czwartek, 17 stycznia 2013

Fakty o odchudzaniu

Fakty o odchudzaniu

Autorem artykułu jest Barbara Gawryluk


W tym artykule opisano fakty (porady) dotyczące odchudzania. Ważne jest żebyś wiedziła co pomaga schudnąc oraz co szkodzi szybkiemu odchudzaniu i powoduje efekt jojo.

Tyle jest sposobów i metod na szybkie schudnięcie. Koleżanka mówiła Ci o kapuście, głodówkach i piciu wody... Tygodniami jadłaś same owoce, ale czy słusznie? Chcąc zrzucić kilka kilogramów, zaczynasz stosować dietę. Zaczynasz zastanawiać się, czy dieta będzie skuteczna i czy nowe menu pomoże Ci schudnąć i utrzymać wagę. Należy tu nadmienić, że niektóre produkty wcale nie muszą tuczyć, a inne odchudzać. Jak więc jest naprawdę, co faktycznie pomaga schudnąć? A co wręcz przeciwnie ,pomimo wielu opinii, tuczy?

Oto fakty dotyczące odchudzania:

- Warzywa można jeść bez ograniczeń
Duża objętość i zawartość błonnika zawarta w warzywach oszukuje głód. Błonnik daje uczucie sytości. Zapewnia regularną przemianę materii i ułatwia trawienie.

- Panierki tuczą
Mięso spowite w grubą panierkę i usmażone w tłuszczu jest niezwykle wysokokaloryczne. W przypadku ryb panierka może być bardziej kaloryczna niż sama ryba.

- Kapusta poprawia przemianę materii
Kapusta świeża i kiszona zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit.

- Sałatki sprzymierzeńcem
Sałatki są niskokaloryczne, jeżeli nie są przyrządzane na bazie majonezu czy śmietany. Dodatki w postaci sosów podwyższają ich bilans kaloryczny.

- Sery są bardziej kaloryczne niż mięso
Sery pomimo tego, że zawierają podobne wartości białka jak mięso, mają znacznie wyższą wartość kaloryczną.

- Sucharki nie są bardziej dietetyczne niż zwykły chleb
Suchary ze względu na to, iż zawierają tłuszcz i cukier, nie są bardziej dietetyczne niż chleb. Zamiast sucharków lepiej jeść grzanki, a zamiast grzanek świeży pełnoziarnisty chleb.

- Popijamy przed lub po posiłku, a nie w trakcie
Nie powinno się pić podczas jedzenia. Płyn sprawia, że pokarm w żołądku się ubija i dlatego też wówczas więcej jemy. Rozcieńcza on także soki trawienne i powoduje wzdęcia. Czasem sięgamy po jedzenie, bo chce się nam po prostu pić.

- Picie wody powoduje spadek łaknienia
Należy pić jak najczęściej wodę, nawet wtedy, gdy nie czuje się pragnienia. Pragnienie pojawia się, gdy poziom wody w organizmie spadnie prawie 4–5% poniżej normy. Picie dużych ilości wody zaspokaja nasze pragnienie i powoduje spadek łaknienia. Pić trzeba więc troszkę na wyrost, kiedy jeszcze nie czuje się pragnienia.

- Dobrze jest pić przed jedzeniem
Picie przed jedzeniem dotyczy szczególnie osób otyłych, u których występują zaburzenia łaknienia. Wypijając 10 minut przed jedzeniem znaczną ilość wody, powodujemy, że żołądek zaczyna wysyłać do mózgu sygnał o sytości. W ten sposób mamy szansę zjeść mniej.

- Przegryzki powodują tycie
Przegryzki powodują tycie, gdyż najczęściej wybieramy paluszki, orzeszki, pestki słonecznika i dyni, które są dość kaloryczne. Wydaje się nam, że kilka z nich nie zaprzepaści diety, natomiast należy uświadomić sobie, że 15 orzeszków laskowych to około 170 kcal.

- Niektóre z leków sprzyjają nadwadze
Apetyt zwiększają środki psychotropowe i preparaty hormonalne. Zatrzymują one w organizmie wodę i sól, a także podnoszą poziom tłuszczów.

- Głodówki sprzyjają nadwadze
Organizm pozbawiony poprzez stosowanie głodówki energii dostarczanej z pożywieniem spowalnia procesy metaboliczne, a spalanie tłuszczu zachodzi wówczas bardzo wolno.

- W ciągu dnia powinno się zjeść pięć posiłków
Dietetycy zalecają jeść częściej i mniej, a nie rzadziej, ale obficie. Najkorzystniej jest jeść śniadanie, obiad, kolację i dwie przekąski. Posiłki należy jadać o stałych porach. Dzięki temu kontroluje się łaknienie, a także uniknie spowolnienia przemiany materii i nagłych skoków poziomu cukru, czemu sprzyja nieregularne spożywanie posiłków. Nie podjadaj! Przerwy między posiłkami są potrzebne, by organizm miał czas na trawienie.

- Nagła zmiana diety zaburza metabolizm
Dość często dietę odchudzającą wprowadza się z dnia na dzień. W takim przypadku organizm nie ma czasu, by przystosować się do nowych warunków. A więc obniża przemianę materii. Zachodzi więc sytuacja, że jesz mało, a każdy „skok w bok” sprawia, że twoja waga rośnie. W celu uniknięcia tego zaleca się stopniowe obniżanie liczby kalorii o 200–300 kalorii co dwa–trzy dni.

- Mała liczba posiłków sprzyja tyciu
Trzy posiłki dziennie sprzyjają odkładaniu się tłuszczu i obniżeniu spalania. Jedząc mniej, a częściej, nie dopuścisz do ataków wilczego głodu.

- Obfita późna kolacja sprzyja tyciu
Ostatni posiłek należy zjeść co najmniej 2, a najlepiej 4 godziny przed snem. Daje to możliwość spalenia go. Jeśli nie spożytkujemy energii dostarczonej z kolacją, organizm ją zmagazynuje w postaci tkanki tłuszczowej.

- Jeśli głód bardzo męczy można zjeść chudy jogurt albo jajko na twardo
Jeżeli odczuwamy silny głód, możemy zjeść jogurt, najlepiej ze sporą łyżką otrębów, które dobrze zapełniają. Jajko zjedzone bez popijania działa w podobny sposób.

Artykuł powstał na podstawie ebooka "Odchudzanie fakty i mity" Barbary Gawryluk

---

Błonnik - super skuteczny na odchudzanie

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Odchudzanie gwiazd

Odchudzanie gwiazd

Autorem artykułu jest Kazimiera Częstowojna


Wśród gwiazd i gwiazdek ekranu panuje moda na odchudzanie.
Odchudzają się prawie wszyscy - różnymi metodami, otwarcie, w zupełnej tajemnicy, stosując diety, liposukcje...

Moda na odchudzanie

Wśród gwiazd i gwiazdek ekranu panuje moda na odchudzanie.
Odchudzają się prawie wszyscy - różnymi metodami, otwarcie, w zupełnej tajemnicy, stosując diety, liposukcje...

Odchudzanie a diety

Dużą popularnością cieszy się dieta hollywodzka, którą na odchudzanie stosuje m.in. Bruce Willis. Wymaga ona systematyczności i zdyscyplinowania. Takie gwiazdy, jak: Jennifer Aniston, Brad Pitt, Catherine Zeta - Jones, Demi Moore czy Cindy Crawford, zawdzięczają swoje nienaganne sylwetki diecie Zone (strefowej).

Znienawidzić odchudzanie

Wielu aktorów bardzo negatywnie wypowiada się na temat odchudzania. Drew Barrymore wylicza poświęcenia, na jakie zdobyła się, by odchudzanie jej ciała przyniosło zamierzony efekt - codziennie biega, zamawia zdrowe i niesmaczne - jej zdaniem jedzenie - unika słodyczy.

Odchudzanie a medycyna

W ubiegłym roku wystartowała kampania „Cudów nie ma, jest medycyna". Miss Polonia z roku 1994 promowała akcję, która miała za zadanie przekonać Polki, by decydując się na odchudzanie nie wybierały nieskutecznych, często niebezpiecznych dla zdrowia diet - cud, a zaufały medycynie. Gwiazd z Hollywood nie trzeba do tego przekonywać, ale nie zawsze wykorzystują one medycynę w pozytywny sposób. Nieustannie stosują liposukcję, a nawet sięgają po bardziej drastyczne środki - zażywają kokainę, palą papierosy, a wg wielu najlepszą metodą na odchudzanie jest lewatywa i środki przeczyszczające.

Obsesyjne odchudzanie

Wśród gwiazd zdarzają się też przypadki, które odchudzają się obsesyjnie. Do tego grona należy Piotr Rubik, a z areny międzynarodowej do zatwardziałych ‘odchudzaczy’ należy Victoria Beckham, a np. Gwyneth Paltrow - zdaniem specjalistów - cierpi na ortoreksję, czyli patologiczną obsesję na punkcie spożywania właściwego jedzenia. Nie tylko gwiazdy, które mogą wcisnąć się w rozmiar zero, rygorystycznie przestrzegają diety. Rihanna przyznała, że od dawna odżywia się według ścisłych zaleceń dietetyka i nie pozwała sobie na łakocie. Trzeba pamiętać, że gwiazdy, na których zachowaniu często się wzorujemy wiedzą o odchudzaniu tyle samo co my, a czasem jeszcze mniej, więc nie należy ślepo ich naśladować…

---

Odchudzanie, nadwaga, diety - po prostu szczuplej z nami!

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zdrowe odchudzanie

Zdrowe odchudzanie

Autorem artykułu jest Barbara Kuligowska-Dudek


Zdrowe odchudzanie powinno opierać się na na pełnowartościowej diecie uzupełnionej odpowiednią dawką ruchu oraz pracą nad zaakceptowniem i pokochaniem siebie. Po etapie diety odchudzającej niezbędne jest przejście na dietę stabilizacyjną i utrzymanie jej do końca życia.

Należy sobie przede wszystkim zadać pytanie: Czy to otyłość jest przyczyną chorób takich jak np. cukrzyca czy miażdżyca, czy otyłość to raczej sygnał, że organizm funkcjonuje nieprawidłowo? To pytanie o to, co było najpierw „jajko czy kura”. Otyłość przyczynia się z pewnością do chorób układu krążenia i cukrzycy. Jednak również cukrzyca przyczynia się do powstawania otyłości. Tworzy się więc błędne koło.
Przy wyliczaniu należnej masy ciała stosuje się wzór BMI (body mass index):
Wskaźnik BMI= masa ciała (kg): wzrost (m)²
Przykład
Osoba o wzroście 168 i wadze 70 kg
BMI= 70:1,68² = 24,8 / masa prawidłowa ale górna granica

Mniej niż 18,5 - niedowaga
18,5 – 24,9 - masa prawidłowa
25-29,9 – nadwaga
Więcej niż 30 - otyłość
Zauważmy, ze wskaźnik BMI dla prawidłowej masy ciała mieści się w bardzo szerokich granicach. Na wagę składa się bowiem również masa kostna (osoby drobno i grubokościste), masa mięśniowa oraz woda. Warto ważyć się na profesjonalnych analizatorach, które pokażą nie tylko masę ciała, ale i zawartość wody w organizmie (zawartość wody wzrasta w różnych stanach patologicznych, jak również na przykład podczas menstruacji u kobiet).
Nadwaga i otyłość
Otyłość ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Osoby otyłe często ubierają się w sposób taki, by przykryć nieatrakcyjne według nich części ciała. Otyłość zaniża samoocenę w szczególności kobiet. Osoby otyłe mają większe problemy ze znalezieniem pracy i życiowego partnera.
Ogólna zasada jest taka:
Jeżeli czegoś w sobie nie akceptujesz to staraj się to zmienić. Jeżeli nie potrafisz lub nie chcesz tego zmienić to zaakceptuj to w sobie.
Nie można obwiniać osób otyłych o to że są otyłe, bo to współczesny tryb życia temu sprzyja. Współczesna dieta jest bogata w kalorie, ale nie zawiera energii chi. Jedząc tego typu produkty doprowadzamy do tego, że im więcej jemy, tym bardziej jesteśmy głodni, bo organizm domaga się witamin, mikroelementów i innych substancji odżywczych. I nie ma w tym absolutnie nic dziwnego. Czujemy głód, bo do wszystkich procesów metabolicznych zachodzących w organizmie potrzebne są mikroelementy i inne składniki odżywcze. Problem polega na tym, że można jeść dużo i jednocześnie być niedożywionym. W taki właśnie sposób wygląda to u osób otyłych.
Otyłość spowodowana jest nierównowagą energetyczną organizmu. Większość osób otyłych chce być bowiem szczupła, przeskakują od „cudownych środków” reklamowanych w mediach do niejedzenia śniadań i głodówek. Nie można winić producentów tych środków, gdyż oni też chcą z czegoś żyć. Jednak każdy chyba przyzna, że do utrzymania zdrowej masy ciała jedyną drogą jest świadomość siebie, odpowiednia ilość ruchu fizycznego, no i oczywiście dieta. Tutaj nie ma innych rozwiązań. Zapewniając równowagę yang- yin organizmowi możemy być pewni, ze postępujemy właściwie dla swojego zdrowia, a odpowiadająca nam sylwetka, którą sobie wymarzyliśmy pojawi się sama.
Przyczyną problemów z podwyższoną masą ciała mogą być zaburzenia w pracy tarczycy, problemy hormonalne, stosowane leki antydepresyjne czy inne. Podobnie osoby rzucające palenie czy narkotyki. Emocjonalne wyparcia, które były niwelowane przez papierosy lub inne środki muszą znaleźć gdzieś ujście. Tym ujściem jest często objadanie się i sięganie po różnego typu produkty do pogryzania (chipsy, orzeszki solone, cukierki, czekolada, ciastka, ciasteczka i inne). Poza tym u osób palących zaburzone jest wchłanianie w przewodzie pokarmowym, w związku z czym po rzuceniu palenia praca układu oddechowego i pokarmowego reguluje się. Organizm lepiej wchłania dostarczane mu produkty i odkłada w postaci zapasów tkanki tłuszczowej. Praca z własną świadomością jest niezbędna nie tylko w przypadku osób odchudzających się, ale ogólnie dla wszystkich osób, które chcą się zmieniać fizycznie i duchowo.

Rozpoczynam odchudzanie
To wcale nie przejście na dietę rozpoczyna odchudzanie, ale stan Twojego umysłu. Na początku musisz chcieć. Ważna jest tu motywacja, czyli dlaczego chcę schudnąć. Korzyści jest wiele i podawane przez pacjentów motywacje są różne: zakochałem się, a ona nie zwraca na mnie uwagi, chcę wystąpić w kostiumie kąpielowym, biorę ślub i chcę ładnie wyglądać. Każdy przed rozpoczęciem odchudzania powinien wymienić sobie cele, które chce osiągnąć dzięki prawidłowej diecie. Dlaczego chcę schudnąć? Jak zmieni się moje życie? Możesz wybrać z poniższej listy lub dopisać własne.
• Poprawia się stan zdrowia.
• Poprawia się pamięć.
• Poprawia się chęć wykonywania ćwiczeń fizycznych.
• Zadowolenie z atrakcyjnego wyglądu.
• Możliwość zakładania dopasowanych strojów.
• Wzrasta wiara w siebie i samoakceptacja.

Tempo odchudzania nie powinno przekroczyć 4 kilogramów miesięcznie. Optymalnie gdyby wynosiło 2-3 kilogramy na miesiąc. Zbyt szybkie odchudzanie doprowadza do efektu jo-jo, czyli ponownego odtwarzania tkanki tłuszczowej po okresie diety.
Zalecane podczas odchudzania proporcje grup pokarmowych (proporcje wagowe):
40-60 % Produkty z pełnego ziarna
20-25 % Warzywa
5-15% Rośliny strączkowe
5-15 % Owoce
10% Produkty pochodzenia zwierzęcego
Produkty, których należy unikać podczas odchudzania:
• Produkty z zawartością polepszaczy i konserwantów oraz innych środków, gdyż prowadzą one do odkładnia się toksycznych związków w organizmie,
• Nadmierne ilości mięsa i nabiału,
• Produkty typu Fast food,
• Rafinowany cukier, który kradnie z organizmu wapń i inne minerały,
• Napoje gazowane typu cola i inne napoje bazujące na sztucznych składnikach,
• Słodycze i wszelkiego typu przemysłowo wypiekane ciasta i ciasteczka, które zawierają duże ilości tłuszczów trans oraz rafinowanego cukru,
• Alkohol.
Osoby pragnące schudnąć mogą stosować zioła wspomagające odchudzanie. Są to zioła gorzkie, gdyż smak gorzki usuwa nadmiar wilgoci z organizmu. Szczególnie korzystnie działa korzeń łopianu, rumianek, korzeń mniszka lekarskiego. Wszystko zależy oczywiście od konstytucji ciała, rodzaju wykonywanej pracy oraz stanu zdrowia organizmu.
Jedzenie poza domem
Przyjęcia, czy wspólne wyjścia do restauracji ze znajomymi są z reguły bardzo trudne dla osób odchudzających się. Problemem są również święta. Nie warto jest robić z siebie cierpiętnika. Jeżeli w twojej indywidualnej diecie masz na kolację rybę duszoną z warzywami i akurat w tym czasie czeka cię spotkanie towarzyskie, to zjedz w restauracji podobny objętościowo i składem posiłek.
1. Zaplanuj przed wyjściem co zamierzasz jeść i przestrzegaj tego.
2. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj każdy kęs mieszając go ze śliną.
3. Pamiętaj, że spotkanie towarzyskie, to bardziej okazja do spędzenia czasu w miłym gronie, niż objadanie się. Staraj się wykorzystać czas na rozmowy z przyjaciółmi, czy rodziną.
4. Jeżeli nawet zdarzy Ci się zjeść trochę więcej nie panikuj - dieta ma być przyjemnością.

Medytacja i świadomość
Nieodłącznym elementem naszego życia powinien być rozwój świadomości. Codzienna relaksacja, medytacja ułatwiają radzenie sobie z trudnościami dnia codziennego oraz różnymi stanami emocjonalnymi. Za chęcią jedzenia kompulsywnego kryją się prawie zawsze nierozładowane emocje. Zastanów się jakie stany emocjonalne powodują Twoją chęć jedzenia:
Strach, niepewność co do jutra?
Gniew i złość?
Smutek i poczucie osamotnienia?
Brak miłości?
Pokochaj siebie!
Miałam na studiach koleżankę, z którą chcieli się umawiać wszyscy mężczyźni. Była ładna czy może super inteligenta? Średnia. Bo to tak naprawdę nie w tym leży rzecz. Lubiła samą siebie. Lubili ją nie tylko mężczyźni, ale również kobiety. Napisz na kartce co ci się w sobie podoba. Będzie tego na pewno bardzo dużo. Jeżeli będą Ci przychodziły do głowy inne pozytywne cechy związane z Tobą dopisuj je systematycznie. To mogą być charakterystyki zewnętrzne, ale i wewnętrzne np.:
Mam bardzo męskie spojrzenie,
Jestem blondynem
Mam ładne oczy, dłonie, nogi itd.
Jestem inteligentny/a
Jestem życzliwy, bystry, punktualny, koleżeński, pracowity itd.
Ważne jest też zaprzestanie porównywania się z innymi. Atuty innych nie muszą być akurat Twoimi. Ciesz się sobą. Jeżeli ktoś prawi Ci komplement akceptuj go podziękowaniem i ciesz się nim.
Czy wytrwam ?
Jeżeli dieta jest dobrze skomponowana i zawiera wszystkie niezbędne organizmowi składniki mineralne i witaminy nie ma problemów z uczuciem głodu. Ono może być jedynie na samym początku stosowania diety, gdyż organizm przestawia się na inny sposób odżywiania. Wspaniałe samopoczucie będzie rekompensowało ewentualne niedogodności związane ze stosowaniem diety. Przy odchudzaniu zmniejsza się ilość tłuszczu w poszczególnych komórkach tłuszczowych. Komórki te jednak dalej funkcjonują i ich ilość pozostaje taka sama w ciągu całego życia. Jeżeli więc po okresie odchudzania osoba przechodzi na niezdrową, obfitującą w przetworzone produkty dietę, komórki tłuszczowe będą wypełniać się znowu. Stąd bardzo istotne jest przejście na dietę stabilizacyjną po etapie diety redukcyjnej i utrzymanie tej diety. Co wcale nie jest trudne!

---

Barbara Kuligowska - dietetyk, dieta i odchudzanie

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Chcę być szczuplejsza do lata!!! Ale jak to zrobić???

Chcę być szczuplejsza do lata!!! Ale jak to zrobić???

Autorem artykułu jest Kamila Nowakowska


Lato to czas, w którym szczególnie zależy nam na sprężystej, szczupłej sylwetce. Nic w tym dziwnego, bo właśnie latem pogoda zmusza nas do eksponowania ciała a to sprawia, że chcemy wyglądać szczuplej, młodziej i zdrowiej.


Lato to czas, w którym szczególnie zależy nam na sprężystej, szczupłej sylwetce. Nic w tym dziwnego, bo właśnie latem pogoda zmusza nas do eksponowania ciała a to sprawia, że chcemy wyglądać szczuplej, młodziej i zdrowiej. Rozsądni zaczynają odchudzanie dużo wcześniej, czyli już na wiosnę, aby mieć dużo czasu na dietę i uniknąć przymusu stosowania drakońskich, szybkich diet, które owszem przynoszą efekty, ale krótkotrwałe. Jeżeli jednak dopiero teraz zabierasz się do odchudzania to dzięki intensywnym działaniom masz jeszcze szansę na pozbycie się paru kilogramów przed wyjazdem na wakacje. Przede wszystkim stawiaj na ćwiczenia. Jeżeli nie masz czasu uczęszczać do klubu fitness możesz także ćwiczyć w domu. Będzie to wymagało od Ciebie wiele samodyscypliny, zestawy ćwiczeń są dostępne w wielu wersjach na płytach DVD więc bez problemu znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie. Tak naprawdę lato sprzyja diecie, ponieważ ze względu na pogodę nie chce nam się spędzać czasu w kuchni i mamy mniejszą ochotę na jedzenie. Dodatkowo spędzamy więcej czasu na świeżym powietrzu i mamy więcej pomysłów na ciekawe wykorzystanie wolnego czasu. Lekką, warzywną dietę połącz z suplementami wspomagającymi odchudzanie. Warto postawić na Cidrex Plus. Jest to absolutna nowość będąca innowacyjnym połączeniem znanych i sprawdzonych w dietetyce składników. Głównymi składnikami Cidrex Plus są ocet jabłkowy i zielona herbata. Oba te składniki są od dawna znane jako wspomagacze odchudzania. Ocet jabłkowy – w naturalny sposób tłumi apetyt, wspomaga metabolizm i usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii a do tego zawiera witaminy i minerały. Zielona herbata odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, ponieważ podwyższa spalanie tłuszczu, czyli termogenezę. Termogeneza to powstawanie ciepła, wydzielającego się w trakcie reakcji chemicznych, podczas których z tłuszczu wytwarza się dwutlenek węgla i woda. Energia termiczna, czyli ciepło, które się w ten sposób wytwarza jest wydalane z ciała wraz z wodą i dwutlenkiem węgla poprzez płuca, skórę i wydzieliny. Skutkiem tego tłuszcz zostaje zamieniony w energię cieplną i spalony, a my mamy mniej centymetrów w talii. Oprócz tego zielona herbata jest nieocenionym źródłem zdrowia dla naszego organizmu. Preparat Cidrex Plus zawiera także inne składniki, które łączą się w skutecznym działaniu wspomagającym odchudzanie. Jednym z tych składników jest jod, wpływający na przemianę materii przez zwiększone zapotrzebowanie na tlen, wzrost procesów utleniania oraz produkcję ciepła. Cidrex Plus zawiera również lecytynę uczestniczącą w przemianach tłuszczów i cholesterolu, olej z kiełków pszenicy bogaty w składniki niezbędne do prawidłowej przemiany materii takie jak: witamina E, magnez, kwas pantotenowy, fosfor, tiamina i cynk. W preparacie znajduje się także witamina B6 warunkująca prawidłowy metabolizm białek w organizmie i bierąca udział w przemianie aminokwasów, jest ona niezbędna w metabolizmie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i fosfolipidów, wpływa także na prawidłowe czynności układu krwiotwórczego, odpornościowego oraz skóry. Nowe zestawienie znanych i sprawdzonych składników, połączonych ze sobą w odpowiednich proporcjach tworzy preparat Cidrex Plus. Dzięki niemu dieta stanie się łatwiejsza a jej efekty będą szybciej widoczne, co niewątpliwie doda zapału i chęci do dalszego działania i co się z tym wiąże osiągnięcia celu, czyli zdrowej, szczupłej sylwetki.

Jeżeli poszukujesz informacji, porad, sposobów lub wsparcia w odchudzaniu zajrzyj na www.zapnijsie.pl

---

Kamila Nowakowska PR SOLUTION & NOA MARKETING

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zdrowa i skuteczna droga do schudnięcia

Zdrowa i skuteczna droga do schudnięcia

Autorem artykułu jest Dominika Adamczyk


„Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak” Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) nie wyróżnia jednostek chorobowych tak jak medycyna zachodnia. Traktuje człowieka całościowo, uwzględniając również środowisko i klimat w jakim żyje.

Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) nie wyróżnia jednostek chorobowych tak jak medycyna zachodnia. Traktuje człowieka całościowo, uwzględniając również środowisko i klimat w jakim żyje. Nadwaga to zakłócenie równowagi w organizmie, brak pewnych składników lub energii, albo niewłaściwy jej obieg. Często takie same objawy wywołane są przez bardzo różne przyczyny.
TCM posługuje się kompleksowym systemem odżywiania w celu zachowania zdrowia i usunięcia nadwagi. W ciągu minionych tysiącleci system ten dostarczył wystarczającą ilość dowodów na to, ze istotnie chroni zdrowie i przywraca funkcjom organizmu utraconą równowagę.

Dietetyka wg TCM wyróżnia się ponadto prostotą stosowania. Można ją wykorzystywać w każdej chwili, w każdej kulturze i każdym klimacie, nie posiadając ani egzotycznych przypraw, ani wybitnych zdolności kulinarnych. Dzięki niej można zrezygnować ze zniechęcającego raczej do jedzenia matematycznego liczenia kalorii, wartości odżywczych oraz ilości witamin i składników mineralnych.
Istnieje mnóstwo czy to tradycyjnych czy to nowoczesnych sposobów na schudnięcie. Każdy z nich zaleca jedne rodzaje żywności a inne zdecydowanie odrzuca. Można wręcz stwierdzić, że co kwartał pojawia się nowa cudowna dieta od „diety optymalnej” Kwaśniewskiego, poprzez dietę Diamondów i „cywilizowane odżywianie pierwotne”.
Inaczej rzecz ma się w tradycji chińskiej, opierającej się na systemie Pięciu Przemian.
Większość teorii żywienia i diet oraz dobre rady dietetyki ogólnej opierają się na założeniu, że poszczególne składniki pokarmu mają pozytywny wpływ na określone funkcje organizmu. Prawidłowości tego złożenia nikt nie kwestionuje. Suma poszczególnych wpływów nie mówi jednak nic na temat oddziaływania kompleksowego.
W jaki sposób działa na organizm pożywienie jako całość, jako żywa jednostka? Czy po posiłku czujemy się dobrze, czy jesteśmy zmęczeni i zdekoncentrowani? Czy nasze trawienie działa sprawnie, czy tez męczy nas uczucie przepełnienia lub wzdęcia? Czy jest nam ciepło, czy marzniemy? Czy nasz sposób odżywiania chroni nas przed przeziębieniami i alergiami, czy też nasza odporność jest słaba? I czy jesteśmy zadowoleni ze swojej sylwetki, czy też zatruwają nam samopoczucie fałdy tłuszczu. Wszystkie te problemy powinno rozwiązać zdrowe kompleksowe odżywianie.

Produkty mleczne takie jak mleko, jogurt, ser itd., zwłaszcza gdy towarzyszą im wychładzające owoce, takie jak banany i cytrusy, są główną przyczyną powstawania tzw. wilgoci (określenie wg medycyny chińskiej), która to właśnie jest odpowiedzialna za wszelkiego rodzaju stany zapalne zatok, gardła, ucha oskrzeli i płuc, podatność na infekcje, astmę i nadwagę. Jogurt czy twarożek z bananem to najgorsze śniadanie jakie można podać! Produkty mleczne również upośledzają proces przyswajania żelaza w jelitach. Dobrze ugotowane zboża, orzechy i ziarna są źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.
Mit o nabiale co wzmacniania kości!
To samo tyczy się osteoporozy – odwapnienia kości, która w krajach zachodnich nasila się w zastraszającym tempie. Dzieje się tak, mimo, że większość ludzi za radą lekarzy i dietetyków, a co gorsza reklam, spożywa ogromne ilości nabiału w postaci serków, jogurtów i mleka. To nieprawda, że nabiał wzmacnia kości! Na szczęście coraz więcej mówi się tym, że mimo, iż nabiał zawiera dużo wapnia, upośledza znacząco proces odkładania się tego pierwiastka w kościach. Dobrze skomponowana dieta beznabiałowa dostarcza absolutnie wystarczającą ilość wapnia dla organizmu.
Bogate źródło białka
W zrównoważonej diecie, która zawiera ok. 50 % pełnoziarnistych zbóż i ok. 30% warzyw znajduje się pełny zestaw aminokwasów potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zarówno dziecka jak i dorosłej osoby. Również zapotrzebowanie organizmu na białko jest w 100% zaspokojone. We współczesnym świecie jemy 500% potrzebnego nam białka. Organizm przyswaja tylko tę część, która jest mu potrzebna, a resztę usuwa poprzez bardzo toksyczny proces spalania białka, który jest przyczyną większości chorób cywilizacyjnych.

Cukier i słodycze - smak słodki ma działanie budujące chi, czyli budujące energię. Cukier i słodycze (z zawartością cukru) oraz lody, wszystkie napoje schłodzone, soki owocowe i owoce południowe mają wychładzające działanie i niszczą chi śledziony i żołądka a także są przyczyną wyżej wymienionego gromadzenia się wilgoci co m.in. prowadzi do nadwagi. Jest to na rękę producentom słodyczy, ponieważ im słabsza śledziona, tym większa ochota na słodycze. Dodatkowo cukier podrażnia układ nerwowy i powoduje zużycie ważnych dla organizmu witamin i soli mineralnych. Przyspiesza spadek poziomu energii, mimo, że pierwsze wrażenie po zjedzeniu czegoś słodkiego pobudza.
Mięso (jeśli jest taka potrzeba) raz w tygodniu, mogą to być przede wszystkim wywary mięsne tzw. rosoły – bardziej wskazane przy nadwadze.
Napoje - najlepszym napojem jest ciepła przegotowana woda, niesłodzony kompot lub słaba herbatka ziołowa też niesłodzona. Wszystko co dostaje się do żołądka, żeby mogło być dobrze strawione, musi zostać podgrzane do temperatury 37 stopni. Jest to olbrzymi wydatek energii ze strony organizmu, dlatego lepiej pić napoje lekko ciepłe.
Świeże soki owocowe bardzo wychładzają organizm, szczególnie śledzionę i żołądek – tak ważne dla zdrowia. Osłabiają odporność i wcale nie dostarczają wbrew ogólnej opinii witamin organizmowi. Surowe warzywa i owoce są ciężko strawne a zawarte w nich witaminy bardzo ciężko przyswajalne. Wprawdzie podczas obróbki termicznej część witamin tracimy, ale nie wszystkie. Dodatkowo, gotowe soki są bardzo mocno słodzone.
Produkty z białej mąki: pieczywo, makaron, pizza - nie zawierają chi ani żadnych substancji mineralnych i witamin, są pozbawione błonnika.
Sól - większość serów, kiełbasa, szynka, gotowe sosy, kostki rosołowe, vegeta, ketchup, chipsy obniżają poziom energii oraz wysuszają soki i krew. Psują delikatny zmysł smaku.
Jak powinna wyglądać nasza codzienna dieta,
która pozwoli utrzymać naszą wagę w ryzach?

ŚNIADANIA:

Śniadanie powinno stanowić najważniejszy posiłek dnia. Właśnie rano najwyższą wydolność energetyczną osiągają narządy odpowiedzialne za przyswajanie i trawienie pokarmu. Jest to związane z naturalnym zegarem biologicznym naszego organizmu. Najlepiej, jeśli jest spożywane nie później niż o 9.00. Po takim posiłku mamy uczucie sytości i jednocześnie mnóstwo energii. Na śniadanie najlepsze są dania z gotowanego na miękko zboża z dodatkiem sezonowych owoców, suszonych nie siarkowanych śliwek, moreli, rodzynek oraz orzechów włoskich i migdałów.
Dodatkowo warto dodać do gotowania siemię lniane, otręby, zarodki pszenne, pestki słonecznika, dyni oraz mały kawałek imbiru i szczyptę cynamonu.
Równie dobrym śniadaniem jest zupa jarzynowa z dodatkiem zboża, którą można przygotować dzień wcześniej, jest to sposób na oszczędność porannego czasu.

LUNCH:
Śniadanie z gotowanych zbóż jest wprawdzie sycące, ale jednocześnie lekko strawne, w związku z tym następny posiłek powinien być spożywany między 12.00-13.00. Najlepsza jest zupa zbożowo - warzywna (od czasu do czasu z dodatkiem roślin strączkowych). Stanowi pełnowartościowy posiłek, który dostarcza organizmowi potrzebnych substancji odżywczych i jednocześnie poprzez dodanie zbóż jest bardzo sycący. Warzywa dobieramy przede wszystkim zgodnie z porami roku.
KOLACJA (PÓŹNY OBIAD):

Ten posiłek szczególnie w przypadku nadwagi powinien składać wyłącznie z gotowanych lub duszonych warzyw lub owoców.
Ważne, by nie jeść tego posiłku po godz. 18.00. Jeśli kładziemy się późno spać, ważne by posiłek był spożywany najpóźniej 4 godz. przed snem. W trakcie snu organizm bardzo źle trawi jedzenie, większość pokarmu wręcz gnije w przewodzie pokarmowym. Poza tym przyczyną koszmarów nocnych i w ogóle złego snu jest właśnie pełny żołądek.

_____________________________________________________________________________________________

Zapraszamy do Akademii Zdrowego Odżywiania Tao Zdrowia, gdzie nauczycie się Państwo co jeść; jak przyrządzać posiłki; co nam szkodzi, itd.
Proponujemy Państwu m. in. Warsztaty gotowania wraz z wykładami lekarza medycyny chińskiej.

Dominika Adamczyk i Anna Krasucka – założycielki Akademii Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, która organizuje warsztaty gotowania wg dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej wg Pięciu Przemian. WWW.TAOZDROWIA.PL, tel: (22) 615 88 68

Najbliższe 3 terminy warsztatów: Zdrowa i skuteczna droga do schudnięcia
19.04.2008
20.04.2008
07.06.2008
To nie jest dieta cud, to cała filozofia odżywiania, która nie tylko pozwoli schudnąć ale przywróci zdrowie. Poznamy zasady przyrządzania posiłków, dowiemy się co to zegar biologiczny organizmu i jak powinna wyglądać dieta, która nie tylko prowadzi do schudnięcia, ale również pozwala utrzymać odpowiednią wagę już na zawsze.

---

Dominika Adamczyk Akademia Zdrowego Odżywiania Tao ZDROWIA tel: (22) 615 88 68 i 602 35 36 13 www.taozdrowia.pl taozdrowia@taozdrowia.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl