków zawierających nasycony tłuszcz, używanie „sztucznego” cukru w napojach gazowanych i innej przetworzonej żywności, jedzenie pożywienia z mniejszą zawartością błonnika, genetyka, przejadanie się i coraz wolniejszy metabolizm wraz z wiekiem.

Odkąd zrzucanie wagi zabiera czas i większość ludzi nie może się doczekać, kiedy się jej pozbędzie, zdecydowali się na najszybszą drogę, którą jest używanie tabletek odchudzających.

Od 1950 roku do późnych lat 90, lekarzy przypisywali leki na utratę wagi. Te leki zwiększały poziom serotoniny w mózgu. Powodowało to, że mózg wierzył, że żołądek jest już pełen i w ten sposób zwiększało się tempo metabolizmu danej osoby.

Ale było to tylko do czasu, kiedy naukowcy odkryli, że te leki mają skutki uboczne i powodowały choroby serca, więc znikły ze sklepowych półek.

Później tworzono różne modyfikacje i wprowadzone nowe leki przypisywane przez lekarzy. Duża część z nich czeka jeszcze na zatwierdzenie.

Pomysł, że prosty preparat może zmienić wszystko, bez potrzeby zmieniania diety i poświęcania czegokolwiek jest bardzo kuszący, od kiedy ludzie widzą przyjaciół, którzy ich używają z wspaniałym rezultatem.

To powoduje, że cała masa ludzi wydaje miliony złotych każdego roku, żeby doświadczyć takiego cudu. Daje to firmom farmaceutycznym sporo pieniędzy.

Tabletki na odchudzanie mogą być kupione samemu lub przypisane przez lekarza. Nawet w dzisiejszych czasach przy zaawansowanej technologii medycznej, te preparaty mogą nieść ryzyko związane ze zdrowiem. Problemy, z jakimi spotykają się niektóre osoby to: biegunka, wymioty, suchość w ustach, bóle głowy, a nawet ataki serca.

Przedawkowanie tabletek na odchudzanie, może powodować dreszcze, dezorientacje, halucynacje, płytki oddech, problemy z nerkami i konwulsje.

Efekty uboczne różnią się od siebie w zależności od stylu życia i zdrowia danej osoby. Mogą być zminimalizowane poprzez konsultacje z lekarzem i przestrzeganiem dawkowania.

Istnieją, też naturalne tabletki na odchudzanie, zrobione z mieszanki ziół, które są bezpieczne dla zdrowia i nie mają skutków ubocznych – co potwierdzają liczne badania naukowe. Przykładowo jednym z takich preparatów jest Therma Cuts. Działają one dość dobrze, zwłaszcza z planem ćwiczeń i nisko kaloryczną dietą.

To już zależy od danej osoby, jaką drogę odchudzania wybierze i jak długo będzie się jej trzymać.

---

Odkryj jak działają naturalne i skuteczne tabletki na odchudzanie Therma Cuts. Odwiedź stronę: http://therma.impossible.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Mity o odchudzaniu

Mity o odchudzaniu

Autorem artykułu jest Barbara Gawryluk


Wokół odchudzania powstało wiele mitów. W niektóre nawet Ty wierzysz. Najwyższa pora rozprawić się z najpopularniejszymi z nich. Dowiedz się co sprzyja odchudzaniu a co wrecz przeciwnie szkodzi.

- Herbata sprzyja chudnięciu
Nie każda herbata sprzyja odchudzaniu. Jedynie zielona i czerwona wpływa na efekty diety.

- Woda odchudza
Woda nie zawiera w ogóle kalorii i jedynie tłumi uczucie głodu. Pozwala na pozbycie się toksyn, dlatego powinno się jej wypijać około 1,5 l dziennie. Stosując dietę odchudzającą, należy zadbać o to, aby więcej wydalać. Należy pić co 1–2 godziny przynajmniej szklankę wody.

- Lepsze ryby od mięsa
Nie wszystkie ryby są lepsze od mięsa. Łosoś i makrela zawierają dość dużo tłuszczu. Natomiast jest to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

- Drób jest chudy
Wszystko zależy od tego, jak drób zostanie przyrządzony. Indyk przygotowany na parze nie zawiera więcej niż 200 kcal. Natomiast kurczak smażony i zjedzony ze skórką to prawdziwa bomba kaloryczna.

- Margaryna jest mniej tucząca niż masło
Masło i margaryna zawierają różne rodzaje tłuszczu, ale mają one wysoką wartość kaloryczną.

- Białe pieczywo jest bardziej kaloryczne niż ciemne
Różnice w kaloriach pieczywa białego i ciemnego są naprawdę niewielkie. Natomiast ciemne pieczywo jest zdrowsze, gdyż zawiera więcej włókien i magnezu.

- Od ziemniaków się tyje
Wbrew powszechnym opiniom ziemniaki nie tuczą. 100 g ziemniaków dostarcza organizmowi 90 kcal w postaci lekkostrawnych i dobrze przyswajalnych węglowodanów, zwłaszcza skrobi. Istotny jest dodatek do ziemniaków, czyli wszelkiego typu sosy i mięsa. To one tuczą, gdyż są wysokokaloryczne. Ziemniaki są bardzo zdrowe. Dzięki dużej zawartości składników mineralnych o charakterze zasadowym, równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm produktów zbożowych i mięsnych.

- Zupy są tuczące
Zupy nie tuczą, jeśli nie gotujemy ich na tłustym mięsie oraz nie zagęścimy ich tradycyjnie zasmażką czy śmietaną. Warto zrezygnować z zagęszczania, a śmietanę zastąpić naturalnym jogurtem.

- Kluski i ryż tuczą
Kluski i ryż nie tuczą, a szybko dają długotrwałe uczucie sytości. Nie należy jednak przekroczyć 150 g (po ugotowaniu) dziennie ani dodawać do nich zbyt dużo tłuszczów i sosów.

- Makaron jest tuczący
Od makaronu jedzonego w rozsądnych ilościach nie utyjemy. Tuczące jest połączenie makaronu z tłustymi, zawiesistymi sosami, tłustym mięsem czy serem. Należy więc makaron zjadać z lekkimi sosami albo z warzywami.

- Owoce można jeść bez ograniczeń
Owoce w większych ilościach niż 2–3 sztuki dziennie mogą wpłynąć negatywnie na dietę z powodu dużej zawartości cukrów prostych. Niekontrolowane jedzenie owoców w dużych ilościach również prowadzi do tycia. Natomiast pijąc dużo soków owocowych, można przybrać na wadze ze względu na zawartość naturalnych cukrów i dlatego, że są one dodatkowo dosładzane. Najlepiej pić je rozcieńczane.

- Ananas pochłania tłuszcze
Ananas nie pochłania tłuszczów, a jedynie zawiera enzym, który przyspiesza trawienie niektórych tłuszczów w jelitach. Nie ma on więc żadnego działania odchudzającego. Lepiej jeść ananas świeży niż z puszki, gdyż jest mniej kaloryczny.

- Świeże warzywa i owoce mają więcej składników odżywczych niż mrożone
Prawidłowe mrożenie świeżych warzyw i owoców powoduje, że zostają w nich zachowane niemal wszystkie składniki odżywcze i witaminy. Natomiast nie można powiedzieć tego o warzywach i owocach leżących długo na stoiskach sklepowych.

- Opuszczanie posiłków pomaga schudnąć
Drastyczne zmniejszanie kaloryczności jedzonych potraw nie jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. Sprzyja to jedynie magazynowaniu dostarczonych pokarmów i większemu apetytowi przy następnym posiłku. Ominięcie któregoś z posiłków to pozbawienie organizmu porcji witamin, białka i minerałów. Organizm lepiej strawi mniejsze, ale częstsze posiłki, niż większe, a rzadsze.

- Jedząc zdrową żywność, nie musisz kontrolować ilości
Kalorie zawsze pozostają kaloriami niezależnie od tego, czy jesz słodycze, czy owsiankę. Należy więc kontrolować, ile i czego zjadasz, starając się nie przekraczać rozsądnych limitów kalorycznych.

- Ćwiczenia zmieniają tłuszcz w mięśnie
Tłuszcz i mięśnie zbudowane są z zupełnie innych komórek. Niemożliwa jest więc zamiana jednych w drugie. Ćwiczenia powodują spalanie tłuszczu i przyczyniają się do poprawy umięśnienia.

- Jedzenie w nocy nie powoduje tycia
Niezależnie od pory dnia spożywanie zbyt dużej ilości pokarmu nie jest zdrowe. Często nie dostarczając organizmowi odpowiedniej ilości pokarmu w ciągu dnia, nadrabiamy to nocą. Jest to niekorzystne dla naszego organizmu. Lepiej jest rozpocząć dzień wartościowym śniadaniem, niż kończyć późną kolacją, która nie zostanie spalona i odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej.

- Kolacja powinna być najpóźniej o godzinie 18
Godzinę ostatniego posiłku trzeba dostosować do trybu życia i nie musi to być godzina osiemnasta. Trudno jest osobie pracującej w nocy głodować. Kolację należy zjeść trzy godziny przed snem. Najlepiej białko – kawałek mięsa.

- Chcąc się odchudzić, trzeba liczyć kalorie
Podczas odchudzania należy skupić się na wielkości porcji i odpowiednim zbilansowaniu posiłku, a nie na kaloriach.

- Light zawsze znaczy chudo
Produkty light nie zawsze mają niską zawartość tłuszczu. Produkt może mieć tylko trochę mniej kalorii od wersji podstawowej. Równie często w produktach light tłuszcz jest zastępowany kalorycznymi składnikami.

- Rzucenie palenia powoduje szybsze tycie
Rzucenie palenia przez pierwszych kilka dni powoduje krótkotrwały przyrost masy ciała, jednak później ciężar ciała wraca do normy.

Artykuł powstał na podstawie ebooka "Odchudzanie fakty i mity" Barbary Gawryluk

---

Wreszcie ! Schudnij z błonnikiem

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Fakty o odchudzaniu

Fakty o odchudzaniu

Autorem artykułu jest Barbara Gawryluk


W tym artykule opisano fakty (porady) dotyczące odchudzania. Ważne jest żebyś wiedziła co pomaga schudnąc oraz co szkodzi szybkiemu odchudzaniu i powoduje efekt jojo.

Tyle jest sposobów i metod na szybkie schudnięcie. Koleżanka mówiła Ci o kapuście, głodówkach i piciu wody... Tygodniami jadłaś same owoce, ale czy słusznie? Chcąc zrzucić kilka kilogramów, zaczynasz stosować dietę. Zaczynasz zastanawiać się, czy dieta będzie skuteczna i czy nowe menu pomoże Ci schudnąć i utrzymać wagę. Należy tu nadmienić, że niektóre produkty wcale nie muszą tuczyć, a inne odchudzać. Jak więc jest naprawdę, co faktycznie pomaga schudnąć? A co wręcz przeciwnie ,pomimo wielu opinii, tuczy?

Oto fakty dotyczące odchudzania:

- Warzywa można jeść bez ograniczeń
Duża objętość i zawartość błonnika zawarta w warzywach oszukuje głód. Błonnik daje uczucie sytości. Zapewnia regularną przemianę materii i ułatwia trawienie.

- Panierki tuczą
Mięso spowite w grubą panierkę i usmażone w tłuszczu jest niezwykle wysokokaloryczne. W przypadku ryb panierka może być bardziej kaloryczna niż sama ryba.

- Kapusta poprawia przemianę materii
Kapusta świeża i kiszona zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit.

- Sałatki sprzymierzeńcem
Sałatki są niskokaloryczne, jeżeli nie są przyrządzane na bazie majonezu czy śmietany. Dodatki w postaci sosów podwyższają ich bilans kaloryczny.

- Sery są bardziej kaloryczne niż mięso
Sery pomimo tego, że zawierają podobne wartości białka jak mięso, mają znacznie wyższą wartość kaloryczną.

- Sucharki nie są bardziej dietetyczne niż zwykły chleb
Suchary ze względu na to, iż zawierają tłuszcz i cukier, nie są bardziej dietetyczne niż chleb. Zamiast sucharków lepiej jeść grzanki, a zamiast grzanek świeży pełnoziarnisty chleb.

- Popijamy przed lub po posiłku, a nie w trakcie
Nie powinno się pić podczas jedzenia. Płyn sprawia, że pokarm w żołądku się ubija i dlatego też wówczas więcej jemy. Rozcieńcza on także soki trawienne i powoduje wzdęcia. Czasem sięgamy po jedzenie, bo chce się nam po prostu pić.

- Picie wody powoduje spadek łaknienia
Należy pić jak najczęściej wodę, nawet wtedy, gdy nie czuje się pragnienia. Pragnienie pojawia się, gdy poziom wody w organizmie spadnie prawie 4–5% poniżej normy. Picie dużych ilości wody zaspokaja nasze pragnienie i powoduje spadek łaknienia. Pić trzeba więc troszkę na wyrost, kiedy jeszcze nie czuje się pragnienia.

- Dobrze jest pić przed jedzeniem
Picie przed jedzeniem dotyczy szczególnie osób otyłych, u których występują zaburzenia łaknienia. Wypijając 10 minut przed jedzeniem znaczną ilość wody, powodujemy, że żołądek zaczyna wysyłać do mózgu sygnał o sytości. W ten sposób mamy szansę zjeść mniej.

- Przegryzki powodują tycie
Przegryzki powodują tycie, gdyż najczęściej wybieramy paluszki, orzeszki, pestki słonecznika i dyni, które są dość kaloryczne. Wydaje się nam, że kilka z nich nie zaprzepaści diety, natomiast należy uświadomić sobie, że 15 orzeszków laskowych to około 170 kcal.

- Niektóre z leków sprzyjają nadwadze
Apetyt zwiększają środki psychotropowe i preparaty hormonalne. Zatrzymują one w organizmie wodę i sól, a także podnoszą poziom tłuszczów.

- Głodówki sprzyjają nadwadze
Organizm pozbawiony poprzez stosowanie głodówki energii dostarczanej z pożywieniem spowalnia procesy metaboliczne, a spalanie tłuszczu zachodzi wówczas bardzo wolno.

- W ciągu dnia powinno się zjeść pięć posiłków
Dietetycy zalecają jeść częściej i mniej, a nie rzadziej, ale obficie. Najkorzystniej jest jeść śniadanie, obiad, kolację i dwie przekąski. Posiłki należy jadać o stałych porach. Dzięki temu kontroluje się łaknienie, a także uniknie spowolnienia przemiany materii i nagłych skoków poziomu cukru, czemu sprzyja nieregularne spożywanie posiłków. Nie podjadaj! Przerwy między posiłkami są potrzebne, by organizm miał czas na trawienie.

- Nagła zmiana diety zaburza metabolizm
Dość często dietę odchudzającą wprowadza się z dnia na dzień. W takim przypadku organizm nie ma czasu, by przystosować się do nowych warunków. A więc obniża przemianę materii. Zachodzi więc sytuacja, że jesz mało, a każdy „skok w bok” sprawia, że twoja waga rośnie. W celu uniknięcia tego zaleca się stopniowe obniżanie liczby kalorii o 200–300 kalorii co dwa–trzy dni.

- Mała liczba posiłków sprzyja tyciu
Trzy posiłki dziennie sprzyjają odkładaniu się tłuszczu i obniżeniu spalania. Jedząc mniej, a częściej, nie dopuścisz do ataków wilczego głodu.

- Obfita późna kolacja sprzyja tyciu
Ostatni posiłek należy zjeść co najmniej 2, a najlepiej 4 godziny przed snem. Daje to możliwość spalenia go. Jeśli nie spożytkujemy energii dostarczonej z kolacją, organizm ją zmagazynuje w postaci tkanki tłuszczowej.

- Jeśli głód bardzo męczy można zjeść chudy jogurt albo jajko na twardo
Jeżeli odczuwamy silny głód, możemy zjeść jogurt, najlepiej ze sporą łyżką otrębów, które dobrze zapełniają. Jajko zjedzone bez popijania działa w podobny sposób.

Artykuł powstał na podstawie ebooka "Odchudzanie fakty i mity" Barbary Gawryluk

---

Błonnik - super skuteczny na odchudzanie

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Odchudzanie gwiazd

Odchudzanie gwiazd

Autorem artykułu jest Kazimiera Częstowojna


Wśród gwiazd i gwiazdek ekranu panuje moda na odchudzanie.
Odchudzają się prawie wszyscy - różnymi metodami, otwarcie, w zupełnej tajemnicy, stosując diety, liposukcje...

Moda na odchudzanie

Wśród gwiazd i gwiazdek ekranu panuje moda na odchudzanie.
Odchudzają się prawie wszyscy - różnymi metodami, otwarcie, w zupełnej tajemnicy, stosując diety, liposukcje...

Odchudzanie a diety

Dużą popularnością cieszy się dieta hollywodzka, którą na odchudzanie stosuje m.in. Bruce Willis. Wymaga ona systematyczności i zdyscyplinowania. Takie gwiazdy, jak: Jennifer Aniston, Brad Pitt, Catherine Zeta - Jones, Demi Moore czy Cindy Crawford, zawdzięczają swoje nienaganne sylwetki diecie Zone (strefowej).

Znienawidzić odchudzanie

Wielu aktorów bardzo negatywnie wypowiada się na temat odchudzania. Drew Barrymore wylicza poświęcenia, na jakie zdobyła się, by odchudzanie jej ciała przyniosło zamierzony efekt - codziennie biega, zamawia zdrowe i niesmaczne - jej zdaniem jedzenie - unika słodyczy.

Odchudzanie a medycyna

W ubiegłym roku wystartowała kampania „Cudów nie ma, jest medycyna". Miss Polonia z roku 1994 promowała akcję, która miała za zadanie przekonać Polki, by decydując się na odchudzanie nie wybierały nieskutecznych, często niebezpiecznych dla zdrowia diet - cud, a zaufały medycynie. Gwiazd z Hollywood nie trzeba do tego przekonywać, ale nie zawsze wykorzystują one medycynę w pozytywny sposób. Nieustannie stosują liposukcję, a nawet sięgają po bardziej drastyczne środki - zażywają kokainę, palą papierosy, a wg wielu najlepszą metodą na odchudzanie jest lewatywa i środki przeczyszczające.

Obsesyjne odchudzanie

Wśród gwiazd zdarzają się też przypadki, które odchudzają się obsesyjnie. Do tego grona należy Piotr Rubik, a z areny międzynarodowej do zatwardziałych ‘odchudzaczy’ należy Victoria Beckham, a np. Gwyneth Paltrow - zdaniem specjalistów - cierpi na ortoreksję, czyli patologiczną obsesję na punkcie spożywania właściwego jedzenia. Nie tylko gwiazdy, które mogą wcisnąć się w rozmiar zero, rygorystycznie przestrzegają diety. Rihanna przyznała, że od dawna odżywia się według ścisłych zaleceń dietetyka i nie pozwała sobie na łakocie. Trzeba pamiętać, że gwiazdy, na których zachowaniu często się wzorujemy wiedzą o odchudzaniu tyle samo co my, a czasem jeszcze mniej, więc nie należy ślepo ich naśladować…

---

Odchudzanie, nadwaga, diety - po prostu szczuplej z nami!

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl