piątek, 22 stycznia 2016

Produkty zwiększające spalanie tkanki tłuszczowej

Produkty zwiększające spalanie tkanki tłuszczowej.


Autor: Dorota Perska


Praktycznie każdy z nas marzy o szczupłej i atrakcyjnej sylwetce. Rozpoczynając proces odchudzania, wybierajmy mądrze i nie korzystajmy z drastycznych diet-głodówek, które w większości przypadków nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie.


Chcąc stracić zbędne kilogramy, wybierzmy odpowiednią dietę, która skomponowana jest właśnie dla nas i dostosowana jest do naszych potrzeb. Niektórzy z nas znają ogólne zalecenia prawidłowej diety, choć jej nie stosują. Tym którzy mają problemy w doborze zdrowych produktów spożywczych, zapraszam na konsultacje dietetyczne.

Dobrze dobrana dieta odchudzająca nie wywołuje u nas spowolnienia tempa metabolizmu. Choć szybkość utraty wagi nie jest tak spektakularna, jak w przypadku głodówek i diet jednoskładnikowych, to zmniejszamy prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo i powrotu do poprzedniej masy ciała. Przy zmianie sylwetki bardzo pomocne są również ćwiczenia fizyczne i wsparcie ze strony najbliższych osób. W zwiększeniu tempa metabolizmu i tłumieniu apetytu mogą być również przydatne naturalne substancje, zwiększające spalanie tkanki tłuszczowej.

Owoce i warzywa.

Ananas posiada w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Skupię się jednak głównie na jego właściwościach odchudzających. Zawarta w nim bromelaina przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie białek. Duże ilości błonnika pokarmowego dają uczucie sytości, zwiększając jednocześnie perystaltykę jelit. Dobroczynne właściwości posiadają jednak świeże owoce.

Arbuz należy do owoców niskokalorycznych. Oczyszcza organizm z toksyn, pobudza pracę nerek i zwiększa wydalanie nadmiaru wody. Dzięki błonnikowi hamuje apetyt, a zawarty w nim mangan pobudza wytwarzanie enzymów, przyspieszających trawienie tłuszczy.

Jabłka jedzone razem ze skórą dostarczają nam pektyn, które zmniejszają łaknienie, jednocześnie wpływając na pobudzenie układu wydalniczego.

Grejpfruty podobnie jak jabłka, zawierają w swoim składzie duże ilości pektyn. Niski poziom indeksu glikemicznego sprawia, że długo czujemy się najedzeni.

Nie zapominajmy jednak, że owoce są również źródłem cukrów prostych, których zbyt duża ilość, szczególnie przy odchudzaniu nie jest wskazana. Znacznie bezpieczniejsze są warzywa, które zawierają mniej kalorii, dzięki czemu możemy jeść je praktycznie do woli.

Ogórek i awokado przyczyniają się do przyspieszenia spalania naszego tłuszczu. Dodatkowo ogórek wspomaga wydalanie nadmiaru wody z organizmu i jest niskokaloryczny. W przypadku awokado sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ jest wysokokaloryczne. Zawiera również spore ilości tłuszczy, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom ,,złego” cholesterolu.

Cykoria również jest przydatna podczas procesu odchudzania. Jej substancje nadające jej gorzki smak, pobudzają wydzielanie żółci i tym samym zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Przyprawy.

Bardzo ciekawą i jednocześnie nadal mało znaną przyprawą w Polsce jest imbir. Ma on właściwości rozgrzewające i zwiększa wytwarzanie soków trawiennych. Dzięki niemu wzrasta tempo metabolizmu. Aby przyspieszyć spalanie tłuszczu wykorzystajmy nie tylko imbir, ale również bazylię. Innymi interesującymi przyprawami zwiększającymi szybkość procesu trawienia i wydzielania soków żołądkowych są cynamon, majeranek, oregano, anyż i tymianek.

Jeżeli myślimy o zmniejszeniu uczucia łaknienia, które jest szczególnie drażniące w czasie stosowania diety odchudzającej, dodajmy chilli i curry do naszych potraw. Ograniczmy jednak spożywanie kminku, gdyż wzmaga on apetyt.

Napoje.

Czerwona i zielona herbata świetnie nadają się na ,,spalaczy” tkanki tłuszczowej. Zawarte w nich substancje wpływają korzystnie na nasz metabolizm. Dodatkowymi atutami ich picia jest możliwość obniżania poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi, jak również wzmaganie koncentracji i wzmacnianie organizmu.

Suplementy diety.

Na rynku możemy znaleźć coraz więcej suplementów diety, które wspomagają proces spalania tłuszczy w naszym organizmie. Nie będę się skupiała na tym, czy tego rodzaju preparaty działają, czy też nie, lecz ogólnie wymienię zawarte w nich składniki, jako ciekawostki.

Chitosan jest pochodną chityny, czyli składnika, który wchodzi w skład pancerzy skorupiaków i owoców morza. Środek ten posiada silne właściwości absorpcyjne i przeciwdziała wchłanianiu tłuszczu do komórek naszego ciała, poprzez uniemożliwienie ich rozkładania na mniejsze cząsteczki. Środek ten nie może być jednak stosowany u osób uczulonych na skorupiaki. Choć jest on dość bezpieczny, to może powodować zaparcia i hamowanie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

Interesujący wydaje się również suplement diety, występujący głównie w tabletkach, zawierający ocet jabłkowy. Podobno wzmaga spalanie tłuszczu, ułatwia trawienie i daje uczucie sytości.

Chrom należy również do tak zwanych ,,spalaczy” tłuszczu. Jego przyjmowanie w formie suplementów może powodować rozdrażnienie i bóle głowy. Co ciekawe, można związek ten przyjmować w naturalny sposób w produktach takich jak: gruboziarniste pieczywo, kasze, owoce morza i szparagi.

Pamiętajmy jednak, że prawidłowa dieta może nie wystarczyć w walce z nadwagą, czy też otyłością. Potrzebna jest również zmiana sposobu myślenia o sobie i swoich nowym żywieniu. Zapomnijmy o uprzedzeniach, o tym, co wpajały nam mamy, babcie i inni członkowie rodziny od najwcześniejszych lat życia. Będąc w przeszłości puszystym dzieckiem, nie musimy tacy pozostać na zawsze. Bądźmy otwarci na nowe smaki i sposoby przygotowywania posiłków, a także wyrozumiali dla siebie.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kim są Anonimowi Żarłocy?

Kim są Anonimowi Żarłocy?


Autor: Krzysztof Mroczko


Otyłość to już choroba cywilizacyjna. Jak sobie radzić z problemem, który ma coraz większe skutki społeczne. Jednym ze sposobów może być wzięcie udziału w spotkaniach Anonimowych Żarłoków. Na czym polegają te mityngi?


Historia Anonimowych Żarłoków sięga 1960 roku, kiedy trzy kobiety z Los Angeles postanowiły coś zmienić w swoim życiu. Zauważyły swój problem, polegający na kompulsywnym jedzeniu. Przyjemność płynąca z doznań smakowych stała się dla nich uzależniającym sposobem na każdy rodzaj problemu, z jakim miały się zmierzyć w rzeczywistości. Problemy z jedzeniem przypominały im niemal dokładnie te, którym poddają się osoby chore na alkoholizm. Postanowiły zatem wykorzystać w swoich spotkaniach zasady, na których opiera się działanie Anonimowych Alkoholików. Podobieństwa widać zatem nie tylko w nazwie, ale są one obecne w całej filozofii działania organizacji.

Anonimowi Żarłocy działają wedle metody 12 kroków, napisanej pierwotnie przez jednego z założycieli Anonimowych Alkoholików, Roberta Holbrooka Smitha. W miejsce alkoholu wstawiono jedzenie, resztę zasad pozostawiając bez żadnych zmian. Filozofią Anonimowych Żarłoków jest pozostawanie w całkowitej obojętności wobec wieku, zawodu, płci, wyznania, poglądów politycznych czy statusu majątkowego. Pozostają organizacją całkowicie bezpłatną, utrzymywaną jedynie z dobrowolnych składek swoich członków. W organizacji nie ma przywódców i liderów, rządzą nią zasady w miejsce jednostek ludzkich. Oczywiście, wszystko opiera się na idei dobrowolnej pomocy i współpracy pomiędzy osobami podejmującymi próbę wyprostowania swojego życia.

Anonimowi Żarłocy kojarzyć się mogą z ludźmi otyłymi, którzy nie kontrolują swojego jedzenia i z tego powodu mają poważne problemy z nadwagą, co wpływa niekorzystnie również na ich zdrowie. Jak niemal każde takie skojarzenie, odpowiada ono w niewielkim stopniu stanowi faktycznemu. Oczywiście, tego rodzaju osoby obecne są na mityngach Anonimowych Żarłoków, nie są jednak jedyne. Kompulsywne jedzenie często kończyć może się wymuszaniem wymiotów, więc równie często spotkać można osoby z niedowagą. Problemów zaburzeń związanych z żywieniem jest naprawdę wiele.

Spotkania Anonimowych Żarłoków koncentrują się na zdrowieniu w trzech obszarach: fizycznym, emocjonalnym i duchowym. Jak sami to jednak podkreślają, ważne są często również czysto medyczne terapie, których mityngi AŻ nie mogą zastąpić. Takie spotkania służą raczej budowaniu wewnętrznej siły, która pomaga zmagać się z problemami spowodowanymi kompulsywnym jedzeniem.


Artykuł powstał we współpracy z Magdaleną Palińską, która pracuje jako dietetyk online.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ile posiłków dziennie powinieneś jeść?

Ile posiłków dziennie powinieneś jeść?


Autor: Piszacy z biurka


Wiele osób zadaje sobie pytanie – ile posiłków dziennie powinno się jeść? Ma to związek z coraz większą modą na zdrowy tryb życia i odpowiednie odżywianie. Jeśli ktokolwiek marzy o zdrowej sylwetce powinien bardzo uważnie zastanowić się nad tytułowym pytaniem.


Ile posiłków dziennie powinieneś jeść?

Zacząć wypada od tego, że w związku ze zmianami jakie zaszły w samym procesie przetwarzania jedzenia do lamusa odchodzą „trzy posiłki dziennie”. Śniadanie, obiad i kolacja sprawdzą się tylko i wyłącznie w przypadku osób, które mają albo bardzo dobra przemianę materii i brak tendencji do tycia albo spożywają jedynie naturalne, czyste produkty, a posiłki są zbilansowane pod względem mikro i makro składników,.

Wszyscy inni powinni zastanowić się nad kwestią jedzenia 6 posiłków dziennie. Ma to ten plus, iż spożywanie częste, ale w małych porcjach, pożywienia przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie, jeśli jest połączone z choć minimalną aktywnością ruchową, zapobiega odkładaniu tkanki tłuszczowej.

Kolejnym aspektem jest oczywiście kwestia jakości spożywanych posiłków i zawartości pod względem makro i mikro składników. Kalorie powinny być wyliczone oddzielnie dla każdej osoby z uwzględnieniem jej wagi, wieku, płci, a także stopnia aktywności w ciągu dnia.

Najmniej rozsądne co można zrobić to z pewnością głodzenie się lub przechodzenie na diety „tysiąca kalorii”, które tylko spowolnią metabolizm i spowodują ciągłe odczucie głodu. Nawet, jeśli uda się schudnąć, efekt „jojo” będzie murowany.

Zapobiec temu może odpowiednia, czyli zbilansowana dieta, składająca się z ciekawie przyrządzonych u smacznych posiłków o odpowiedniej zawartości białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczów (głównie nienasyconych). Nie dość, iż zachowasz dzięki temu szczupłą sylwetkę, to jeszcze będziesz w stanie czuć się dobrze i być pełnym energii.

Podsumowując – naprawdę warto przejść na odżywianie w postaci sześciu posiłków. Nie wolno tłumaczyć się tym, iż nie mamy czasu na przygotowywanie ich czy też problemy z transportem. Wystarczą trzy pudełka do przechowywania żywności (po kilka złotych każde) i problem ten przejdzie do historii. W zamian za to cieszyć się będzie można zdrowiem i ładną sylwetką, a to jest przecież warte odrobiny wysiłku.


Blendery do przygotowywania dobrych posiłków.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

czwartek, 19 listopada 2015

Chudnij zdrowo z dietą warzywno-owocową

Chudnij zdrowo z dietą warzywno-owocową


Autor: Agnieszka Szynal-Tuleja


Czujesz się zmęczony/zmęczona? Przybyło Ci kilka kilogramów? Brak Ci zapału i chęci do pracy? Dopadło Cię znużenie i apatia? Możesz odzyskać siły i zgubić zbędne kilogramy za pomocą diety warzywno-owocowej, która jest bardzo skuteczna i co najważniejsze zdrowa. Tracisz kilogramy i przywracasz zdrowie – sprawdź jak to działa.


Na czym polega dieta warzywno-owocowa

To jedna z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod leczenia chorób cywilizacyjnych. Chudniesz, nie tracąc witamin, energii, jesteś pełna życia, szczęśliwa, zadowolona. Dieta dostarcza enzymów, mikroelementów, odtruwa, przywraca zdrowie. Pokarm nie zaśmieca organizmu, ale go oczyszcza. Dieta wpływa korzystnie na ok. 60 schorzeń. Podstawą kuracji jest oczyszczenie organizmu z toksyn.

Do przygotowania diety wykorzystuje się warzywa i owoce zawierające śladowe ilości białka i tłuszczu, i duże ilości mikro i makroelementów, witamin, enzymów, błonnika, przeciwutleniaczy i wielu innych substancji czynnych biologicznie, co zapewnia doskonałe przyswajanie tych pokarmów, sprawne oczyszczanie organizmu i jego regenerację.

W trakcie kuracji nie odczuwasz głodu – możesz do woli spożywać produkty będące elementami składowymi diety, bez obawy o przyrost wagi ciała.

KORZYŚCI STOSOWANIA DIETY:

  • stabilizuje ciśnienie krwi
  • rozpuszcza zakrzepy
  • normalizuje poziom cukru
  • likwiduje zapasy tłuszczu
  • usuwa kwas moczowy odłożony w stawach
  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego
  • oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki
  • przywraca harmonię na płaszczyźnie ciała i ducha
  • hamuje wytwarzanie wolnych rodników
  • usprawnia wydalanie wszelkich toksyn

Przykładowe menu

Skład diety: Przez okres od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od wskazań, zaleca się dietę opartą na warzywach nisko skrobiowych, takich jak na przykład:

  • korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew),
  • kapustne (kapusta, kalafior, brokuł),
  • cebulowe (cebula, por, czosnek),
  • dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki),
  • psiankowate (pomidor, papryka),
  • liściaste (sałata, natka pietruszki, zioła).

Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód. Szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są one bogatszym źródłem bioaktywnych składników niż korzenie, posiadają chlorofil, którego budowa chemiczna jest podobna do hemoglobiny, mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci.


Przykłady zielonych pędów na soki: natka pietruszki, seler naciowy, botwina, mniszek, pokrzywa, szczaw, szpinak, brokuł, kapusta, sałata, kiełki lucerny, trawa z pszenicy.


Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych, pieczonych.
Wśród napojów poleca się picie: wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw. W czasie kuracji nie należy spożywać żadnych innych pokarmów jak np. chleba, kasz, oleju itp. Również nie należy pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu, ani palić papierosów.

Wersje diety: najcenniejsze są warzywa i owoce surowe, gdyż posiadają aktywne enzymy i biokatalizatory, a wśród nich około 10 tysięcy antyoksydantów m. in. polifenoli, likopenu, witaminy C, E, beta karotenu, oraz chlorofil, mikroelementy i błonnik. Jednakże nie zawsze dieta ta jest dobrze tolerowana. W przypadku pojawienia się bólów brzucha, uporczywych wzdęć lub niechęci do diety zaleca się przez kilka dni wersję sokową diety (soki warzywne i owocowe, woda, herbaty owocowe, ziołowe, wywary warzywne) lub wersję gotowaną (warzywa gotowane, zupy warzywne, jabłka gotowane) zwłaszcza w przypadku chorób gastrycznych.

Istnieje też wersja eliminacyjna diety warzywno-owocowej, czyli wykluczenie pewnych pokarmów, a zwłaszcza:

  • ogórków kiszonych i soli u chorych z nadciśnieniem i również u chorych z obrzękami, gdyż sól zatrzymuje wodę i zwiększa ciśnienie krwi,
  • gotowanej marchwi, dyni, buraków, musu z jabłek i soku z marchwi u chorych z cukrzycą, gdyż warzywa gotowane zwiększają poziom cukru we krwi,
  • w przypadku alergii pokarmowej należy wykluczyć pokarmy alergizujące i nietolerowane w oparciu o testy na alergie i nietolerancje pokarmowe.

Wskazanie do diety

Podstawowym wskazaniem do diety warzywno-owocowej jest promocja zdrowia, czyli stosowanie diety u ludzi zdrowych celem:

  • wzmocnienia zdrowia,
  • oczyszczenia z toksyn,
  • zwiększenia energii,
  • poprawy snu,
  • odmłodzenia,
  • większej wydolność psychofizycznej organizmu,
  • poprawy pamięci, kojarzenia,
  • wyciszenia, większej duchowości, radości itp.

Badania naukowe udowodniły, że diety restrykcyjne kalorycznie są skuteczną metodą wydłużania życia, zapobiegania powstawaniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. No i oczywiście jest skuteczną metodą zrzucenia zbędnych kilogramów!

Oczyszczenie organizmu z toksyn przywraca do normy główne układy „sterownicze”, czyli układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też dieta okazała się skuteczną metodą leczenia u osób z:

  • osłabioną odpornością: częste infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, alergie jak katar sienny, czy astma, także nietolerancje pokarmowe jak migrena, mięśniobóle,
  • choroby z autoagresji jak gościec reumatoidalny, zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół „suchego oka”, a także choroby skóry takie jak łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema itp.,
  • schorzeniami neurologicznymi: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane,
  • chorobami endokrynologicznymi takimi jak: zaburzenia miesiączkowania, klimakteryczne, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoka prolaktyna, czy nadmiar estrogenów, torbiele jajników.

Dieta ta okazała się także skuteczną metodą w przypadkach niepłodności; przykładem może być niepłodna od 15 lat kobieta, która po przeprowadzeniu sześciotygodniowej diety mogła po raz pierwszy zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko, a inna, która w czasie 8 lat małżeństwa nie mogła donosić żadnej ciąży, gdyż miała kilkanaście poronień, a po przeprowadzeniu kilkutygodniowej diety mogła urodzić zdrowego syna.

Szczególnym wskazaniem do diety jest zespół metaboliczny X, który dotyczy osób z otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą typu II, chorobą wieńcową, zarośniętymi by-passami, zakrzepicą, obrzękami. Cukrzyca typu I, która wiąże się z insuliną, wymaga warunków szpitala.
Dieta ta może być również korzystna w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów, paradontozy, także zaćmy, żylaków, wrzodów żołądka, polipów itp.

Przeciwwskazania do diety warzywno-owocowej

Głównym przeciwwskazaniem jest trudny do opanowania lęk przed dietą, który wyzwala w organizmie reakcje stresowe, które uniemożliwiają włączenie się własnych samoleczących mechanizmów.

Innym przeciwwskazaniem do diety jest stosowanie leków hamujących układ immunologiczny takich jak na przykład hormony sterydowe czy cytostatyki, również posterydowa lub autoagresyjna niedoczynność nadnerczy (choroba Adisona).

Innym przeciwwskazaniem są choroby wyniszczające jak krańcowa niewydolność narządów, choroba nowotworowa w stadium zaawansowanym, stany związane ze wzmożonym metabolizmem jak nadczynność tarczycy, okres ciąży, karmienia, u małych dzieci, u dziewcząt w okresie dojrzewania.

Dieta jest przeciwwskazana w przypadku transplantacji narządów np. nerek i w ciężkich depresjach.


Wczasy zdrowotno-odchudzające
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dietetyczne sposoby na piękny wygląd

Dietetyczne sposoby na piękny wygląd


Autor: Agnieszka Każmierska


Sekret zdrowego i pięknego wyglądu tkwi w odpowiednim pielęgnowaniu ciała i twarzy, ale również w diecie i odżywianiu się. Skóra, włosy, paznokcie czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie, gdy się źle odżywiasz nasza cera staje się ziemista, szara i pojawiają się na niej niedoskonałości, zmarszczki.


Sekret zdrowego i pięknego wyglądu tkwi w odpowiednim pielęgnowaniu ciała i twarzy, ale również w diecie i odżywianiu się. Skóra, włosy, paznokcie czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie, gdy się źle odżywiasz nasza cera staje się ziemista, szara i pojawiają się na niej niedoskonałości, zmarszczki.

  • Witamina E - zawiera antyoksydanty zwalczające wolne rodniki odpowiedzialny za dotlenienie skóry. Zawierają ją oliwa z oliwek, oleje roślinne, ziarna zbóż, szpinak, kiełki pszenicy.
  • Witamina A – zapobiega powstawaniu zaskórniaków , wyrównuje keratynizację naskórka. Zawierają ją jaja ryb, warzywa, morele, pomidory, marchew, melony.
  • Witamina C – ujędrnia skórę , zwalcza wolne rodniki, wspomaga wytwarzanie kolagenu- jędrna skóra. Zawierają ją porzeczki, papryka, aronia, truskawki, cytrusy.

Oprócz skóry w naszym wyglądzie ważne są gęste włosy. Bardzo ważny jest krzem, który przyspiesza wzrost włosów, zapobiega rozdwajaniu. Zawierają go ziarna zbóż, drugim ważnym pierwiastkiem jest magnez, który występuje w brokułach, orzechach, wzmacnia cebulki włosów. Żelazo, które również zapobiega wypadaniu włosów, a występuje w pomidorach, szpinaku, mięsie. Za zdrowe paznokcie odpowiada przede wszystkim cynk występuje w orzechach, migdałach, ziarnach zbóż, a także witaminy z grupy B oraz wapń, który możemy spotkać w soji, fasoli, brokułach. Zdrowe odżywianie zapobiega wielu różnym chorobom skóry, polega na dostarczeniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Niestety częste obserwuje się nieprawidłowy sposób żywienia ludzi, diety są źle zbilansowane. Każdy człowiek ma indywidualne zapotrzebowanie. Zasady prawidłowego żywienia, rekomendowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) uległy na przestrzeni lat różnym zmianom. Nauka o odżywianiu bardzo dynamicznie się rozwija , szczególnie w XX wieku.

Współczesny styl żywienia, stres, używki, brak relaksu może powodować zwiększone wydalanie niektórych witamin, mikroelementów, dlatego też prawidłowe żywienie należy do najważniejszych czynników środowiskowych człowieka. Najlepszym źródłem witamin są bioflawonoidy, beta- karoten, d- panathenol, C, E. Odżywianie skóry odbywa się drogą krwi. Z krwią tętniczą do komórek dostarczane są substancje energetyczne, budulcowe. Substancje energetyczne dostarczane są drogą krwi dzięki spalaniu węglowodanów. Otrzymane substancje wysokoenergetyczne umożliwiają komórką wytworzenie kolagenu, elastyny i keratyny. Podstawowym budulcem keratyny są aminokwasy pozyskiwane przez organizm z białek podstawowych. Najważniejszym aminokwasem jest cysteina, która jest potrzebna do budowy kolagenu, brak witaminy C blokuje syntezę kolagenu.

Człowiek nie wytwarza i nie magazynuje witaminy C. codziennie ją pobiera się z pokarmem. Prawidłowa bariera naskórka wymaga w diecie kwasu foliowego. Ten niezbędny składnik zamienia się w organizmie w „uszczelniający” naskórek kwas gamma linolenowy. Można znaleźć go w produktach z olejem ogórecznika i wiesiołka. Bogate w odżywcze składniki posiłki są bardzo ważne. Posiłki należy spożywać o stałych porach- małe porcje a często. Jedząc regularnie unikając podjadania ciastek, fast- foodów, dostarczamy organizmowi potrzebnej energii, witamin, mikroelementów.

Ważnym czynnikiem jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Wypijanie dziennie około 2 litry wody niegazowanej. Woda oczyszcza organizm z toksyn, które spożywamy z żywnością. Najcenniejsze jest wyrobienie odpowiednich nawyków żywieniowych, bo to co zjemy ma duży wpływ na kondycję naszej skóry i jak szybko pojawiają się pierwsze zmarszczki i jak długo skóra pozostaje gładka. Niszczenie skóry i proces starzenia spowodowane są głównie brakiem lub niedoborem niektórych pierwiastków i mikroelementów. Należy ograniczyć spożywanie soli, produktów z białej mąki, wędlin- do ich produkcji używane są nitrozyny, które łączą się z aminokwasami w żołądku i tworzą nitrozoaminy o działaniu rakotwórczym.

Posiłki powinny być lekkostrawne. W prawidłowym odżywianiu ważny jest umiar i różnorodność. Jeżeli będziemy stosować urozmaiconą dietę z warzyw, owoców, ziaren z przewagą przekąsek surowych i gotowanych na parze, na pewno dostarczymy skórze dużo witamin, składników mineralnych potrzebnych do jej odnowy.


Więcej szczegółów na stronie http://www.anies.com.pl/dietetyka

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.