Dieta kapuściana
Autorem artykułu jest Iza Salamon
Właściwości odżywcze kapusty znane są od dawna. To niskokaloryczne warzywo zawiera wiele cennych mikroelementów, jest bogate w witaminę C, jej spożywanie przyspiesza metabolizm ze względu na korzystny wpływ na trawienie i perystaltykę jelit.
Może być spożywana pod różnymi postaciami a wciąż zachowuje swoje cenne składniki i właściwości. Nic więc dziwnego, że jedna z najsłynniejszych diet powstała w oparciu o zupę kapuścianą. Co to jest dieta kapuściana i jak się właściwie ja stosuje?
Zalety diety kapuścianej
Dieta kapuściana zaliczana jest do tak zwanych diet błyskawicznych. Oznacza to, że stosuje się ją przez krótki czas – do dziesięciu dni. Dłuższe stosowanie nie jest wskazane – dieta została skomponowana tak, aby zapewniać jak najszybszą utratę kilogramów w krótkim czasie, ale nie jest zbilansowanym programem żywieniowym na dłuższy czas stosowania – niedobór pewnych ważnych składników, takich jak białka i tłuszcze, szybko dałby nam się we znaki. Poza tym spożywanie dłuższy czas praktycznie jednego posiłku to tortura. Z tego powodu dieta kapuściana to dieta kilkudniowa, a nie kilkumiesięczna czy kilkuletnia. Jednak już w ciągu tygodnia możemy się na własnej skórze (lub raczej własnej wadze) przekonać o jej skuteczności. Opiera się ona na warzywach, które jedzone, jako jedyny – poza owocami i w niektóre dni małą ilością białka zwierzęcego – mają bardzo korzystny, oczyszczający i odchudzający wpływ na organizm. Dieta kapuściana stosowana jest od lat, jest więc sprawdzona i na pewno skuteczna, o ile będziemy się trzymać wytycznych zawartych w programie. O skuteczności diety przekonały się zarówno gwiazdy ekranu czy mody, jak i „zwykli” obywatele. W Polsce najsłynniejszym przypadkiem schudnięcia dzięki diecie kapuścianej jest spektakularne schudnięcie prezydenta Kwaśniewskiego – powrotu do szczupłej figury dokonał on właśnie dzięki tej diecie.
Dla kogo?
Dieta kapuściana, jak każda dieta zresztą, nie nadaje się dla wszystkich. Przede wszystkim nie powinny stosować jej osoby, które mają dużą nadwagę do zrzucenia. Potrzebują oni długiego, zbilansowanego programu żywieniowego, który nie spowodowałby niedoboru składników odżywczych nawet po długim czasie stosowania diety, który to czas stosowania jest konieczny, gdyż dużej nadwagi (10 kg i więcej) nie da się zrzucić w ciągu tygodnia. Dlatego dieta kapuściana jest najbardziej odpowiednia dla osób, które na przykład chcą się pozbyć trzech lub pięciu kilo, ale nie więcej, niż siedmiu. I kolejne, może dość oczywiste przeciwwskazanie, ale warto o nim wspomnieć: dieta nie nadaje się dla osób, które nie lubią kapusty. Oczywiście można sobie wyobrażać, że nawet nielubienie kapusty nie jest przeszkodą do zastosowania diety, wystarczy zacisnąć zęby i jeść. Nie oszukujmy się jednak: jedzenie jednej potrawy w dużych ilościach przez tydzień byłoby trudne do zniesienia nawet dla osób, dla których potrawa ta jest ulubionym daniem, a co dopiero dla ludzi, którzy i bez codziennego jedzenia go nie cierpią. Jeśli nie lubisz kapusty, lepiej się nie torturuj i poszukaj innej diety. Nikt nie mówił, że dieta kapuściana jest jedyną szybką dietą, która działa.
Na czym to polega
Program diety kapuścianej jest niezwykle prosty, zwłaszcza w porównaniu z wyrafinowanymi dietami wymagającymi drogich, wymyślnych składników i poświęcania dużej ilości czasu na gotowanie. Podstawą diety kapuścianej jest oczywiście kapusta, lepiej więc jeszcze przed rozpoczęciem diety zaopatrzyć się w dużą jej ilość. Na kapuście gotuje się gęstą zupę bez soli (za to z kilkoma warzywami dodatkowymi), którą można jeść bez ograniczeń, nie tylko do nasycenia głodu. Wskazane jest nawet, aby jeść jej jak najwięcej, żeby przyspieszyć metabolizm. Poza tym każdy dzień programu obejmuje spożywanie niewielkiej ilości innych produktów – na przykład niektórych owoców. Zapewnia to pewne urozmaicenie diety, błędem jest więc myślenie, jakoby dieta kapuściana polegała na spożywaniu wyłącznie jednej zupy. Tak, spożywa się jej najwięcej, ale nie tylko ona jest dozwolona w tej diecie.
Plusy i minusy
Dieta kapuściana pozwala zrzucić kilka kilogramów w bardzo krótkim czasie. Jej stosowanie nie jest uciążliwe, zwłaszcza, że trwa tylko kilka dni. Przygotowanie kapuścianej zupy jest bardzo tanie i bardzo proste, nie wymaga wiele zachodu ani długich godzin spędzania w kuchni, poradzą sobie z nią nawet osoby nieumiejące gotować. Niewątpliwie widać też efekty diety. Należy liczyć na utratę co najmniej dwóch kilogramów w ciągu tygodnia, chociaż średnio traci się ich trzy-cztery, a nawet sześć. Jednak wśród licznych plusów dieta ta ma też wady. Przede wszystkim jest monotonna. Ograniczenie spożywanych posiłków tylko do jednego dania (praktycznie jednego, bo chociaż w niektórych dniach dopuszczalne są inne produkty, to zupy kapuścianej je się najwięcej) jest uciążliwe i dla wielu osób może okazać się bardzo trudne. Dieta niewątpliwie wymaga więc silnej woli nawet mimo tego, że trwa tak krótko. Poza tym należy liczyć się z ryzykiem, że po jej ukończeniu nabierzemy (przynajmniej czasowego) wstrętu do kapusty. Utrzymanie nowej, niższej wagi może być trudne, jeśli zaraz po zakończeniu diety rzucimy się na jedzenie i zaczniemy w niekontrolowanych ilościach spożywać kaloryczne produkty, których wcześniej sobie odmawialiśmy. Dlatego silna wola i pewna zmiana nawyków żywieniowych jest ważna również po zakończeniu diety. Ponadto dieta nie nadaje się dla kobiet w ciąży (ciężarne w ogóle nie powinny jej stosować, nawet przez dzień czy dwa, bo zapotrzebowanie kobiety w ciąży na składniki odżywcze jest bardzo wysokie – stosując diety, zwłaszcza drastyczne, można zaszkodzić i sobie, i dziecku) ani dla osób mających problemy ze zdrowiem. Na pewno dobrze jest tak czy inaczej rozpoczynać dietę dopiero po uprzedniej konsultacji ze swoim lekarzem. Jeśli nie będziemy stosować się do tych zasad, możemy sobie poważnie zaszkodzić.
---
Artykuł pochodzi z serwisu
www.Artelis.pl