czwartek, 20 listopada 2014

Alkohol a dieta

Alkohol a dieta


Autor: Anna Kacperska


Piwo to źródło witamin B1, B2, PP, B12 oraz składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń i sód. Wino jest z kolei bogate w polifenole. Niestety, jest też kaloryczne. Ile zatem można spożywać tych trunków, będąc jednocześnie na diecie odchudzającej?


alkohol a dietaOsoby redukujące nadmiar masy ciała nie powinny spożywać alkoholu. Dlatego jeśli naprawdę komuś zależy na utracie masy ciała, to musi zrezygnować z alkoholu. Alkohol w każdej postaci należy wykluczyć z diety.

1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, podczas gdy 1g alkoholu niewiele mniej, bo aż 7kcal!

Alkohol spala się w naszym organizmie z szybkością około 60 mg na 1 kg masy ciała, na 1 godzinę. Spalanie alkoholu nie podlega w zasadzie regulacji neurohormonalnej, dlatego jest mało energetyczne.

Kaloryczność wybranych rodzajów alkoholu:


 kieliszek wina białego wytrawnego – 100 kcal


 kieliszek wina białego słodkiego – 140 kcal


 kieliszek wina czerwonego – 100 kcal


 kieliszek szampana – 115 kcal


 kieliszek wódki (50ml) – 110 kcal


 butelka piwa (0,5 l) – 250 kcal


 kieliszek koniaku (40 ml) – 110 kcal


 likier kawowy (20ml) - 85 kcal


 kieliszek sherry (50ml) - 50 kcal


 kieliszek nalewki domowej (35-45ml) - 100 kcal


 kieliszek ginu (30ml) - 75 kcal


 kieliszek ajerkoniaku, likieru (20 ml) - 51 kcal


 kieliszek malagi (50ml) - 80 kcal


 kieliszek martini wytrawnego (50ml) - 60 kcal


 porcja koktajlu "cuba libre" (20ml rumu i 0,2l coli) - 162 kcal

Należy także wspomnieć, że alkohol wpływa na pracę naszego układu trawiennego oraz wątroby. Wątroba w naszym organizmie przekształca alkohol w aldehyd octowy, który jest toksyną. Jeśli wątroba nie pracuje prawidłowo, toksyny krążą w naszym krwioobiegu powodując poważne szkody, w tym także zwiększając podatność na stres. NADMIAR alkoholu może prowadzić do otyłości oraz związanych z nią powikłań, w tym zaburzeń poziomu glukozy we krwi, degeneracji tkanek, spowolnienia pracy organów wewnętrznych i ciągłego zmęczenia. Jego nadmierne spożycie powoduje powiększanie złogów tłuszczu w sercu i całym układzie krążenia, osłabiając również nasz układ odpornościowy!

Podsumowując....

Aby pozbyć się zbędnego "tłuszczyku", wyeliminuj alkohol z Twojej diety. Alkohol osłabia wątrobę, organ, który ma kluczową rolę przy trawieniu tłuszczów. Poza tym, np. piwo oraz wino są bogate w cukry, a już każdy rodzaj alkoholu pobudza apetyt.


Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Stereotypy

Stereotypy


Autor: Monika Ł.


W naszej kulturze panuje stereotyp, że piękna i szczupła osoba będzie idealnym partnerem życiowym, pracownikiem, który dźwignie firmę ponad wyżyny. A to wszystko dlatego, że po prostu jest szczupła.


Odchudzanie ostatnimi czasy stało się jakąś modą, trendem, któremu ulegają starsi i młodsi, dziewczyny, kobiety, a coraz i częściej chłopcy lub mężczyźni. Ludzie odchudzają się, żeby zrzucić masę, być zdrowymi, dla wzbudzenia zainteresowania.
Dlaczego społeczeństwo jest tak niesamowicie niezadowolone ze swojego wyglądu, że próbuje go zmienić katorżniczymi dietami i wylewaniem potu na basenie czy siłowni.


Symbolem sukcesu, piękna i seksu w dzisiejszych czasach jest pięknie zadbane ciało, smukła sylwetka u pań, a u panów wyrzeźbiony brzuch, uda i ramiona.


Przeprowadzone badania wskazują, że nawet pracodawcy nie chcą zatrudniać osób z nadwagą, bo oznacza to nieumiejętność zadbania o siebie i słabą wolę i nie można się spodziewać, aby tacy ludzie zostali rekinami sukcesu. I nie liczą się osiągnięcie i aspiracje. Gruby może być dobrym pracownikiem, ale tylko niskiego i średniego szczebla.


Również osoba z nadwagą będzie dobrym przyjacielem, ale już partnerem życia nie. Kobieta otyła nie dba o siebie, jest mniej wymagająca, jeśli chodzi o sprawy finansowe i życie towarzyskie, bardziej leniwa i mniej inteligenta niż jej szczupłe koleżanki. Taki stereotyp panuje wśród mężczyzn. Jednak kobiety też nie przepadają za otyłymi mężczyznami i wybierają tych szczupłych i wysokich.


Media z każdej strony atakują nas modelkami, aktorami, prezenterami czy piosenkarzami o idealnych proporcjach. Gapiąc się w telewizor czy ekran komputera, widzimy wiecznie młode, szczupłe i zadbane gwiazdy i gwiazdeczki. „Zwykli” ludzie pragną stać się równie idealni, co sfotoszowani celebryci, którzy w większości mają swoich dietetyków, speców od wyglądu, a co niektórzy są nawet po operacjach plastycznych.


Niestety, w naszej kulturze zakorzeniony jest taki, a nie inny ideał piękna. Dopóki on nie ulegnie zmianom, dopóty ludzie będą martwić się swoim wyglądem.

images?q=tbn:ANd9GcSDQsAH1Bd6LdiIFJHLEj0LOJQc48syKS4oNCZSWmJIkM7mlHJd


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Indeks glikemiczny - pomoc w odchudzaniu?

Indeks glikemiczny - pomoc w odchudzaniu?


Autor: Monika Ł.


22 sierpnia 2010 roku zmarł w wieku 66 lat Michel Montignac – twórca diety, która zrewolucjonizowała sposób myślenia o odchudzaniu i zdrowym żywieniu. Czy sekret szczupłej sylwetki kryje się w poznaniu tajników indeksu glikemicznego?


images?q=tbn:ANd9GcS-F-LJ-qUa1t6cr9VIb0VaTJ8RNGDB-oZL6r923n1jZFF-Aiu-wg&t=1

Za ponad miesiąc minie rok od śmierci Michela Montignaca – twórcy diety, która stanowiła radykalną zmianę w sposobie myślenia o odchudzaniu.

Dietetyk czy szarlatan? Michel Montignac nazywany jest „papieżem dietetycznej religii”. A wszystko za sprawą stworzenia diety opartej na obliczaniu indeksu glikemicznego spożywanych potraw. Montignac sam od dziecka ma problemy z nadwagą. Stosował różne diety, ale wszystkie były bezskuteczne. Dlatego opracował dietę, które opiera się na tabeli z indeksem glikemicznym i przypadkowe skomponowanych posiłkach opartych na dobrych węglowodanach i dobrych tłuszczach. Francuski przedsiębiorca polecał również niełączenie pewnych grup produktów. Ponadto, wskazane jest również prowadzenia zdrowego trybu życia, uprawianie sportów i dbanie o psychikę.

Dieta Montignaca skierowana jest do osób, które pragną schudnąć i utrzymać uzyskaną wagę, zmniejszyć ryzyko chorób sercowych i prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie:

chleb razowy (100g) z łososiem (50g)ogórek (50g), pomidor (150g)świeży sok pomarańczowy (250 ml)jabłko (150g)

Obiad:

mozzalrella (100g) z pomidorami (150g) z oliwą (20ml)kurczak pieczony, udko (100g mięsa)zielona fasolka (150g)woda lub słaba herbata (250ml)

Kolacja:

Szparagi (100g)filet z ryby - halibut (150g)szpinak (100g)twaróg (50g)woda lub słaba herbata (250ml)

Metoda francuskiego przedsiębiorcy składa się z dwóch faz:

- uzyskanie odpowiedniej wagi

- stabilizacja wagi i jej utrzymanie

Wielu dietetyków jest przeciwnych stosowania diety MM, twierdzą oni, że opieranie się na ideksie glikemicznych może przyczynić się do niedoborów składników odżywczych i niekorzystnie wpłynąć na stan zdrowia.

Pomimo tego, dieta MM cieszy sie coraz większą popularnością.




Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Diety a choroby

Diety a choroby


Autor: Monika Ł.


Złe odżywianie przyczynia się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych. Brak aktywności ruchowej i tłuste obiadki mogą stać się przyczyną nawet i zawału serca. Już dziś, warto udać się do dietetyka po odpowiedni dla nas jadłospis!


Gdy pojawia się chęć zrzucenia wagi, ludzie, z dnia na dzień, zmieniają radykalnie swoje jadłospisy. Sami ustalają sobie liczbę kalorii i pory posiłków. Niestety, odchudzanie na własną rękę może bardziej zaszkodzić nić pomóc. Nasze społeczeństwo coraz częściej zapada na choroby i schorzenia, o których nie wie i coraz częściej przyczyną zapadania na rożne choroby jest nieprawidłowe odżywianie.

Poniżej podałam przykłady chorób, w których źle dobrana dieta może być bardzo szkodliwa w skutkach.


1. Nadciśnienie i choroby serca
Najczęstszymi przyczynami tych chorób jest: nieprawidłowe odżywianie się, palenie tytoniu czy stres. W sytuacji nadciśnienia czy chorób serca, należy ze swojej diety wykluczyć produkty, tj.: tłuszcze (zwłaszcza nasycone), alkohol, sól, ponadto, zaprzestanie palenia tytoniu i zwiększenie aktywności ruchowej będzie bardzo cenne dla naszego organizmu.


2. Choroby nerek i pęcherza moczowego

W przypadku, gdy cierpimy z powodu chorób nerek bądź pęcherza moczowego, konieczne jest wyeliminowanie z jadłospisu, produktów, tj. Czarna herbata, kawa, sól i ostre przyprawy, musztarda, ocet i alkohol. Mogły by one podrażnić błonę śluzową pęcherza moczowego.


3. W przypadku dolegliwości związanych z wątrobą, tu niewskazane jest spożywanie tłustych pokarmów, alkoholu, produktów ciężkostrawnych.


4.Cukrzyca
W przypadku osób cierpiących na cukrzycę, konieczne jest wyeliminowanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, a zwłaszcza słodyczy, produktów mącznych i produktów z dużą ilością cukru. Z drugiej strony, cukrzykom zaleca się spożywanie dużej ilości białka.


5.Choroba nowotworowa.
Choroby nowotworowe nazywane są chorobami cywilizacyjnymi. Zbyt mała aktywność fizyczna i zbyt tłuste odżywianie ma ogromny wpływ na rozwój choroby. W tym wypadku, spożywanie tłuszczu powinno nie przekraczać 30 % całodziennego udziału kalorycznego. Ponadto, należy się wystrzegać produktów, które zostały poddane obróbce w bardzo wysokich temperaturach. Koniecznie trzeba wyeliminować alkohol i papierosy.


Kiedy pojawia się myśl o diecie czy odchudzaniu, wskazana jest wizyta u dietetyka. Specjalista nie tylko pomoże nam schudnąć, ale w razie jakieś choroby zaleci nam jadłospis, który może okazać się bardzo efektywny w procesie leczenia.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Odchudzanie przy anemii

Odchudzanie przy anemii


Autor: Anna Kacperska


Osiągnięcie optymalnej masy ciała jest bardzo ważne, żeby cieszyć się zdrowiem, jednak w przypadku występowania dodatkowych dolegliwości chorobowych, pierwszorzędne znaczenie ma ich terapia.


b8ccfab47c9cf428566dcd7bc626c35f_b6ca31Anemia, zwana również niedokrwistością związana jest ze zmniejszoną ilością hemoglobiny we krwi. Nieprawdopodobne jest, że wyróżnia się około 100 typów niedokrwistości. Przyczynami tej choroby mogą być oczywiście uwarunkowania genetyczne, uboczne skutki stosowania leków, przebyte choroby oraz urazy i najważniejsze z punktu widzenia dietetycznego - niedobór witaminy B12.

Najważniejszym elementem terapii anemii jest odpowiednia DIETA, odpowiednio zbilansowany jadłospis uwzględniający przyswajalne źródła żelaza.

Objawy anemii są bardzo łatwo zauważalne, są to bowiem bladość skóry, spojówek oka i błony śluzowej jamy ustnej. Poza tym osoby cierpiące na ta chorobę czują ciągłe zmęczenie, senność i bóle głowy. U kobiet dodatkowo można zaobserwować nieregularne miesiączkowanie.

Należy zwrócić uwagę na produkty, które mają wpływ na wchłanianie i przyswajanie żelaza w naszym organizmie oraz zalecenia diety odchudzającej przy anemii:

1. Najlepiej przyswajalne jest żelazo hemowe, którego źródłem są produkty zwierzęce. Np. z cielęciny, wieprzowiny czy drobiu żelazo wchłania się w około 22%.

2. Żelazo niehemowe wchłania się w mniejszym stopniu, np. z ryżu tylko w 1%, a ze szpinaku w 2%.

3. Owoce i warzywa zwiększają wchłanianie żelaza, dlatego każdy posiłek powinien zawierać te produkty, najlepiej w postaci surowej, ale także jako surówki czy soki (bez dodatku cukru).

4. Spożywaj mięso chude, np. drób, wołowinę oraz ryby morskie. Dostarczysz nie tylko żelaza, ale zwiększysz również soje samopoczucie i spalanie kalorii !

5. Przyswajanie żelaza ułatwia laktoza czyli cukier mleczny. Spróbuj dostarczyć laktozy w postaci jogurtów o obniżonej zawartości tłuszczu, kefirów, chudych twarożków.

6. Wystrzegaj się dużych ilości kawy, herbaty - tiamina w herbacie i kofeina zawarta w kawie zmniejszają biodostępność żelaza.

7. Unikaj dużych ilości szczawiu, rabarbaru i szpinaku - zawierają kwas szczawiowy utrudniający wchłanianie żelaza.

8. Jeśli chodzi o apetyt na słodycze, to tak komponuj swoje posiłki, aby część z nich miała słodki smak. Spróbuj przyrządzić np. kurczaka z ananasem i miodem, ciasteczka na bazie mąki razowej i nasion sezamu, czy też sałatkę owocową.

9. Pamiętaj o regularnych posiłkach - zapobieganie zbyt dużym wahaniom poziomu cukru we krwi także zmniejszy apetyt na słodycze.

10. Wprowadź do swojej diety "super źródła żelaza": zupę z soczewicy, suszone śliwki, rzepę i produkty pełnoziarniste.

Najlepszym wyjściem dla osób z niedokrwistością, a jednocześnie nadwagą , jest indywidualna konsultacja dietetyczna. Dietetyk podpowie Ci, w jaki sposób skomponować dietę, w jakich ilościach spożywać produkty, i jak je łączyć. Jest to bardzo ważne nie tylko ze względu na nasze zdrowie, ale także samopoczucie.


Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.