piątek, 22 stycznia 2016

"Spalacze" tłuszczu - magiczne efekty czy powikłania zdrowotne?

"Spalacze" tłuszczu - magiczne efekty czy powikłania zdrowotne?


Autor: Paweł Wilk


Media, w szczególności internet zasypują nas reklamami specyfików, którym towarzyszą niezliczone obietnice. Wszystkie oscylują oczywiście wokół jednego tematu – pozbycia się zbędnej tkanki tłuszczowej. Na ile zapewnienia producentów są realne? Zapraszam na krótką refleksję na temat spalaczy.


Na wstępie pragnę zaznaczyć, iż publikacja pomija reduktory tłuszczu, których bazę stanowią specyfiki typu: karnityna czy CLA. Motyw przewodni stanowią bowiem tzw. stymulanty, czyli substancje wykazujące działanie pobudzające w organizmie. Wśród nich przoduje środek najbardziej efektywny, lecz zabroniony w legalnej sprzedaży – efedryna. Mimo to nie sprawia większego problemu nabycie owego specyfiku. Jej główne zalety to przyspieszenie oraz pomoc w utrzymaniu tempa przemiany materii, zwiększenie koncentracji, a także obniżenie apetytu i poprawa zdolności wysiłkowych organizmu. Środek stosowany farmakologicznie w leczeniu niedociśnienia, podwyższa ciśnienie tętnicze krwi. W sporcie znalazł również zastosowanie w formie dopingu. Na jej bazie stworzono specyfik, który wykazał bardzo silne działanie odchudzające, niekoniecznie idące w parze z pozytywnym wpływem na ogólny stan zdrowia. Był to związek o nazwie ECA, połączenie efedryny z kofeiną i aspiryną. O ile krótki cykl stosowania tego związku rzadko wywoływał skutki uboczne, o tyle w dłuższej perspektywie połączenie efedryny i kofeiny skutkowało nadciśnieniem i przyspieszeniem akcji serca. Stwierdzono także wyższe stężenie glukozy w organizmie (a co za tym idzie także insuliny). W przypadku ewidentnego i regularnego przekraczania zalecanej dawki układ sercowo – naczyniowy nie wytrzymywał co prowadziło nawet do zgonów. Najprawdopodobniej w celu uniknięcia bądź ograniczenia powikłań układu krążenia suplement uzupełniony został o aspirynę. Profilaktyczny charakter aspiryny mógłby wyjaśniać dlaczego osoby stosujące ECA nie odczuwały różnicy, gdy dołączały ją do zestawu i wtedy, kiedy tego nie robiły. Dążenie do uzyskania jeszcze lepszych efektów zrodziło natomiast pomysł włączenia l-tyrozyny, która miała dodatkowo wspomagać hamowanie apetytu (mimo, iż sama efedryna groziła ryzykiem jego utraty).

W obliczu takiej skali skutków ubocznych firma Century Suplements postanowiła znaleźć rozwiązanie na bardziej bezpieczne wykorzystanie efedryny – jak się jednak okazuje – nie do końca. Xtreme Thermoburn pozbawiony został aspiryny, zaś wzbogacony o ekstrakt z gorzkiej pomarańczy, w którym znaleźć można z kolei synefrynę – wciąż legalny substytut efedryny. W efekcie producent w porcji suplementu zapewnił 500 g stymulantów: kofeiny, efedryny oraz wspomnianego wyżej ekstraktu z synefryną. I choć synefryna jest nieco mniej toksyczna niż efedryna, to jednak łączenie jej z kofeiną wzbogaconą o identyczną ilość efedryny (200 mg!) stanowi poważny argument „przeciw” omawianemu środkowi.

Jak już wspomniałem powyżej suplementy na bazie synefryny nie są zabronione w sprzedaży. Odpowiedź firmy FA Nutrition była zatem legalna. Zbliżona nazwa specyfiku, czyli Xtreme Thyroburn, choć jego skład nie do końca. Pierwsze skrzypce grała oczywiście kofeina, później ekstrakt z zielonej herbaty, a potem ekstrakt z gorzkiej pomarańczy. Niestety ponownie, połączenie synefryny z kofeiną nie przekonuje z punktu widzenia zdrowotnego. Co więcej w badaniach nad tym związkiem nie jest wcale oczywista jej redukcyjna funkcja. Doświadczenia przeprowadzone z synefryną na zwierzętach dowiodły, iż co prawda poziom tkanki tłuszczowej uszczuplił się, niestety była to tkanka tłuszczu brunatnego („dobrego”). Osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy chodzi zaś o tłuszcz biały („zły”), wynikający z nagromadzenia nadmiaru kalorii.

Konkluzję co do powyższych, krótkich rozważań pozostawiam każdej osobie indywidualnie. Sytuacja wygląda podobnie jak ze stosowaniem dopingu farmakologicznego – jeżeli uważasz, że musisz, a ryzyko uszczerbku na zdrowiu nie robi na Tobie takiego wrażenia jak efekty, które możesz osiągnąć w trakcie cyklu, to zapewne po nie sięgniesz. Wspomniane w artykule stymulanty mogą wywoływać wiele powikłań, w szczególności z sercem. Osoby cierpiące na nadciśnienie nie powinny nawet zerkać w tamtą stronę. Osoby otyłe również muszą uważać, z uwagi na otłuszczenie ciała jak i narządów wewnętrznych wystarczająco obciążają układ naczyniowo – sercowy. A na koniec jeszcze drobna uwaga: ŻADEN SPALACZ NIE PRZYNIESIE POŻĄDANYCH EFEKTÓW JEŻELI BRAK JEST USYSTEMATYZOWANEJ DIETY.


Zapraszam na konsultacje, a także na stronę:

https://www.facebook.com/pages/Pawe%C5%82-Wilk-Instruktor-sport%C3%B3w-si%C5%82owychTrener-personalny/1450543228596582

Paweł Wilk - Instruktor sportów siłowych/Trener personalny

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Bezpieczne odchudzanie

Bezpieczne odchudzanie


Autor: Bartek Malak


Środków wspomagających nasze odchudzanie mamy na rynku bardzo wiele. Można wręcz powiedzieć, że są ich ogromne ilości, że tak naprawdę trudno jest zdecydować się, co wybrać.


Jednakże musimy jednoznacznie powiedzieć, że nie wszystko złoto, co się świeci i nie każdy cudowny suplement diety na odchudzanie jest skuteczny. W tym miejscu przede wszystkim musimy podkreślić, że każdy suplementy diety na odchudzanie powinien być dla nas bezpieczny, nie powinien powodować żadnych skutków ubocznych i powinien być zatwierdzony przez stosowne jednostki i instytucje zajmujące się kwestiami zdrowego żywienia. Każdy ze suplementów diety na odchudzanie ma swoje własne zasady, których należy przestrzegać. Między innymi, jako przykład możemy w tym miejscu podać wszelkie produkty oparte na L-karnitynie. W jej przypadku najlepsze efekty możemy uzyskać, jeśli dodatkowo w proces odchudzania włączymy dosyć intensywne ćwiczenia fizyczne. Poza tym oczywiście zarówno w przypadku L-karnityny jak i w przypadku każdego innego suplementu diety na odchudzanie, elementem nieodzownym staje się właściwa dieta. To taka, która pozwala chudnąć powoli aczkolwiek skutecznie. Mowa jest o gubieniu około 0,5 do 1 kilograma w ciągu tygodnia. Należy w tym miejscu przestrzec przed różnymi środkami mieniącymi się, jako suplementy diety dla osób odchudzających się, które jednak mogą w naszym organizmie wywołać pewną rewolucję lub nawet spustoszenie.

Najlepsze środki

Mowa o środkach zawierających jaja tasiemca lub też środkach przeczyszczających. Pamiętajmy, że szybkie odchudzanie w żadnym przypadku nie można nazwać zdrowym odchudzaniem. Stosując jakiekolwiek suplementy diety wspomagające odchudzanie musimy zważać także na stan naszego zdrowia, gdyż w tym całym procesie chodzi także o to, aby samemu sobie nie zaszkodzić, aby wspomóc proces odchudzania i nie doprowadzić swojego organizmu do jakiejś ciężkiej choroby. Chodzi, więc o to, aby nasze odchudzanie było w pełni dla nas samych bezpieczne i oczywiście również zdecydowanie skuteczne.


Zapraszam także do odwiedzenia http://mt-web.pl/dieta-a-suplementy-diety.html

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Catering dietetyczny – jak to działa?

Catering dietetyczny – jak to działa?


Autor: Jakub Nowak


Catering dietetyczny to innowacyjna forma cateringu polegająca na kompleksowej realizacji potrzeb klientów poprzez dobór posiłków odpowiadających ich potrzebom, stanowi zdrowia oraz kondycji fizycznej.


Przed ustaleniem dziennego lub tygodniowego jadłospisu klient musi przeprowadzić rozmowę z profesjonalnym dietetykiem, albo wypełnić formularz zamieszczony na stronie. Dietetyk, po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu, dobierze właściwy program, biorąc pod uwagę szereg czynników dodatkowych oraz cel, jaki klient chce osiągnąć. Z cateringu dietetycznego korzystają ludzie w każdym wieku i z różnymi problemami zdrowotnymi. Klientami są zarówno osoby młode, które chcą utrzymać dobrą kondycję i nie cierpią na typowe schorzenia zdrowotne, jak i cukrzycy, oraz osoby otyłe. Catering dietetyczny oferuje wyżywienie całodzienne w postaci 5 posiłków lub wyżywienie częściowe (wyłącznie posiłki główne). Biorąc pod uwagę, że najzdrowszym modelem żywieniowym jest spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu – co dwie lub trzy godziny – catering zapewnia: śniadanie, obiad, kolacje oraz dwie przekąski (po śniadaniu i obiedzie). Klient ma pełną kontrolę nad składem dań i może wykluczyć z diety nietolerowane przez siebie produkty.

Jak to działa?

Wszystkie posiłki pakowane są w higieniczne opakowania jednorazowe i dostarczane bezpośrednio do klienta we wskazane miejsce. Większość firm cateringowych działa przez siedem dni w tygodniu, dlatego codziennie możemy otrzymać świeże posiłki przygotowane wyłącznie z ekologicznych produktów.

Przykładowe menu

Zamawiając catering dietetyczny, nie musimy obawiać się, że posiłki będą monotonne, nudne i pozbawione smaku. Dieta nie musi kojarzyć się z bezbarwnym i niesmacznym jedzeniem. Firmy cateringowe dokładają wszelkich starań, aby ich menu były różnorodne i bogate we wszystkie składniki odżywcze. Poniżej przedstawiamy przykładowe menu na dwa pierwsze dni tygodnia:

Śniadanie: szynka nadziewana pastą jajeczną i bułka pełnoziarnista

II śniadanie: plastry mozzarelli z pomidorkami i pesto

Obiad: kurczak w sosie meksykańskim z surówką z kapusty białej i kaszą jęczmienną

Podwieczorek: ananas z grilla na sałacie z żurawiną

Kolacja: papryka pieczona z nadzieniem z kaszy kuskus oraz serem fetą

Śniadanie: przekąska z warzywami z sosem jogurtowym i chlebkiem chrupkim

II śniadanie: serek wiejski z miodem

Obiad: gulasz wołowy z kaszą gryczaną, marchewka z groszkiem

Podwieczorek: mandarynki z orzeszkami

Kolacja: szaszłyk z tofu, sałatka coleslaw

Dania oferowane przez firmy cateringowe są bardzo różnorodne i z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym klientom. Różnorodność potraw sprawia, że nie odczuwamy potrzeby przekąszania między posiłkami, dzięki czemu zaoszczędzamy na słodyczach i smakołykach. Catering to doskonałe rozwiązanie dla osób młodych, które nie chcą tracić czasu na gotowanie i nie mają pomysłu jak odświeżyć swoje dzienne menu.
Spożywając pięć posiłków w ciągu dnia przyzwyczajamy się do zdrowego rytmu życia i regulujemy metabolizm – to bardzo istotne, gdyż nawet po rezygnacji z cateringu dobre nawyki na długo pozostaną w naszej pamięci.


Eatfit24.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Catering dietetyczny – jakie są korzyści?

Catering dietetyczny – jakie są korzyści?


Autor: Jakub Nowak


W Polsce w szybkim tempie wzrasta liczba osób zmagających się z problemem nadwagi i otyłości. Problem jest o tyle poważny, że duży odsetek osób otyłych stanowią dzieci.


Z ostatnich badań przeprowadzonych na zlecenie Centrum Zdrowia Matki i Dziecka w Warszawie wynika, że ok. 10 proc. dzieci przedszkolnych waży za dużo; wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnych częstość nadwagi i otyłości jest natomiast najwyższa i wynosi odpowiednio 22,4 % u chłopców i 20,6 % u dziewcząt.

Ułożenie odpowiedniej diety dla dziecka wchodzącego w okres intensywnego rozwoju i wzrostu jest niezwykle trudne. Aby rozwijać się prawidłowo organizm potrzebuje zbilansowanej diety, która pokryje zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze. Niestety, szybkie tempo życia i niskie ceny dań gotowych powodują, że rezygnujemy ze zdrowych nawyków i wybieramy wygodniejsze rozwiązania.

Catering dietetyczny

Jeżeli chcemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie, powinniśmy zadbać zarówno o formę fizyczną, jak i jakość spożywanych posiłków. Oczywiście, nie zawsze będziemy mieli czas, aby stworzyć zdrowe i wartościowe danie, dlatego warto skorzystać z usług profesjonalistów – cateringu dietetycznego. Profesjonalni dietetycy i kucharze dostarczą do naszych domów urozmaicone posiłki przygotowane z myślą o konkretnych grupach konsumentów. Poniżej prezentujemy przykładowe zestawy dań na cały dzień:

Śniadanie: jogurt z musli / jajecznica z ziołami / serek wiejski z miodem i otrębami

I przekąska: kanapka z szynką i pomidor / jogurt pitny / bułka z serkiem kanapkowym i dżemem

Obiad: kieszonki z kurczaka z kaszą pęczak, surówka z marchewki / gulasz z szynki z ziemniakami, ogórek kiszony

II przekąska: jabłko, gruszka / serek homogenizowany 150g

Kolacja: zupa krem z brokułu z groszkiem ptysiowym / zapiekanka warzywna

Dużą zaletą cateringu jest różnorodność oferowanych potraw. Klienci codziennie dostają coś nowego; jadłospis obfituje w składniki ze wszystkich grup pokarmowych – zarówno owoce, jak i warzywa, dlatego nie odczuwamy głodu między kolejnymi posiłkami. Catering dietetyczny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób zapracowanych, które większość część dnia spędzają poza domem i nie mają możliwości przygotowania świeżych i zdrowych posiłków każdego dnia. To dobre rozwiązanie zarówno dla rodzin z małymi dziećmi, jak i singli, którzy nie chcą tracić czasu na stanie w kuchni. Korzystając z usług cateringu, nie tylko zyskujemy czas na dodatkową aktywność, ale także uczymy się zdrowych nawyków żywieniowych. Spożywając regularnie posiłki, wyrabiamy w sobie zdrowe nawyki i przekonujemy się, że jedzenie słodyczy, fast foodów oraz innych niezdrowych dań, nie musi stanowić podstawy naszego dziennego cyklu żywieniowego. W dalszej perspektywie przekonamy się także, że rezygnacja z dań gotowych generuje duże oszczędności, a korzystanie z usług profesjonalnego cateringu dietetycznego jest bardziej opłacalne.


EatFit24

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowa dieta – czyli jaka?

Zdrowa dieta – czyli jaka?


Autor: Grzegorz Łapanowicz


Zdrowa dieta dla każdego będzie oznaczać inny system żywienia. Każdy organizm jest inny, każdy potrzebuje innych wartości odżywczych i inną ich ilość. Dieta powinna być zależna od wielu czynników – waga, tryb życia, stan zdrowia, wiek a nawet płeć ma tutaj ogromne znaczenie.


Właśnie dlatego nie da się jadać dziennej porcji warzyw i śmiało twierdzić, że odżywiamy się zdrowo. O tym ma zadecydować w pierwszej kolejności specjalista, dietetyk.

To właśnie jego pomoc staje się niezbędna jeśli rzeczywiście chcemy żywić się odpowiednio. Dietetyk już na pierwszej konsultacji przeprowadzi z nami szczegółowy wywiad a jeśli będzie trzeba, wykona potrzebne badania. Tylko w ten sposób będzie w stanie rozpisać dla nas wartościową dietę, taką która może utrzymywać nasz organizm w świetnej kondycji a nawet niwelować różnego rodzaju schorzenia czy dolegliwości.

„Jesteś tym, co jesz” – to stare, ale jakże prawdziwe porzekadło. To, co jemy ma ogromny wpływ na nasze funkcjonowanie, na nasze zdrowie. Nieodpowiednia dieta może prowadzić nie tylko do złego samopoczucia, ale też licznych chorób. Do najczęstszych zalicza się otyłość (choruje na nią już blisko 1 miliard ludzi na całym świecie), miażdżyca, choroby układu pokarmowego czy cukrzyca. Trzeba wspomnieć również o tym, że zła dieta odbije się na naszym wyglądzie, pogorszy się stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Dobra dieta powinna być odpowiednio zbilansowana biorąc pod uwagę nasze zapotrzebowanie na cenne witaminy i minerały. Ich niedobór bardzo szybko da o sobie znać na przykład w postaci anemii czy spadku odporności. Codzienny jadłospis powinien zakładać dostarczanie do organizmu zarówno tłuszczy i węglowodanów jak i cukrów. Oczywistym jest jednak, że każda z tych wartości powinna zawierać się w innej ilości.

Jak uznają wykwalifikowani dietetycy, najlepiej jeśli dieta eliminuje nasycone kwasy tłuszczowe natomiast zastępuje je tymi nienasyconymi. Co więcej, dużą ilość tłuszczy zwierzęcych można śmiało zamienić na te roślinne. Cukry proste warto dostarczać do organizmu nie w postaci słodyczy, ale owoców, dzięki temu dodatkowo zapewnimy sobie sporą dawkę antyoksydantów, które oczyszczą nasze ciało z toksyn i witamin a te budować będą nasz system odpornościowy. Z diety należy eliminować sól – to jeden ze składników spożywczych, który jest bardzo niekorzystny biorąc pod uwagę funkcjonowanie wielu organów naszego ciała, w tym nerek. Zamiast niej dobrze jeść produkty bogate w błonnik, bo ten dla odmiany dobroczynnie wpłynie na układ pokarmowy i przyswajanie innych cennych składników.

Dobra dieta to z całą pewnością dieta różnorodna jednak warto eliminować z niej produkty, które działają destrukcyjnie. Do takich zaliczają się głównie fast foody i żywność wysoce modyfikowana. Nie zalecane są także używki w postaci mocnej herbaty, kawy czy alkoholu i chociaż uznaje się, że „wszystko jest dla ludzi” to warto pamiętać, że w tej kwestii obowiązują pewne ograniczenia. Dopuszczalna dzienna dawka alkoholu dla mężczyzn to 20 g wódki i 0,5 l piwa dla mężczyzn i o połowę mniejsza dawka w przypadku kobiet. Alkohol nie powinien być spożywany nagminnie każdego dnia bowiem powoduje uzależnienia i doprowadza do nadciśnienia tętniczego oraz marskości wątroby.

Zdrową dietę należy przestrzegać bezwzględnie zawsze, nie tylko wtedy gdy dopadnie nas choroba. To doskonały sposób na trwanie w należytej kondycji. Na szczęście zauważa to coraz większa liczba Polaków, która ustawia się w długich kolejkach do poradni dietetycznych. I rzeczywiście jest to powód do radości bowiem dane dotyczące obecnie serwowanej żywności są zatrważające. Warto tutaj wspomnieć, że zdrowe odżywianie prężnie promuje także samo Ministerstwo Zdrowia, które namawia Polaków do dbania o codzienne menu. Na tego rodzaju potrzeby z inicjatywy ministerstwa opracowano nawet piramidę zdrowego żywienia, która niejednokrotnie jest podstawą układania zbilansowanej diety.


Artykuł napisany we współpracy z Akademią Zdrowego Żywienia - warszawskim gabinetem dietetycznym.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.