piątek, 22 stycznia 2016

Catering dietetyczny – jak to działa?

Catering dietetyczny – jak to działa?


Autor: Jakub Nowak


Catering dietetyczny to innowacyjna forma cateringu polegająca na kompleksowej realizacji potrzeb klientów poprzez dobór posiłków odpowiadających ich potrzebom, stanowi zdrowia oraz kondycji fizycznej.


Przed ustaleniem dziennego lub tygodniowego jadłospisu klient musi przeprowadzić rozmowę z profesjonalnym dietetykiem, albo wypełnić formularz zamieszczony na stronie. Dietetyk, po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu, dobierze właściwy program, biorąc pod uwagę szereg czynników dodatkowych oraz cel, jaki klient chce osiągnąć. Z cateringu dietetycznego korzystają ludzie w każdym wieku i z różnymi problemami zdrowotnymi. Klientami są zarówno osoby młode, które chcą utrzymać dobrą kondycję i nie cierpią na typowe schorzenia zdrowotne, jak i cukrzycy, oraz osoby otyłe. Catering dietetyczny oferuje wyżywienie całodzienne w postaci 5 posiłków lub wyżywienie częściowe (wyłącznie posiłki główne). Biorąc pod uwagę, że najzdrowszym modelem żywieniowym jest spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu – co dwie lub trzy godziny – catering zapewnia: śniadanie, obiad, kolacje oraz dwie przekąski (po śniadaniu i obiedzie). Klient ma pełną kontrolę nad składem dań i może wykluczyć z diety nietolerowane przez siebie produkty.

Jak to działa?

Wszystkie posiłki pakowane są w higieniczne opakowania jednorazowe i dostarczane bezpośrednio do klienta we wskazane miejsce. Większość firm cateringowych działa przez siedem dni w tygodniu, dlatego codziennie możemy otrzymać świeże posiłki przygotowane wyłącznie z ekologicznych produktów.

Przykładowe menu

Zamawiając catering dietetyczny, nie musimy obawiać się, że posiłki będą monotonne, nudne i pozbawione smaku. Dieta nie musi kojarzyć się z bezbarwnym i niesmacznym jedzeniem. Firmy cateringowe dokładają wszelkich starań, aby ich menu były różnorodne i bogate we wszystkie składniki odżywcze. Poniżej przedstawiamy przykładowe menu na dwa pierwsze dni tygodnia:

Śniadanie: szynka nadziewana pastą jajeczną i bułka pełnoziarnista

II śniadanie: plastry mozzarelli z pomidorkami i pesto

Obiad: kurczak w sosie meksykańskim z surówką z kapusty białej i kaszą jęczmienną

Podwieczorek: ananas z grilla na sałacie z żurawiną

Kolacja: papryka pieczona z nadzieniem z kaszy kuskus oraz serem fetą

Śniadanie: przekąska z warzywami z sosem jogurtowym i chlebkiem chrupkim

II śniadanie: serek wiejski z miodem

Obiad: gulasz wołowy z kaszą gryczaną, marchewka z groszkiem

Podwieczorek: mandarynki z orzeszkami

Kolacja: szaszłyk z tofu, sałatka coleslaw

Dania oferowane przez firmy cateringowe są bardzo różnorodne i z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym klientom. Różnorodność potraw sprawia, że nie odczuwamy potrzeby przekąszania między posiłkami, dzięki czemu zaoszczędzamy na słodyczach i smakołykach. Catering to doskonałe rozwiązanie dla osób młodych, które nie chcą tracić czasu na gotowanie i nie mają pomysłu jak odświeżyć swoje dzienne menu.
Spożywając pięć posiłków w ciągu dnia przyzwyczajamy się do zdrowego rytmu życia i regulujemy metabolizm – to bardzo istotne, gdyż nawet po rezygnacji z cateringu dobre nawyki na długo pozostaną w naszej pamięci.


Eatfit24.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Catering dietetyczny – jakie są korzyści?

Catering dietetyczny – jakie są korzyści?


Autor: Jakub Nowak


W Polsce w szybkim tempie wzrasta liczba osób zmagających się z problemem nadwagi i otyłości. Problem jest o tyle poważny, że duży odsetek osób otyłych stanowią dzieci.


Z ostatnich badań przeprowadzonych na zlecenie Centrum Zdrowia Matki i Dziecka w Warszawie wynika, że ok. 10 proc. dzieci przedszkolnych waży za dużo; wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnych częstość nadwagi i otyłości jest natomiast najwyższa i wynosi odpowiednio 22,4 % u chłopców i 20,6 % u dziewcząt.

Ułożenie odpowiedniej diety dla dziecka wchodzącego w okres intensywnego rozwoju i wzrostu jest niezwykle trudne. Aby rozwijać się prawidłowo organizm potrzebuje zbilansowanej diety, która pokryje zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze. Niestety, szybkie tempo życia i niskie ceny dań gotowych powodują, że rezygnujemy ze zdrowych nawyków i wybieramy wygodniejsze rozwiązania.

Catering dietetyczny

Jeżeli chcemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie, powinniśmy zadbać zarówno o formę fizyczną, jak i jakość spożywanych posiłków. Oczywiście, nie zawsze będziemy mieli czas, aby stworzyć zdrowe i wartościowe danie, dlatego warto skorzystać z usług profesjonalistów – cateringu dietetycznego. Profesjonalni dietetycy i kucharze dostarczą do naszych domów urozmaicone posiłki przygotowane z myślą o konkretnych grupach konsumentów. Poniżej prezentujemy przykładowe zestawy dań na cały dzień:

Śniadanie: jogurt z musli / jajecznica z ziołami / serek wiejski z miodem i otrębami

I przekąska: kanapka z szynką i pomidor / jogurt pitny / bułka z serkiem kanapkowym i dżemem

Obiad: kieszonki z kurczaka z kaszą pęczak, surówka z marchewki / gulasz z szynki z ziemniakami, ogórek kiszony

II przekąska: jabłko, gruszka / serek homogenizowany 150g

Kolacja: zupa krem z brokułu z groszkiem ptysiowym / zapiekanka warzywna

Dużą zaletą cateringu jest różnorodność oferowanych potraw. Klienci codziennie dostają coś nowego; jadłospis obfituje w składniki ze wszystkich grup pokarmowych – zarówno owoce, jak i warzywa, dlatego nie odczuwamy głodu między kolejnymi posiłkami. Catering dietetyczny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób zapracowanych, które większość część dnia spędzają poza domem i nie mają możliwości przygotowania świeżych i zdrowych posiłków każdego dnia. To dobre rozwiązanie zarówno dla rodzin z małymi dziećmi, jak i singli, którzy nie chcą tracić czasu na stanie w kuchni. Korzystając z usług cateringu, nie tylko zyskujemy czas na dodatkową aktywność, ale także uczymy się zdrowych nawyków żywieniowych. Spożywając regularnie posiłki, wyrabiamy w sobie zdrowe nawyki i przekonujemy się, że jedzenie słodyczy, fast foodów oraz innych niezdrowych dań, nie musi stanowić podstawy naszego dziennego cyklu żywieniowego. W dalszej perspektywie przekonamy się także, że rezygnacja z dań gotowych generuje duże oszczędności, a korzystanie z usług profesjonalnego cateringu dietetycznego jest bardziej opłacalne.


EatFit24

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowa dieta – czyli jaka?

Zdrowa dieta – czyli jaka?


Autor: Grzegorz Łapanowicz


Zdrowa dieta dla każdego będzie oznaczać inny system żywienia. Każdy organizm jest inny, każdy potrzebuje innych wartości odżywczych i inną ich ilość. Dieta powinna być zależna od wielu czynników – waga, tryb życia, stan zdrowia, wiek a nawet płeć ma tutaj ogromne znaczenie.


Właśnie dlatego nie da się jadać dziennej porcji warzyw i śmiało twierdzić, że odżywiamy się zdrowo. O tym ma zadecydować w pierwszej kolejności specjalista, dietetyk.

To właśnie jego pomoc staje się niezbędna jeśli rzeczywiście chcemy żywić się odpowiednio. Dietetyk już na pierwszej konsultacji przeprowadzi z nami szczegółowy wywiad a jeśli będzie trzeba, wykona potrzebne badania. Tylko w ten sposób będzie w stanie rozpisać dla nas wartościową dietę, taką która może utrzymywać nasz organizm w świetnej kondycji a nawet niwelować różnego rodzaju schorzenia czy dolegliwości.

„Jesteś tym, co jesz” – to stare, ale jakże prawdziwe porzekadło. To, co jemy ma ogromny wpływ na nasze funkcjonowanie, na nasze zdrowie. Nieodpowiednia dieta może prowadzić nie tylko do złego samopoczucia, ale też licznych chorób. Do najczęstszych zalicza się otyłość (choruje na nią już blisko 1 miliard ludzi na całym świecie), miażdżyca, choroby układu pokarmowego czy cukrzyca. Trzeba wspomnieć również o tym, że zła dieta odbije się na naszym wyglądzie, pogorszy się stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Dobra dieta powinna być odpowiednio zbilansowana biorąc pod uwagę nasze zapotrzebowanie na cenne witaminy i minerały. Ich niedobór bardzo szybko da o sobie znać na przykład w postaci anemii czy spadku odporności. Codzienny jadłospis powinien zakładać dostarczanie do organizmu zarówno tłuszczy i węglowodanów jak i cukrów. Oczywistym jest jednak, że każda z tych wartości powinna zawierać się w innej ilości.

Jak uznają wykwalifikowani dietetycy, najlepiej jeśli dieta eliminuje nasycone kwasy tłuszczowe natomiast zastępuje je tymi nienasyconymi. Co więcej, dużą ilość tłuszczy zwierzęcych można śmiało zamienić na te roślinne. Cukry proste warto dostarczać do organizmu nie w postaci słodyczy, ale owoców, dzięki temu dodatkowo zapewnimy sobie sporą dawkę antyoksydantów, które oczyszczą nasze ciało z toksyn i witamin a te budować będą nasz system odpornościowy. Z diety należy eliminować sól – to jeden ze składników spożywczych, który jest bardzo niekorzystny biorąc pod uwagę funkcjonowanie wielu organów naszego ciała, w tym nerek. Zamiast niej dobrze jeść produkty bogate w błonnik, bo ten dla odmiany dobroczynnie wpłynie na układ pokarmowy i przyswajanie innych cennych składników.

Dobra dieta to z całą pewnością dieta różnorodna jednak warto eliminować z niej produkty, które działają destrukcyjnie. Do takich zaliczają się głównie fast foody i żywność wysoce modyfikowana. Nie zalecane są także używki w postaci mocnej herbaty, kawy czy alkoholu i chociaż uznaje się, że „wszystko jest dla ludzi” to warto pamiętać, że w tej kwestii obowiązują pewne ograniczenia. Dopuszczalna dzienna dawka alkoholu dla mężczyzn to 20 g wódki i 0,5 l piwa dla mężczyzn i o połowę mniejsza dawka w przypadku kobiet. Alkohol nie powinien być spożywany nagminnie każdego dnia bowiem powoduje uzależnienia i doprowadza do nadciśnienia tętniczego oraz marskości wątroby.

Zdrową dietę należy przestrzegać bezwzględnie zawsze, nie tylko wtedy gdy dopadnie nas choroba. To doskonały sposób na trwanie w należytej kondycji. Na szczęście zauważa to coraz większa liczba Polaków, która ustawia się w długich kolejkach do poradni dietetycznych. I rzeczywiście jest to powód do radości bowiem dane dotyczące obecnie serwowanej żywności są zatrważające. Warto tutaj wspomnieć, że zdrowe odżywianie prężnie promuje także samo Ministerstwo Zdrowia, które namawia Polaków do dbania o codzienne menu. Na tego rodzaju potrzeby z inicjatywy ministerstwa opracowano nawet piramidę zdrowego żywienia, która niejednokrotnie jest podstawą układania zbilansowanej diety.


Artykuł napisany we współpracy z Akademią Zdrowego Żywienia - warszawskim gabinetem dietetycznym.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Produkty zwiększające spalanie tkanki tłuszczowej

Produkty zwiększające spalanie tkanki tłuszczowej.


Autor: Dorota Perska


Praktycznie każdy z nas marzy o szczupłej i atrakcyjnej sylwetce. Rozpoczynając proces odchudzania, wybierajmy mądrze i nie korzystajmy z drastycznych diet-głodówek, które w większości przypadków nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie.


Chcąc stracić zbędne kilogramy, wybierzmy odpowiednią dietę, która skomponowana jest właśnie dla nas i dostosowana jest do naszych potrzeb. Niektórzy z nas znają ogólne zalecenia prawidłowej diety, choć jej nie stosują. Tym którzy mają problemy w doborze zdrowych produktów spożywczych, zapraszam na konsultacje dietetyczne.

Dobrze dobrana dieta odchudzająca nie wywołuje u nas spowolnienia tempa metabolizmu. Choć szybkość utraty wagi nie jest tak spektakularna, jak w przypadku głodówek i diet jednoskładnikowych, to zmniejszamy prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo i powrotu do poprzedniej masy ciała. Przy zmianie sylwetki bardzo pomocne są również ćwiczenia fizyczne i wsparcie ze strony najbliższych osób. W zwiększeniu tempa metabolizmu i tłumieniu apetytu mogą być również przydatne naturalne substancje, zwiększające spalanie tkanki tłuszczowej.

Owoce i warzywa.

Ananas posiada w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Skupię się jednak głównie na jego właściwościach odchudzających. Zawarta w nim bromelaina przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie białek. Duże ilości błonnika pokarmowego dają uczucie sytości, zwiększając jednocześnie perystaltykę jelit. Dobroczynne właściwości posiadają jednak świeże owoce.

Arbuz należy do owoców niskokalorycznych. Oczyszcza organizm z toksyn, pobudza pracę nerek i zwiększa wydalanie nadmiaru wody. Dzięki błonnikowi hamuje apetyt, a zawarty w nim mangan pobudza wytwarzanie enzymów, przyspieszających trawienie tłuszczy.

Jabłka jedzone razem ze skórą dostarczają nam pektyn, które zmniejszają łaknienie, jednocześnie wpływając na pobudzenie układu wydalniczego.

Grejpfruty podobnie jak jabłka, zawierają w swoim składzie duże ilości pektyn. Niski poziom indeksu glikemicznego sprawia, że długo czujemy się najedzeni.

Nie zapominajmy jednak, że owoce są również źródłem cukrów prostych, których zbyt duża ilość, szczególnie przy odchudzaniu nie jest wskazana. Znacznie bezpieczniejsze są warzywa, które zawierają mniej kalorii, dzięki czemu możemy jeść je praktycznie do woli.

Ogórek i awokado przyczyniają się do przyspieszenia spalania naszego tłuszczu. Dodatkowo ogórek wspomaga wydalanie nadmiaru wody z organizmu i jest niskokaloryczny. W przypadku awokado sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ jest wysokokaloryczne. Zawiera również spore ilości tłuszczy, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom ,,złego” cholesterolu.

Cykoria również jest przydatna podczas procesu odchudzania. Jej substancje nadające jej gorzki smak, pobudzają wydzielanie żółci i tym samym zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Przyprawy.

Bardzo ciekawą i jednocześnie nadal mało znaną przyprawą w Polsce jest imbir. Ma on właściwości rozgrzewające i zwiększa wytwarzanie soków trawiennych. Dzięki niemu wzrasta tempo metabolizmu. Aby przyspieszyć spalanie tłuszczu wykorzystajmy nie tylko imbir, ale również bazylię. Innymi interesującymi przyprawami zwiększającymi szybkość procesu trawienia i wydzielania soków żołądkowych są cynamon, majeranek, oregano, anyż i tymianek.

Jeżeli myślimy o zmniejszeniu uczucia łaknienia, które jest szczególnie drażniące w czasie stosowania diety odchudzającej, dodajmy chilli i curry do naszych potraw. Ograniczmy jednak spożywanie kminku, gdyż wzmaga on apetyt.

Napoje.

Czerwona i zielona herbata świetnie nadają się na ,,spalaczy” tkanki tłuszczowej. Zawarte w nich substancje wpływają korzystnie na nasz metabolizm. Dodatkowymi atutami ich picia jest możliwość obniżania poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi, jak również wzmaganie koncentracji i wzmacnianie organizmu.

Suplementy diety.

Na rynku możemy znaleźć coraz więcej suplementów diety, które wspomagają proces spalania tłuszczy w naszym organizmie. Nie będę się skupiała na tym, czy tego rodzaju preparaty działają, czy też nie, lecz ogólnie wymienię zawarte w nich składniki, jako ciekawostki.

Chitosan jest pochodną chityny, czyli składnika, który wchodzi w skład pancerzy skorupiaków i owoców morza. Środek ten posiada silne właściwości absorpcyjne i przeciwdziała wchłanianiu tłuszczu do komórek naszego ciała, poprzez uniemożliwienie ich rozkładania na mniejsze cząsteczki. Środek ten nie może być jednak stosowany u osób uczulonych na skorupiaki. Choć jest on dość bezpieczny, to może powodować zaparcia i hamowanie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

Interesujący wydaje się również suplement diety, występujący głównie w tabletkach, zawierający ocet jabłkowy. Podobno wzmaga spalanie tłuszczu, ułatwia trawienie i daje uczucie sytości.

Chrom należy również do tak zwanych ,,spalaczy” tłuszczu. Jego przyjmowanie w formie suplementów może powodować rozdrażnienie i bóle głowy. Co ciekawe, można związek ten przyjmować w naturalny sposób w produktach takich jak: gruboziarniste pieczywo, kasze, owoce morza i szparagi.

Pamiętajmy jednak, że prawidłowa dieta może nie wystarczyć w walce z nadwagą, czy też otyłością. Potrzebna jest również zmiana sposobu myślenia o sobie i swoich nowym żywieniu. Zapomnijmy o uprzedzeniach, o tym, co wpajały nam mamy, babcie i inni członkowie rodziny od najwcześniejszych lat życia. Będąc w przeszłości puszystym dzieckiem, nie musimy tacy pozostać na zawsze. Bądźmy otwarci na nowe smaki i sposoby przygotowywania posiłków, a także wyrozumiali dla siebie.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kim są Anonimowi Żarłocy?

Kim są Anonimowi Żarłocy?


Autor: Krzysztof Mroczko


Otyłość to już choroba cywilizacyjna. Jak sobie radzić z problemem, który ma coraz większe skutki społeczne. Jednym ze sposobów może być wzięcie udziału w spotkaniach Anonimowych Żarłoków. Na czym polegają te mityngi?


Historia Anonimowych Żarłoków sięga 1960 roku, kiedy trzy kobiety z Los Angeles postanowiły coś zmienić w swoim życiu. Zauważyły swój problem, polegający na kompulsywnym jedzeniu. Przyjemność płynąca z doznań smakowych stała się dla nich uzależniającym sposobem na każdy rodzaj problemu, z jakim miały się zmierzyć w rzeczywistości. Problemy z jedzeniem przypominały im niemal dokładnie te, którym poddają się osoby chore na alkoholizm. Postanowiły zatem wykorzystać w swoich spotkaniach zasady, na których opiera się działanie Anonimowych Alkoholików. Podobieństwa widać zatem nie tylko w nazwie, ale są one obecne w całej filozofii działania organizacji.

Anonimowi Żarłocy działają wedle metody 12 kroków, napisanej pierwotnie przez jednego z założycieli Anonimowych Alkoholików, Roberta Holbrooka Smitha. W miejsce alkoholu wstawiono jedzenie, resztę zasad pozostawiając bez żadnych zmian. Filozofią Anonimowych Żarłoków jest pozostawanie w całkowitej obojętności wobec wieku, zawodu, płci, wyznania, poglądów politycznych czy statusu majątkowego. Pozostają organizacją całkowicie bezpłatną, utrzymywaną jedynie z dobrowolnych składek swoich członków. W organizacji nie ma przywódców i liderów, rządzą nią zasady w miejsce jednostek ludzkich. Oczywiście, wszystko opiera się na idei dobrowolnej pomocy i współpracy pomiędzy osobami podejmującymi próbę wyprostowania swojego życia.

Anonimowi Żarłocy kojarzyć się mogą z ludźmi otyłymi, którzy nie kontrolują swojego jedzenia i z tego powodu mają poważne problemy z nadwagą, co wpływa niekorzystnie również na ich zdrowie. Jak niemal każde takie skojarzenie, odpowiada ono w niewielkim stopniu stanowi faktycznemu. Oczywiście, tego rodzaju osoby obecne są na mityngach Anonimowych Żarłoków, nie są jednak jedyne. Kompulsywne jedzenie często kończyć może się wymuszaniem wymiotów, więc równie często spotkać można osoby z niedowagą. Problemów zaburzeń związanych z żywieniem jest naprawdę wiele.

Spotkania Anonimowych Żarłoków koncentrują się na zdrowieniu w trzech obszarach: fizycznym, emocjonalnym i duchowym. Jak sami to jednak podkreślają, ważne są często również czysto medyczne terapie, których mityngi AŻ nie mogą zastąpić. Takie spotkania służą raczej budowaniu wewnętrznej siły, która pomaga zmagać się z problemami spowodowanymi kompulsywnym jedzeniem.


Artykuł powstał we współpracy z Magdaleną Palińską, która pracuje jako dietetyk online.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.