Danie na „piątkę z plusem”
Autor: 5tka_PR -
Studencki żywot nie jest łatwy ze względu na egzaminy, wykłady i ciągły brak pieniędzy . Na poprawę humoru rady kulinarne, które sprostają nawet najbardziej wybrednym gustom. Sprawdźcie sami!
Uczucie głodu dopada zapewne każdego żaka borykającego się z wyczerpującą sesją egzaminacyjną. Student, który chce wyjść z niej obronną ręką powinien wytrenować przyrządzanie smacznych oraz szybkich posiłków. Pomysłów na proste dania, nie obciążających studenckiego budżetu można szukać nie tylko na rodzimym gruncie. Idealną propozycją by tuż przed egzaminem a w środku kalendarzowej zimy rozgrzać podniebienie jest turecki kebab.
Kuchnia turecka cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród studentów. Zdarza się, że młodzi ludzie stoją w długich kolejkach, aby zaspokoić głód ulubionym daniem, nieprzekraczającym 10 złotych.
Z lekcji historii
Legenda głosi, że kebab znany był już ludom wędrownym, dla których marynowane i następnie opiekane mięso stanowiło główną formę pożywienia. Nazwa shish kebab nie znaczy więcej niż „rożen” i „pieczone mięso”. W Polsce danie kuchni tureckiej w postaci baraniny, mięsa cielęcego lub drobiowego, skrawanego z pionowego rożna z surówką i owczym serem ewaluowało w danie typu fast food, podawane w picie lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami – łagodnym lub ostrym.
Kulinarna ściąga
Sprawdzonym przepisem na efektywną oraz przyjemną naukę jest towarzystwo ulubionej potrawy. Zapewne każdy z nas zna kebab - nie każdy jednak wierzy potrawie serwowanej niemal na każdym rogu ulicy. Dlatego może warto spróbować samemu przygotować specjał Bliskiego Wschodu? Z naszą kulinarną ściągą monotonne wkuwanie pójdzie w niepamięć. Przygotowanie dania domowym sposobem zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste. Potrzebujemy:
1 pierś z kurczaka ( 2 połówki ),8 ogórków konserwowych średniej wielkości, 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 1/2 świeżej papryki czerwonej, 1/2 świeżej papryki zielonej, 1/4 sałaty lodowej, oliwa z oliwek, garść startego żółtego sera, ząbek czosnku, sól, pieprz, przyprawę do kebaba lub gyrosa, sos Kebab Łagodny i Ostry Develey
Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, obsypujemy obficie przyprawami, polewamy oliwą, mieszamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Cebulę kroimy w piórka. Sałatę szatkujemy. Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paseczki. Cebulę, paprykę, ogórki i sałatę mieszamy z sosami Kebab Łagodny i Ostry Develey – w proporcji wedle uznania. Pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podgrzane bułki kroimy na pół. Kieszonki faszerujemy serem, smażonym mięsem, oraz warzywami połączonymi z sosami. Nie ma wątpliwości, że tak przygotowany kebab zaspokoi apetyt niejednego studenta.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.