piątek, 22 stycznia 2016

Sałatka - tym da się najeść!

Sałatka - tym da się najeść!


Autor: Bartek Jóźwiak


Czy sałatka może być daniem sycącym i pysznym zarazem? Zdecydowanie tak! Poznaj przepisy na sałatki, które z powodzeniem mogą zastąpić danie główne.


Jeśli sądzisz, że sałatka jest daniem, które może być co najwyżej dodatkiem do głównego posiłku to... jesteś w błędzie. W praktyce bowiem odpowiednio przygotowana sałatka może z powodzeniem stanowić pełnowartościowe danie, które będzie nie tylko smaczne i pożywane, ale dodatkowo okaże się prawdziwą bombą pełną witamin i minerałów. Sprawdź jak przygotować ten typ dania, by – przy zachowaniu odpowiedniej ilości składników mineralnych i witamin – móc rozkoszować się pysznym i zarazem niskokalorycznym posiłkiem.

Sałatka z kaszą gryczaną

Kasza gryczana to prawdziwa kopalnia białka, lizyny, tryptofan, kwasu foliowego, magnezu, cynku, manganu, potasu i fosforu, czyli składników odżywczych, które są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Ponadto jest ona również niezwykle pożywna i świetnie sprawdza się zarówno w formie dodatku do mięs, jak i w roli głównego składnika sałatki. Do przygotowania sałatki z kaszą gryczaną będziesz potrzebować pół szklanki ugotowanej kaszy, 1 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 1 ogórka małosolnego, 100 g ugotowanej piersi z kurczaka, 3 łyżki czerwonej fasoli konserwowej, sól i pieprz do smaku. Natkę pietruszki posiekaj, ogórka małosolnego i pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dokładnie wymieszaj. Gotowe!

Sałatka z łososiem

Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także innych, równie wartościowych składników odżywczych. Wśród takowych wymienić należy między innymi cynk, selen, potas, jod, witaminy A, D, E oraz liczne witaminy z grupy B. Poza tym jest on bardzo smaczny i pożywny. Do przygotowania pysznej sałatki z dodatkiem łososia będziesz potrzebować 200 g wędzonego łososia, mix sałat, 3 jajka ugotowane na twardo, szczyptę soli i pieprzu do smaku, 1 świeżego ogórka. Ogórka i jajka pokrój w drobną kostkę, rybę rozdrób za pomocą widelca. Składniki dokładnie wymieszaj. Sałatka jest już gotowa! Warto dodać, że - w zależności od twoich preferencji kulinarnych - możesz zastąpić łososia inną, równie pożywną i smaczną rybą np. tuńczykiem czy nawet wędzoną makrelą.


Więcej porad dotyczących zdrowia i urody znajdziesz na stronie www.bodyrock.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz