piątek, 22 stycznia 2016

Catering dietetyczny – jak to działa?

Catering dietetyczny – jak to działa?


Autor: Jakub Nowak


Catering dietetyczny to innowacyjna forma cateringu polegająca na kompleksowej realizacji potrzeb klientów poprzez dobór posiłków odpowiadających ich potrzebom, stanowi zdrowia oraz kondycji fizycznej.


Przed ustaleniem dziennego lub tygodniowego jadłospisu klient musi przeprowadzić rozmowę z profesjonalnym dietetykiem, albo wypełnić formularz zamieszczony na stronie. Dietetyk, po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu, dobierze właściwy program, biorąc pod uwagę szereg czynników dodatkowych oraz cel, jaki klient chce osiągnąć. Z cateringu dietetycznego korzystają ludzie w każdym wieku i z różnymi problemami zdrowotnymi. Klientami są zarówno osoby młode, które chcą utrzymać dobrą kondycję i nie cierpią na typowe schorzenia zdrowotne, jak i cukrzycy, oraz osoby otyłe. Catering dietetyczny oferuje wyżywienie całodzienne w postaci 5 posiłków lub wyżywienie częściowe (wyłącznie posiłki główne). Biorąc pod uwagę, że najzdrowszym modelem żywieniowym jest spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu – co dwie lub trzy godziny – catering zapewnia: śniadanie, obiad, kolacje oraz dwie przekąski (po śniadaniu i obiedzie). Klient ma pełną kontrolę nad składem dań i może wykluczyć z diety nietolerowane przez siebie produkty.

Jak to działa?

Wszystkie posiłki pakowane są w higieniczne opakowania jednorazowe i dostarczane bezpośrednio do klienta we wskazane miejsce. Większość firm cateringowych działa przez siedem dni w tygodniu, dlatego codziennie możemy otrzymać świeże posiłki przygotowane wyłącznie z ekologicznych produktów.

Przykładowe menu

Zamawiając catering dietetyczny, nie musimy obawiać się, że posiłki będą monotonne, nudne i pozbawione smaku. Dieta nie musi kojarzyć się z bezbarwnym i niesmacznym jedzeniem. Firmy cateringowe dokładają wszelkich starań, aby ich menu były różnorodne i bogate we wszystkie składniki odżywcze. Poniżej przedstawiamy przykładowe menu na dwa pierwsze dni tygodnia:

Śniadanie: szynka nadziewana pastą jajeczną i bułka pełnoziarnista

II śniadanie: plastry mozzarelli z pomidorkami i pesto

Obiad: kurczak w sosie meksykańskim z surówką z kapusty białej i kaszą jęczmienną

Podwieczorek: ananas z grilla na sałacie z żurawiną

Kolacja: papryka pieczona z nadzieniem z kaszy kuskus oraz serem fetą

Śniadanie: przekąska z warzywami z sosem jogurtowym i chlebkiem chrupkim

II śniadanie: serek wiejski z miodem

Obiad: gulasz wołowy z kaszą gryczaną, marchewka z groszkiem

Podwieczorek: mandarynki z orzeszkami

Kolacja: szaszłyk z tofu, sałatka coleslaw

Dania oferowane przez firmy cateringowe są bardzo różnorodne i z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym klientom. Różnorodność potraw sprawia, że nie odczuwamy potrzeby przekąszania między posiłkami, dzięki czemu zaoszczędzamy na słodyczach i smakołykach. Catering to doskonałe rozwiązanie dla osób młodych, które nie chcą tracić czasu na gotowanie i nie mają pomysłu jak odświeżyć swoje dzienne menu.
Spożywając pięć posiłków w ciągu dnia przyzwyczajamy się do zdrowego rytmu życia i regulujemy metabolizm – to bardzo istotne, gdyż nawet po rezygnacji z cateringu dobre nawyki na długo pozostaną w naszej pamięci.


Eatfit24.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz