poniedziałek, 9 września 2019

Nie potrafię schudnąć, czyli błędy w odchudzaniu

Nie potrafię schudnąć, czyli błędy w odchudzaniu


Autor: Ania Wilczak


Częstym problemem osób odchudzających się jest brak zauważalnych rezultatów.


Dziesiątki godzin na siłowni, liczne wyrzeczenia żywieniowe i inne działania mające na celu redukcję masy ciała, a waga ani drgnie... Łatwo wtedy stracić nadzieję na uzyskanie wymarzonej sylwetki. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że brak efektów jest wynikiem błędów popełnianych podczas odchudzania.


Co robię źle?

Odchudzanie to bardzo złożony proces. Na jego rezultaty wpływ ma bowiem wiele czynników, które często związane są z indywidualnymi uwarunkowaniami organizmu. Duża część osób nie posiada również odpowiedniej wiedzy w zakresie odchudzania, przez co często może być im ciężko zrozumieć reakcje własnego ciała.


Istnieje bowiem kilka bardzo popularnych błędów, które wpływają na uzyskiwane rezultaty podczas odchudzania.

Dość poważnym błędem jest liczenie spożywanych kalorii. Mają one bardzo duże znaczenie, ponieważ deficyt kaloryczny jest prostą drogą do chudnięcia. Jednak problem w tym, że mało kto potrafi poprawnie oszacować swoje zapotrzebowanie kaloryczne. A już niewielkie przekłamania rzędu 200 kcal będą miały ogromny wpływ na proces odchudzania.
Kolejnym z istotnych błędów jest skupianie się tylko i wyłącznie na aktywności fizycznej. Spędzanie setek godzin na siłowni bez modyfikacji diety może nie tylko nie przynieść efektów, ale wręcz zaszkodzić. Podczas wysiłku wraz z potem nasz organizm pozbywa się cennych minerałów; jeśli więc nasza dieta nie będzie pokrywała zwiększonego na nie zapotrzebowania, może wystąpić ryzyko spowolnienia metabolizmu, spadku odporności oraz zwiększonego odkładania tkanki tłuszczowej na brzuchu. Złe nawyki żywieniowe pozostają te same, a to właśnie od nich, a nie od ćwiczeń głównie zależna jest waga. Warto więc uzupełniać dietę stosując tabletki odchudzające, które zawierają składniki ukierunkowane na redukcję wagi.

Warto również zwrócić uwagę na stres występujący podczas odchudzania. Błędem jest ignorowanie jego symptomów, takich jak nerwowość czy zaburzenia snu spowodowane niewłaściwą dietą redukcyjną czy zbyt dużym wysiłkiem fizycznym.

Kortyzol, czyli hormon stresu powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej, a więc cały wysiłek idzie na marne. Jeśli decydujemy się na odchudzanie, należy zapewnić sobie odpowiednią dawkę snu, słuchać organizmu i korzystać również z form zajęć relaksacyjnych, które korzystnie wpłyną na nasze samopoczucie jednocześnie obniżając poziom stresu.

Jaka dieta?

Jest kilka rzeczy, które bezwzględnie należy wykluczyć z diety, nawet jeśli jeszcze nie jest się osobą otyłą. Do takich produktów należą słodzone gazowane napoje i fast foody. Składają się one głównie z pustych kalorii, które są zabójcze dla masy ciała.
To co powinno się przede wszystkim jeść, to warzywa i owoce. Z produktów mięsnych codziennej diety powinny być usunięte mięsa czerwone, a w ich miejsce dodane mięso kurczaka i morskich ryb.


Generalną zasadą dobrej diety jest zminimalizowanie spożywanych cukrów i tłuszczów. Oczywiście potrzebujemy ich do życia i nie można całkowicie z nich zrezygnować, jednak spożywane w zdrowych produktach będą w pełni wystarczające.

Unikanie na co dzień powyższych błędów pozwoli przyspieszyć efekty odchudzania jednocześnie nie wywierając negatywnego wpływu na nasze zdrowie.


Przeczytaj także artykuł: Nie potrafię schudnąć

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

wtorek, 13 listopada 2018

Jak podkręcić metabolizm na zimę?

Jak podkręcić metabolizm na zimę?


Autor: Ania Wilczak


W okresie zimowym ciężko jest utrzymać odpowiednią wagę ze względu na to, że metabolizm przestaje pracować tak efektywnie, jak powinien. Można jednak poradzić sobie z tym problemem. Tak więc, co przyspiesza metabolizm?


Odpowiednia dieta

Podstawą do tego, aby przyspieszyć pracę metabolizmu jest stosowanie odpowiedniej diety. Ważne jest dostarczanie organizmowi wszelkich składników odżywczych i witamin, które są mu potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto zasada jest taka, że lepiej jest spożywać około pięciu niewielkich posiłków w ciągu dnia, niż trzy duże. Zbyt duża ilość pożywienia spożyta na raz obciąża układ trawienny. Ważne jest również spożywanie każdego dnia śniadania. Wyjście z domu bez śniadania, rozleniwia układ trawienny i zwalnia jego pracę.

Błonnik i woda

W przyspieszeniu pracy metabolizmu może pomóc spożywanie dużych ilości błonnika. Można go spożywać wraz z pożywieniem, albo w formie suplementów diety. Ważne jest również spożywanie odpowiedniej ilości wody każdego dnia. Wspiera ona pracę metabolizmu i ułatwia trawienie. Zaleca się spożywanie dwóch litrów wody każdego dnia.

Tabletki odchudzające

Ponadto istnieją tabletki, które mają za zadanie wspomagać odchudzanie. Niektóre z nich bezpośrednio przyczyniają się do usprawnienia pracy metabolizmu, dzięki czemu można nie tylko utrzymać dotychczasową wagę, ale również zrzucić kilka kilogramów.

Spacery

W trakcie zimy ciężko dbać o regularną aktywność fizyczną. Zawsze można jednak chodzić na długie spacery, które również pomogą w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Ponadto zawsze można zapisać się na basen, albo siłownię. W ten sposób organizm może dostać odpowiednie ilości aktywności również w okresie zimowym.

Podsumowując można powiedzieć, że istnieje kilka skutecznych sposobów na przyspieszenie pracy metabolizmu człowieka. Ważne jest stosowanie odpowiedniej diety, zmianę nieco nawyków żywieniowych, a także zapewnianie organizmowi odpowiedniej ilości aktywności fizycznej. W ten sposób można zachować swoją wagę również w okresie zimowym.


Dowiedz się, co przyspiesza metabolizm

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Otyłość brzuszna - przyczyny i zapobieganie

Otyłość brzuszna - przyczyny i zapobieganie


Autor: Ania Wilczak


Otyłość brzuszna – schorzenie krajów wysokorozwiniętych, objaw dobrobytu i przyczyna groźnych chorób niebezpiecznych dla życia. Skutki otyłości brzusznej są dla zdrowia bardziej niebezpieczne niż tłuszczu zebranego w innych częściach ciała.




Otyłość brzuszna – czym jest, jej objawy oraz przyczyny
Jest to nadmierne otłuszczenie w okolicy brzucha, dotyczące nie tylko powłoki skórnej, ale narządów wewnętrznych. Występuje częściej u mężczyzn. To, czy istnieje otyłość brzuszna, można sprawdzić przy pomocy centymetra. Jeśli przekracza 88 centymetrów u kobiet (94 u mężczyzn) – to już otyłość.
Prowadzą do niej:
1. stres,
2. lekarstwa, np. używane w leczeniu astmy, reumatyzmu,
3. brak aktywności fizycznej,
4. niezdrowa dieta,
5. uwarunkowania genetyczne,
6. zaburzenia gospodarki hormonalnej kobiet,
7. menopauza.

Otyłość brzuszna – skutki dla zdrowia


Nadmiar tkanki tłuszczowej na brzuchu to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny. Otłuszczone są bowiem narządy wewnętrzne, co utrudnia ich prawidłową pracę. Zbyt dużo wolnych kwasów tłuszczowych zwiększa produkcję insuliny i substancji zapalnych oraz tych enzymów, które podnoszą ciśnienie tętnicze. Dochodzi również do podwyższenia poziomu cukrów, trójglicerydów, a także obniżenia dobrego cholesterolu. Zaburzenie gospodarki tłuszczowej może doprowadzić do cukrzycy, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru czy zawału. Z powodu otłuszczenia pracuje gorzej serce (przerost lewej komory) oraz wzrasta krzepliwość krwi.
Ludzie cierpiący na to schorzenie mają zazwyczaj nadwagę, zaburzenia wzroku, trudności w poruszaniu się i uprawianiu sportu, konsekwencją czego są wady postawy, depresje.

Otyłość brzuszna – jak z nią walczyć?


Aby pozbyć się tej otyłości, konieczne jest kompleksowe działanie na różnych płaszczyznach: zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna, redukcja stresu. Na talerzu powinny często gościć świeże owoce i warzywa, dostarczające dużo błonnika. Należy skreślić z listy zakupów słodycze, fast foody i produkty wysoko przetworzone, alkohol, papierosy i słodkie, gazowane napoje i soki. Zalecane są ćwiczenia aerobowe (marszobiegi, rower, spacery), by podnieść dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, co jednocześnie przyczyni się do zredukowania poziomu stresu.


Poznaj skutki otyłości brzusznej

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego warto odżywiać się zgodnie z grupą krwi?

Dlaczego warto odżywiać się zgodnie z grupą krwi?


Autor: Ania Wilczak


Odżywianie zgodne z grupą krwi w środowiskach naukowych uchodzi za pewien rodzaj farmazonu i za kolejny cudowny sposób, jak schudnąć bez diety i ćwiczeń.


W rzeczywistości jest to dieta oparta na racjonalnych składnikach żywieniowych, która jest dostosowana do realnych potrzeb organizmu. Podobnie jak to się ma z produkcją przeciwciał przeciwko konkretnym antygenom grup krwi, tak samo nasz organizm może ukierunkować się przeciwko konkretnym składnikom pożywienia.

Dieta dla osób z grupą krwi AB

Jest to najmłodsza i stosunkowo rzadko występująca grupa krwi w Polsce. Ze względu na wyższe ryzyko nowotworów oraz chorób serca, osoby z tej grupy powinny bezwzględnie unikać czerwonego mięsa. O wiele lepiej sprawdzą się u tych osób ryby oraz owoce morza i produkty mleczne. Warto również w tej diecie wdrożyć spożywanie zielonych warzyw oraz ananasów, które są bardzo dobre z punktu widzenia regulacji gospodarki węglowodanowej. Osoby z grupą krwi AB powinny ostrożnie spożywać pokarmy oparte o rośliny strączkowe – głównie ze względu na zaburzenia hematologiczne i metaboliczne.

Co dla osób z grupą krwi 0?

Grupa krwi 0 jest najstarszą ewolucyjnie grupą krwi – świadczy o tym brak antygenów grupowych, a jedynie występowanie antygenu H oraz czynnika Rh. Osoby te mogą spożywać wyższe ilości mięsa oraz powinny starać się uzupełniać niedobory jodu – wynika to głównie z niedoczynności tarczycy, która u przedstawicieli tej grupy jest dość częsta. Warto wzbogacić tą dietę o ryby, owoce morza, mięso, szpinak, brokuły – wymienione tutaj warzywa są szczególnie istotne ze względu na ryzyko niedoboru żelaza. Zerówki powinny unikać ziemniaków, pestek słonecznika oraz niestety – spożywania piwa.

Dlaczego to ma prawo działać?

Gdyż na podstawie badań naukowych udało się udowodnić fakt, iż grupy krwi mają istotny wpływ na występowanie pewnych zaburzeń metabolicznych, hormonalnych oraz immunologicznych. Interakcje immunologiczne w przypadku konkretnych antygenów grupowych krwi są tak specyficzne, że możliwe jest wytworzenie się krzyżowej odporności na niektóre rodzaje substancji pokarmowych. Spożywając produkty zgodnie z grupą krwi mamy szansę na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia.


Dowiedz się, jak schudnąć bez diety

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

10 produktów spożywczych, które pomogą nam schudnąć

10 produktów spożywczych, które pomogą nam schudnąć


Autor: Ania Wilczak


Szczupła sylwetka to marzenie większości kobiet i mężczyzn. Często, by ją osiągnąć musimy całkowicie przeorganizować nasze życie, z włączeniem odpowiedniej diety i treningów na czele


. Walka jest jednak warta poświecenia, ponieważ prócz pięknej sylwetki, w efekcie otrzymamy też zdrowie organizmu. Zdrowe odżywianie i sport to najlepsze rzeczy, jakie możemy sobie zafundować.

Produkty warte do włączenia do diety

W walce o piękną sylwetkę nie powinniśmy zapominać o zdrowej i zbilansowanej diecie. Bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi sporej dawki zdrowych produktów, które pomogą nam walczyć ze zbędnymi kilogramami. Najważniejszy jest tu błonnik, który oprócz usprawniania przemiany materii, powoduje też uczucie sytości, przez co rzadziej sięgamy po coś do jedzenia. W diecie ważne są też świeże owoce i warzywa, picie zdrowych soków, koktajli. Niezastąpione będą też zdrowe kasze (jęczmienna, gryczana, bulgur). Nie powinniśmy również zapominać o kiszonkach (kapusta kiszona, ogórki kiszone), które oprócz tego, że regulują metabolizm to jeszcze dostarczają nam cennych substancji z probiotykami na czele. Ogromne znaczenie mają też wszelkiego rodzaju produkty przyspieszające metabolizm.

Popularne produkty przyspieszające metabolizm

Jak w większości diet, bardzo duże znaczenie ma spożywanie produktów, które w naturalny sposób przyspieszają metabolizm. To dzięki nim szybciej i bardziej efektywnie pozbędziemy się niechcianej tkanki tłuszczowej. Jakie produkty przyspieszające metabolizm wato jeść? Godne polecenia jest jedzenie owoców typu grejpfruty, kiwi. Do potraw powinniśmy dodawać przyprawy typu papryczki chili, imbir, gałka muszkatołowa czy na słodko: cynamon. Ostre potrawy nie tylko rozgrzewają, ale też podkręcają metabolizm. Super sprawdzają się też wszelkiego rodzaju kasze, kiszonki, naturalne zakwasy np. buraczany. Pomocne jest również picie czarnej kawy oraz naturalnych soków warzywnych i owocowych. Błonnik to najlepszy przyspieszacz metabolizmu - jedzmy go więc w każdej postaci (surowej i przetworzonej).


Polecamy artykuł: produkty przyspieszające metabolizm

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.