piątek, 22 stycznia 2016

Zdrowa dieta – czyli jaka?

Zdrowa dieta – czyli jaka?


Autor: Grzegorz Łapanowicz


Zdrowa dieta dla każdego będzie oznaczać inny system żywienia. Każdy organizm jest inny, każdy potrzebuje innych wartości odżywczych i inną ich ilość. Dieta powinna być zależna od wielu czynników – waga, tryb życia, stan zdrowia, wiek a nawet płeć ma tutaj ogromne znaczenie.


Właśnie dlatego nie da się jadać dziennej porcji warzyw i śmiało twierdzić, że odżywiamy się zdrowo. O tym ma zadecydować w pierwszej kolejności specjalista, dietetyk.

To właśnie jego pomoc staje się niezbędna jeśli rzeczywiście chcemy żywić się odpowiednio. Dietetyk już na pierwszej konsultacji przeprowadzi z nami szczegółowy wywiad a jeśli będzie trzeba, wykona potrzebne badania. Tylko w ten sposób będzie w stanie rozpisać dla nas wartościową dietę, taką która może utrzymywać nasz organizm w świetnej kondycji a nawet niwelować różnego rodzaju schorzenia czy dolegliwości.

„Jesteś tym, co jesz” – to stare, ale jakże prawdziwe porzekadło. To, co jemy ma ogromny wpływ na nasze funkcjonowanie, na nasze zdrowie. Nieodpowiednia dieta może prowadzić nie tylko do złego samopoczucia, ale też licznych chorób. Do najczęstszych zalicza się otyłość (choruje na nią już blisko 1 miliard ludzi na całym świecie), miażdżyca, choroby układu pokarmowego czy cukrzyca. Trzeba wspomnieć również o tym, że zła dieta odbije się na naszym wyglądzie, pogorszy się stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Dobra dieta powinna być odpowiednio zbilansowana biorąc pod uwagę nasze zapotrzebowanie na cenne witaminy i minerały. Ich niedobór bardzo szybko da o sobie znać na przykład w postaci anemii czy spadku odporności. Codzienny jadłospis powinien zakładać dostarczanie do organizmu zarówno tłuszczy i węglowodanów jak i cukrów. Oczywistym jest jednak, że każda z tych wartości powinna zawierać się w innej ilości.

Jak uznają wykwalifikowani dietetycy, najlepiej jeśli dieta eliminuje nasycone kwasy tłuszczowe natomiast zastępuje je tymi nienasyconymi. Co więcej, dużą ilość tłuszczy zwierzęcych można śmiało zamienić na te roślinne. Cukry proste warto dostarczać do organizmu nie w postaci słodyczy, ale owoców, dzięki temu dodatkowo zapewnimy sobie sporą dawkę antyoksydantów, które oczyszczą nasze ciało z toksyn i witamin a te budować będą nasz system odpornościowy. Z diety należy eliminować sól – to jeden ze składników spożywczych, który jest bardzo niekorzystny biorąc pod uwagę funkcjonowanie wielu organów naszego ciała, w tym nerek. Zamiast niej dobrze jeść produkty bogate w błonnik, bo ten dla odmiany dobroczynnie wpłynie na układ pokarmowy i przyswajanie innych cennych składników.

Dobra dieta to z całą pewnością dieta różnorodna jednak warto eliminować z niej produkty, które działają destrukcyjnie. Do takich zaliczają się głównie fast foody i żywność wysoce modyfikowana. Nie zalecane są także używki w postaci mocnej herbaty, kawy czy alkoholu i chociaż uznaje się, że „wszystko jest dla ludzi” to warto pamiętać, że w tej kwestii obowiązują pewne ograniczenia. Dopuszczalna dzienna dawka alkoholu dla mężczyzn to 20 g wódki i 0,5 l piwa dla mężczyzn i o połowę mniejsza dawka w przypadku kobiet. Alkohol nie powinien być spożywany nagminnie każdego dnia bowiem powoduje uzależnienia i doprowadza do nadciśnienia tętniczego oraz marskości wątroby.

Zdrową dietę należy przestrzegać bezwzględnie zawsze, nie tylko wtedy gdy dopadnie nas choroba. To doskonały sposób na trwanie w należytej kondycji. Na szczęście zauważa to coraz większa liczba Polaków, która ustawia się w długich kolejkach do poradni dietetycznych. I rzeczywiście jest to powód do radości bowiem dane dotyczące obecnie serwowanej żywności są zatrważające. Warto tutaj wspomnieć, że zdrowe odżywianie prężnie promuje także samo Ministerstwo Zdrowia, które namawia Polaków do dbania o codzienne menu. Na tego rodzaju potrzeby z inicjatywy ministerstwa opracowano nawet piramidę zdrowego żywienia, która niejednokrotnie jest podstawą układania zbilansowanej diety.


Artykuł napisany we współpracy z Akademią Zdrowego Żywienia - warszawskim gabinetem dietetycznym.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Produkty zwiększające spalanie tkanki tłuszczowej

Produkty zwiększające spalanie tkanki tłuszczowej.


Autor: Dorota Perska


Praktycznie każdy z nas marzy o szczupłej i atrakcyjnej sylwetce. Rozpoczynając proces odchudzania, wybierajmy mądrze i nie korzystajmy z drastycznych diet-głodówek, które w większości przypadków nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie.


Chcąc stracić zbędne kilogramy, wybierzmy odpowiednią dietę, która skomponowana jest właśnie dla nas i dostosowana jest do naszych potrzeb. Niektórzy z nas znają ogólne zalecenia prawidłowej diety, choć jej nie stosują. Tym którzy mają problemy w doborze zdrowych produktów spożywczych, zapraszam na konsultacje dietetyczne.

Dobrze dobrana dieta odchudzająca nie wywołuje u nas spowolnienia tempa metabolizmu. Choć szybkość utraty wagi nie jest tak spektakularna, jak w przypadku głodówek i diet jednoskładnikowych, to zmniejszamy prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo i powrotu do poprzedniej masy ciała. Przy zmianie sylwetki bardzo pomocne są również ćwiczenia fizyczne i wsparcie ze strony najbliższych osób. W zwiększeniu tempa metabolizmu i tłumieniu apetytu mogą być również przydatne naturalne substancje, zwiększające spalanie tkanki tłuszczowej.

Owoce i warzywa.

Ananas posiada w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Skupię się jednak głównie na jego właściwościach odchudzających. Zawarta w nim bromelaina przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie białek. Duże ilości błonnika pokarmowego dają uczucie sytości, zwiększając jednocześnie perystaltykę jelit. Dobroczynne właściwości posiadają jednak świeże owoce.

Arbuz należy do owoców niskokalorycznych. Oczyszcza organizm z toksyn, pobudza pracę nerek i zwiększa wydalanie nadmiaru wody. Dzięki błonnikowi hamuje apetyt, a zawarty w nim mangan pobudza wytwarzanie enzymów, przyspieszających trawienie tłuszczy.

Jabłka jedzone razem ze skórą dostarczają nam pektyn, które zmniejszają łaknienie, jednocześnie wpływając na pobudzenie układu wydalniczego.

Grejpfruty podobnie jak jabłka, zawierają w swoim składzie duże ilości pektyn. Niski poziom indeksu glikemicznego sprawia, że długo czujemy się najedzeni.

Nie zapominajmy jednak, że owoce są również źródłem cukrów prostych, których zbyt duża ilość, szczególnie przy odchudzaniu nie jest wskazana. Znacznie bezpieczniejsze są warzywa, które zawierają mniej kalorii, dzięki czemu możemy jeść je praktycznie do woli.

Ogórek i awokado przyczyniają się do przyspieszenia spalania naszego tłuszczu. Dodatkowo ogórek wspomaga wydalanie nadmiaru wody z organizmu i jest niskokaloryczny. W przypadku awokado sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ jest wysokokaloryczne. Zawiera również spore ilości tłuszczy, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom ,,złego” cholesterolu.

Cykoria również jest przydatna podczas procesu odchudzania. Jej substancje nadające jej gorzki smak, pobudzają wydzielanie żółci i tym samym zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Przyprawy.

Bardzo ciekawą i jednocześnie nadal mało znaną przyprawą w Polsce jest imbir. Ma on właściwości rozgrzewające i zwiększa wytwarzanie soków trawiennych. Dzięki niemu wzrasta tempo metabolizmu. Aby przyspieszyć spalanie tłuszczu wykorzystajmy nie tylko imbir, ale również bazylię. Innymi interesującymi przyprawami zwiększającymi szybkość procesu trawienia i wydzielania soków żołądkowych są cynamon, majeranek, oregano, anyż i tymianek.

Jeżeli myślimy o zmniejszeniu uczucia łaknienia, które jest szczególnie drażniące w czasie stosowania diety odchudzającej, dodajmy chilli i curry do naszych potraw. Ograniczmy jednak spożywanie kminku, gdyż wzmaga on apetyt.

Napoje.

Czerwona i zielona herbata świetnie nadają się na ,,spalaczy” tkanki tłuszczowej. Zawarte w nich substancje wpływają korzystnie na nasz metabolizm. Dodatkowymi atutami ich picia jest możliwość obniżania poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi, jak również wzmaganie koncentracji i wzmacnianie organizmu.

Suplementy diety.

Na rynku możemy znaleźć coraz więcej suplementów diety, które wspomagają proces spalania tłuszczy w naszym organizmie. Nie będę się skupiała na tym, czy tego rodzaju preparaty działają, czy też nie, lecz ogólnie wymienię zawarte w nich składniki, jako ciekawostki.

Chitosan jest pochodną chityny, czyli składnika, który wchodzi w skład pancerzy skorupiaków i owoców morza. Środek ten posiada silne właściwości absorpcyjne i przeciwdziała wchłanianiu tłuszczu do komórek naszego ciała, poprzez uniemożliwienie ich rozkładania na mniejsze cząsteczki. Środek ten nie może być jednak stosowany u osób uczulonych na skorupiaki. Choć jest on dość bezpieczny, to może powodować zaparcia i hamowanie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

Interesujący wydaje się również suplement diety, występujący głównie w tabletkach, zawierający ocet jabłkowy. Podobno wzmaga spalanie tłuszczu, ułatwia trawienie i daje uczucie sytości.

Chrom należy również do tak zwanych ,,spalaczy” tłuszczu. Jego przyjmowanie w formie suplementów może powodować rozdrażnienie i bóle głowy. Co ciekawe, można związek ten przyjmować w naturalny sposób w produktach takich jak: gruboziarniste pieczywo, kasze, owoce morza i szparagi.

Pamiętajmy jednak, że prawidłowa dieta może nie wystarczyć w walce z nadwagą, czy też otyłością. Potrzebna jest również zmiana sposobu myślenia o sobie i swoich nowym żywieniu. Zapomnijmy o uprzedzeniach, o tym, co wpajały nam mamy, babcie i inni członkowie rodziny od najwcześniejszych lat życia. Będąc w przeszłości puszystym dzieckiem, nie musimy tacy pozostać na zawsze. Bądźmy otwarci na nowe smaki i sposoby przygotowywania posiłków, a także wyrozumiali dla siebie.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kim są Anonimowi Żarłocy?

Kim są Anonimowi Żarłocy?


Autor: Krzysztof Mroczko


Otyłość to już choroba cywilizacyjna. Jak sobie radzić z problemem, który ma coraz większe skutki społeczne. Jednym ze sposobów może być wzięcie udziału w spotkaniach Anonimowych Żarłoków. Na czym polegają te mityngi?


Historia Anonimowych Żarłoków sięga 1960 roku, kiedy trzy kobiety z Los Angeles postanowiły coś zmienić w swoim życiu. Zauważyły swój problem, polegający na kompulsywnym jedzeniu. Przyjemność płynąca z doznań smakowych stała się dla nich uzależniającym sposobem na każdy rodzaj problemu, z jakim miały się zmierzyć w rzeczywistości. Problemy z jedzeniem przypominały im niemal dokładnie te, którym poddają się osoby chore na alkoholizm. Postanowiły zatem wykorzystać w swoich spotkaniach zasady, na których opiera się działanie Anonimowych Alkoholików. Podobieństwa widać zatem nie tylko w nazwie, ale są one obecne w całej filozofii działania organizacji.

Anonimowi Żarłocy działają wedle metody 12 kroków, napisanej pierwotnie przez jednego z założycieli Anonimowych Alkoholików, Roberta Holbrooka Smitha. W miejsce alkoholu wstawiono jedzenie, resztę zasad pozostawiając bez żadnych zmian. Filozofią Anonimowych Żarłoków jest pozostawanie w całkowitej obojętności wobec wieku, zawodu, płci, wyznania, poglądów politycznych czy statusu majątkowego. Pozostają organizacją całkowicie bezpłatną, utrzymywaną jedynie z dobrowolnych składek swoich członków. W organizacji nie ma przywódców i liderów, rządzą nią zasady w miejsce jednostek ludzkich. Oczywiście, wszystko opiera się na idei dobrowolnej pomocy i współpracy pomiędzy osobami podejmującymi próbę wyprostowania swojego życia.

Anonimowi Żarłocy kojarzyć się mogą z ludźmi otyłymi, którzy nie kontrolują swojego jedzenia i z tego powodu mają poważne problemy z nadwagą, co wpływa niekorzystnie również na ich zdrowie. Jak niemal każde takie skojarzenie, odpowiada ono w niewielkim stopniu stanowi faktycznemu. Oczywiście, tego rodzaju osoby obecne są na mityngach Anonimowych Żarłoków, nie są jednak jedyne. Kompulsywne jedzenie często kończyć może się wymuszaniem wymiotów, więc równie często spotkać można osoby z niedowagą. Problemów zaburzeń związanych z żywieniem jest naprawdę wiele.

Spotkania Anonimowych Żarłoków koncentrują się na zdrowieniu w trzech obszarach: fizycznym, emocjonalnym i duchowym. Jak sami to jednak podkreślają, ważne są często również czysto medyczne terapie, których mityngi AŻ nie mogą zastąpić. Takie spotkania służą raczej budowaniu wewnętrznej siły, która pomaga zmagać się z problemami spowodowanymi kompulsywnym jedzeniem.


Artykuł powstał we współpracy z Magdaleną Palińską, która pracuje jako dietetyk online.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ile posiłków dziennie powinieneś jeść?

Ile posiłków dziennie powinieneś jeść?


Autor: Piszacy z biurka


Wiele osób zadaje sobie pytanie – ile posiłków dziennie powinno się jeść? Ma to związek z coraz większą modą na zdrowy tryb życia i odpowiednie odżywianie. Jeśli ktokolwiek marzy o zdrowej sylwetce powinien bardzo uważnie zastanowić się nad tytułowym pytaniem.


Ile posiłków dziennie powinieneś jeść?

Zacząć wypada od tego, że w związku ze zmianami jakie zaszły w samym procesie przetwarzania jedzenia do lamusa odchodzą „trzy posiłki dziennie”. Śniadanie, obiad i kolacja sprawdzą się tylko i wyłącznie w przypadku osób, które mają albo bardzo dobra przemianę materii i brak tendencji do tycia albo spożywają jedynie naturalne, czyste produkty, a posiłki są zbilansowane pod względem mikro i makro składników,.

Wszyscy inni powinni zastanowić się nad kwestią jedzenia 6 posiłków dziennie. Ma to ten plus, iż spożywanie częste, ale w małych porcjach, pożywienia przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie, jeśli jest połączone z choć minimalną aktywnością ruchową, zapobiega odkładaniu tkanki tłuszczowej.

Kolejnym aspektem jest oczywiście kwestia jakości spożywanych posiłków i zawartości pod względem makro i mikro składników. Kalorie powinny być wyliczone oddzielnie dla każdej osoby z uwzględnieniem jej wagi, wieku, płci, a także stopnia aktywności w ciągu dnia.

Najmniej rozsądne co można zrobić to z pewnością głodzenie się lub przechodzenie na diety „tysiąca kalorii”, które tylko spowolnią metabolizm i spowodują ciągłe odczucie głodu. Nawet, jeśli uda się schudnąć, efekt „jojo” będzie murowany.

Zapobiec temu może odpowiednia, czyli zbilansowana dieta, składająca się z ciekawie przyrządzonych u smacznych posiłków o odpowiedniej zawartości białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczów (głównie nienasyconych). Nie dość, iż zachowasz dzięki temu szczupłą sylwetkę, to jeszcze będziesz w stanie czuć się dobrze i być pełnym energii.

Podsumowując – naprawdę warto przejść na odżywianie w postaci sześciu posiłków. Nie wolno tłumaczyć się tym, iż nie mamy czasu na przygotowywanie ich czy też problemy z transportem. Wystarczą trzy pudełka do przechowywania żywności (po kilka złotych każde) i problem ten przejdzie do historii. W zamian za to cieszyć się będzie można zdrowiem i ładną sylwetką, a to jest przecież warte odrobiny wysiłku.


Blendery do przygotowywania dobrych posiłków.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

czwartek, 19 listopada 2015

Chudnij zdrowo z dietą warzywno-owocową

Chudnij zdrowo z dietą warzywno-owocową


Autor: Agnieszka Szynal-Tuleja


Czujesz się zmęczony/zmęczona? Przybyło Ci kilka kilogramów? Brak Ci zapału i chęci do pracy? Dopadło Cię znużenie i apatia? Możesz odzyskać siły i zgubić zbędne kilogramy za pomocą diety warzywno-owocowej, która jest bardzo skuteczna i co najważniejsze zdrowa. Tracisz kilogramy i przywracasz zdrowie – sprawdź jak to działa.


Na czym polega dieta warzywno-owocowa

To jedna z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod leczenia chorób cywilizacyjnych. Chudniesz, nie tracąc witamin, energii, jesteś pełna życia, szczęśliwa, zadowolona. Dieta dostarcza enzymów, mikroelementów, odtruwa, przywraca zdrowie. Pokarm nie zaśmieca organizmu, ale go oczyszcza. Dieta wpływa korzystnie na ok. 60 schorzeń. Podstawą kuracji jest oczyszczenie organizmu z toksyn.

Do przygotowania diety wykorzystuje się warzywa i owoce zawierające śladowe ilości białka i tłuszczu, i duże ilości mikro i makroelementów, witamin, enzymów, błonnika, przeciwutleniaczy i wielu innych substancji czynnych biologicznie, co zapewnia doskonałe przyswajanie tych pokarmów, sprawne oczyszczanie organizmu i jego regenerację.

W trakcie kuracji nie odczuwasz głodu – możesz do woli spożywać produkty będące elementami składowymi diety, bez obawy o przyrost wagi ciała.

KORZYŚCI STOSOWANIA DIETY:

  • stabilizuje ciśnienie krwi
  • rozpuszcza zakrzepy
  • normalizuje poziom cukru
  • likwiduje zapasy tłuszczu
  • usuwa kwas moczowy odłożony w stawach
  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego
  • oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki
  • przywraca harmonię na płaszczyźnie ciała i ducha
  • hamuje wytwarzanie wolnych rodników
  • usprawnia wydalanie wszelkich toksyn

Przykładowe menu

Skład diety: Przez okres od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od wskazań, zaleca się dietę opartą na warzywach nisko skrobiowych, takich jak na przykład:

  • korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew),
  • kapustne (kapusta, kalafior, brokuł),
  • cebulowe (cebula, por, czosnek),
  • dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki),
  • psiankowate (pomidor, papryka),
  • liściaste (sałata, natka pietruszki, zioła).

Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód. Szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są one bogatszym źródłem bioaktywnych składników niż korzenie, posiadają chlorofil, którego budowa chemiczna jest podobna do hemoglobiny, mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci.


Przykłady zielonych pędów na soki: natka pietruszki, seler naciowy, botwina, mniszek, pokrzywa, szczaw, szpinak, brokuł, kapusta, sałata, kiełki lucerny, trawa z pszenicy.


Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych, pieczonych.
Wśród napojów poleca się picie: wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw. W czasie kuracji nie należy spożywać żadnych innych pokarmów jak np. chleba, kasz, oleju itp. Również nie należy pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu, ani palić papierosów.

Wersje diety: najcenniejsze są warzywa i owoce surowe, gdyż posiadają aktywne enzymy i biokatalizatory, a wśród nich około 10 tysięcy antyoksydantów m. in. polifenoli, likopenu, witaminy C, E, beta karotenu, oraz chlorofil, mikroelementy i błonnik. Jednakże nie zawsze dieta ta jest dobrze tolerowana. W przypadku pojawienia się bólów brzucha, uporczywych wzdęć lub niechęci do diety zaleca się przez kilka dni wersję sokową diety (soki warzywne i owocowe, woda, herbaty owocowe, ziołowe, wywary warzywne) lub wersję gotowaną (warzywa gotowane, zupy warzywne, jabłka gotowane) zwłaszcza w przypadku chorób gastrycznych.

Istnieje też wersja eliminacyjna diety warzywno-owocowej, czyli wykluczenie pewnych pokarmów, a zwłaszcza:

  • ogórków kiszonych i soli u chorych z nadciśnieniem i również u chorych z obrzękami, gdyż sól zatrzymuje wodę i zwiększa ciśnienie krwi,
  • gotowanej marchwi, dyni, buraków, musu z jabłek i soku z marchwi u chorych z cukrzycą, gdyż warzywa gotowane zwiększają poziom cukru we krwi,
  • w przypadku alergii pokarmowej należy wykluczyć pokarmy alergizujące i nietolerowane w oparciu o testy na alergie i nietolerancje pokarmowe.

Wskazanie do diety

Podstawowym wskazaniem do diety warzywno-owocowej jest promocja zdrowia, czyli stosowanie diety u ludzi zdrowych celem:

  • wzmocnienia zdrowia,
  • oczyszczenia z toksyn,
  • zwiększenia energii,
  • poprawy snu,
  • odmłodzenia,
  • większej wydolność psychofizycznej organizmu,
  • poprawy pamięci, kojarzenia,
  • wyciszenia, większej duchowości, radości itp.

Badania naukowe udowodniły, że diety restrykcyjne kalorycznie są skuteczną metodą wydłużania życia, zapobiegania powstawaniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. No i oczywiście jest skuteczną metodą zrzucenia zbędnych kilogramów!

Oczyszczenie organizmu z toksyn przywraca do normy główne układy „sterownicze”, czyli układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też dieta okazała się skuteczną metodą leczenia u osób z:

  • osłabioną odpornością: częste infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, alergie jak katar sienny, czy astma, także nietolerancje pokarmowe jak migrena, mięśniobóle,
  • choroby z autoagresji jak gościec reumatoidalny, zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół „suchego oka”, a także choroby skóry takie jak łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema itp.,
  • schorzeniami neurologicznymi: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane,
  • chorobami endokrynologicznymi takimi jak: zaburzenia miesiączkowania, klimakteryczne, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoka prolaktyna, czy nadmiar estrogenów, torbiele jajników.

Dieta ta okazała się także skuteczną metodą w przypadkach niepłodności; przykładem może być niepłodna od 15 lat kobieta, która po przeprowadzeniu sześciotygodniowej diety mogła po raz pierwszy zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko, a inna, która w czasie 8 lat małżeństwa nie mogła donosić żadnej ciąży, gdyż miała kilkanaście poronień, a po przeprowadzeniu kilkutygodniowej diety mogła urodzić zdrowego syna.

Szczególnym wskazaniem do diety jest zespół metaboliczny X, który dotyczy osób z otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą typu II, chorobą wieńcową, zarośniętymi by-passami, zakrzepicą, obrzękami. Cukrzyca typu I, która wiąże się z insuliną, wymaga warunków szpitala.
Dieta ta może być również korzystna w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów, paradontozy, także zaćmy, żylaków, wrzodów żołądka, polipów itp.

Przeciwwskazania do diety warzywno-owocowej

Głównym przeciwwskazaniem jest trudny do opanowania lęk przed dietą, który wyzwala w organizmie reakcje stresowe, które uniemożliwiają włączenie się własnych samoleczących mechanizmów.

Innym przeciwwskazaniem do diety jest stosowanie leków hamujących układ immunologiczny takich jak na przykład hormony sterydowe czy cytostatyki, również posterydowa lub autoagresyjna niedoczynność nadnerczy (choroba Adisona).

Innym przeciwwskazaniem są choroby wyniszczające jak krańcowa niewydolność narządów, choroba nowotworowa w stadium zaawansowanym, stany związane ze wzmożonym metabolizmem jak nadczynność tarczycy, okres ciąży, karmienia, u małych dzieci, u dziewcząt w okresie dojrzewania.

Dieta jest przeciwwskazana w przypadku transplantacji narządów np. nerek i w ciężkich depresjach.


Wczasy zdrowotno-odchudzające
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.