czwartek, 15 października 2015

Dwie zadziwiająco proste i skuteczne wskazówki dotyczące odchudzania

Dwie Zadziwiająco Proste i Skuteczne Wskazówki Dotyczące Odchudzania


Autor: Darek Miko


Wielu z nas mając problem z nadwagą czy otyłością szuka skomplikowanych i innowacyjnych pomysłów na poradzenie sobie ze swoim problemem, ponosząc przy tym często duże koszty i psując nerwy sobie i swojej rodzinie.


Tak naprawdę nie jest konieczne sięganie po nowoczesne i skomplikowane rozwiązania, skoro najprostsze sposoby są przeważnie najskuteczniejsze i najlepiej spisują się praktycznie w każdej sytuacji. Dlatego też miałbym dla Ciebie dwie bardzo proste, przyjemne i skuteczne wskazówki, jak w stabilny, zdrowy i szybki sposób stracić kilka kg na przestrzeni już kilku pierwszych tygodni.

  1. Pierwszy z nich to wypijanie każdego dnia, 20 minut przed każdym posiłkiem, szklanki wody z wyciśniętą połówką cytryny. Ma to wpływ nie tylko na usprawnienie trawienia, ale także doskonale nawadnia, odżywia, oczyszcza i wzmacnia cały organizm. Sok z cytryny zawiera sporo antyutleniaczy, witamin, soli mineralnych oraz błonnika, dzięki czemu świetnie przeciwdziała wielu chorobom cywilizacyjnym, opóźnia procesy starzenia się organizmu, usprawnia układ krążenia i wzmacnia odporność. Kilka cytryn to stosunkowo niewielki koszt w porównaniu do profitów, które dzięki temu osiągniemy. Już samo wypijanie szklanki wody przed posiłkiem daje pozytywne efekty redukcji wagi, a dokładając do tego sok z cytryny uzyskujemy znacznie lepszy efekt. Zwłaszcza w czasach, gdy każdy z nas jest wielokrotnie narażony na bierne palenie i liczne zanieczyszczenia środowiska, a nasz organizm przejawia znacznie większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze, których z powodzeniem możemy szukać w soku z cytryny i innych cytrusach.

  2. Drugą prostą wskazówką jest codzienna pełna regeneracja. Chodzi oczywiście o regularne wysypianie się. Sen jest niezwykle istotnym regulatorem zdrowia i naszego samopoczucia. To podczas snu utrwalają się nasze wspomnienia, ciało i umysł oczyszczają się, następuje regeneracja uszkodzeń i organizm stara się przywrócić wszystko do równowagi. Dlatego każdego dnia gdy wstajemy rano wypoczęci, tryskamy energią, pozytywnym myśleniem i chęcią do działania. Niestety, jeżeli nie prowadzimy zdrowego stylu życia i będziemy codziennie powtarzali i powielali przyzwyczajenia negatywnie wpływające na nasze zdrowie, to z biegiem dnia będziemy się czuli coraz gorzej. Później znowu położymy się spać i organizm po raz kolejny postara się przywrócić wszystko do równowagi, tylko czy tym razem mu się uda? Wszystko zależy od ilości negatywnych czynników, wpływających na stan naszego organizmu. Im jest ich więcej tym, trudniej wszystko „odkręcić”. Nie mniej jednak, my z naszej strony powinniśmy zadbać oto, aby każdego dnia kłaść się najlepiej przed północą, spać około 7-9 godzin i nie kłaść się z pełnym żołądkiem, aby sen przebiegał prawidłowo, bez zakłóceń. Ważna jest także regularna i stała pora kładzenia się do łóżka, bo nasz organizm lubi przyzwyczajenia i w oparciu o nie powinniśmy „programować” nasz organizm. Dlatego też kładź się spać przed północą, zawsze wtedy, gdy po prostu chce Ci się spać i śpij odpowiednią dla siebie ilość czasu, a nim się obejrzysz, będziesz o kilka kilogramów bliżej celu.

Te dwie proste wskazówki są jak najbardziej dla każdego. Konsekwentne wprowadzane ich w życie, najlepiej już od dzisiaj, sprawi, że będziesz zachwycony ich skutecznością i jednocześnie prostotą. A to będzie bardzo przyjemnym pierwszym krokiem w kierunku skutecznego, kompleksowego, zdrowego i trwałego odchudzania bez głodzenia się i efektu jo-jo.


Darek Miko. Lubisz tematykę rozwoju osobistego, skutecznej motywacji i zdrowego stylu życia? Być może Cię to zainteresuje - TUTAJ

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Większość osób może schudnąć, jeżeli tylko chce

Większość osób może schudnąć, jeżeli tylko chce


Autor: zdrowiedlarodziny.pl


Nie ma na świecie człowieka, który nie chciałby być szczupły. Jednak większość z nas ma trudności z osiągnięciem tego, a co gorsze ma także kłopot z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.


Najważniejsze, żeby w porę zdać sobie sprawę z tego, że problemem jest nadmiar spożywania pokarmów obfitujących w tłuszcz, czyli nadmiernej ilości wysokokalorycznych pokarmów, siedzący tryb życia oraz brak aktywności ruchowej.

Większość osób może schudnąć, jeżeli tylko chce. Wymaga to jednak od nich wiele poświęcenia oraz pracy nad samym sobą i swoimi nawykami żywieniowymi. W odchudzaniu niezbędne są również ćwiczenia fizyczne, których intensywność zależy od zapotrzebowania energetycznego każdego ludzkiego organizmu. Udowodniono, że 20–30 minut ćwiczeń dziennie pomaga w odchudzaniu i utrzymaniu zdrowia.

Najważniejsze, żeby zdać sobie sprawę z tego, że nie ma ekspresowych i cudownych diet, dzięki którym schudniesz 10 kilo tygodniowo bez uszczerbku na zdrowiu i bez efektu jo-jo. Najlepiej więc chudnąć powoli, ale skutecznie. Wystarczy ograniczyć swoją dietę do 1100–1200 kalorii dziennie i można schudnąć około 1 kilograma tygodniowo. Szybsze tracenie na wadze jest szkodliwe.

Zanim zabierzemy się za utratę zbędnych kilogramów, najpierw należałoby się przyjrzeć przekonaniom, jakie mamy na temat odchudzania.

Oto fakty dotyczące odchudzania:
► Warzywa można jeść bez ograniczeń - oszukujemy głód.
► Panierki tuczą – kaloryczność produktu opanierowanego wzrasta nawet dwukrotnie.
► Kapusta poprawia przemianę materii - zwiększa aktywność przewodu pokarmowego.
► Sałatki są niezastąpione i niezbędne - jeżeli nie są przyrządzane na bazie majonezu czy śmietany.
► Sery są bardziej kaloryczne niż mięso.
► Niektóre z leków sprzyjają nadwadze - apetyt zwiększają środki psychotropowe i preparaty hormonalne, które zatrzymują w organizmie wodę i sól.
► Głodówki sprzyjają nadwadze - spowalniamy procesy metaboliczne, czyli spalanie tłuszczu zachodzi wówczas bardzo wolno.
► Suche pieczywo nie jest bardziej dietetyczne niż zwykły chleb.
► Koniecznie należy popijać przed lub po posiłku, a nie w trakcie - powoduje to wzdęcia.
► Picie wody powoduje spadek łaknienia
► Dobrze jest pić przed jedzeniem - w ten sposób mamy szansę zjeść mniej.
► Przegryzki powodują tycie.


Wokół odchudzania powstało również wiele mitów:
► Herbata sprzyja chudnięciu - a tak naprawdę tylko zielona i czerwona wpływa na efekty diety.
► Woda odchudza - a tak naprawdę jedynie tłumi uczucie głodu i pozwala na pozbycie się toksyn.
► Drób jest chudy - a tak naprawdę wszystko zależy od tego, jak drób zostanie przyrządzony.
► Owoce można jeść bez ograniczeń - a tak naprawdę jeżeli jemy powyżej 2–3 sztuk dziennie to wtedy mogą wpłynąć negatywnie na dietę z powodu dużej zawartości cukrów prostych.
► Świeże warzywa i owoce mają więcej składników odżywczych niż mrożone.
► Opuszczanie posiłków pomaga schudnąć.
► Jedząc zdrową żywność, nie musisz kontrolować ilości.
► Kolacja powinna być najpóźniej o godzinie 18 - a tak naprawdę ostatni posiłek należy zjeść trzy godziny przed snem. Najlepiej białko.
► Produkty typu light mają niską zawartość tłuszczu - a tak naprawdę tak nie jest, brakujący tłuszcz zastępowany jest kalorycznymi składnikami.
► Margaryna jest mniej tucząca niż masło - a tak naprawdę oba są tak samo tuczące ponieważ zawierają różne rodzaje tłuszczu, ale mają równie wysoką wartość kaloryczną.
► Białe pieczywo jest bardziej kaloryczne niż ciemne - okazuje się, że różnice w kaloriach są niewielkie, ale ciemne pieczywo jest zdrowsze.
► Od ziemniaków się tyje - tak naprawdę istotny jest dodatek do ziemniaków, czyli wszelkiego typu sosy i mięsa. To one tuczą, gdyż są wysokokaloryczne
► Zupy są tuczące - nie jest tak, jeśli nie gotujemy ich na tłustym mięsie oraz nie zagęścimy ich śmietaną.
► Kluski i ryż tuczą.
► Makaron jest tuczący - tak naprawdę tuczące jest połączenie makaronu z tłustymi sosami, mięsem czy serem.

Podsumowując, pamiętajmy, że diety-cud nie istnieją. Najczęściej kończą się efektem jo-jo i zniechęceniem do podjęcia dalszych prób. Odchudzanie pomimo wszystko może być zdrowe i skuteczne, ale tylko wówczas, gdy całkowicie zmienimy swój dotychczasowy sposób odżywiania i dostosujemy go do potrzeb. Trzeba zdać sobie sprawę, że nie wystarczy stosować przez kilka tygodni zdrowego trybu życia, ale zdrowo należy odżywiać się przez całe życie. I albo poświęcimy się temu w 100%, albo nie ma co zawracać sobie głowy parodniowymi kuracjami odchudzającymi. To tak jak kontrakt bez możliwości jego zerwania. Dobry skutek naszego wysiłku zależy teraz tylko od nas.


Suplementy diety - na odchudzanie, grzybicę, antyoksydanty

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zgrabna sylwetka synonimem zdrowia

Zgrabna sylwetka synonimem zdrowia


Autor: Robert Malanowski


Zgrabna, szczupła sylwetka jest postrzegana jako synonim zdrowia i piękna. Media nieustannie zachęcają do zrzucenia zbędnych kilogramów, emitując obrazy pięknych ciał modelek i aktorek. Panuje przekonanie, że osobom otyłym i nieatrakcyjnym żyje się trudniej.


Choć wygląd zewnętrzny nie jest najważniejszy, to jednak większość ludzi uważa, że osoby dotknięte problemem nadwagi mają mniejsze szanse na osiągnięcie zamierzonych celów zawodowych i osobistych. Ludzie otyli zazwyczaj nie potrafią w pełni cieszyć się życiem, mają też większą skłonność do niskiej samooceny, a nawet do depresji. Jeśli należymy do grupy osób posiadających nadprogramowe kilogramy, powinniśmy jak najszybciej pomyśleć o odchudzaniu.

Ale nie tylko z powodu przyjętego w mediach kanonu piękna i nie wyłącznie po to, aby bardziej podobać się płci przeciwnej należy rozpocząć odchudzanie, ale przede wszystkim dlatego, żeby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem każdego dnia swojego życia. Pamiętajmy, że osoby z nadwagą są narażone na wiele chorób i schorzeń.

Uświadomienie sobie swojego problemu z wagą ciała, a następnie podjęcie decyzji o rozpoczęciu odchudzania to dopiero początek drogi ku szczupłej sylwetce, jaką przyjdzie nam przebyć. Kolejnym krokiem jest plan działania. Podstawą właściwa dieta oraz ruch. Poza tym pomocne mogą okazać się preparaty odchudzające dostępne w sprzedaży. Najlepsze tabletki na odchudzanie zawierają w swym składzie składniki takie jak: błonnik, ocet jabłkowy, chrom, kwas linolowy. Bezpieczne tabletki na odchudzanie to te, które są opracowane na bazie naturalnych składników.

Tabletki odchudzające są skutecznie jedynie wtedy, kiedy ich stosowaniu towarzyszy odpowiednia dieta i chociaż umiarkowana aktywność fizyczna. Tylko wówczas zażywanie tego typu specyfików przyniesie oczekiwane rezultaty. Zdrowe odchudzanie to nie tylko pozbycie się z organizmu wody, ale systematyczne spalanie tkanki tłuszczowej. Przed zastosowanie preparatów odchudzających warto zasięgnąć porady lekarza, aby mieć pewność, że dany środek nie wejdzie w niekorzystną interakcję z innymi przyjmowanymi lekami i jest dla nas odpowiedni.

Jeśli nadwaga jest duża, niezbędna będzie pomoc specjalisty. Dietetyk oceni, jaka ilość kalorii przyjmowanych na dobę jest najodpowiedniejsza, opracuje dietę i dołączy do niej program ćwiczeń fizycznych. Mądre podejście do tematu odchudzania może nas uchronić przed efektem jo – jo, tak często spotykanym u osób, które pragną schudnąć za wszelką cenę w jak najszybszym czasie.

Zrzucenie zbędnych kilogramów nigdy nie jest łatwe. Jednak ciężka praca nad własną sylwetką, wkrótce zostanie nam wynagrodzona. Mając zdrowe i sprawne ciało nabierzemy chęci do życia i poczujemy się naprawdę szczęśliwi.


Najlepsze tabletki na odchudzanie - przeczytaj opisy i recenzje, oraz poznaj opinie innych użytkowników

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Skuteczne diety dla puszystych. Dieta niełączenia

Skuteczne diety dla puszystych. Dieta niełączenia


Autor: Marcin S.


Od lat starasz się zrzucić nieco kilogramów, lecz masz dosyć głodzenia swojego organizmu. Proponujemy Wam taką dietę, w której możesz jeść nawet 5 posiłków dziennie i mimo wszystko zrzucisz kilka kilogramów w bardzo krótkim czasie. Ta dieta jest dla wszystkich, a zwłaszcza dla puszystych.


Dieta, którą chcielibyśmy Tobie dzisiaj podrzucić, nie wymaga od Ciebie nieustannego poświęcenia. Będziecie mogli zjadać codziennie po V wyśmienitych i jednocześnie zdrowych dań, a i tak uda się... tracić wagę !!!!! Dzięki owej diecie wszyscy schudną po 5-7 kilogramów w ciągu 15-20 dni. Oczywiście o ile potrawy te będą Wam smakować.

Dieta ta nazywana jest DIETĄ NIEŁĄCZENIA lub DIETĄ ROZDZIELNĄ. Jej nazwa wynika z tego, że w posiłkach nie wolno łączyć ze sobą pewnych produktów spożywczych, ponieważ przygotowane w posiłkach odpowiadają za odkładanie się tłuszczyku, natomiast jeżeli odseparujemy je od siebie, to będą wręcz doprowadzać do spalania tkanki tłuszczowej w naszych mięśniach.

GŁÓWNE REGUŁY DIETY ROZDZIELNEJ

Dieta niełączenia ma trzy główne reguły, których powinieneś przestrzegać. Główne to:

  1. W CIĄGU CAŁEGO DNIA W POTRAWACH NIE MOŻE BYĆ WIĘCEJ NIŻ 1000 kcal
  2. NIE WOLNO WPROWADZAĆ W KOLACJI PRODUKTÓW BIAŁKOWYCH (B) I WĘGLOWODANOWYCH (W)
  3. DANIE ZASADNICZE (obiad i kolacja) KONIECZNIE MUSI MIEĆ W SOBIE PRODUKT NAZYWANY BIOLOGICZNYM SPALACZEM MASY

W JAKI SPOSÓB MOŻEMY ŁĄCZYĆ PRODUKTY SPOŻYWCZE?

Generalna zasada polega na pogrupowaniu produktów spożywczych w trzy właściwe cechy. Grupy te, to:

N – NEUTRALNA - czyli takie produkty, które ani nie wpływają na zwiększenie tkanki tłuszczowej, ani jej nie zmniejszają, ale jednak dostarczają nam niezbędnych witamin i mikroelementów. Chodzi tutaj np. o warzywa, owoce, sery, chude przetwory mleczne)

B - Z BIAŁKIEM B - podczas odchudzania tracimy nie tylko tkankę tłuszczową, lecz przede wszystkim znika z naszego ciała białko, które odpowiedzialne jest za równowagę hormonalną. W tym przypadku w naszej diecie powinny znaleźć się gotowane mięso i ryby

W - Z WĘGLOWODANAMI - węglowodany odpowiadają głównie za energię i krew. Ich niedobór może sprawić, że po pierwsze nie będziemy mieć siły do działania, będziemy słabnąć, a po drugie nasza krew będzie szybciej krzepnąć. Jeżeli krew w ciele ma krążyć prawidłowo (chcemy uniknąć nadciśnienia lub zanik ciśnienia), to musimy dostarczyć mu odpowiednią ilość produktów zawierających węglowodany jak np. bogaty w ziarna chleb, makaron, kasza, suszone owoce

Na początku wspomnieliśmy, że pewne produkty nie powinny łączyć się ze sobą w posiłkach. Generalnie chodzi o to, że wyroby z grupy B i W NIE POWINNY ŁĄCZYĆ SIĘ ZE SOBĄ w tym samym daniu. Powinny być stosowane rozdzielnie, a mogą jedynie łączyć się ze składnikami z sektora N. Na dodatek obiad i kolacja koniecznie muszą zawierać środki spalania tłuszczu, czyli produkty zawierające witaminy C, magnez, wapń, karnityna, żelazo, jod, chrom.


PortalPuszystych.pl diety dla puszystych

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Smukła i zdrowa jak palma kokosowa

Smukła i zdrowa jak palma kokosowa


Autor: Magdalena Kaczmarska


Nazywana jest „drzewem życia” - z sanskrytu kalpa vriksha - drzewem, zaspokajającym wszystkie potrzeby. Przez wieki leki robione z orzecha kokosowego były stosowane w medycynie ludowej i do dziś są traktowane przez ludy Afryki za cudowne panaceum. I jak się okazuje, nie są to tylko ludowe bajki, gdyż ludy te nigdy nie zapadają na choroby serca, cukrzycę czy otyłość.


Palma kokosowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub północno-zachodniej części Ameryki Południowej, ale obecnie jest najczęściej występującą palmą wzdłuż wszystkich wybrzeży tropikalnych. Co takiego cudownego kryje się w tym jednonasiennym pestkowcu? Tego postanowił dowiedzieć się dr Bruce Fife (pisarz, mówca, dietetyk), założyciel „Ośrodka do Badań nad Kokosem” spędzając szmat swojego życia na badaniach nad medycznymi aspektami i właściwościami orzecha kokosowego, których to wyniki opisuje m.in. w swoich dwóch bestselerowych książkach „Cud mąki kokosowej” oraz „Cud oleju kokosowego”.

Według doktora Fife’a niezwykłość kokosa polega w pierwszej kolejności na tym, że jest on bardzo bogaty w błonnik pokarmowy, a ubogi w węglowodany – cukry proste, łatwo przyswajalne – których obecnie spożywamy ogromne ilości, gdyż są wszechobecne i dodawane do wszystkiego. To one są głównym winowajcą w powstawaniu otyłości oraz wielu chorób, od kandydozy po cukrzycę i choroby serca.

Błonnik jest również rodzajem węglowodanów, które jednak nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym (nie dostarczają żadnych kalorii) i dodatkowo ma on ogromne zdolności absorbcyjne, więc działa jak pochłaniacz i wymiatacz. Codziennie powinniśmy spożywać 24-30 gram błonnika (to tyle ile w bochenku chleba z pełnoziarnistej mąki!), a większość z nas nie robi tego nawet w połowie. Natomiast 1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 80 gram) zawiera tylko 3 gramy cukrów i aż 9 gram błonnika – resztę stanowią woda, białko i tłuszcz. Jest to ilość błonnika 3 razy większa niż np. w fasolce szparagowej, 2 do 4 razy większa, niż zawierają otręby owsiane czy pszenne i aż 20 razy większa niż we wzbogaconej mące pszennej! Badania wykazują, że zawarty w dużej ilości w kokosie błonnik zapobiega powstawaniu wielu chorób:

  • · zaparć (lub biegunek);
  • · hemoroidów;
  • · zapalenia wyrostka robaczkowego;
  • · choroby uchyłkowej jelit;
  • · żylaków nóg;
  • · kamieni żółciowych;
  • · zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna;
  • · zgagi;
  • · nadwagi;
  • · kandydozy;
  • · pasożytów jelitowych;
  • · chorób serca;
  • · wysokiego cholesterolu;
  • · wysokiego ciśnienia;
  • · cukrzycy;
  • · nowotworów (okrężnicy, piersi, prostaty, jajników), itp.

Ponadto kokos dodany do potraw (wystarczy 10-20 gram dziennie) nie tylko zwiększa w nich udział błonnika, ale zmniejsza ich indeks glikemiczny i kaloryczność! Co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą i dbających o linię.

Kolejną zaletą orzecha kokosowego jest to, że jest on doskonałym źródłem licznych pierwiastków śladowych, gdyż w przeciwieństwie do hodowanych na sztucznych nawozach zbóż i roślin strączkowych, uprawiany jest na naturalnie żyznych, bogatych w minerały ziemiach wulkanicznych. Gleby te są również wzbogacane minerałami z wód morskich, które są naturalnym nawozem. Dlatego orzech kokosowy zawiera pełny zestaw wszystkich pierwiastków śladowych potrzebnych ludzkiemu organizmowi. W dodatku błonnik kokosowy nie upośledza wchłaniania składników mineralnych z pokarmu, tak jak dzieje się to w przypadku innych roślin, zwłaszcza tych strączkowych, zawierających kwas fitowy, który wiąże minerały w przewodzie pokarmowym i usuwa je z organizmu. Z jednej strony błonnik jest niezbędny do utrzymania zdrowia i kondycji całego organizmu, z drugiej zaś duże jego ilości mogą prowadzić do „niedożywienia”. Idealnym rozwiązaniem jest więc nie tyle ograniczenie jego spożycia, lecz zastąpienie jego części błonnikiem pochodzącym z kokosa – wiórków czy mąki kokosowej.

Na koniec jeszcze kilka słów o wspomnianym wcześniej tłuszczu - oleju kokosowym. Do niedawna był uważany za niezdrowy ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych. Jednak najnowsze badania ujawniają coś zupełnie przeciwnego. Olej kokosowy jest unikatowy w swym składzie. Zawiera on cząstki tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które są trawione i metabolizowane w zupełnie inny sposób niż pozostałe tłuszcze, tzn. organizm zamiast je upychać w komórkach, wykorzystuje je do produkcji energii, co znów stymuluje i przyspiesza cały metabolizm, czyli zwiększa się tempo przemiany materii - spalania kalorii! Przez te swoje unikatowe właściwości olej ten zyskał sobie już status jedynego na świecie naturalnego tłuszczu o niskiej zawartości kalorii, pomagającego zrzucić zbędne kilogramy. Olej kokosowy pomaga też w regulowaniu poziomu cukru we krwi i zapobiega powstawaniu insulinooporności, która jest jedną z głównych przyczyn otyłości. Kokosowe tłuszcze średniołańcuchowe posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, chronią przed chorobami serca i wylewami, gdyż zapobiegają tworzeniu się zatorów w tętnicach i naczyniach krwionośnych.

Również niezwykłe właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne oleju kokosowego pomagają chronić organizm przed wszelkimi infekcjami od zapalenia zatok, poprzez opryszczkę i kandydozę, aż po grypę i zapalenie wątroby typu C. I co więcej, olej ten wzmacnia układ odpornościowy, poprawia trawienie, chroni przed nowotworami, wspomaga pracę tarczycy. Warto chyba sięgnąć po ten cud natury, bo już 2 łyżki wiórków kokosowych dziennie i łyżeczka oleju, pomoże schudnąć, oczyści i usprawni nasz układ pokarmowy oraz wzmocni cały organizm!


Magdalena Kaczmarska

www.zeroglutenu.com.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.