czwartek, 19 listopada 2015

Chudnij zdrowo z dietą warzywno-owocową

Chudnij zdrowo z dietą warzywno-owocową


Autor: Agnieszka Szynal-Tuleja


Czujesz się zmęczony/zmęczona? Przybyło Ci kilka kilogramów? Brak Ci zapału i chęci do pracy? Dopadło Cię znużenie i apatia? Możesz odzyskać siły i zgubić zbędne kilogramy za pomocą diety warzywno-owocowej, która jest bardzo skuteczna i co najważniejsze zdrowa. Tracisz kilogramy i przywracasz zdrowie – sprawdź jak to działa.


Na czym polega dieta warzywno-owocowa

To jedna z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod leczenia chorób cywilizacyjnych. Chudniesz, nie tracąc witamin, energii, jesteś pełna życia, szczęśliwa, zadowolona. Dieta dostarcza enzymów, mikroelementów, odtruwa, przywraca zdrowie. Pokarm nie zaśmieca organizmu, ale go oczyszcza. Dieta wpływa korzystnie na ok. 60 schorzeń. Podstawą kuracji jest oczyszczenie organizmu z toksyn.

Do przygotowania diety wykorzystuje się warzywa i owoce zawierające śladowe ilości białka i tłuszczu, i duże ilości mikro i makroelementów, witamin, enzymów, błonnika, przeciwutleniaczy i wielu innych substancji czynnych biologicznie, co zapewnia doskonałe przyswajanie tych pokarmów, sprawne oczyszczanie organizmu i jego regenerację.

W trakcie kuracji nie odczuwasz głodu – możesz do woli spożywać produkty będące elementami składowymi diety, bez obawy o przyrost wagi ciała.

KORZYŚCI STOSOWANIA DIETY:

  • stabilizuje ciśnienie krwi
  • rozpuszcza zakrzepy
  • normalizuje poziom cukru
  • likwiduje zapasy tłuszczu
  • usuwa kwas moczowy odłożony w stawach
  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego
  • oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki
  • przywraca harmonię na płaszczyźnie ciała i ducha
  • hamuje wytwarzanie wolnych rodników
  • usprawnia wydalanie wszelkich toksyn

Przykładowe menu

Skład diety: Przez okres od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od wskazań, zaleca się dietę opartą na warzywach nisko skrobiowych, takich jak na przykład:

  • korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew),
  • kapustne (kapusta, kalafior, brokuł),
  • cebulowe (cebula, por, czosnek),
  • dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki),
  • psiankowate (pomidor, papryka),
  • liściaste (sałata, natka pietruszki, zioła).

Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód. Szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są one bogatszym źródłem bioaktywnych składników niż korzenie, posiadają chlorofil, którego budowa chemiczna jest podobna do hemoglobiny, mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci.


Przykłady zielonych pędów na soki: natka pietruszki, seler naciowy, botwina, mniszek, pokrzywa, szczaw, szpinak, brokuł, kapusta, sałata, kiełki lucerny, trawa z pszenicy.


Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych, pieczonych.
Wśród napojów poleca się picie: wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw. W czasie kuracji nie należy spożywać żadnych innych pokarmów jak np. chleba, kasz, oleju itp. Również nie należy pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu, ani palić papierosów.

Wersje diety: najcenniejsze są warzywa i owoce surowe, gdyż posiadają aktywne enzymy i biokatalizatory, a wśród nich około 10 tysięcy antyoksydantów m. in. polifenoli, likopenu, witaminy C, E, beta karotenu, oraz chlorofil, mikroelementy i błonnik. Jednakże nie zawsze dieta ta jest dobrze tolerowana. W przypadku pojawienia się bólów brzucha, uporczywych wzdęć lub niechęci do diety zaleca się przez kilka dni wersję sokową diety (soki warzywne i owocowe, woda, herbaty owocowe, ziołowe, wywary warzywne) lub wersję gotowaną (warzywa gotowane, zupy warzywne, jabłka gotowane) zwłaszcza w przypadku chorób gastrycznych.

Istnieje też wersja eliminacyjna diety warzywno-owocowej, czyli wykluczenie pewnych pokarmów, a zwłaszcza:

  • ogórków kiszonych i soli u chorych z nadciśnieniem i również u chorych z obrzękami, gdyż sól zatrzymuje wodę i zwiększa ciśnienie krwi,
  • gotowanej marchwi, dyni, buraków, musu z jabłek i soku z marchwi u chorych z cukrzycą, gdyż warzywa gotowane zwiększają poziom cukru we krwi,
  • w przypadku alergii pokarmowej należy wykluczyć pokarmy alergizujące i nietolerowane w oparciu o testy na alergie i nietolerancje pokarmowe.

Wskazanie do diety

Podstawowym wskazaniem do diety warzywno-owocowej jest promocja zdrowia, czyli stosowanie diety u ludzi zdrowych celem:

  • wzmocnienia zdrowia,
  • oczyszczenia z toksyn,
  • zwiększenia energii,
  • poprawy snu,
  • odmłodzenia,
  • większej wydolność psychofizycznej organizmu,
  • poprawy pamięci, kojarzenia,
  • wyciszenia, większej duchowości, radości itp.

Badania naukowe udowodniły, że diety restrykcyjne kalorycznie są skuteczną metodą wydłużania życia, zapobiegania powstawaniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. No i oczywiście jest skuteczną metodą zrzucenia zbędnych kilogramów!

Oczyszczenie organizmu z toksyn przywraca do normy główne układy „sterownicze”, czyli układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też dieta okazała się skuteczną metodą leczenia u osób z:

  • osłabioną odpornością: częste infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, alergie jak katar sienny, czy astma, także nietolerancje pokarmowe jak migrena, mięśniobóle,
  • choroby z autoagresji jak gościec reumatoidalny, zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół „suchego oka”, a także choroby skóry takie jak łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema itp.,
  • schorzeniami neurologicznymi: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane,
  • chorobami endokrynologicznymi takimi jak: zaburzenia miesiączkowania, klimakteryczne, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoka prolaktyna, czy nadmiar estrogenów, torbiele jajników.

Dieta ta okazała się także skuteczną metodą w przypadkach niepłodności; przykładem może być niepłodna od 15 lat kobieta, która po przeprowadzeniu sześciotygodniowej diety mogła po raz pierwszy zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko, a inna, która w czasie 8 lat małżeństwa nie mogła donosić żadnej ciąży, gdyż miała kilkanaście poronień, a po przeprowadzeniu kilkutygodniowej diety mogła urodzić zdrowego syna.

Szczególnym wskazaniem do diety jest zespół metaboliczny X, który dotyczy osób z otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą typu II, chorobą wieńcową, zarośniętymi by-passami, zakrzepicą, obrzękami. Cukrzyca typu I, która wiąże się z insuliną, wymaga warunków szpitala.
Dieta ta może być również korzystna w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów, paradontozy, także zaćmy, żylaków, wrzodów żołądka, polipów itp.

Przeciwwskazania do diety warzywno-owocowej

Głównym przeciwwskazaniem jest trudny do opanowania lęk przed dietą, który wyzwala w organizmie reakcje stresowe, które uniemożliwiają włączenie się własnych samoleczących mechanizmów.

Innym przeciwwskazaniem do diety jest stosowanie leków hamujących układ immunologiczny takich jak na przykład hormony sterydowe czy cytostatyki, również posterydowa lub autoagresyjna niedoczynność nadnerczy (choroba Adisona).

Innym przeciwwskazaniem są choroby wyniszczające jak krańcowa niewydolność narządów, choroba nowotworowa w stadium zaawansowanym, stany związane ze wzmożonym metabolizmem jak nadczynność tarczycy, okres ciąży, karmienia, u małych dzieci, u dziewcząt w okresie dojrzewania.

Dieta jest przeciwwskazana w przypadku transplantacji narządów np. nerek i w ciężkich depresjach.


Wczasy zdrowotno-odchudzające
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dietetyczne sposoby na piękny wygląd

Dietetyczne sposoby na piękny wygląd


Autor: Agnieszka Każmierska


Sekret zdrowego i pięknego wyglądu tkwi w odpowiednim pielęgnowaniu ciała i twarzy, ale również w diecie i odżywianiu się. Skóra, włosy, paznokcie czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie, gdy się źle odżywiasz nasza cera staje się ziemista, szara i pojawiają się na niej niedoskonałości, zmarszczki.


Sekret zdrowego i pięknego wyglądu tkwi w odpowiednim pielęgnowaniu ciała i twarzy, ale również w diecie i odżywianiu się. Skóra, włosy, paznokcie czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie, gdy się źle odżywiasz nasza cera staje się ziemista, szara i pojawiają się na niej niedoskonałości, zmarszczki.

  • Witamina E - zawiera antyoksydanty zwalczające wolne rodniki odpowiedzialny za dotlenienie skóry. Zawierają ją oliwa z oliwek, oleje roślinne, ziarna zbóż, szpinak, kiełki pszenicy.
  • Witamina A – zapobiega powstawaniu zaskórniaków , wyrównuje keratynizację naskórka. Zawierają ją jaja ryb, warzywa, morele, pomidory, marchew, melony.
  • Witamina C – ujędrnia skórę , zwalcza wolne rodniki, wspomaga wytwarzanie kolagenu- jędrna skóra. Zawierają ją porzeczki, papryka, aronia, truskawki, cytrusy.

Oprócz skóry w naszym wyglądzie ważne są gęste włosy. Bardzo ważny jest krzem, który przyspiesza wzrost włosów, zapobiega rozdwajaniu. Zawierają go ziarna zbóż, drugim ważnym pierwiastkiem jest magnez, który występuje w brokułach, orzechach, wzmacnia cebulki włosów. Żelazo, które również zapobiega wypadaniu włosów, a występuje w pomidorach, szpinaku, mięsie. Za zdrowe paznokcie odpowiada przede wszystkim cynk występuje w orzechach, migdałach, ziarnach zbóż, a także witaminy z grupy B oraz wapń, który możemy spotkać w soji, fasoli, brokułach. Zdrowe odżywianie zapobiega wielu różnym chorobom skóry, polega na dostarczeniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Niestety częste obserwuje się nieprawidłowy sposób żywienia ludzi, diety są źle zbilansowane. Każdy człowiek ma indywidualne zapotrzebowanie. Zasady prawidłowego żywienia, rekomendowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) uległy na przestrzeni lat różnym zmianom. Nauka o odżywianiu bardzo dynamicznie się rozwija , szczególnie w XX wieku.

Współczesny styl żywienia, stres, używki, brak relaksu może powodować zwiększone wydalanie niektórych witamin, mikroelementów, dlatego też prawidłowe żywienie należy do najważniejszych czynników środowiskowych człowieka. Najlepszym źródłem witamin są bioflawonoidy, beta- karoten, d- panathenol, C, E. Odżywianie skóry odbywa się drogą krwi. Z krwią tętniczą do komórek dostarczane są substancje energetyczne, budulcowe. Substancje energetyczne dostarczane są drogą krwi dzięki spalaniu węglowodanów. Otrzymane substancje wysokoenergetyczne umożliwiają komórką wytworzenie kolagenu, elastyny i keratyny. Podstawowym budulcem keratyny są aminokwasy pozyskiwane przez organizm z białek podstawowych. Najważniejszym aminokwasem jest cysteina, która jest potrzebna do budowy kolagenu, brak witaminy C blokuje syntezę kolagenu.

Człowiek nie wytwarza i nie magazynuje witaminy C. codziennie ją pobiera się z pokarmem. Prawidłowa bariera naskórka wymaga w diecie kwasu foliowego. Ten niezbędny składnik zamienia się w organizmie w „uszczelniający” naskórek kwas gamma linolenowy. Można znaleźć go w produktach z olejem ogórecznika i wiesiołka. Bogate w odżywcze składniki posiłki są bardzo ważne. Posiłki należy spożywać o stałych porach- małe porcje a często. Jedząc regularnie unikając podjadania ciastek, fast- foodów, dostarczamy organizmowi potrzebnej energii, witamin, mikroelementów.

Ważnym czynnikiem jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Wypijanie dziennie około 2 litry wody niegazowanej. Woda oczyszcza organizm z toksyn, które spożywamy z żywnością. Najcenniejsze jest wyrobienie odpowiednich nawyków żywieniowych, bo to co zjemy ma duży wpływ na kondycję naszej skóry i jak szybko pojawiają się pierwsze zmarszczki i jak długo skóra pozostaje gładka. Niszczenie skóry i proces starzenia spowodowane są głównie brakiem lub niedoborem niektórych pierwiastków i mikroelementów. Należy ograniczyć spożywanie soli, produktów z białej mąki, wędlin- do ich produkcji używane są nitrozyny, które łączą się z aminokwasami w żołądku i tworzą nitrozoaminy o działaniu rakotwórczym.

Posiłki powinny być lekkostrawne. W prawidłowym odżywianiu ważny jest umiar i różnorodność. Jeżeli będziemy stosować urozmaiconą dietę z warzyw, owoców, ziaren z przewagą przekąsek surowych i gotowanych na parze, na pewno dostarczymy skórze dużo witamin, składników mineralnych potrzebnych do jej odnowy.


Więcej szczegółów na stronie http://www.anies.com.pl/dietetyka

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dobra dieta w pracy

Dobra dieta w pracy


Autor: Jakub Nowak


Odchudzanie to długotrwały proces, który bardzo często nie przynosi pożądanych efektów. Dlaczego?


Otóż osoby, które podejmują decyzję o zbiciu wagi, bardzo często nie potrafią wytrwać w swoim postanowieniu przez dłuższy czas i już po kilku dniach wracają do starych przyzwyczajeń. Największym wrogiem odchudzania jest jednak podjadanie, które niweczy nasze starania. Nawet jeżeli przez cały dzień trzymamy się zaleceń diety, w końcu przychodzi taki moment, kiedy zapominamy o jej regułach i rzucamy się na jedzenie. Jeżeli raz zapomnimy o naszych postanowieniach, raczej nie zechcemy wrócić do założeń ścisłej diety.


Utrata wagi to żmudny proces, który wymaga od nas silnej woli i konsekwencji. Truizmem jest stwierdzenie, że aby osiągnąć wymarzone rezultaty trzeba się postarać, zrezygnować ze słodyczy i pustych węglowodanów, ćwiczyć i zmienić swoje dzienne postanowienia. W teorii większość z nas zdaje sobie sprawę, jak powinna wyglądać idealna dieta, niemniej rzadko kiedy jesteśmy się w stanie do niej dostosować. W takim wypadku warto skonsultować się z dietetykiem i opracować dzienny rytm żywieniowy.


Pomoc dietetyka – czy warto?
Dietetyk współpracuje ze swoimi pacjentami, tworząc indywidualne menu uwzględniające preferencje żywieniowe, czas spożywania posiłków i nawyki żywieniowe. Osoby, które chcą na stałe zrzucić wagę i nie katować się drakońskimi dietami, powinny skorzystać z usług profesjonalisty. Zadaniem dietetyka jest wsłuchiwanie się w potrzeby pacjentów i znajdowanie rozwiązań ich problemów, np. przekąszania między posiłkami. Ideą diety nie jest stałe odczuwanie głodu; osoba odchudzająca się nie powinna rezygnować z głównych posiłków dnia, tylko zastąpić kaloryczne i niezdrowe produkty zdrową żywnością. Podobnie sprawa się ma z przekąskami – zamiast sięgać po słodycze, Fast foody czy inne niezdrowe przekąski, możemy zjeść warzywne lub owocowe kąski. Aby zmniejszyć uczucie głodu warto pić duże ilości wody – przynajmniej półtora litra w ciągu dnia.


Jak przestać podjadać?
Aby przestać podjadać musimy najpierw ustalić przyczynę. Dobrym sposobem na wyłapanie i wyeliminowanie złych przyzwyczajeń jest stworzenie listy spożywanych produktów i prowadzenie jej przynajmniej przez tydzień. Spisując co najmniej przez tydzień, co jedliśmy, będziemy mogli wyłapać złe nawyki. Najlepszą metodą na zlikwidowanie problemu podjadania jest wprowadzenie określonego rytmu dnia i jedzenie posiłków w stałych porach; dzięki temu nasz organizm, dostając systematyczne dawki energii, nie będzie domagał się więcej. Posiłki powinny być oczywiście odpowiednio zbilansowane, tzn. zawierać odpowiednią ilość kalorii i niezbędnych składników pokarmowych.


Jak zniwelować głód?
Na samym początku zmiany nawyków żywieniowych możemy odczuwać głód. W takiej sytuacji warto sięgnąć po wodę lub herbatę, albo uciszyć głód aktywnością fizyczną. Nawet jeżeli większość dnia spędzamy w pracy, możemy zorganizować przerwy w taki sposób, aby znaleźć czas na niewielki posiłek. Wszystko zależy od dobrej woli i chęci.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy odchudzanie może być groźne?

Czy odchudzanie może być groźne?


Autor: Bartek Malak


Jeśli faktycznie mamy problem z nadwagą, jeśli nasz brzuszek nam nieco przeszkadza, jeśli szybko męczymy się przez naszą tuszę, to podjęcie jakiejś skutecznej kuracji odchudzającej jest jak najbardziej wskazane.


Obecnie panuje na świecie moda na odchudzanie, jednakże często odchudzamy się, chociaż wcale nie ma ku temu potrzeby. Chcemy jednak zachować piękną i nienaganną sylwetkę, iście z wybiegu mody. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że odchudzanie jest procesem długotrwałym, a często, kiedy czynimy to bezmyślnie, może być nawet groźne dla naszego organizmu. Wiele słyszy się współcześnie o zaburzeniach, jakimi jest anoreksja, czy też bulimia, a na ogół są one skutkiem właśnie nieprawidłowego odchudzania się.

Niewłaściwe odchudzanie

Jeśli chcemy się odchudzać musimy w pierwszej kolejności zastanowić się nad prawidłową dietą. Kiedy odchudzanie jest zbyt rygorystyczne nie dostarczamy do swego organizmu odpowiednich witamin i minerałów, wówczas możemy nabawić się wielu poważnych schorzeń. Zanim, więc podejmiemy się danej diety odchudzającej powinniśmy udać się na konsultację lekarską, na której to dietetyk dokładnie określi zapotrzebowanie naszego organizmu, a także wspólnie z nami pomoże wybrać idealną dietę. Warto zdecydować się na ten krok, ponieważ w innym przypadku możemy nasz organizm doprowadzić do skrajnych schorzeń, jak na przykład do anoreksji. Jest to skrajność w wyniku, której mamy do czynienia z obsesyjną chęcią utraty masy ciała pomimo tego, że i tak jest ona zaniżona. Tym samym nie jemy niemalże żadnych posiłków, zaś nasz organizm jest skrajnie wyczerpany. W naszym organizmie nie ma wystarczającej ilości witamin oraz minerałów, a tym samym nie możemy poprawnie funkcjonować. Cierpi na tym nie tylko nasza skóra, włosy, paznokcie, ale także samopoczucie. Czujemy się osłabieni i zmęczeni a także nie mamy ochoty na zabawę i wykonywanie codziennej pracy.

Odchudzanie z głową

Jeżeli chcemy szybko i skutecznie schudnąć, z całą pewnością powinniśmy zastanowić się nad prawidłową dietą. Powinna ona nie tylko być lekka i dietetyczna, ale przede wszystkim bezpieczna dla całego naszego organizmu. Dieta powinna być także tak dobrana, aby spełniała oczekiwania naszego organizmu. Nie mogą powstać żadne niedobory. Warto wspomagać swoją dietę z pomocą odżywek, oraz dostępnych na rynku suplementów.


Zapraszamy również na http://www.zgubkilo.info/ogolnie-o-odchudzaniu/jaki-stroj-do-fitness-wybrac/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Odchudzanie zaczyna się w głowie

Odchudzanie zaczyna się w głowie


Autor: Anetta Konstantowska


Ładna sylwetka i nowe spojrzenie na swoje ciało wymagają zmiany stylu życia oraz zmiany sposobu myślenia o swoim wyglądzie. Celem powinna być głęboka zmiana wewnętrzna, a utrata wagi stanie się pozytywnym skutkiem tego procesu.


Transformacja myślenia zaczyna się wtedy, kiedy porzucasz rutynę, która sprawia, że jesz, bo nie masz nic lepszego do zrobienia. Niechęć do samego siebie powoduje, że podjadasz z żalu nad własną niezdolnością do zmiany.

Zadbaj o właściwy oddech. Siłę życiową pobieramy zarówno z powietrza, jak i z pożywienia. Odpowiedni sposób oddychania sprawia, że ciało w mniejszym stopniu jest zależne od pokarmu i łatwiej odzyskuje pranę – energię życiową. Zawsze, gdy jesteś głodny, najpierw usiądź i weź dziesięć głębokich oddechów. Sprawdzisz dzięki temu, czy rzeczywiście jesteś głodny, czy może dopadła cię ochota na „zachciankę”.

Nie można trwale schudnąć bez regularnego wysiłku fizycznego. Osoby, które ćwiczą cztery do pięciu razy tygodniowo, tracą wagę co najmniej trzy razy szybciej niż ci, którzy ćwiczą rzadziej bądź wcale. Umiarkowane, zrównoważone ćwiczenia są lepsze niż forsowny wysiłek. Na początku może wystarczyć nawet półgodzinny spacer, jeśli będzie odpowiednio energiczny. Silny masaż działa jak bierne ćwiczenie, które porusza mięśnie i uwalnia endorfiny. Niezależnie, jaki rodzaj aktywności najbardziej ci odpowiada, musisz zadbać o ruch.

Powstrzymaj się od marzeń i fantazjowaniu o jedzeniu. Pamiętaj, że pragnienie, by zjeść coś smacznego, w istocie sprzyja tyciu. Idź na spacer, żuj wosk pszczeli, pij ziołową herbatę, zacznij tańczyć – zrób coś, co odciągnie twoją uwagę od ciągłego myślenia o jedzeniu.

Chęć na dawne pokarmy to tylko paniczna reakcja ciała i umysłu. Jeśli za pomocą dostarczonego pokarmu upewnisz swoje ciało, że nie próbujesz go zagłodzić, chęć objadania się będzie pojawiać się coraz rzadziej.

Nigdy nie karz siebie, jeśli zdarzy ci się przesadzić z ilością jedzenia. Kara z powodu niepowodzenia sprawia, że tracisz nadzieję i pewność sukcesu. Wzmacnia poczucie winy i osłabia nowy obraz siebie, jaki starasz się stworzyć. Cokolwiek i kiedykolwiek jesz, niech jedzenie sprawia ci przyjemność.

Twoja idealna waga musi odpowiadać twojej konstytucji, co oznacza, że osoby typu kapha powinny zapomnieć o anorektycznej sylwetce lansowanej w czasopismach poświęconych modzie.

Należy również pamiętać, że niewystarczająca ilość tkanki tłuszczowej niszczy odporność. Tkanka tłuszczowa to bardzo ważny element ciała – w odpowiedniej ilości jest korzystna dla człowieka. Nienawiść do swojej tkanki tłuszczowej to nienawiść do siebie – szkodliwa emocja, która może jeszcze bardziej osłabiać odporność i powodować zachowania kompulsywne (np. nadmierne ćwiczenia fizyczne).

Zapomnij o tkance tłuszczowej! Myśl jedynie o tym, by być dla siebie dobrym i stworzyć siebie na nowo. I pamiętaj – cokolwiek jesz, rób to świadomie. Niech jedzenie sprawia ci radość.

Opracowanie na podstawie:

Prakriti. Odkryj swoją pierwotną naturę. Robert E. Svoboda.


po więcej informacji zapraszamy na

www.a-ajurweda.pl oraz www.zielonysklep.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.