czwartek, 5 marca 2015

Zdrowe odchudzanie na wiosnę

Zdrowe odchudzanie na wiosnę


Autor: pshemec


Dieta powinna być przeprowadzana za każdym razem rozsądnie i zgodnie z zaleceniami lekarzy specjalistów. Samodzielne odchudzanie często prowadzi do efektu jo-jo, a na koniec do jeszcze większego zwiększenia wagi.


Gdy bez powodzenia próbujemy stracić niepotrzebne kilogramy i mimo kilkudziesięciu wypróbowanych diet waga wciąż stoi w miejscu, to wszystko wskazuje na to, że trzeba sięgnąć po dodatkowe środki, które dadzą nam nareszcie skuteczne i zdrowe odchudzanie. Na rynku sprzedawanych jest dużo środków wspomagających proces odchudzania. Jednak ludzie częstokroć wątpiąco do nich podchodzą, powątpiewając, że tracenie wagi za pomocą suplementów wspomagających jest zdrowym odchudzaniem. Wypada jednak przyznać, że wiele z nich to bez wątpienia naturalne specyfiki, które nie wywołują żadnych skutków ubocznych, a także są bezpieczne. Działanie niektórych z nich opiera się głównie na używaniu L-karnityny.

Jest to związek, który skutecznie wspomaga proces spalania tłuszczów. Deficyt L-karnityny może doprowadzić do sporego odkładania się tłuszczu w ludzkich tkankach. Poza tym środki takie, oprócz tego, że spalają tkankę tłuszczową, to działają również na łaknienie. Hamują głód, dzięki czemu możemy się już powstrzymać przed jedzeniem niezdrowej przekąski. Te, które zawierają chrom, pomagają nam zrezygnować z jedzenia ciastek, ponieważ właśnie ten pierwiastek, a w praktyce jego brak, odpowiada za to, że mamy niemożliwą do powstrzymania ochotę na coś słodkiego – ciastko z marmoladą lub ciepłe lody.
Tego typu suplementy bez problemu można dostać w każdej aptece, najczęściej bez recepty. Firmy farmaceutyczne stosują rośliny z upraw ekologicznych, wykorzystując profesjonalne laboratoria badawcze, które w znacznym stopniu przyczyniają się do otrzymywania ponadczasowych oraz dobrych jakościowo suplementów.


Suplementy na zdrowe odchudzanie

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta kapuściana

Dieta kapuściana


Autor: K.S.


Na czym polega dieta kapuściana. Bazą tej diety jest oczywiście kapusta. Zupa, którą przygotowujemy jest bardzo pożywna, niskokaloryczna i co najważniejsze – im więcej jemy, tym szybciej chudniemy. Przykładem skuteczności może być Pan Prezydent Kwaśniewski, który (jak podawały media) stosował tę dietę.


Jednak dłuższe stosowanie ma swoje wady – monotonny tryb żywieniowy, zaburzenia krążenia i pracy serca. Oczywiście nie u wszystkich. Dlatego zalecane jest, aby nie przekraczać zalecancyh 7 dni.

Przepis

Pierwszy składnik to oczywiście kapusta (biała albo włoska), 6 dużych cebul, 2 papryki, 6 pomidorów, 2 marchewki, seler naciowy – pęczek oraz przyprawy – pieprz, curry, koperek, oregano, pietruszka, bazylia i czosnek (czosnek najlepiej świeży – wystarczy wycisnąć). Wszystko łączymy w garnku, zalewamy wodą – ok. 3l. Po zagotowaniu przyprawiamy. Pomidory można obrać ze skórki.

Jak wyglądają dni z dietą kapuścianą:

1. Dzień 1 Zupa kapuściana, owoce – np. jabłka, pomarańcze, arbuz (bez bananów).

2. Dzień 2 Zupa kapuściana, warzywa należące do grupy niskokalorycznej (brokuły, brukselka, szparagi, ogórki itp. Unikać warzyw strączkowych), jako dodatkowy posiłek – 2 ziemniaki w mundurkach, w tym dniu nie można jeść owoców.

3. Dzień 3 Zupa kapuściana, owoce i warzywa j/w.

4. Dzień 4 Zupa kapuściana, 4 banany.

5. Dzień 5 Zupa kapuściana, w tym dniu można wprowadzić mięso lub rybę ok. 30g, oczywiście przyrządzona bez tłuszczu np. z pokrojonymi pomidorami – w tym dniu można zjeść ich aż 6 sztuk.

6. Dzień 6 Zupa kapuściana, mięso, ryby i warzywa j/w.

7. Dzień 7 Zupa kapuściana, warzywa j/w dodać np. kaszę lub ryż (najlepiej brązowy), możemy wprowadzić soki owocowe i warzywne ale oczywiście bez cukru.

Każdego dnia trzeba pamiętać o piciu co najmniej 2 litrów wody.

Dalsze stosowanie tej diety wiąże się z ryzykiem, dlatego można przejść do niskokalorycznej diety, w której jest większe urozmaicenie. Nasz organizm jest już przyzwyczajony do mniejszych ilości. A jeżeli widać efekty, dlaczego ich nie utrzymać. Ja zaczynam od dziś.


Więcej na http://odchudzammojezycie.blogspot.com/

Pozdrawiam i do zobaczenia na blogerze K.S.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

środa, 4 marca 2015

Jak skutecznie schudnąć?

Jak skutecznie schudnąć?


Autor: Anna Kunigiel


Nie jest możliwe znalezienie jednej odpowiedzi na pytanie, jak schudnąć – ponieważ każdy z nas jest inny! Dlatego tylko od nas zależy, czy i kiedy schudniemy. To nasz brak samozaparcia, skłonność do oszukiwania siebie, jedzenia w ukryciu, lenistwo, brak wiedzy o własnym organizmie i zainteresowaniach sprawiają, że nie możemy schudnąć.


- Nie schudniesz, szukając w Internecie sposobów, które podobno pomogły innym.
- Nie schudniesz, zmieniając radykalnie wszystko w swoim życiu.
- Nie schudniesz, katując się na siłowni.
- Nie schudniesz,głodząc się lub jedząc monotonie. Jak skutecznie schudnąć? Zacznij od poznania Siebie!!

Jedynym sposobem na odchudzanie, który może przynieść rezultaty długotrwałe, jest wsłuchanie się w samego siebie, nie okłamywanie siebie i znalezienie pasji. Często bowiem, choć nie twierdzę, że zawsze, problemy ze schudnięciem wynikają z braku poczucia sensu. Jeśli chcemy skutecznie schudnąć możemy to tylko zrobić dzięki własnym staraniom. Nie zmienia to jednak faktu, że potrzebujemy stymulacji zewnętrznej.

Oto 8 podstawowych zasad, od których polecam zacząć:

1. Wsłuchaj się w swój organizm

Kobieta, która chce schudnąć powinna na początku dokładnie poznać siebie, a w szczególności swój cykl miesięczny (regularny czy nieregularny). Następnie znaleźć zależności między cyklem a nastrojem oraz sprawnością fizyczną. Jesteśmy częścią natury i zgoda na to, że funkcjonowanie naszego organizmu również odbywa się w kolistym zmiennym rytmie sprawia, że w końcu możemy zacząć w życiu robić wszystko w zgodzie ze sobą. Przeprowadzone badania wykazały, że w zależności od fazy cyklu ciało kobiety jest zdolne do innego rodzaju wysiłku. W ten sposób każdej fazie cyklu przyporządkowano odpowiednie rodzaje wysiłku fizycznego, a co za tym idzie – odpowiednie sporty:
Faza 1 – Relaks i rozciąganie – Pilates i Joga (miesiączka)
Faza 2 – Siła i moc – siłownia i hantle (podwyższone wydzielanie estrogenów)
Faza 3 – Spalanie i wytrzymałość – ćwiczenia areobowe, interwałowe (podwyższone wydzielane progesteronu, spadek estrogenów)
Faza 4 – Ćwiczenia kondycyjnie, dotlenienie – bieganie, spacery (spadek poziomu estrogenów; najczęściej moment, w którym rozpoczyna się PMS)
Rozumiejąc możliwości naszego organizmu w danym momencie, jesteśmy w stanie pogodzić się łatwiej z jego możliwościami i dostosować wybrany sport do własnych warunków – stawiając na pierwszym miejscu siebie, a nie założenie, że przez 30 dni nie opuszczę ani razu bieżni, roweru czy basenu.

2. Oczyszczenie organizmu

Kluczem do sukcesu w walce ze zbędnymi kilogramami jest oczyszczanie jelit. Należy zrozumieć, że nigdy nie uda się pozbyć zbędnych, lub wręcz niekorzystnych, substancji, jeśli na zasadzie tłoka nie wyprze się ich z organizmu. W przypadku oczyszczania organizmu oznacza to stosowanie metod, które nie są rodzajem głodówki, ale wprowadzeniem radykalnej zmiany w sposobie odżywiania.
Jednym z kluczowych zagadnień przy oczyszczaniu organizmu jest zadbanie o stan jelit i wątroby. Przetworzona żywność i niewłaściwa dieta sprawiają, że przez lata w naszym organizmie potrafi się zgromadzić znaczna ilość złogów jelitowych, których waga u dorosłego człowieka może wynosić nawet do 15kg. Złe odżywanie, dieta bogata w produkty skrobiowe, tłuszcze nasycone, alkohol a także pokarmy sztucznie wzbogacane w witaminy znacznie obciąża wątrobę – organ, którego niezawodne funkcjonowanie zapewnia między innymi właściwe funkcjonowanie trzustki oraz wielu innych organów wewnętrznych. Oczyszczanie wątroby jest między innymi kluczem do poprawy metabolizmu i tym samym redukcji wagi.

3. Stosowanie diety rozdzielnej

Dieta rozdzielna nie jest dietą restrykcyjną, ale sposobem odżywiania się! Ważne jest, aby o tym nie zapominać, że każdy organizm zanim zacznie pozbywać się zbędnych kilogramów, najpierw będzie walczył o zatrzymanie swoich rezerw. Z tego względu wszelkie diety restrykcyjne powodują tylko pozorną utratę wagi, która w rzeczywistości najczęściej oznacza początki odwodnienia organizmu.
Zgodnie z założeniami diety rozdzielnej należy jeść regularnie i powoli odpowiednio skomponowane posiłki. Nie należy łączyć produktów białkowych z węglowodanowymi, a więc nie powinno się jeść ziemniaków z mięsem lub bułki z szynką.
Główną zaletą diety rozdzielnej jest odciążenie układu pokarmowego oraz usprawnienie funkcjonowania całego organizmu objawiające się, m.in. eliminacja uczucia ciążenia i senności po posiłku.

4. Zwiększenie spożycia błonnika

Badania wskazują, że przeciętny Europejczyk spożywa codziennie tylko połowę porcji błonnika niezbędną do prawidłowego funkcjonowania. Zwiększenie dawki dziennej błonnika nie tylko chroni przed licznymi chorobami, w tym rakiem jelita grubego, ale jest także naturalnym sposobem na regularne pozbywanie się resztek z układu trawiennego. Należy jednak pamiętać, ze ilość spożywanego błonnika należy zwiększać stopniowo, aby dać czas organizmowi na przestawienie się na nowy sposób odżywiania się. Zbyt szybkie wprowadzenie dużych dawek błonnika może dać skutek odwrotny i wywołać nawet przejściowe zaparcia.

5. Picie herbat ziołowych

Zielona, biała i czerwona mają liczne właściwości lecznicze, przyśpieszają procesy trawienia, obniżają cholesterol, wpływają na poziom skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi oraz zawierają antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Wszystko to sprawia, że wspomagają proces odchudzania jednocześnie wzmacniając i oczyszczając organizm. Należy jednak pamiętać o właściwym przygotowaniu herbaty oraz regularnym jej spożywaniu.

6. Zioła i przyprawy

Bogactwo ziół i przypraw, które pomagają w odchudzaniu jest niespożyte. Na szczególną uwagę zasługują zioła poprawiające pracę żołądka i jelit (krwawnik pospolity, łopian, kruszyna pospolita, szałwia lekarska), zioła poprawiające czynności wątroby (mniszek pospolity) oraz zioła działające lekko moczopędnie (fiołek trójbarwny, skrzyp polny, lubczyk lekarski, chaber bławatek). Wśród przypraw zaś te ułatwiające trawienie (rozmaryn, bazylia, kolendra, tymianek, oregano, szałwia).

7. Warzywa

Warzywa są niezwykle istotnym źródłem witamin i minerałów niezbędnych dla człowieka. W około 80% składają się z wody i mają niską wartość kaloryczną. Zawierają również dużo błonnika i mogą być spożywane i łączone z każdym innym pożywieniem pomagając w trawieniu.

8. Tłuszcze roślinne i zwierzęce

Istotnie jest, aby nie zapominać o dostarczaniu organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega - 3 i omega-6), spełniają one bardzo istotną rolę, a ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie sam ich wytworzyć muszą być dostarczane z pożywieniem. Nie zapominaj o tym, że aby skutecznie schudnąć musisz być również zdrowa.


Jeśli zainteresował Cię temat - odwiedź mój blog - znajdziesz tam dużo ciekawych artykułów o zdrowym odżywianiu, oczyszczaniu organizmu z toksyn, odchudzaniu i wielle innych - Polecam - www.nazdrowiesposob.com/czytaj-na-zdrowie/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zaburzenia żywieniowe

Zaburzenia żywieniowe


Autor: Radosław Pokrzywnicki


W każdym tekście dotyczącym odchudzania istotną rzeczą jest podanie informacji o niebezpieczeństwach związanych ze zbyt szybką utratą wagi. Zarówno zupełny brak apetytu jak i przesadne objadanie się są czasem symptomami pewnych chorób. Najbardziej znane z nich to anoreksja i bulimia. Jaki właściwie wpływ na organizm mają te choroby?


Co to jest anoreksja?

Słowo anoreksja oznacza utratę apetytu, ale zaburzenie jest o wiele bardziej złożone. Czasem określa się je jako "chorobę odchudzania", ale termin ten jest mylący, ponieważ ludzie chorzy koncentrują się bardziej na zwróceniu na siebie uwagi niż na odchudzaniu. Często czują się oni bezradni i niedowartościowani, pomimo zachowywania pozorów pewności siebie. Cierpiący na anoreksję stopniowo ograniczają ilość pokarmów w pogoni za szczupłą sylwetką, którą cenią raczej jako dowód samokontroli, niż atrybutu piękna. Towarzyszy temu iluzja na temat własnej figury i obawa, że jeśli zaczną normalnie się odżywiać, to natychmiast utyją. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku bulimii.

Czym jest bulimia?

Słowo to, oznacza wielki głód, ale syndrom ten objawia się w sposób o wiele bardziej skomplikowany. Występujące ostre ataki głodu, związane są z przyjmowaniem ogromnej ilości pokarmu, co w efekcie powoduje wymioty i ubytek kalorii. W większości przypadków objadanie się jest objawem neurotycznego zaspokajania lęku lub innych tłumionych, negatywnych emocji. Istnieją powiązania pomiędzy anoreksją a bulimią. Mianowicie ta pierwsza, może z czasem przerodzić się w tą drugą. Wówczas zaburzenie to jest określane jako bulimareksja. Może się ono wyrazić w taki sposób, że niektórzy ludzie, cierpiący na tą chorobę, pozostają chudzi pomimo objadania się, natomiast inni podlegają ogromnym wahaniom wagi, mogącymi dochodzić do 45 kilogramów pomiędzy kolejnymi fazami choroby.

Bulimia jest często chorobą ukrywaną, której towarzyszy poczucie wstydu i niesmaku. Chory patrzy na jedzenie bardziej ze strachem niż z przyjemnością.

Najczęściej spotykanym powodem bulimii, wydaje się być presja środowiska i moda na odchudzanie. Moda na szczupłość podsycana jest przez reklamy przemysłu produkującego żywność niskokaloryczną i różne preparaty odchudzające. Są to reklamy, które wmawiają nam, że "szczupłe jest piękne". Jednocześnie inne firmy ukazują rozkosze jedzenia chipsów, słodyczy i innych kalorycznych produktów, a zwyczaje towarzyskie zachęcają do jedzenia niemal jako do metody spędzania wolnego czasu.

Wydaje się, że złotym środkiem jest więc regularne spożywanie wartościowych posiłków oraz zadbanie o choćby minimalny wysiłek fizyczny, każdego dnia. Nawet w sytuacji, kiedy zdarzy nam się podjeść zbyt dużo batoników czy boczku, nie powinniśmy od razu wpadać w panikę i głodzić się, lub co gorsza, wymiotować po każdym posiłku. Aktywność fizyczna poprzez sport, który sprawia nam przyjemność lub wyjazd na wczasy odchudzające, bardzo szybko pomogą nam prawidłowo, pozbyć się niechcianych kilogramów.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak schudnąć naprawdę skutecznie?

Jak schudnąć naprawdę skutecznie?


Autor: Radosław Pokrzywnicki


Problemy z nadwagą to poważny problem, który dotyczy wielu ludzi ze wszystkich krajów na całym świecie. Już co 3 Amerykanin, ma problemy z nadwagą, a badania pokazują, że w tym samym kierunku podążają wszystkie państwa europy zachodniej. Jak skutecznie stracić na wadze i zacząć czerpać radość życia? Oto kilka wskazówek.


1. Zdecyduj czy naprawdę powinieneś schudnąć

Przyjrzyj się swojemu ciału. Zbadaj budowę, wzrost, wagę i historię swojej rodziny. Następnie rozważ, kiedy rozpoczęły się problemy z nadwagą. Zadaj sobie pytanie, czy przybrałeś na wadze ostatnio z powodu jakiegoś przeżycia np. rozwodu, czy może jest to sytuacja, która trwa u Ciebie od dłuższego czasu?

2. Przeanalizuj styl jedzenia oraz poziom aktywności fizycznej.

Jeśli naprzemiennie głodujesz się, by później jeść bez umiaru, powinieneś nauczyć się jeść naturalnie i regularnie. Wielu ludzi stosuje niskokaloryczną dietę i mimo to wciąż przybiera na wadze, a przynajmniej nie chudnie. Przyczyną takiej sytuacji jest połączenie ciągłej diety z nieprawidłowymi nawykami w jedzeniu, przymuszanie ciała do typu głodówki, która gromadzi tłuszcz.

3. Przez dwa tygodnie prowadź dzienniczek.

Zapisuj wszystko co i kiedy zjesz, notuj jak się czujesz w tym czasie, np. jesteś znudzony, zły lub głodny. Dzienniczek wbrew pozorom, może bardzo łatwo wyjawić wiele tajemnic Twojego ciała. Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że jedzą automatycznie, bez zastanowienia się co tak naprawdę wkładają do buzi, ani w jakich ilościach. Jeśli zdecydujesz, się udać do dietetyka, koniecznie zabierz dzienniczek ze sobą.

4. Przygotuj plan.

Kiedy zdecydujesz, że jesteś już gotowy do zmiany stylu życia, powinieneś przygotować plan działania. Większość ekspertów zaleca nauczenie się przygotowywania wartościowych posiłków, spożywanie odpowiedniej ilości pokarmów każdego dnia oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Rady lekarza rodzinnego, dietetyczki lub fizjologa ćwiczeń mogą być pomocne. Niektóre ośrodki medyczne, dysponują zespołami różnych specjalistów zajmujących się odchudzaniem. Wykorzystaj ich wiedze i doświadczenie, by zrealizować swój plan.

5. Nie planuj zrzucenia wagi zbyt szybko.

Gwałtowna utrata wagi oznacza gwałtowne przytycie na wadze w przyszłości. Nie próbuj tracić więcej niż 200 gram tygodniowo.

6. Wybierz odpowiedni moment.

Nie decyduj się rozpoczynać diety w tygodniu przed ślubem lub zaraz po stracie pracy. Nie powinieneś pogłębiać obecnego stresu kolejnym.

7. Nie próbuj zmieniać wszystkiego naraz.

Jeśli myślisz, że od jutra będziesz gotowy do całkowitej zmiany swoich nawyków, musisz wiedzieć, że jest to zupełnie nierealistyczne. Zmian dokonuj stopniowo, a efekty same przyjdą.

8. Wyjedź na wczasy odchudzające.

Jeśli nie potrafisz samemu przygotować wartościowego posiłku, a dodatkowo chcesz spędzić miło czas na świeżym powietrzu pod okiem profesjonalnego trenera, to najlepszym rozwiązaniem będą wczasy odchudzające. Instruktorzy indywidualnie układają plan żywieniowy oraz uczą jak łatwo i regularnie stosować go w życiu codziennym. Po tygodniu takich wczasów, z pewnością będziesz już wiedział, jak odpowiednio zarządzać swoim ciałem, by osiągnąć wygląd greckiego boga.

9. Przestań chodzić na zakupy.

W zamian poproś kogoś znajomego, by robił to za Ciebie. Jest to bardzo prosta rada. Jeśli nie mamy w zasięgu ręki chipsów lub czekolady, to po prostu ich nie zjemy. Zamiast tych wysokokalorycznych produktów, trzymaj lepiej pod ręką surowe warzywa lub ciasteczka ryżowe. To samo tyczy się jedzenia gotowanego. Nadwaga ma tendencje występowania w rodzinach i częściową przyczyną są wspólne, rodzinne nawyki w jedzeniu.

10. Waż jedzenie.

Wykonywanie tych nudnych czynności przez kilka dni, pomoże Ci wyćwiczyć oko w mierzeniu odpowiednich porcji dla Twojego organizmu.

11. Nie licz kalorii.

Różne są opinie na ten temat, ale większość ekspertów sugeruje zmiany w sposobie jedzenia, a nie zezwalanie sobie na określoną ilość kalorii.

12. Zmniejsz spożycie alkoholu.

Można powiedzieć, że piwo to w zasadzie puste kalorie i nie ma żadnych odżywczych wartości dla Twojego organizmu. Przeciętnie człowiek otrzymuje około 10% więcej kalorii odkładających się z piwa, właśnie poprzez spożywanie alkoholu. Nasuwa się więc prosty wniosek, że być może w Twoim przypadku, wystarczy jedynie odstawienie alkoholu na bok, a spodnie wreszcie zaczną się dopinać. Nie wspominając już o tym, że Twój portfel stanie się wyraźnie grubszy.

13. Jedz śniadania.

Jak również lunch i obiad. Opuszczanie posiłku prowadzi w rezultacie do łapczywego jedzenia "czegokolwiek". Organizm wchodząc w stan głodówki, stara się szybko uzupełnić brak jedzenia. Jeśli podczas posiłku, zjesz 1/4 Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego, stracisz ochotę na podgryzanie między posiłkami.

14. Upewnij się, że jesz tyle ile trzeba.

Jest to muzyka dla uszu każdej osoby będącej na diecie, jednak zbyt mało kalorii w ciągu dnia również nie skutkuje niczym dobrym, gdyż może prowadzić do łapczywego jedzenia i obniżonego metabolizmu.

15. Nie zniechęcaj się.

To, że nie wytrzymałeś jednego dnia i objadłeś się niewłaściwym jedzeniem, nie oznacza, że powinieneś rezygnować z diety. Pozbieraj się szybko i zacznij jutro dietę na nowo. Byle tym razem skutecznie.

16. Zmniejsz ilość spożywanego tłuszczu.

Zmniejszenie ilości produktów z dużą zawartością tłuszczu jest nie tylko bardzo korzystne dla Twojej sylwetki, ale również pomaga w minimalizacji ryzyka zawału i niektórych odmian raka. Tłuszcz dodaje potrawom dużej ilości kalorii. Jeden gram tłuszczu zawiera dziewięć kalorii, gdy 1 gram białka i węglowodanów już tylko po 4.

Powodzenia!


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.