czwartek, 20 listopada 2014

Diety a choroby

Diety a choroby


Autor: Monika Ł.


Złe odżywianie przyczynia się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych. Brak aktywności ruchowej i tłuste obiadki mogą stać się przyczyną nawet i zawału serca. Już dziś, warto udać się do dietetyka po odpowiedni dla nas jadłospis!


Gdy pojawia się chęć zrzucenia wagi, ludzie, z dnia na dzień, zmieniają radykalnie swoje jadłospisy. Sami ustalają sobie liczbę kalorii i pory posiłków. Niestety, odchudzanie na własną rękę może bardziej zaszkodzić nić pomóc. Nasze społeczeństwo coraz częściej zapada na choroby i schorzenia, o których nie wie i coraz częściej przyczyną zapadania na rożne choroby jest nieprawidłowe odżywianie.

Poniżej podałam przykłady chorób, w których źle dobrana dieta może być bardzo szkodliwa w skutkach.


1. Nadciśnienie i choroby serca
Najczęstszymi przyczynami tych chorób jest: nieprawidłowe odżywianie się, palenie tytoniu czy stres. W sytuacji nadciśnienia czy chorób serca, należy ze swojej diety wykluczyć produkty, tj.: tłuszcze (zwłaszcza nasycone), alkohol, sól, ponadto, zaprzestanie palenia tytoniu i zwiększenie aktywności ruchowej będzie bardzo cenne dla naszego organizmu.


2. Choroby nerek i pęcherza moczowego

W przypadku, gdy cierpimy z powodu chorób nerek bądź pęcherza moczowego, konieczne jest wyeliminowanie z jadłospisu, produktów, tj. Czarna herbata, kawa, sól i ostre przyprawy, musztarda, ocet i alkohol. Mogły by one podrażnić błonę śluzową pęcherza moczowego.


3. W przypadku dolegliwości związanych z wątrobą, tu niewskazane jest spożywanie tłustych pokarmów, alkoholu, produktów ciężkostrawnych.


4.Cukrzyca
W przypadku osób cierpiących na cukrzycę, konieczne jest wyeliminowanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, a zwłaszcza słodyczy, produktów mącznych i produktów z dużą ilością cukru. Z drugiej strony, cukrzykom zaleca się spożywanie dużej ilości białka.


5.Choroba nowotworowa.
Choroby nowotworowe nazywane są chorobami cywilizacyjnymi. Zbyt mała aktywność fizyczna i zbyt tłuste odżywianie ma ogromny wpływ na rozwój choroby. W tym wypadku, spożywanie tłuszczu powinno nie przekraczać 30 % całodziennego udziału kalorycznego. Ponadto, należy się wystrzegać produktów, które zostały poddane obróbce w bardzo wysokich temperaturach. Koniecznie trzeba wyeliminować alkohol i papierosy.


Kiedy pojawia się myśl o diecie czy odchudzaniu, wskazana jest wizyta u dietetyka. Specjalista nie tylko pomoże nam schudnąć, ale w razie jakieś choroby zaleci nam jadłospis, który może okazać się bardzo efektywny w procesie leczenia.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Odchudzanie przy anemii

Odchudzanie przy anemii


Autor: Anna Kacperska


Osiągnięcie optymalnej masy ciała jest bardzo ważne, żeby cieszyć się zdrowiem, jednak w przypadku występowania dodatkowych dolegliwości chorobowych, pierwszorzędne znaczenie ma ich terapia.


b8ccfab47c9cf428566dcd7bc626c35f_b6ca31Anemia, zwana również niedokrwistością związana jest ze zmniejszoną ilością hemoglobiny we krwi. Nieprawdopodobne jest, że wyróżnia się około 100 typów niedokrwistości. Przyczynami tej choroby mogą być oczywiście uwarunkowania genetyczne, uboczne skutki stosowania leków, przebyte choroby oraz urazy i najważniejsze z punktu widzenia dietetycznego - niedobór witaminy B12.

Najważniejszym elementem terapii anemii jest odpowiednia DIETA, odpowiednio zbilansowany jadłospis uwzględniający przyswajalne źródła żelaza.

Objawy anemii są bardzo łatwo zauważalne, są to bowiem bladość skóry, spojówek oka i błony śluzowej jamy ustnej. Poza tym osoby cierpiące na ta chorobę czują ciągłe zmęczenie, senność i bóle głowy. U kobiet dodatkowo można zaobserwować nieregularne miesiączkowanie.

Należy zwrócić uwagę na produkty, które mają wpływ na wchłanianie i przyswajanie żelaza w naszym organizmie oraz zalecenia diety odchudzającej przy anemii:

1. Najlepiej przyswajalne jest żelazo hemowe, którego źródłem są produkty zwierzęce. Np. z cielęciny, wieprzowiny czy drobiu żelazo wchłania się w około 22%.

2. Żelazo niehemowe wchłania się w mniejszym stopniu, np. z ryżu tylko w 1%, a ze szpinaku w 2%.

3. Owoce i warzywa zwiększają wchłanianie żelaza, dlatego każdy posiłek powinien zawierać te produkty, najlepiej w postaci surowej, ale także jako surówki czy soki (bez dodatku cukru).

4. Spożywaj mięso chude, np. drób, wołowinę oraz ryby morskie. Dostarczysz nie tylko żelaza, ale zwiększysz również soje samopoczucie i spalanie kalorii !

5. Przyswajanie żelaza ułatwia laktoza czyli cukier mleczny. Spróbuj dostarczyć laktozy w postaci jogurtów o obniżonej zawartości tłuszczu, kefirów, chudych twarożków.

6. Wystrzegaj się dużych ilości kawy, herbaty - tiamina w herbacie i kofeina zawarta w kawie zmniejszają biodostępność żelaza.

7. Unikaj dużych ilości szczawiu, rabarbaru i szpinaku - zawierają kwas szczawiowy utrudniający wchłanianie żelaza.

8. Jeśli chodzi o apetyt na słodycze, to tak komponuj swoje posiłki, aby część z nich miała słodki smak. Spróbuj przyrządzić np. kurczaka z ananasem i miodem, ciasteczka na bazie mąki razowej i nasion sezamu, czy też sałatkę owocową.

9. Pamiętaj o regularnych posiłkach - zapobieganie zbyt dużym wahaniom poziomu cukru we krwi także zmniejszy apetyt na słodycze.

10. Wprowadź do swojej diety "super źródła żelaza": zupę z soczewicy, suszone śliwki, rzepę i produkty pełnoziarniste.

Najlepszym wyjściem dla osób z niedokrwistością, a jednocześnie nadwagą , jest indywidualna konsultacja dietetyczna. Dietetyk podpowie Ci, w jaki sposób skomponować dietę, w jakich ilościach spożywać produkty, i jak je łączyć. Jest to bardzo ważne nie tylko ze względu na nasze zdrowie, ale także samopoczucie.


Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta z głową!

Dieta z głową!


Autor: Monika Ł.


Diety powstają jak grzyby po deszczu. Dietetycy biją na alarm. Jednak ludzie, podążając za modą dają zwieść się mediom i racjonalne żywienie zastępują głodówkami, tabletkami albo absurdalnymi wyrzeczeniami. A nie tędy droga...


Dieta Duckana, kopenhaska, kapuściana czy proteinowa. Na naszym rynku istnieje wiele różnych diet. Ich twórcy prześcigają się, aby przekonać społeczeństwo o wyższości jednej nad drugą. Diety stosowane są w celu zrzucenia zbędnych kilogramów, nabrania masy ciała czy w sytuacjach, gdy ktoś cierpi na jakąś chorobę.
Dieta to słowo pochodzące z greckiego i oznacza „styl życia”. Jest to racjonalny sposób odżywiania. Pojęcie to stosowane jest zwłaszcza, kiedy chodzi o odchudzanie, które polega na ograniczeniu ilości spożywania energii poniżej poziomu, na które zapotrzebowanie ma organizm ludzki. W momencie odchudzania, organizm potrzebną do funkcjonowania energię czerpie z nagromadzonych tłuszczy.
Wybór diety zależy od efektu i czasu w jaki chcemy osiągnąć zamierzoną wagę. Można szybko osiągnąć wymarzoną sylwetkę, kosztem dużych wyrzeczeń. Jednak nagły spadek masy ciała może się okazać niezdrowy dla organizmu. Najlepiej odchudzać się racjonalnie i z głową, to znaczy wycofać ze swojego jadłospisu słodycze, chipsy, smażone potrawy czy wysoko słodzone napoje. Zamiast tego, należy spożywać potrawy nisko tłuszczowe, owoce, warzywa czy potrawy nisko – przetworzone.
Ponadto, wręcz wskazana jest aktywność ruchowa. Zaleca się minimum 30 minut dziennie. Rodzaj aktywności zależy od naszych indywidualnych preferencji. Kolarstwo, bieganie, jazda na rolkach, siłowania, aerobik...istnieje tak wiele różnych sportów, że każdy może wybrać coś optymalnego dla siebie.
Przyjmowanie suplementów diety raczej nie pomoże w momencie, kiedy żywimy się frytkami, a a nasza aktywność ogranicza się do zmiany kanałów w telewizorze czy klikania myszką komputerową. Nie należy zwieść się reklamom, które z ekranów telewizora wykrzykują nam, że dzięki tabletkom firmy X będziemy zrzucać wagę nie zmieniając nawyków żywieniowych czy bez uprawienia sportów.
Bardzo korzystne dla naszego organizmu będzie picie minimum 2 litrów wody dziennie. Słodkie, kolorowe napoje nie wchodzą w rachubę. Kawę i herbatę też można ograniczyć.
Niestety, ludzie chcąc wymodelować swoją sylwetkę, zamiast zwrócić się do lekarza – specjalisty, podążają za modą i wybierają taką dietę, która obecnie wiedzie prym na rynku, nawet nie sprawdzając jakie konsekwencje dla nas może mieć stosowanie akurat takiego sposobu odżywiania.
I nie zapomnijmy o regularnych posiłkach!
Do tego wszystkiego, że chcąc zmienić naszą sylwetkę, trzeba być cierpliwym. Początkowy etap odchudzania, polega na tym, że organizm pozbywa się nagromadzonej w nim wody. Teoretycznie waga spada, ale ilość tkanki tłuszczowej nie ulega zmianie. Po tym etapie, następuje redukcji tkanki, jednak znowu waga stoi w miejscu. Nie wolno jednak się poddać i wrócić do starych nawyków. Trochę cierpliwości i konsekwencji w działaniu przyczyni się do sukcesu, jakim będzie wymarzona sylwetka!


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta proteinowa podzielona na cztery ważne etapy do przestrzegania

Dieta proteinowa podzielona na cztery ważne etapy do przestrzegania


Autor: Katarzyna Zysk


Dieta proteinowa to popularny ostatnio sposób na odchudzanie, znaczenie łatwiejszy od tradycyjnych metod. Polega na odpowiednim kontrolowaniu tego co jemy, a nie na głodzeniu się, jak bywa to w większości diet.


Podział diety na cztery etapy sprawia, że jest ona skuteczna i można w niej osiągnąć duże i przede wszystkim widoczne rezultaty. Najważniejsze jest przecież schudnięcie z dużej wagi. Im więcej myślimy o jedzeniu, tym nasz organizm staję się głodny. Tak więc trzeba również zachować równowagę psychiczną podczas odchudzania się. W ten sposób łatwiej nam przejść przez całą kurację. Dieta proteinowa potrafi wykazać znaczne efekty, jednak nie na każdego działa szybko i efektywnie w wielu procentach. Czasem trzeba poczekać, by ujrzeć swój mniejszy brzuch. Nie wolno się załamywać, poddawać i przenosić rozpoczęcia diety na kolejny dzień.

Dieta proteinowa dla każdego z nas

Każda kobieta i mężczyzna chcieliby mieć idealną wagę, jednak na co dzień brak siły i samozaparcia. Niestety tak się nie dzieje i większość żyje nadal w przekonaniu, że nie można stracić swojej wagi. Oczywiście, że można i to niskim nakładem finansowym. Ważny jest umysł i chęć do straty zbędnych kilogramów, ważne jest głównie dyscyplina oraz samozaparcie. Każdy człowiek tego dokona, jeżeli tylko będzie chciał. Dieta proteinowa nie wyniszcza organizmu. Trzeba pić duże ilości płynów, oraz podzielić sobie okres kuracji na cztery części. Każda kolejna wnosi coś do naszego życia. Od stopniowego i racjonalnego głodzenia się, kończąc na normalnych porcjach obiadowych. Warto tolerować warzywa i mieć do nich przynajmniej neutralne odczucia, gdyż są ważne w tej diecie. Jest to bardzo popularna metoda odchudzania, wybierana przez coraz większe grono osób z tego względu, iż nie wymaga głodzenia się.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowa dieta, skuteczne odchudzanie

Zdrowa dieta, skuteczne odchudzanie


Autor: Herbalife


Myślisz o zrzuceniu zbędnych kilogramów? Zastanawiasz się w jaki sposób to zrobić? Nasz artykuł pokaże ci co to jest tak naprawdę dieta oraz zachęci do jej odbycia w sposób zdrowy i naturalny stosując warzywa i owoce.


Dieta oczyszczająca opiera się na produktach bogatych w błonnik i przeciwutleniacze (wit. C, E i beta-karoten). Należą do nich przede wszystkim warzywa, owoce, soki, nasiona i orzechy. Można się nimi żywić przez 3–5 dni. Jeśli dieta ma trwać 7 dni, trzeba do niej włączyć ryż – najlepiej brązowy, a także ziemniaki, mięso z kurczaka, ryby. W diecie oczyszczającej bardzo ważne są płyny: woda, świeże soki, zielona herbata. Można je pić w nieograniczonych ilościach. W oczyszczaniu organizmu z pomocą przyjdą też zioła i przyprawy, np. rozmaryn, lubczyk, estragon, imbir. Zawarte w nich olejki eteryczne przyspieszają trawienie.

Główna zasada odchudzania jest taka, że organizm musi otrzymać wraz z pokarmem najwyżej taką ilość kalorii, jaką jest w stanie spalić w ciągu dnia, albo mniejszą. Z diety eliminuje się słodycze, tłuste mięsa i alkohol, ogranicza tłusty nabiał i białe pieczywo. By ułatwić odchudzanie, należy zwiększyć aktywność fizyczną (bieganie, jazda na rowerze, ćwiczenia). Proponowaną przez nas dietę zalecamy stosować przez 2 tygodnie. W tym czasie można schudnąć 3–4 kilo. Zbliża się lato, a wielu z pewnością będzie się wstydziło wyjść na plażę. Może warto już teraz pomyśleć o swojej figurze? Jeśli chcesz zmieścić się w swój ulubiony kostium, powinnaś spróbować starej i dobrej diety warzywno-owocowej.

Dlaczego ta dieta jest taka zdrowa? Po pierwsze, warzywa zawierają dużo błonnika. Działa on niczym zmiotka w naszym organizmie, a tym samym pomaga nam usunąć zbędny balast. Po drugie, w warzywach i owocach jest bardzo dużo witamin. Są one niezbędne do poprawnej pracy organizmu, zwłaszcza wtedy gdy chcielibyśmy pozbyć się paru kilo. Warzywa takie jak pomidory, czy marchewki zawierają dużo karotenoidów odpowiedzialnych za naszą młodość. Powiada się, że Ci, którzy jedzą dużo marchewki, nigdy się nie starzeją. Beta-karoten pomaga nam w oczyszczaniu poprzez detoksykację organizmu. Sam proces oczyszczania, również jest bardzo ważny przy odchudzaniu. Kolejną ważną cechą warzyw jest to, że są one źródłem bardzo łatwo przyswajalnego białka. Na każde 100g warzyw, zwyczajowo zawierają od 1-2g białka. W przeciwieństwie do białka zwierzęcego, jest bardzo wysoce przyswajalne, w przeciwieństwie do mięsa, którego niestrawione resztki pokarmu gniją w jelitach. Ponadto warzywa są bardzo lekkostrawne, przez co organizm nie musi tracić dodatkowej energii na ich strawienie. Pamiętaj, aby jeść jak największą ilość surowych warzyw. Gotowane, mają nieco zmienioną strukturę, a niektóre z nich mogą mieć tendencje do gnicia. Ważne jest, by nie łączyć posiłków owocowych z warzywnymi.


Sklep Dbajowage.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.